Černý: Musíme se hodně zlepšit, věřím, že v Albánii to bude úplně jiné než doma

10.10.2023, 22:49
Aktuality

Podle křídelníka Václava Černého se čeští fotbalisté budou muset ve čtvrtečním kvalifikačním utkání o postup na mistrovství Evropy v Albánii oproti zářijovému vzájemnému utkání (1:1) hodně zlepšit. Poukázal na to, že národní tým má situaci ve skupině E ve svých rukou. V rozhovoru pro web Fotbalové asociace ČR (FAČR) také uvedl, že si postupně buduje vztah s trenérem Jaroslavem Šilhavým, jemuž bude navždy vděčný za to, že pod ním debutoval.

Češi po domácí remíze a následné výhře Albánie nad Polskem klesli na druhé místo v tabulce s dvoubodovou ztrátou, oproti ostatním soupeřům ve skupině ale sehráli o utkání méně. "Musíme toho zlepšit hodně. I když času na přípravu máme málo, jsem přesvědčený, že se sehrát dokážeme. Pevně věřím, že to bude úplně jiný zápas než v září," uvedl Černý, který příští úterý oslaví 26. narozeniny.

Národní tým si kvůli ztrátě s mužstvem z Balkánu zkomplikoval postup na Euro 2024 v Německu. "Je normální, když v kvalifikaci o postup na mistrovství Evropy cítíte tlak. Naše skupina se nějak vyvinula. Hodně se teď řešilo, že jsme si něco zkazili, ale pořád to máme ve svých rukou a všichni jsme hladoví po úspěchu. Od hráčů, přes trenéry, další členy realizačního týmu," prohlásil Černý, jenž v létě přestoupil z Twente Enschede do bundesligového Wolfsburgu.

"Všichni, kdo se na srazu sejdeme, chceme, abychom na Euro jeli. My to víme, cítíme to mezi sebou. Jestli si to někdo zvenčí nemyslí, není zase tak důležité. Víme, že děláme maximum, a chceme to všem ukázat. Tlak je dobrý v tom, že nás to může spojit a ukázat, jak moc si za naším cílem jdeme," podotkl někdejší hráč Ajaxu či Utrechtu.

V domácím utkání s Albánií otevřel skóre, v 70. minutě ale nečekaně vystřídal. "Nedovedu věci skrývat, a taky nevím, proč bych to dělal, když je to dobře myšlené. Když jsem naštvaný, tak hlavně na sebe. Tak to bylo i v zápase proti Albánii. Vždycky se snažím předvést co nejlepší výkon, v tom se nezměním. Navíc žádný fotbalista nejde ze hřiště rád. Takže upřímně přiznávám taky to, že bych klidně zůstal na trávníku déle, když jsem navíc předtím dal gól a necítil jsem se špatně," konstatoval Černý.

"Trenéři se to ale rozhodli v útoku promíchat, něco v závěru změnit. V médiích to sice bylo téma, ale na rovinu si řekněme, že střídání v 70. minutě zase není nějak brzy, i když jsem samozřejmě rád, že si někdo myslí, že jsem měl na hřišti zůstat déle," řekl příbramský odchovanec.

V rozhovoru promluvil i o trenérovi Šilhavém. "Tím, jak se známe víc a víc a taky moje pozice v reprezentaci se mění, tak si postupně náš vztah budujeme a bavíme se víc na různá témata. Jsem z Nizozemska naučený, že pro trenéra, který vás nechá debutovat, budete mít vždycky speciální místo. Na trenéra Šilhavého nikdy nezapomenu právě proto, že mi dal šanci a startoval jsem pod ním poprvé za nároďák," uvedl Černý.

V neděli se Češi v dalším kvalifikačním utkání představí v Plzni proti Faerským ostrovům. "V Plzni jsem odehrál svůj první soutěžní zápas za reprezentaci. Ale to bylo v období covidu, kdy byly prázdné tribuny, takže teď se těším, že zažiju jinou atmosféru, která nám pomůže odehrát dobrý zápas," prohlásil Černý.

Autor: ČTK

Komentáře (16)

Přidat komentář
dextroza_m

"Bude to jiné" - 2 : 0

Reagovat
Y.N.W.A

Hoši, jediné co stačí je, abyste bojovali a jezdili po prdeli... pak nemusíme prohrát... Albánci totiž po té prdeli jezdit budou, pro ně je touha dostat svou zem na EURO obrovská... u nás mám občas pocit, že se zase kdyžtak moc nestane, když tam třeba nebudeme

Reagovat
Kejza

Jono - zatim jsme byli vždycky, skupina lehká nějak to dopadne

Reagovat
Infeld Prácheňský

Přesně tak, je to o přístupu. My obecně přistupujeme k zápasu aktivněji, pokud hrajeme s někym, kdo je papírově silnější my..pak to na ostudu není prakticky nikdy. naopak pokud hrajeme proti papírovým žebrákům, hrajeme rádoby profesorskej fotbal a podle toho taky tak vypadá.

Reagovat
kilobyte

To ale není úplně o přístupu, ale spíše o taktice. Když hrajeme proti někomu silnějšímu, tak nikdy nehrají v hlubokém bloku a většinou rozehrávají na krátko. Takže využíváme naše silné zbraně pressing, brejky a standardní situace (které získáváme díky přechozím zbraním). Když ale hrajeme proti slabšímu, tak hrají hluboký blok a většinou nakopávaný míče. Nám se nedaří ten blok překonat a pak to vypadá, že nám chybí aktivita, ale je to spíše taktikou a technikou.

Reagovat
Rudy

Na prekonavani bloku staci kreativni stred zalohy. Zapojit hlavu, strategicky volit pozice. Uplny opak nahodneho pobihani od niceho k nicem. V nominaci nevidim ani jednoho zaloznika schopneho neceho takoveho. 3-4-3 tomu taky asi nepomaha. Zaloha dopredu bidna, utok pote jalovy. Vyhody zadne, kazda ztrata nebezpecna, 3 obranci porad pod tlakem Standartdky a nahoda, to je asi nase maximum.

Reagovat
ACSeRw!n

jo, bude to jiny no.. tentokrat budete mit nakakano uz v satne

Reagovat
podnebný

Tak Černý pochází z těch hráčů, kteří mohli slíznout smetanu v nároďáku až v pozdním věku. Do té doby dostávali příležitost jiní Šilhavého oblíbenci, jako Doležal, Ondrášek, Krmenčík nebo Jankto, a to na úkor lepších či charakternějších hráčů. Ale nechme minulost stranou a přejme nejen Černému, ale celému mančaftu, ať nás reprezentují se ctí a tři body z Tirany dovezou.

Reagovat
Moshe Dajan

Doležal tam byl ještě nedávno...až se mi orosila prdel.

Reagovat
Svandik68

Za týden mu bude 26. Pozdní věk si teda představuju jinak.

Reagovat
OTASi

Venco moc se netěš, o půli jde za tebe na hřiště snajpr Jurečka..

Reagovat
Moshe Dajan

Snad do té doby stihne aspoň ten jeden ubohý gól jako minule.

Reagovat
kilobyte

Jako u dětí. Je jedno, kdo je jak kvalitní. Zahrát si musí všichni.

Reagovat
Uwe háže buly

Nebo jiný minimálně stejně kvalitní hráč

Reagovat
Losinho

V tom Wolfsburgu zatím velký zklamání.

Reagovat
dave30

Začátek dost dobrý, teď leští lavičku...

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele