Brabec: Nejsme nějaký vyjukaný tým, v Albánii můžeme dominovat

10.10.2023, 19:22
Aktuality

Obránce Jakub Brabec věří, že čeští fotbalisté mohou ve čtvrtečním utkání kvalifikace mistrovství Evropy v Albánii, které bude přímým soubojem o první místo ve skupině, dominovat. Jednatřicetiletý zadák Arisu Soluň zároveň nepochybuje o tom, že jsou reprezentanti dostatečně zkušení na to, aby nepodlehli očekávané bouřlivé kulise v Tiraně. Brabec to řekl na dnešní tiskové konferenci v Praze.

Český celek se s Albánií utká znovu po měsíci. V září v Edenu jen remizoval 1:1 a na soupeře aktuálně ztrácí z druhého místa tabulky dva body. "Myslím, že je dobře, že už jsme s nimi jednou hráli, takže víme, do čeho jdeme. Víme, kde jsme měli rezervy a naopak kde oni. Věřím, že po taktické stránce to nebude o moc jiné utkání. Doufám, že ukážeme kvalitu a vyřešíme všechny situace daleko lépe. A přinese to důležité vítězství," řekl Brabec, jehož tým se v Praze druhým dnem chystal na zápas v Tiraně, kam odletí ve středu dopoledne.

Albánci v září dokázali doma porazit Polsko 2:0. "Samozřejmě jsme viděli i jejich zápas s Polskem. Úplně moc rozdílů (oproti jejich zápasu u nás) tam nebylo. Polákům to utkání nevyšlo, ale prostory, kterých by se dalo využít, byly podobné. Věřím, že v utkání můžeme dominovat, i když očekáváme bouřlivou atmosféru, které budou chtít Albánci využít," uvedl Brabec.

"Na druhou stranu my nejsme nějaký vyjukaný tým, který by to mělo rozhodit. Není možné, aby nás sežrali. Venkovní utkání není nikdy příjemné, ale víme, o co hrajeme. Věřím, že když chytneme začátek, můžeme dominovat. Pak je to hlavně o gólech. Věřím v naši kvalitu," doplnil bývalý hráč Sparty či Plzně.

Obavy z bouřlivé kulisy na stadionu pro 22.500 diváků nemá. "Nevím, co očekávat. Nějak bouřlivé to bude, ale uvidíme, jak moc. Když jsem koukal na utkání s Poláky, snažil jsem se nějak poslouchat fanoušky. Ale že by to zase nějak úplně bouřilo na to, že vedli 2:0, to ne. Nevím, jak moc to tam bude nepříjemné. Jestli se to bude týkat spíše našeho příjezdu a okolo hotelu, nebo to bude i na stadionu, to uvidíme," přemítal Brabec.

Po zářijové remíze s Albánii se ocitl pod palbou kritiky celý tým i trenér Jaroslav Šilhavý. "Určitá kritika byla na místě, protože jsme nesplnili to, co jsme chtěli. Do určité fáze ji bereme a musíme ji přijmout. Na druhou stranu nevím, jestli bylo úplně patřičné se hned trefovat do trenérského štábu, zpochybňovat nějaký vývoj a zasahovat do toho až takovýmhle způsobem ve chvíli, kdy je kvalifikace rozběhnutá a pereme se o Euro," podotkl Brabec.

Na konci září nedohrál za Aris ligový zápas na hřišti Olympiakosu Pireus, ale nyní už je naprosto v pořádku. "Nejdříve jsem si tam fláknul vlastňáka a pak jsem odstoupil, protože jsem měl menší zdravotní problém. Teď už je to v pohodě, hned následující zápas jsem byl schopný hrát," uvedl Brabec.

Aris je po sedmi kolech řecké ligy v tabulce osmý a také mu nevyšla kvalifikace evropských pohárů. "Nějakým způsobem se v tom plácáme. Máme hodně zraněných, zase nám v létě obměnili kádr, takže nic ideálního. Já tam mám už nějakou pozici dlouhodobě vybudovanou, za což jsem hrozně rád. Proto to pak leží na nás. Start máme teď takový nevyrovnaný," řekl Brabec.

"Chtěli bychom v Arisu konkurovat i těm velikánům, ale realita je taková, že ne. Musíme se snažit dostat do play off a zabojovat o poháry, aby se to třeba jednou povedlo. Je to sen jak pro nás, tak i pro fanoušky. Poslední víkend jsme nehráli kvůli volbám a doufám, že nám pauza pomůže, abychom to po ní rozjeli daleko lépe," doplnil.

V týmu má za spoluhráče záložníka Vladimíra Daridu, který v minulosti dělal kapitána české reprezentace. "Samozřejmě nároďák spolu rozebíráme. Utkání s Albánií sledoval, fandil nám. Jak jsme teď měli ten volný víkend, kluci jeli někam na soustředění. Tak jsem se mu smál, že kdyby reprezentoval, mohl jet se mnou. Jeho bída," žertoval Brabec.

Autor: ČTK

Komentáře (22)

Přidat komentář
Blasphemer

famous last words

Reagovat
doshcz

Reagovat
Sosi

Reagovat
placa

My Chemical Romance

Reagovat
Sosi

Reagovat
spider_8

A taky tam rupnout 3:0, uvidime co z toho to bude

Reagovat
ratusek

Tak ono je nad slunce jasné, že tam minimálně bod ukopou, zachrání Francovi prdel a shodou náhod budou první ve skupině a karavana pojede vesele dál

Reagovat
bartes

si zrovna vyčetl z křišťálové koule? Osobně jim na postup vůbec nevěřím, protože v každém zápase musí bodovat a porazit doma outsidery. Útok Šilhavý vůbec neumí a všichni útočníci jsou dost z formy, aby sami rozhodli zápas. Takže to bude o nějaké haluzi, která může padnout na obě strany jako v posledním zápase, kdy měli naši územní převahu a pak dostali haluz z hranice 16.

Reagovat
veikko

Pokud v Albánii uhrajeme alespoň bod, tak nám víceméně stačí neprohrát s Poláky o 3 góly. Ve vzájemném zápase máme zatím +2 a máme i lepší skóre. U nás často platí, že jeden zápas poděláme a ten další naopak zvládneme.

Reagovat
Kucka

Reagovat
mistr129

Reagovat
romeo351

No ani ten bod bych nebral jako samozřejmost - Albánci už v prvním zápase šli po naší slabině, což je nesourodost naší defenzivy s ofenzivou (byť to dle statistik tak nevyznívalo, herně to byl s klidem remízovej zápas). Šilhavka se se sestavou nepoučí! Čili pokud to neurvem kvalitou, která je na naší straně, tak Albánci mají šanci

Reagovat
veikko

Nicméně bude jim chybět Ismajli, kterého nahradí buď Ajeti nebo Veseli, což jsou méně kvalitní hráči. Taky by měli být zranitelnější vzadu.

Reagovat
Igli

Prej dominovat. To nedělají ani proti Moldavsku

Reagovat
Lemond Laws

Snad všem zavřou huby a po hezkém výkonu vyhrají

Reagovat
smetos

tlak neustojí a dopadne to 3:0. Ta atmosféra tam většinu semele

Reagovat
insane

Tak zas to neni žádnej padesátitisícovej stadion. Naši i ve slabší éře dokázali vyhrát i v Turecku, kde je to většinou horší.

Reagovat
insane

Chtělo by to nasadit sparťanskou kostru týmu, která je sehraná a ve formě. Zafungovalo to v době, kdy byla Slavia v laufu, zrovna tak ve zlatý éře Plzně.

Reagovat
Skleepy

Souhlasím. Kostra: Vindahl, Sörensen, Kairinen - Laci a útočný trojzubec Haraslín, Birma, Olatunji.

Věřím tomu, že minimálně Laci se představí.

Reagovat
Lemond Laws

Kairinen-Laci-Birmancevic

Reagovat
Sosi

"Jsme chytří kluci, umíme počítat"

Reagovat
OTASi

Oni se před cestou zase ožrali že?

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele