Bude z Karla Brücknera znovu hrdina?

14.09.2007, 22:19
Fejetony
Konečně se Brücknerovi svěřenci chytli a porazili Irsko. Netradičně velká část národa kacířsky přála výběru minimálně dvoubodovou ztrátu, aby v současné době nemilovaný trenér odstoupil. Nestalo se, a tak je postup na Euro už pouhou formalitou – tři body ze třech utkání.

Nesčíslněkrát Karel Brückner prohlašoval, že je Jenda pro jeho hru nesmírně důležitý a možná ještě vícekrát jsme slyšeli, že mužstvo nehraje jenom vzduchem přes Kollera, ale hraje kombinačně po zemi. To mě kolikrát napadlo, že jsme se s trenérem dívali nejspíš na jiný fotbal. Na druhou stranu je pravda, že z lavičky vypadá zápas úplně jinak, než přes čočku kamery, avšak míč vrchem je pořád míč vrchem.

Díky kartám nemohl Koller proti Irům nastoupit a chudák Brückner měl určitě velmi špatné spaní. Nakonec to ale dopadlo, jako když tříletému dítěti odmontujete z kola pomocná kolečka. Zprvu sice nadává a brečí, ale posléze zjistí, že to jede i bez nich. A zatraceně dobře. Stejnou věc poznal i Brückner, i když veřejně to těžko připustí, protože jeho mužstvo přeci hraje stejně s Kollerem i bez něho.

V utkání proti Irsku se podle mého zaskvěl kýžený ostrý kraj Sionko. Ukázal, že když hraje v klubu, může být i velice platným členem národního mužstva. Škoda jenom, že už má tři křížky a není to ten talentovaný rychlík s dlouholetou perspektivou v národním mužstvu. Na druhé straně zahrál dobře, dle mého názoru překvapivě, Plašil. Nejspíš mu pomohla výměna francouzského vína za španělskou koridu. Králem večera byl však jednoznačně Marek Jankulovski. Na takovouto hru jsme z jeho strany čekali dlouho a stálo to za to. Příště na své povedené vystoupení (proti Německu to díky kartě nebude) snad naváže.

Pohlednice s horami umatlaná od čokolády tak po zeleném večeru čouhá Brücknerovi z kapsy. Ukrást by ho svými dlouhými prsty mohli snad ještě Wales, Irsko a Kypr, je to ale asi tak pravděpodobné jako lední medvěd v Brdském lese. Spíše je naše reprezentace při takovém pokusu přes ruku klepne a vytáhnout si ji nenechá.

Co ale bude na turnaji? Dočkáme se konečně toho, že Český výběr porazí nějaký tým z evropské špičky? Já se spíš bojím toho, že na Euro postoupíme, ale to bude maximum. Skončíme tam třetí ve skupině převážně díky tomu, že náš výběr nebude mít soupeře jak překvapit. Bude hrát svoji Brücknerovskou klasiku posledních let – prásk dopředu. A hráči ve středu pole budou muset navštěvovat docenta Koláře, protože budou trpět bolestmi v zátylku. Neslavně tak skončí éra velkého muže, jemuž, kdyby odešel po mistrovství světa, by se ještě dlouho český národ klaněl a velebil ho.

Nakonec to ale může dopadnout úplně jinak, do Eura zbývá skoro celý rok a já nejsem žádný Nostradamus, ostatně ani on neměl stoprocentní úspěšnost, sem tam se také sekl. Co vím ale téměř jistě, tak Brückner pojede nejspíš na svůj poslední velký turnaj a vrátí se z něho buď v kočáře taženým třiadvaceti plnokrevníky jako král, nebo bude muset cestovat do Čech v utajení převlečen za odpůrce Temelína. Nic mezitím existovat nebude.

Autor: Pavel Ryšavý

Komentáře (25)

Přidat komentář
smazaný uživatel

Plašil by mohl hrát ze středu, tam vidím jeho flek. Na křídlo prostě nemá dravost a rychlost. V životě jsem ho neviděl dát míč do tahu a rozhýbat obránce, v životě. Ale fotbalové myšlení má, na jiném postu, než na křídle, by mohl být platnější...

Reagovat
HOST*

Hold, jak rika kamos z jeho rodne vsi: je to tele

Reagovat
HOST*

plasil by nemel hrat nikde mozna tak na stridacce...ted proti irsku jsem ho videl poprve zahrat lepe nez uplne blbe

Reagovat
RMCF

JJ že plašil patří do středu už tvrdím delší dobu, ale tam máme docela přetlak, kvalitních CM máme dost.

Reagovat
HOST*hhhh

bruckner nebo plasil je tele?

Reagovat
smazaný uživatel

oba?:)

Reagovat
HOST*

vsichni tri

Reagovat
HOST*Syphoon

Nemužu souhlasti s tímto článkem. Ač už se na Brucknera díva kdo jak chce, tak ať se každej zamyslí nad tím co dokazala s "chátrající" reprezenatací po kvalifikaci na MS 2002. 3. místo na ME 2004 asi nidko nečekal, na MS 2006 sice nedokazali postoupit češi ze skupiny ale už samotny postup už byl úspech a velkou udalosti. A tak jen doufam ze po ME v Rakousku a Švycarsku nikdo nehodi Brucknera do pytle. I když vím že nase hra je stereotypni, ale i tak si myslim ze trener sklada sestavu na zaklade toho ceho ma k dispozici a jelikoz v ČR není momentalne zkusenejsi utocnik nez Jenda Kolleru ( idkyz jeho forma taky neni zrovna super ), myslim ze je to optimalni reseni. Co bude dal nevim, ale i tak trener Bruckner je pro me človek ktery pro ČR udelal velké mnozstvi prace. At uz euro dopadne jakkoliv je pro mě Bruckner trenere number one!

Reagovat
smazaný uživatel

Zkus sundat růžové brýle a podívat se na celou situaci od EURO 2004 reálně a komplexně - hra, sestava, prezentace týmu, komunikace s médii a fanoušky ( neexistuje ), velkohubá prohlášení s opačným výsledkem ( např. Poborský nebo "my nikdy nenakopávali, pořád hrajeme kombinačně" ) nebo podivné prodloužení smlouvy po MS - žádné shrnutí "co, jak a proč", žádné svazové jednání, prostě jen okamžité prodloužení smlouvy s Košťálem.

Za EURO 2004 sme mu všichni vděčni, o to se nemusí(š) bát, ale dlouho předlouho už to není s repre v pořádku a z minulosti se žít nedá.

Reagovat
HOST*Syphoon

Já sem nikdy něřekl, že neni čas "něco" zmenit. Jen jsem reagoval na dotaz předemnou. Všichn Burcknera tedka odsuzuji! Svoji praci si kazdopane odvedl. Být to někde v anglii tak by mu postavili pomník a rekli dekujeme odejdtete. Ale tad? Spis by lidi volili slova dekujeme vypdnete! Proste jen rikam, ze u nas si lidi nedokazi vazit co pro ne hraci nebo treneri dokazali. A to mi nikdo nevymluvi. Prikladu je nekolik a vyjmenovavat je fakt nebudu to uz si musi kazdy fanousek fotbalu probrat sam!!!!!!!!

Reagovat
HOST*Syphoon

Ale každopádně hru na 1 utočníka bych taky nevolil všemi 10:) A Kort na domacim hristi!

Reagovat
HOST*direktor007

Je to celkem pravda je to dobrej trener. naši fanoušci jsou namlsaní a chtějí ještě víc a víc. Nemáme jine fotbalisty a budeme si muset také trochu počkat.Já jsem spokojený aspoň za to co momentálně hráme.

Reagovat
HOST*HOSTmiki

nechci se vměšovat,ale vadí mi,když se řekne,že nemáme jiné fotbalisty,po našich trávnicích běhají dobří hráči,jen jim někdo musí dát šanci,do útoku Fenin,Vlček(nejen na pár minut),do obrany to byl dnes už v Itálii hrající Zápotočný atd.Od toho by měli být přátelské zápasy.Baroš je mimo formu už dlouho,s Irskem zahráli špatně Ujfaluši s Kováčem a mně osobně se nelíbil ani Plašil s Polákem.Nevím co dělal na hřišti Sivok,asi potřebují páni manažeři zvednout jeho cenu.Měl jsem Brucknera rád už co trénoval Sigmu,ale měl by vědět sám kdy odejít a ne se ptát hráčů potom mejdanu na hotelu,respektovaný trenér by takové chování hráčů nestrpěl a potrestal by je i nenominováním do zápasu!!!

Reagovat
HOST*

ME 2004 se vydarilo hlavne kvuli zivotni forme Nedveda,Barose a dalsich.Tam stala hra na Nedvedovi a kdyz se zranil tak byl konec.Od ty doby nema repre poradnyho vudce

Reagovat
HOST*ac milan

cim se na ten fotbal divas prdelou nebo co_"

Reagovat
-Kopy-

Reagovat
HOST*JJ

Se mi zdá že na 5 záložníků bysme měli hrát pořád...poslední povedenej zápas před Irskem byl ten se Slovákama a tam jsme taky hráli na 5 záložníků.

Reagovat
HOST*Pavel

Určitě na EURO vykopou alespoň semifinále, neříkám že po krásné hře....ale když se jim nevěří a jsou outsidery, obvykle je to úspěch...

Reagovat
HOST*cesc4

Ja bych dal Rosu na kraj to je jeho post v Arsenalu a do stredu bych dal Jarolima a Galaska a zprava Plašil

Reagovat
HOST*Lukyn

víte někdo,kdy se losuje euro 2008 a následná kvalifikace MS 2010 v Jihoafrický republice,díky

Reagovat
HOST*

co takhle zkusit Jankulovskeho posunout na levyho zaloznika, v zaloze vidim nejvetsi slabinu narodaku

Reagovat
HOST*

az se uzdravi grygera, mohl by jankulovskeho nahradit na levym beku

Reagovat
HOST*Pavlos

SOuhlasim, že bych zkusil Rosu taky nakraji, Jarolím střed. Sem rád, že se najdou fanoušci, kteří neodsuzujou Brucknera, myslim, že toho udělal dost pro ČR a hrál se za něj dobrej fotbal. Teď je možná čas na změnu, ikdyž nevim jestli se najde taková osobnost(Hašek-zkušenosti s mezinárodnim fotbalem, Straka-dobrej motivárot-někdy by to repre potřebovala, ??? ) a jestli by to něco změnilo....

Reagovat
HOST*

Reagovat
HOST*Dolfa

Jako již v minulosti několikrát i v utkání proti Německu byl trenér K.Brückner nucen improvizovat v sestavě pro absenci hráčů na klíčových postech (zranění, žluté karty) a dát šanci dalším ve světě málo známým hráčům z domácí soutěže, kteří jednoznačně prokázali, že mají na to v áčku hrát! Trenérovi reprezentace tedy přeji, aby před každým důležitým

zápasem měl co největší "marodku" a byl "donucen" všímat si takových hráčů jako např. Marek Matějovský, Daniel Pudil, Stanislav Vlček, Jiří Kladrubský aj. a dát jim "šanci" v áčku!!!

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele