Bude Chovanec trénovat Polsko?

29.06.2002, 13:12
Aktuality
Po neúspěšném mistrovství světa u polského národního týmu skončil Jerzy Engel a hlavním favoritem na roli jeho nástupce je Zbigniew Boniek, bývalá hvězda Juventusu. Svůj zájem ale projevil také Josef Chovanec, bývalý trenér české reprezentace.

„Byl jsem úspěšný u českého týmu, tak proč to nezkusit u reprezentace Polska, když přijde nabídka? Když nabídku dostanu, budu o ní velmi vážně uvažovat,“ řekl Chovanec pro server onefootball.com. „Je to vždy velká pocta, být kandidátem na práci u reprezentačního výběru. Jednal jsem s Iraklisem a s několika českými kluby, nikde jsem se ale nedohodl a jsem teď volný a mám zájem bavit se o práci u polského týmu,“ řekl dále Chovanec. „Viděl jsem první dva polské zápasy na šampionátu a stejně jako spousta dalších jsem byl zklamán. Sledoval jsem polskou cestu kvalifikací a čekal jsem, že je tento tým opravdu schopný překvapit, bohužel se tak ale nestalo. Neměli by to ale vzdávat, vím že mají na to být mnohem lepší,“ dodal. U českého národního týmu Chovanec skončil po neúspěšné baráži s Belgií.

Největší favorit na křeslo u polské reprezentace, Zbigniew Boniek, má o svých představách, co s týmem udělat, jasno. „Rozhodně se rozloučím s některými staršími hráči. Když ale do týmu přivedu mládí, je velice těžké předvídat, co se stane, mladí hráči se mohou uchytit a hrát výborně, stejně tak ale mohou zklamat na celé čáře. Je také třeba změnit mentalitu hráčů, všichni musí vědět a souhlasit s tím, že hrát za národní tým je ta největší pocta, které mohou dosáhnout a že ve fotbale není nic důležitějšího. Nemůžou chtít hrát za Polsko pro peníze, tak jako dnes někteří hrají, od placení jsou tady kluby. Polský reprezentant musí také být připraven obětovat nějaký čas pro novináře, pro sponzory a pro fanoušky. Nemůže si prostě dovolit kritizovat podmínky v hotelu, nemůže si stěžovat na to, že musí s tiskem mluvit zadarmo, každý se přes to musí přenést a akceptovat to jako součást povinností u reprezentace.“ Také Boniek má své podmínky, za jakých místo reprezentačního trenéra vezme. „Musím vědět, co se ode mne čeká. Jestli je cílem postup na mistrovství Evropy, nebo třeba jen vybudování a stabilizace týmu pro budoucnost,“ řekl Boniek.

Mezi kandidáty je kromě Josefa Chovance ještě jeden Čech, současný trenér Polonie Varšava, Werner Lička. Kromě těchto dvou a Bonieka jsou kandidáty také Darius Wdowczyk, Stefan Majewski a Adam Nawalka, ti ale nemají moc šancí.

Autor: Petr Starý

Komentáře (1)

Přidat komentář
bruchy

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele