Bronzové medaile získalo Turecko

29.06.2002, 15:09
Aktuality
V utkání o třetí místo se střetly dva týmy, od kterých to nikdo nečekal. Ani Korea ani Turecko k favoritům rozhodně nepatřili. Souboj o bronz byl nečekaně bohatý na góly a pro Turecko jej rozhodl probuzený Hakan Sükür. V útoku dostal místo zraněného Hasana Sase šanci také autor zlatého čtvrtfinálového gólu proti Senegalu Ilhan Mansiz a spolu se Süküren se postarali o všechny tři góly v korejské síti. Korejci dokázali odpovědět jen dvakrát a Turci tak po výhře 3:2 získali bronzové medaile.

Střelecké probuzaní Hakana Süküra přišlo hned v první minutě zápasu, po chybě korejské obrany míč získal Ilhan Mansiz, přihrál volnému Sükürovi a ten už v jedenácté vteřině překonal korejského gólmana Lee Woon-Jae. Byl to nejrychlejší gól v historii světových šampionátů, dosud rekord držel Čech Václav Mašek, který v roce 1962 na šampionátu v Chile v posledním utkání základní skupiny proti Mexiku skóroval v 15. vteřině. Absolutní rekord drží Davide Gualtieri, reprezentant San Marina. V roce 1993 se v kvalifikaci na MS proti Anglii trefil už v sedmé vteřině. Také o zbylé dva turecké góly se postarala dvojice Hakan Sükür, Ilhan Mansiz, v obou případech prvně jmenovaný přihrával a druhý zakončoval. Korejci sice měli střelecky hodně navrch, v turecké brance ale stál Rüstü Recber, který svým výkonem jasně ukázal, proč byl vybrán do All-Stars týmu. Nestačil pouze na výborně kopnutý přímý kop Lee Eul-Yonga z deváté minuty a na tečovanou střelu Song Chong-Guga z konce zápasu.

Pro Korejce je prohra možná trošku zklamáním, když se dostali do semifinále, určitě mysleli ještě výš. Vlastně ale mohou být rádi, že skončili alespoň čtvrtí, nebýt přízně rozhodčích, mohli vypadnout hned v osmifinále. Reprezentanti Jižní Koreje měli cestu do semifinále hodně těžkou. Ve skupině postoupili na úkor favorizovaného Portugalska, v osmifinále vyřadili Itálii a ve čtvrtfinále hlavně díky chybám rozhodčích ukončili tažení Španělů. Na další evropskou fotbalovou velmoc nestačili, v semifinále podlehli Německu. Pro trenéra korejského týmu, holanďana Guuse Hiddinka, je porážka bolestivá o to víc, že je vlastně druhá v řadě. Před čtyřmi lety totiž Hiddink na mistrovství světa trénoval Nizozemsko a dovedl jej také ke čtvrtému místu, v souboji o bronz Holanďané podlehli Chorvatsku.

Naopak Turci měli velké štěstí, v turnaji nenarazili kromě Brazílie na nikoho z elity světového fotbalu. V základní skupině měli kromě Brazílie, se kterou prohráli, poměrně snadné soupeře, Čínu a Kostariku. V osmifinále vyřadili prvního z pořadatelů, Japonsko, a ve čtvrtfinále narazili na Senegal, velké překvapení turnaje. Podle předturnajových prognóz měli po druhém místě ve skupině narazit na vítěze skupiny smrti, který si měl v osmifinále lehce poradit s druhým týmem ze skupiny A. Skupinu smrti ale vyhráli překvapivě Švédové (více se to čekalo od Anglie nebo Argentiny) a v osmifinále prohráli se Senegalem. Africký tým Turci porazili v prodloužení a postoupili do semifinále. Tam narazili opět na Brazílii a opět prohráli. Už po postupu do semifinále ale byli z Turků národní hrdinové a všichni, včetně trenéra Senola Günese, budou mít v Turecku svou sochu.

Autor: Petr Starý

Komentáře (0)

Přidat komentář
zatím zde není žádný komentář

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele