Brazilský tisk změnil notu

02.07.2002, 13:38
Aktuality
Brazilští fotbalisté v neděli večer oslavovali dvě vítězství. Kromě Německa ve finále mistrovství světa totiž porazili také brazilské novináře, svého největšího nepřítele, který jen tak neodpouští.

V Brazílií je mezi úspěchem a neúspěchem jen tenká hranice a novináři se, zdá se, dostali na tu příjemnější stranu pomyslné čáry. Protrápená a málem neúspěšná kvalifikace snad byla zapomenuta a nejen v ulicích Ria se už opět tančí samba. "Tým změnil myšlení a přestože má Scolari velkou zásluhu, nemůže chtít všechnu chválu jen na sebe. Když máte hráče, jako jsou Ronaldo, Rivaldo a Ronaldinho, je to snadné. Tito tři udělali 80% práce," napsal jeden novinář z Ria.

V brazilské šatně měli všichni o něco delší paměť, než obvykle mívají žurnalisté. "Během kvalifikace se s námi novináři nemazlili, ale teď jsme mistři světa. Mnoho lidí to tak chtělo, byli ale také takoví, kteří..." nechal novináře na tiskové konferenci domyslet si konec věty Roberto Carlos. Útočník Luizao, který dvěma góly v kvalifikaci proti Venezuele zajistil Brazílii účast na MS, řekl: "Odplata? Ne, vítězství věnujeme všem, kteří nám v Brazílii věřili a jaké jednomu cizinci, který nám věřil, Fanzi Beckenbauerovi."

O nějakém odpuštění novinářům nechtějí ani slyšet třeba Ronaldinho, Edilson, Juninho nebo Edmilson. Měli takovou radost, že mohli mix-zónou plnou novinářů vesele protančit, svůj poslední radostný tanec si ale schovali až do šatny, kolem novinářů, svých největších kritiků, prošli beze slova a bez úsměvu.

V Brazílii je to hodně těžké, fotbal tam znamená mnohem víc než jen sport. Je možná pravda, že kanárci předvádějí nejkrásnější fotbal na světě, už ale dávno neplatí, že krása je účelná. Existují dvě cesty – buď se změní brazilští fotbalisté a budou hrát účelně, pak budou úspěšní a potěší novináře; nebo se změní novináři a budou schopni přijmout porážku. Nic z toho se ale asi jen tak nestane, a tak to bude v Brazílii mezi fotbalisty a novináři vždy na ostří nože.

Autor: Petr Starý

Komentáře (0)

Přidat komentář
zatím zde není žádný komentář

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele