Brazilci jsou mistři světa

30.06.2002, 15:36
Aktuality
Fotbalisté Brazílie se popáté v historii stali mistry světa, když ve finálovém zápase šampionátu v Japonsku a Koreji porazili Německo 2:0. O výsledek se dvěma góly postaral Ronaldo, nejlepší střelec mistrovství.

Utkání začali lépe Němci, v úvodním minutách ovládali hru a Brazilci horko těžko odvraceli nebezpečné centry. Celý komentář a statistiky ze zápasu najdete zde.

Hodně smutný konec má letošní mistrovství světa hlavně pro německého kapitána, třiatřicetiletého gólmana Olivera Kahna. Ten byl ještě před finálovým utkáním vyhlášen nejlepším brankářem turnaje, v šesti zápasech dostal jeden jediný gól. Pak ale přišlo finále a pro Kahna nešťastná 67. minuta. Zpoza vápna totiž tvrdě vypálil Rivaldo a Kahnovi vyklouzl míč z náruče přímo k nohám nabíhajícího Ronalda a ten už s překonání ležícího Kahna neměl sebemenší potíže. Kalich hořkosti dopil Kahn do dna v 79. minutě, kdy jej nechytatelnou střelou pokořil opět Ronaldo. I přesto je ale Kahn národním hrdinou, nebýt jeho skvělých zákroků, Němci by se do finále ani zdaleka nedostali.

Hlavním hrdinou na druhé straně hřiště byl pětadvacetiletý útočník Interu Milán, Ronaldo. Od minulého šampionátu ve Francii toho moc nenahrál, kvůli zraněnému koleni byl blízko ke konci kariéry. Dal se ale dohromady, krátce před koncem sezóny v italské Serii A se vrátil na hřiště a začal opět dávat góly. Formu si udržel i pro mistrovství a určitě potěšil nejen brazilské fanoušky, ale také sázkaře, kteří před zahájením turnaje dali na jeho radu. Ronaldo totiž říkal, že kdo si na něj vsadí jako na krále střelců, určitě vyhraje. A neříkal to jen tak do větru, svůj slib splnil, s osmi brankami se stal suverénně nejlepším střelcem mistrovství. Na svém kontě už jich má 12 a dotáhl se tak na svého legendárního krajana Pelého. Ten ale na své góly potřeboval tři mistrovství, Ronaldovi stačily dvě. A pokud Ronaldovo koleno vydrží, pak určitě není na MS naposledy a má tak šanci překonat i historicky nejlepšího střelce Gerda Müllera. Německý útočník sedmdesátých let vévodí historické tabulce se 14 góly.

Brazilci svým letošním vítězstvím utekli svým pronásledovatelům co se týká počtu získaných titulů. Mají jich na svém kontě pět, za nimi jsou Němci a Italové se třemi tituly mistrů světa. Podle výkonů na celém turnaji vyhráli Brazilci zaslouženě, ze všech sedmi utkání vyšli vítězně a v šesti z nich dali více než jeden gól. Celkem mají Brazilci na svém kontě 18 přesných zásahů, to je nejvíce ze všech účastníků, druzí Němci dali 14 gólů.

Autor: Petr Starý

Komentáře (0)

Přidat komentář
zatím zde není žádný komentář

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele