BRANKÁŘI BUDOUCNOSTI

14.05.2004, 08:41
Aktuality
Dnes vám představujeme mladé brankáře, o kterých se mluví ve fotbalových kruzích. Již nyní se o ně zajímají nejbohatší a nejslavnější kluby světa. Pro nás je víc než skvělé, že jeden z nich bude na EURU 2004 hájit barvy naší vlasti, České republiky. Petr Čech, Iker Casillas, Timo Hildebrand, Tim Howard... o těch ještě hodně uslyšíme...

Petr Čech. Jedenadvacetiletý brankář Stade Rennes, Francie, bude po Mistrovství Evropy měnit dres. Ne ten národní, český, ale klubový. Francouzská liga se mu stala malou, a tak se vydá na zkušenou. Lodí, letadlem nebo vlakem či autem se dostane přes kanál a bude v Londýně. Tam na něj čeká klub ruského milionáře Romana Abramoviče, Chelsea. Ten za něj zaplatil v přepočtu, více než 400 miliónů korun, sumu nikdy před tím viděnou u přestupu brankáře. "Mám obrovskou chuť chytat v Anglii", říká jednička v brance České reprezentace. Trenér Karel Brückner dodává: "V jednadvaceti letech je osobností mezi brankáři!"

Jeho kariéra začala ve Viktorii Plzeň, v 7 letech, a to jako útočník žáků tohoto klubu. Jeho vzrůst, dnes 197 cm, byl signálem pro trenéry a když v jednom zápase chyběl brankář, neváhali ani minutku a ukázali na Petra Čecha. Po krátkém pobytu v Chmelu Blšany podepsal Spartě Praha, která ho později prodala do Francie. Je hráčem, ze kterého přímo vyzařuje klid, ale dokáže rovněž, přes své mládí, velice hlasitě a razantně dirigovat spoluhráče v poli. Je jistý při vybíhání, ale i na brankové čáře. Jeho dosavadním největším úspěchem je zisk titulu mistra Evropy v kategorii do 21 let, když ve finále proti Francii chytil dvě penalty. Na EURU 2004 bude mít Petr Čech obrovskou šanci ukázat fotbalovému světu, že již dnes patří k elitě mezi brankáři. A my všichni věříme, že se vyplní jeho slova: "Budeme-li pokračovat ve výkonech z kvalifikace, dostaneme se hodně daleko. Možná až do finále..."

Iker Casillas (22) je odchovancem Realu Madrid. V první lize se představil v sezoně 1999/2000. Trenér John Toschack ho poslal do branky poté, co se zranili Bodo Illgner a Albano Bizarri. A osmnáctiletý mladíček, který na tréninky jezdil hromadnou dopravou, se mu za to odměnil výborným výkonem. V následujících dvou ligových ročnících ovšem strávil více času na lavičce náhradníků než na hřišti. Ve finále Ligy mistrů proti Bayeru Leverkusen, po zranění Césara Sáncheze, vychytal co mohl. Jeho zákroky byly 100%, a tak se v roce 2000 se stal nejmladším brankářem, který kdy vyhrál Ligu mistrů. Nabídek na přestup má Casillas desítky. Zlepšil vybíhání, na čáře reaguje perfektně. Dá se věřit jeho slovům "kariéru chci ukončit tady, v Realu"?

Timo Hildebrand (24) je z této trojice nejstarší. Ukazuje, že bude výborným pokračovatelem brankářské tradice v Německu a plně nahradí pomalu se loučící legendy Olivera Kahna a Jense Lehmanna. Štíhlý až hubený, pohyblivý, rychle reagující, technicky vybavený. V této sezóně překonal Kahnův rekord, když v brance Stuttgartu udržel čisté konto 802 minut. Čeká jen na chvíli, kdy dostane více příležitostí v brance reprezentace. Bude to proti České republice na EURU 2004?

Stejně stár, lépe řečeno mlád, je ochránce svatyně Manchesteru United Tim Howard (24). Anglický velkoklub za něj dal dva milióny eur a je nutno podotknout, že se mu tento nákup vyplatil. MetroStars z New Yorku a New Jersey, celek MLS z USA, kde hrál 5 sezón, poslal do Evropy opravdu výborného brankáře. Tim trpí lehkou variantou nemoci Tourretova sindromu, která se projevuje nervovým tikem a nekontrolovatelným hlasovým projevem. Na Premier league si zvykl rychle a dnes je jedním z největších objevů v této soutěži. Je výborným skokanem, atleticky vybaven. Sir Alex Ferguson o něm říká: "Je vysoký a rychlý, v mnohém připomíná Petera Schmeichela. Uvidíme, jak bude pokračovat, má toho ještě mnoho před sebou."

Charles Itandje (22) z Racingu Lens má zvláštní rituál při chytání pokutových kopů. Snaží se střelce znervóznit jakýmsi domorodým tancem. A nutno dodat, že se mu to občas podaří. Má rytmus v krvi. Ale běhat se mu nikdy moc nechtělo. Proto, co od šesti let vystřídal v sestavě všechna místa, zakotvil v brance. Zájem o něj měl Liverpool a také Fulham. Ale rodák z Bobigny dal přednost kraji, kde to znal, a rozhodl se pro Lens. Proti Guingampu, 1.prosince 2002, se poprvé postavil do branky v ligovém zápase. Na lavičku se tenkrát pro ztrátu formy posadil Guillaume Warmuz, který zavinil prohru v Lize mistrů s Portem a později odešel do Arsenalu a Borussie Dortmund. Dnes se tento 193 cm vysoký golman nebrání odchodu do zahraničí. Ví, že má stále co zlepšovat. Chce se stát jedničkou francouzské reprezentace a pozorně naslouchá slovům trenéra Joëla Mullera: "Je to velký talent. V budoucnosti se z něho může stát světová třída."

Andreas Isaksson (Djurgarden Stockholm) chytal ligu poprvé v sedmnácti letech. Ve dvaceti se pak postavil do branky reprezentace Švédska a přestoupil, za 1,5 miliónů eur, do Juventusu Turín. Tam sice nedostal příležitost, ale získaná zkušenost po boku Gianluigiho Buffona byla k nezaplacení. Vrátil se domů, do Stokholmu, jako vyzrálý brankář a v reprezentaci se stal jedničkou. Jedná se o jeho přestupu do Stade Rennes, kde by měl nahradit Petra Čecha. EURO 2004 bude pro něj obrovskou příležitostí ukázat se agentům velkých evropských klubů. Ti ho pozorně sledovali již v zápase proti Albánii, který sice Švédsko překvapivě prohrálo 1:2, ale Issakson měl několik fantastických zákroků a v nastavení chytil pokutový kop Ervina Skely (Eintracht Frankfurt).

Ignatij Nesterov (21) z Pachťoru Taškent je Uzbek. Bude ovšem muset měnit zvyky tohoto asijského národa. Stěhuje se na ostrovy a bude chytat za West Ham United. Co o tom rozhodlo? Asi jeho fantastický výkon na Mistrovství světa juniorů v roce 2003, v zápasech proti Argentině, který vysoce favorizovaný jihoamerický celek vyhrál jen 2:1 gólem v poslední minutě, a proti Španělsku, kdy Nesterov pustil jediný gól. Již rok před tímto triumfem vychytal nulu v utkání s Japonskem na kontinentálním mistrovství, kde Uzbekistán podlehl až na penalty. Semifinále Ligy mistrů CAF bylo pak pro tohoto mladíka a s ním pro celý Uzbekistán vrcholem fotbalového života. Uvidíme ho v Anglii hrát proti Petru Čechovi?

Autor: Vilém Hodr

Komentáře (40)

Přidat komentář
HOST*yarda

Casillas! Casillas!

Reagovat
HOST*

Chyta hovno v reprezentaci by mel chytat MOLINA

Reagovat
HOST*Honza

Postradam tady S. Freye, chce ho koupit cely svet

Reagovat
HOST*KOBRA

Jojo ten tam chybi a je dobrej...

Reagovat
HOST*yarda

...kromě Realu

Reagovat
HOST*Honza

jeste rekni, ze neni dobry jinac, vy znalci spanelsti, asi se k vam stehuje Samuel, je to zatim ale nepotvrzene...

Reagovat
HOST*xxx

ja bych řekl,že tu chybí ještě spousta jmen talentovanejch mladejch golmanů!!!i když nejsou tak zvučná tak je čeká velká budoucnost!!

Reagovat
HOST*nawri

CECH CECH !!!

Reagovat
HOST*Milhaus

A co třeba Victor Valdes z Barcelony,to je jako co????????? aha já jsem zapoměl jemu je 30.Vy co píšete tyhle články tak byste se měli už spamatovat,vyděli jste záznam Real-Barcelona,asi ne tak se podívejte. nevím co tam třeba dělá Casilas,to je TRAGEEEEEEET,kdyť nic nechytne!!!!!Podívejte se kolik dostal Real v tyjle sezoně golu.

Reagovat
HOST*nikdo

Milý Barceloňáku.Nepochopils. Možná, že Casillas je tragéd, ale Tvoje čeština je ještě tragičtější. A Victor Valdés si taky odseděl pár zápasů na lavičce. Ciao!

Reagovat
smazaný uživatel

Tady vůbec nejde o to, zda je někdo učitel češtiny- tady jde o fotbal. Tak místo toho,aby jsi tady blbě kecal kde udělaL CHYBY, TAK BY SI SPÍŠE MĚL ŘÍCT SVŮJ NÁZOR. Ale asi žádný nemáš, protože víš, že tam Valdés doopravdy chybý, ale je lepší se hádat o češtině...

Reagovat
HOST*autor

Nechtěl jsem zasahovat do této odborné jazykové diskuze, počkejte až si článek přečte Yarda!!, ale musím. Dopustil jsem se asi jediné chyby. Měl jsem napsat, že se jedná o některé z mladých brankářů. Victor Valdés Arribas (14/01/1982, L´Hospitalet, Španělsko,183 cm / 78 kg) v posledních zápasech předvádí opravdu dobré výkony a pokusím se v brzké budoucnosti o něm napsat.

Reagovat
antimadrista

Reagovat
HOST*yarda

Článek téměř bez chyby a pěkný. Jenom u Čecha "zaplatil v přepočtu, více než" je to bez čárky. Učitel češtiny nejsem.

Reagovat
antimadrista

Víctor Valdes tam skutečně chybý.

Reagovat
HOST*Vyskočdopolová

Jménem rodiny Vyskočdopolových co nejdůrazněji protestuji proti tomu, že autor nenapsal o našem Kryštůfkovi, který včera večer chytil pár facek od taťky a je tudíž nadějnej a taky mladej.

Reagovat
HOST*

Chybííí!!!!!! 100x opsat!!!!!

Reagovat
HOST*Daniel

UZBEKISTÁN!!!

Reagovat
HOST*nikdo

A proč ne? Když je dobrej

Reagovat
smazaný uživatel

o tom zápase s Argentinou jsem tenkrát psal komentář!!!! Že míče na Nesterova doslova pršeli

Reagovat
HOST*yarda

pršely

Reagovat
smazaný uživatel

A co on z Nantes?

Reagovat
HOST*erazerhead

Autor píše: "Iker Casillas.... Ve finále Ligy mistrů proti Bayeru Leverkusen, po zranění Césara Sáncheze, vychytal co mohl. Jeho zákroky byly 100%, a tak se v roce 2000 se stal nejmladším brankářem, který kdy vyhrál Ligu mistrů...."

Ovšem v roce 2000 hrál Real finále LM proti Valencii, proti Leverkusenu až v roce 2002...

Reagovat
HOST*yarda

Hm, to bych se možná autora trochu zastal, protože oba údaje jsou správné, pouze špatně spojené Ideální by zřejmě bylo vynechat slovíčka "tak se" a doplnit "dokonce" mezi "se" a "stal".

Reagovat
HOST*autor

Opravdu se jedná o špatné slovní a větné spojení. I tak se omlouvám a děkuji za pozornost, kterou věnujete tomu co pro Vás p řipravuji.

Reagovat
HOST*Milhaus

Hele,za ty chyby se omlouvám,jsou stupidní ale já jsem to psal ve vzteku.Takový brankář a chybý tam!!!!!!!!Hele a ty BLBEČKU co kontroluješ chyby,tohle jsou stránky o fotbale a néééééé o píp češtině!!!!.ČJ je mou nejslabší stránkou.Doufám,že se co nejdřív dočtu o Valdesovi!!!!!!Nazdar

Reagovat
HOST*yarda

Hm, buď si sprostej, jak chceš, piš si jak chceš, ale pak se nediv, že se na tebe a tobě podobné budou ostatní koukat, tak jako já, totiž jako na vylízaný kretény

Reagovat
HOST*trojka

Mě by zajímalo jak vysokej je mrňous Hildebrand .

Reagovat
HOST*autor

Timo Hildebrand měří 186cm a váží 75 kg. Nedávno oslavil své 25. narozeniny

Reagovat
HOST*autor

Samostatný článek o Víctoru Valdésovi vyjde v nejbližších hodinách...

Reagovat
smazaný uživatel

Nejlepší je stejně čaroděj MARTIN VANIAK.

Ať žije Sigma Forza Milán

Reagovat
HOST*blazen

Real jsou sračky a nejlepší brankař je Petr Čech

Reagovat
HOST*jojo

Čech je dobrej, ale chytal v mužstvu, který nikdo nebral moc vážně. Chelsea chce každej porazit, asi jako Real, a tak se teprv tam bude muset ukázat.Jinak snad zachytá v repre a nepustí ani gol!

Reagovat
alegre

Casillas odpočíval a César dostal čtyřku. Poslední Murcia dostala jen o 3 góly míň a celkem 12 mužstev obdrželo stejně(1) a nebo méně(11) gólů než Real!!! Opravdu galaktická obrana!

Reagovat
alegre

CHYBA! Samozřejmě, že Murcia dostala o 3 góly víc!

Reagovat
PJ

Jo, obrana Realu byla letos tak děravá, že jí ani Casillas nespasil...

Reagovat
HOST*yarda

Hm, ale každá galaxie má přece černé díry

Reagovat
HOST*

Real má blbého brankáře a ješte blbější obranu.

Reagovat
HOST*xxx

Chybí tu michael landerau z nantes.

Reagovat
HOST*Michael

To co píšeš o přetupu Čecha je nesmysl "Ten za něj zaplatil v přepočtu, více než 400 miliónů korun, sumu nikdy před tím viděnou u přestupu brankáře." Juventus zaplatil za přestup Gianluigiho BUFFONA ještě mnohem víc,tak příště bu'd víc korektní.

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele