Brabec: Sparta má titul zaslouženě, rozhodla i její hladovost a zaváhání soupeřů

24.05.2023, 19:56
Aktuality

Sparťané se podle bývalého reprezentanta Ericha Brabce stali ligovými mistry naprosto zaslouženě. Někdejší obránce v rozhovoru s ČTK za důvody triumfu letenského týmu označil také jeho hladovost po prvním titulu od roku 2014 a trápení konkurentů Slavie a Plzně v jarní části sezony.

Sparťané po podzimu ztráceli z třetího místa tabulky sedm bodů na vedoucí Plzeň a pět bodů na druhou Slavii. Svěřenci trenéra Briana Priskeho ale na jaře manko nečekaně smazali a titul si zajistili v úterním předposledním čtvrtém kole nadstavby po remíze 0:0 na Slovácku.

"Spartě pomohla hladovost i klopýtání soupeřů. To Spartě dávalo každým kolem víc a víc energie. Nakonec se ukázalo, že ztrát soupeřů bylo hodně a Sparta to dokázala využít. Také věděli, že mají sílu své zápasy buď otočit nebo uhrát, i když se jim herně nedaří," řekl ČTK Brabec, jenž v minulosti získal dva mistrovské tituly se Slavií a jeden se Spartou.

Slavia podle něj v boji o titul doplatila na to, že venku nepotvrdila suverénní domácí formu. "Nezvládla utkání na hřištích soupeřů, proto nemá titul. Sparta je dokázala zvládnout a naprosto zaslouženě titul v této sezoně má," konstatoval vedoucí úseku ženského fotbalu ve Fotbalové asociaci ČR.

Zklamala ho Plzeň, která skončí v tabulce s velkým odstupem třetí. "Osobně si nedokážu vysvětlit její jarní výbuch. Nevidíme dovnitř týmu, ale asi se něco nepovedlo tak, jak mělo. Bohužel pro Viktorku už to nedokázali nastartovat. Je škoda pro celý český fotbal, že Plzeň nedokázala tlačit na Spartu a Slavii do samého konce. Nadstavba mohla být zajímavější," řekl Brabec.

Sparťané na jaře zahrávali devět pokutových kopů, sedm z nich proměnil kapitán Ladislav Krejčí mladší a dvakrát uspěl Awer Mabil. "Bylo tam hodně penalt, které vyvolaly vášně a diskuze. Já osobně si myslím, že dejme tomu 75 procent těch penalt bylo určitě. Ale taky si dovedu představit, že třeba penalta na Slovácku nebo sporné pokutové kopy se pískat neměly. Ale nezastávám názor, že by nějakým způsobem ten titul pro Spartu neměl být oprávněný," prohlásil Brabec.

Vedle defenzivního univerzála Krejčího mladšího ocenil útočníka Jana Kuchtu, se 14 ligovými góly nejlepšího střelce letenského mužstva, a brankáře Matěje Kováře. "Kuchta na jaře Spartu táhnul góly, byly na něj penalty. Další individualita, která se velkou měrou podílela na titulu, je brankář Kovář. Nerad bych vypíchnul jenom Láďu Krejčího, protože by to nebylo fér i k těmhle dvěma," uvedl šestačtyřicetiletý rodák z Českého Krumlova.

Chválil i práci Priskeho, jenž hned svou první sezonu v Česku zakončil titulem. Přitom během podzimu se kvůli špatným výsledkům spekulovalo o možném odvolání dánského trenéra už po pár měsících ve funkci. "Byť měl hodně špatný vstup do sezony jako celá Sparta, tak nakonec se jeho systematická a náročná práce z dlouhodobého hlediska ukázala jako ta správná," řekl Brabec.

"Sparťanské vedení trenéra podrželo a ponechalo ho tam. Vypíchnul bych, že se neunáhlili a důvěřovali trendu, který nastavili, a věřili, že úspěch se dostaví. Myslím, že i kdyby titul nezískali letos, tak by nesáhli k nějaké změně a chtěli by pokračovat v nastavené cestě," dodal někdejší stoper Českých Budějovic, Drnovic, Senice nebo Dinama Moskva.

Autor: ČTK

Komentáře (23)

Přidat komentář
eder

Houby zaslouženě. I Štrougal se musí v hrobě studem obracet ...

Reagovat
Beči

Studem nad Slávkou každopádně.

Reagovat
Beči

Na to, že ekonomicky ani celkovou kvalitou kádru se na Sešívky absolutně nechytáme, tak klobouček. Plzeň je samostatná kapitola, ta na jaře totálně zkolabovala a já osobně třeba vůbec nechápu, jak se to stalo. Ale hlavně, že je titul po letech zase na Letné, ACS

Reagovat
Pablos

proč byste se ekonomicky absolutně nechytali jako ?

Reagovat
smazaný uživatel

O kvalitě kádru se dá polemizovat, ale ekonomicky je Sparta úplně jinde a měla by to do budoucna začít potvrzovat i na hřišti. Slavia je finančně možná ve větším průšvihu než Plzeň. Jestli se potvrdí zvěsti, že Číňani už po vyhazovu svých agentů z Hradu nechtějí investovat v ČR ani korunu, tak můžou akorát tak prodat po 5 milionech eur Zafeirise, Ogbu a Juráska, z toho poplatit dluhy a pak to tam rovnou zavřít.

Reagovat
Beči

Tak o nějaké krizi u Číňanů jsem neslyše, takže pokud je to tak, tak potom ok.

Reagovat
Mass

Reagovat
Beči

Co je na tom k smíchu?

Reagovat
Mass

RM si tu vymejšlí pohádky a stejně se tu pořád najde někdo, kdo mu to uvěří.

Reagovat
Beči

Tak já tohle téma fakt nesledoval, takže jsem jen připustil, že o tom nic nevím. Příště mi to klidně místo výsměchu můžeš rovnou vysvětlit jako normální člověk.

Reagovat
Mass

Ok, ale teda nevím proč komentuješ ekonomickou situaci, když tomu nerozumíš. A pak tady ještě naletíš na nějakou hovadnu, co napíše místní spaťanský troll.

Reagovat
smazaný uživatel

To, že Čína přestala investovat v ČR, je pohádka? Už za působení jejich agentů Zemana, Mynáře a Nejedlého na Hradě šly investice dolů, co myslíš, že udělají teď, když jak vláda, tak prezident i obě komory parlamentu za jedinou pravou Čínskou republiku uznávají Taiwan? Proč asi Tvrdík už pár měsíců kouří péro každému Arabovi, kterému čouhá z kapsy šeková knížka?

Reagovat
Mass

Zase pohádky od tebe

Byl to projekt CEFC tady v ČR, ale když je převzal CITIC, tak upřeli pozornost jinam, nic divného, a nemá to s českou politikou nic společného.

Mmch to že parlament uznává Čínskou Republiku neznamená, že by neuznával ČLR. Zase to máš pomatené.

Reagovat
naheCZ

Navíc tuhle pohádku, že jsme na pokraji krachu, protože Čína přestala dotovat, a za půl roku skončíme, tu pravidelně čtu už snad dva roky a pořád nic...

Reagovat
dest1l

Ano, pravda a láska zvítězila nad lží a nenávistí.

Reagovat
_Franklin_

Podzim byl takovy rozkoukavaci z pohledu Priskeho ale na jaře jasne nejlepsi tym ligy

Reagovat
nani92

Drž pichu Erich

Reagovat
smazaný uživatel

Neporazitelná železná Sparta

Stejně jako s Midtylandem si Priske Trpiše namazal na chleba. Vyhrát titul v zemi, o které předtím nikdy neslyšel a nezná zdejší prostředí, proti šádkovsko-tvrdíkovské černoprdelnické mafii, hned v první sezóně, je velká frajeřina a ukázka trenérské kvality. Ten se tady moc dlouho neohřeje, za 3 roky jde do PL. Pokud bude trend z jara pokračovat, příští rok bude hotovo už po 28. kole

Reagovat
kilobyte

https://twitter.com/destralux/status/1661655696700522497

Sparťanská analýza amerických voleb.

Reagovat
PBLead

Reagovat
Mass

V USA už si média nehrají na nějakou objektivitu a CNN rovnou do záporů napíše Trump

Reagovat
kilobyte

Oni mají se CNN společné jen to jméno. Prostě taková vykuchaná franšíza. Docela se divím, že je CNN jedno, jaké jim tady Prima dělá jméno.

Už jenom to že je CNN Prima nejoblíbenější televizní zpravodajství mezi dezoláty o něčem svědčí.

Reagovat
ratusek

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele