Bosman obětoval kariéru, teď se mu FIFA i UEFA snaží jeho "dílo" sebrat

16.01.2009, 12:36
Aktuality
Jean Marc Bosman, člověk, který přinesl v devadesátých letech minulého století revoluci do evropského fotbalu, si myslí, že pravidlo 6+5, které má omezovat počet cizinců v klubech, by fotbal přivedlo zpátky před rok 1995.

V roce 1990 projevil o Jeana Marca Bosmana, hráče RFC Lutych, zájem francouzský Dunkerque. Nenabídl však dost peněz a tak Lutych bývalého juniorského reprezentanta odmítl pustit. Bosman se rozhodl bránit u soudu, protože mu vypršel platný kontrakt a on cítil, že by měl být přestup umožněn. Po dlouhých pěti letech svůj případ vyhrál a způsobil tak ve fotbale revoluci. Fotbalisté jsou od té doby posuzování jako zaměstnanci, kterým nesmí být po vypršení smlouvy bráněno v odchodu. Rozhodnutí soudu v prosinci 1995 také změnilo dosavadní situaci, co se týče nasazování cizinců v zápasech. Do té doby mohli hrát v jednom týmu pouze tři.

Fotbalista, který obětoval pro práva ostatních hráčů značnou část svojí kariéry, je teď pobouřen chováním UEFA i FIFA, které se snaží prosadit pravidlo 6+5, podle nějž by do zápasů mohlo od začátku nastoupit pouze pět cizinců. "Takové rozhodnutí by vrátilo fotbal před rok 1995," prohlásil Bosman v rozhovoru pro magazín World Soccer, který vyšel dnes.

Podle Bosmana by nejvíce zavedení pravidla uškodilo anglické Premier League. Přitom právě Anglii má podle evropské fotbalové unie stejné pravidlo pomoci. UEFA si slibuje, že více šancí začnou dostávat domácí mladíci. "Na zavedení toho pravidla by nejvíce doplatila Anglická Premier League. Jednak by utrpěla kvalita soutěže a navíc platy by vyletěly do extrémní výše, protože cena kvalitních anglických hráčů by ohromně narostla. Navíc by na to doplatily i zahraniční kluby," myslí si Bosman.

"Třeba Standard Lutych zajistil v létě svůj rozpočet prodejem Marouana Fellainiho za osmnáct milionů eur do Evertonu. V případě, že by v Evertonu mohlo hrát jen pět cizinců, by to nebylo možné," říká.

"Jsme zaměstnanci, fotbal je naše práce, ale UEFA a FIFA to pořád nechtějí pochopit a snaží se to změnit. Hráči by se měli postavit proti zavedení pravidla, protože to zase omezí jejich práva,tak jako tomu bylo před rokem 1995," varuje Bosman, který dnes podniká s oblečením a je abstinujícím alkoholikem.

"Lidé vědí, že existuje Bosmanovo pravidlo, ale jen pár jich ví o tom, že jeden fotbalista pro něj obětoval svou kariéru, stal se alkoholikem a dostal se až na dno. Zaplatil jsem za to, že jsem bojoval za správnou věc," říká napůl smířeně Bosman, který by se podle vlastních slov nechtěl dožít toho, že se vrátí staré pořádky, proti nimž celá léta bojoval.

Autor: Jiří Fišara / soccernet.com

Komentáře (338)

Komentáře k článku naleznete zde.

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele