Borussia Dortmund, model TT

22.09.2015, 12:58
Názory a komentáře
Thomas Tuchel přepisuje klubovou historii BVB. Žádné nové koště ještě nemetlo tak dočista do čista, jak praví omšelý reklamní slogan. V Bundeslize to zkraje sezóny dělá pět zápasů, pět výher a skóre 18:3. Klobouk dolů, ale zatím nepřišel žádný ostrý test, říkal nejeden expert před utkáním pátého kola proti Bayeru Leverkusen. Za uplynulým kolem Bundesligy se ohlíží komentátor Eurosportu Radim Bártů.

Vždyť koho zatím Borussia porazila? Hannover, Herthu, Ingolstadt a Gladbach. Jistě, taky by mě před sezónou nenapadlo, že budeme o Gladbachu hovořit tímto tónem, ale to je holt život. Ale Leverkusen, který po dvou porážkách v řadě hladoví po bodech a navíc si zvedl sebevědomí přesvědčivým vstupem do Ligy mistrů, to už bude jinačí kafe! Jestli jste se ale v neděli dívali, muselo vám být družiny Rogera Schmidta chvílemi až líto. Vždyť ti chlapi po většinu zápasu vůbec nevěděli, kde jim hlava stojí - a to si ještě Dortmund mohl v klidu šetřit svého nejlepšího hráče, respektive jeho bolavý palec. Marco Reus přišel, viděl a dokoukal to z lavičky. Takže už to vypadá, že kouzlo Thomase Tuchela stojí na něčem hmatatelnějším, než je pouhá souhra příznivých okolností.

V čem je ale jeho tým jiný oproti tomu, který se v minulé sezóně trápil pod renomovaným a velice úspěšným Jürgenem Kloppem, když hráčský kádr až tak zásadní změnou neprošel? Thomas Tuchel na každém kroku vyzdvihuje pevné základy, které mu pro další práci zanechal jeho osudový předchůdce (Tuchel nahradil Kloppa jak v Dortmundu, tak předtím v Mohuči). Nemá přitom snadnou pozici, protože Klopp v Dortmundu trénoval sedm let, vyhrál dva tituly a jeden německý pohár, a ještě navíc dovedl tým do finále Ligy mistrů. Je to trochu podobné tomu, když se v muzice pokoušeli prosadit synové Johna Lennona. Bojovat s odkazem úspěšných předků není legrace. Tuchel je ale svůj a má svou vlastní herní filozofii.

Možná vás to překvapí, ale zásadní změnou v herním projevu postkloppovské Borussie je skutečnost, že toho hráči o dost méně naběhají. Statistici spočítali, že zatímco v loňské sezóně naběhal Kloppův manšaft v průměru zhruba sto osmnáct a půl kilometru na zápas, což z něj činilo druhý nejatletičtější celek ligy, v prvních čtyřech zápasech nové sezóny pod Tuchelem dělá tento průměr sto deset kilometrů. Stejně tak poklesl v uvedeném období počet zaznamenaných sprintů na jeden zápas - z loňských dvou set čtyřiceti na letošních sto sedmdesát devět!

V této statistice byl Dortmund v uplynulé sezóně první, nyní je patnáctý. S trochou nadsázky lze říci, že Borussia sundala nohu z plynu. Pod Kloppem praktikoval Dortmund urputný pressing s rychlým přechodem do útoku, Tuchel vede své svěřence ke kontrole hry. Hodnota držení míče se pod Tuchelem zvedla bezmála o deset procent. Na to pak navazují lepší čísla ve statistice přesnosti přihrávek a také poloviční množství střel, které aktuálně Borussia dovolí soupeřům vyslat na svou branku.

Ale zpátky na zem. Bavíme o fotbale, ne o vědě. Kdyby měl loni Jürgen Klopp k dispozici některé hráče v takovém zdravotním stavu a v takové formě, v jaké jsou teď, mohla minulá sezóna vypadat jinak. Na mysli mám hlavně Ilkaye Gündogana, který byl teď v neděli proti Leverkusenu ve středu hřiště naprosto dominantní. Přesto je evidentní, že Thomas Tuchel s hráči pracovat umí - jako psycholog i jako stratég. Na velmi odpovědném postu v záloze hraje dvacetiletý Julian Weigl, a hraje výborně. Zařazení Matthiase Gintera na pravý kraj obrany zpočátku vypadalo jako riskantní nouzovka, ale mladík, který v minulosti nastupoval hlavně jako stoper nebo jako defenzivní záložník, se u lajny krůček po krůčku vytrvale zlepšuje. No a fotbalistou, který z příchodu nového trenéra těží úplně nejvíc, je podle mého názoru Henrik Mchitarjan. Zatím se zdá, že v novém systému hry je pro Dortmund mnohem platnější, a řada fanoušků začíná rozumět tomu, proč vlastně stál arménský reprezentant tolik peněz.

Po pěti odehraných kolech si netroufnu tvrdit, jestli má Dortmund na to, aby závodil s Bayernem na špici tabulky až do úplného konce, ale v zájmu ještě většího zatraktivnění už tak fantastické ligy doufám, že ano. Středeční zápas na hřišti Hoffenheimu napoví zase o něco víc.

Autor: Radim Bártů / redakce české verze Eurosportu

Komentáře (43)

Přidat komentář
Kincl

Snad zítra už prohrajou, hodilo by se to :)

Reagovat
Pasha

Reagovat
smazaný uživatel

Snad Bayern jednou padne do II.ligy

Reagovat
smazaný uživatel

Bez jeho pomoci ste tam klidne mohli byt i vy..a to by dopadlo jeste dobre..

Reagovat
smazaný uživatel

Bayernu nesahá nikdo ani po palec od nohy z německých týmů dortmund je takové B bayernu a to ještě přidávám

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

hlavne ze Bayern raboval v poslednich letech v BVB...jestli to neni nahodou opacne

Reagovat
smazaný uživatel

Krásně se to čte. Diky za článek

Doplnil bych ještě informaci, že těch prvních 5. kol jsme nahráli přesně tolik bodů, kolik jsme minulou sezónu měli po 17. kolu. To je naprosto šílené..

Reagovat
Pasha

Chvalabohu, že ste späť. Nedokážem predpovedať, či vydržíte celú sezónu. Snáď áno, pretože možno ani Bayern už nebaví získavať tituly na začiatku apríla/dubna. Vo futbale existuje veľa krásnych a pozerateľných vecí a BVB vo forme tam určite patrí.

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
vaala

Reagovat
frankiefcb

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
Inter Eterno Amore

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
Bayernista18

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
havrys99

Reagovat
raduinho

Reagovat
smazaný uživatel

BVB lepší než Bayern M.

Reagovat
Kincl

Tak určitě :D

Reagovat
smazaný uživatel

Co se smejes ? Zatim predvadi 2x lepsi fotbal, nepotrebujou vymysleny penalty v devadesaty minute apod..

Reagovat
smazaný uživatel

tak formu aktuální možná mají lepší, ale z pohledu dlouhodobějšího to tak bohužel není

Reagovat
bayern987

Reagovat
smazaný uživatel

To ukaze jen cas, kazdopadne si nedokazu predstavit ze by Dortmund v lize v nejblizsi dobe prohral. Navic ma klicove hrace dost mlade a pokud je neproda, tak si troufam tvrdit, ze je za vodou.

Reagovat
smazaný uživatel

v nejbližší době? za 11 dnů hrajeme proti Bayernu v AA. I tam nám věříš?

Reagovat
smazaný uživatel

Rozhodne. Bayern hral prvni polocas uplnou tuzku a jen ze se Vlci psychicky sesypali neznamena ze tohle dovoli Dortmund.

Reagovat
smazaný uživatel

Tohle je hodně vrtkavé, vem si Evropskou ligu, jak jsme měli na krajíčku. Nesedne zápas, soupeř dobře přečte taktiku, pár hráčů se vykartuje. A i kdyby letos byl titul, tak to nic nemění, že z dlouhodobého hlediska je Bayern o kus dál. Sem fanda Dortmundu, ale trošku střízlivý pohled na věc neškodí nikomu..

Reagovat
godwood

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
vaala

Snad forma vydrží a budeme mít pěknou podívanou s tím, že se bude až do konce sezony o něco hrát. :)

Reagovat
slovaňáák

Weigl, pro mě nejpříjemnější překvapení, ve 20ti letech působí hodně vyzrále, skvělý v odebírání míčů i jeho kontrole. Jen musí nabrat trochu svalový hmoty, aby dokázal být důraznější. Každopádně Sahin s Benderem to nebudou mít s prosazením do sestavy jednoduché... Zvlášť u Nuriho jsem zvědav v jakém se vrátí vůbec stavu... :(

Zatím to vypadá parádně, jsem zvědav na konfrontaci s Bayernem... Častější držení míče je jednou ze zásadních věcí. Právě to vyhovuje zejména Mkhitaryanovi, který to v sobě prostě má a Tuchel to v něm dokázal probudit. Oproti minulé sezoně, no spíš asi dvěma, můžeme brát Mkhitaryana se Schmelzerem jako nové posily. Uvidíme, jak dlouho to vydrží.

Reagovat
smazaný uživatel

zatial hraju dobre a mne sa to paci ako fans bayernu ze je konkurencia len si neviem predstavit ked sa zrania 2-3 hráči ... myslim ze gundogan je momentalne nenahraditelny ... rovnako aj auba . Bude to zaujimave , kazdopadne EL by mohli vyhrat

Reagovat
dextroza_m

!BVB! Kupte Vydru:-)

Reagovat
smazaný uživatel

Myslím, že to bude pro nás skvělá sezóna. TT výborně využil potenciál týmu a vhodně ho doplnil (Weigl). Když k tomu přičtu, že Gündogan, Ginter a Mkhitaryan, Kagawa se přiblížili své nejlepší formě...

Reagovat
smazaný uživatel

Mě hlavně překvapil ten Ginter, normálně bych řek že na to nemá rychlost ani techniku, zatím je ale v podstatě bezchybnej.

Reagovat
smazaný uživatel

Docela podobný osud jako Ivanovič. Na beka se dostal náhodou, ale kupodivu mu to tam sedlo nějak více. Otázka jak si povede proti Bayernu a dalším, ale proč ne.

Reagovat
smazaný uživatel

Lekarnici hrajou tradicne pod sve moznosti, takze ti jeste pro BVB nejsou tou poradnou proverkou, ktera by ukazala, jak vysoko letos miri.

Reagovat
Pasha

V prvom rade su velmii nevyrovnany tim, dokazu hrat vyborny zapas s kvalitativne rovnakym superom a potom nenajdu recept na novacika sutaze.

Reagovat
smazaný uživatel

Borussia bude za kazdych okolnosti silna ak bude mat zdravy kader v sucasnom zlozeni. nepoznam Tuchela ako trenera, pretoze v nemecku kukam iba dortmund a niekedy Wolsfbrug, ale nemecki treneri su vseobecne kvalitni. Snad ostane kostra timu na cele s Gundoganom a Hummelsom a myslim, ze zapasy Dortmundu budu velmi atraktivne pre miliony divakov.

Reagovat
Pasha

Btw uz chapem, preco chcel Maco Hummels ostat

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele