Bordeaux přestal financovat majitel, musí pod ochranu soudu

23.04.2021, 10:07
Aktuality

Text článku byl v souladu s podmínkami smlouvy s autorem článku, agenturou ČTK, ze systému vymazán.

Autor: ČTK

Komentáře (37)

Přidat komentář
Irek

To by byla velká škoda

Reagovat
AnthonyR

Technická otázka: Jakým způsobem jsou financovaný profikluby v ČR? Všechno to dotují majitelé, anebo si dokážou nějakým způsobem na sebe vydělat samy? Např. prodejem hráčů, sponzoring atd.

Reagovat
kilobyte

Přesný čísla nemám, ale řekl bych, že u většiny to bude majitel, prodej a pak případně poháry. Dost klubů podporují města, často v nich mají podíl a nebo je i vlastní. Sponzoring je podle mě často navázán na majitele klubu, takže jsou to v podstatě další peníze od majitele. TV práva snad ani nestojí za řeč.

Reagovat
mayday

Pochybuji, že je v ČR klub, kterej je schopnej si na sebe "vydělat" sám.

Reagovat
dontcallmeandre

Slavia teď poslední roky asi ano, Dlouhodobě to zvládá Liberec, tam nevěřím, že by Karl nějak extra dotoval, spíš jen vyrovnáná cash flow. Pllzni to asi taky šlo, ale už by ty poháry potřebavala zase.

Sparta si přímo na sebe nevydělá, ale v součtu svému majiteli neprodělává, Křetínský několikrát řekl, že bez Sparty by se nedostal k výdělečným miliardovým obchodům.

Myslím, že dlouhodobě u nás víc klubů, které by vůbec mohly uvažovat, že na sebe vydělají přímo či nepřímo není.

Reagovat
mayday

Odstavec 1 - Slavia poslední roky, kdy prodává hráče a má skvělý úspěchy v Evropě, tak asi ano, ale předtím tam museli ty peníze napumpovat, jak jsou na tom dlouhodobě, to by mě zajímalo. S Libercem máš pravdu, Liberec vždy uplete u hovna bič a pak to rozprodají, Karl to asi opravdu nijak extra nedotuje. Plzeň když hrála stabilně poháry za Vrby, tak jednoznačně, ale přece jen už jen to pár let a teď tomu nevěřím, že by byl klub soběstačnej.

Odstavec 2 - Křetínskýho kšefty mimo fotbal sem nepočítám, beru čistě fotbalovej klub a ten končí pravidelně ve ztrátě (několik stovek milionů Kč?) a majitel to dotuje.

Odstavec 3 - souhlas, když nejsou příjmy z evropských pohárů, tak ani není z čeho si na sebe vydělat.

Reagovat
dontcallmeandre

Ad Slavia -> jj, nejdřív museli do evropyk, aby zhodnotili hráče, tak to nebylo nic extra, takže nějaká sobstačnost je reálkně poslední dvě tři sezony, a to kdoví jestli.

Mimo evropské poháry není šance někoho zhodnoti nějak víc, tudíž liberec to dělá dobře, že prodává prakticky na první dobrou, zejména když jim tam funguje sportovní úsek tak, že to zvládají levně doplňovat.

V čeksu není jiný významný příjem, než příjmy z uefa a za prodej hráčů.vstupné a merchandising jsou příjmy mizivé, i když vyprodaný plný dům v evropskýách pohárech už určitě zajímavý příjem je. ale to jsou zase poháry.

Každopádně, když se budou české týmy pravidelně dostávat daleko v pohárech, a hráči z ligy se budou prosazovat v zahraničí, zvýší se šance na finanční úspěch i dalším týmům.

Divím se, že kromě Liberce tu není žádný další klub, který se snaží ty hráče otáčet rychle. Všichni ty hráče drží dlouho, ti narazí na strop -> jejich cena roste pomalu, konec smlouvy se blíží, tak jim zvednou plat.

Reagovat
mayday

K tomu poslednímu - takhle by měl z mýho pohledu fungovat relativně zabezpečenej regionální klub, napadá mě Boleslav nebo třeba Slovácko. Přivádět nebo hledat mladý hráče za hubičku a jakmile vyletí, slušně prodat.

Samozřejmě by to znamenalo rezignovat na úspěchy, protože s pipláním mladých hráčů zároveň do třetího čtvrtýho místa asi klub nebude.

Reagovat
dontcallmeandre

jak z toho není skupina pohárů, tak je to finančně asi jedno, jestli 10. nebo 4.

Reagovat
soukup

vstupné a merch jsou opravdu malé položky, ale pak jsou tu peníze od sponzorů, které poměrně slušnou část rozpočtu umí pokrýt. Fungování mládeže pokrývají dotace z veřejných peněz a stejně tak opravy a renovace stadionů, které jsou ve většině majetkem měst. Ale samozřejmě platí, že bez prodejů/pohárů to na přebytkový rozpočet nestačí.

Reagovat
dontcallmeandre

Jo, já si vlastně nemyslím, že by to platili všichni všechno sami majitelé. Sponzoři jsou určitě důležití, úplně jsem nerozlišoval, jestli to dotuje majitel, nebo sponzor. Protože si nejsem jistý, že u těch menších klubů dostávají sponzoři adekvátní protihodnotu a tudíž je to dotace spíš s altruismu. I když wedos říkal že mu sponzorování fotbalu zajistilo dobrou publicitu, tak možná ten marketingový potenciál nebude úplně zlý.

Reagovat
REPLIKATOR

LIBEREC

Reagovat
smazaný uživatel

Myslím, že co se Slavie týče, tak zásadní faktor dělá Trpiš. Jednak fotbal neskutečně žere a pro Slavii navíc dýchá. Takže jemu jde o to, pokud hráče prodá, aby šel za dobré peníze a mohl koupit náhradu. A aby toho hráče nemusel držet. Takových manažerů by v lize chtělo víc. A nejen u nás. Slavia tak může těžit z Evropy a navíc i z transferů. Přijde mi, že většina manažerů na to sere. Hraje s tím, co má. Neřeší růst týmu, nové talenty a sází na stejné koně. A ukopat v krátkém čase to, co je třeba podle vedení. Slavii už jen z principu motivace do dalších sezon by prospělo, kdyby určiti hráči odešli. Snad Trpiš inspiruje nové další trenéry a naše liga bude růst.

Reagovat
smazaný uživatel

Proč by si na sebe měli vydělávat? Normálka jedeme na dluh ne? Podívej se na Barcelonu, ta se s tím nesere

Reagovat
Likan7

Už je to tady! Dochází na Perézova slova!

Reagovat
EaP

Samozrejme, ze mal Perez pravdu. Nikto nebude donekonecna dotovat nieco, z coho nema profit. Teraz je to Bordeaux, ale onedlho to moze byt Arsenal, Tottenham, ci Liverpool. A potom som zvedavy, ako svojou nostalgiou a historiou pomoze Uefa ci Neville a jemu podobny .

Reagovat
Likan7

Reagovat
Grahf

všetci vieme, že barca a real budú tlačiť superligu ad nauseam, pretože bez nej sú v hajzli...a prajeme im to :)

Reagovat
Kaspar

To ty kluby neumi pocitat ? nemaj utracet prachy ktery nemaji

Reagovat
Thimpu25

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
tr1p

Reagovat
Moje maličkost

Proč by je měl někdo zachraňovat, když ty kluby nejsou schopné normálně hospodařit a utrácí nesmyslné peníze za kdekoho.

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
Ranoth

mali ste lepsie hospodarit a nekupovat kdejakych Coutinhov za 140 mega (btw vdaka za to ) a neboli by ste v takych dlhoch

Reagovat
Posledni Kovboj

Reagovat
REPLIKATOR

Reagovat
smazaný uživatel

nemám - neutrácam.. jednoduchá matematika.. ak si to Peréz a spol. nevedeli uvedomiť, tak ich problém, nech skrachuje Barcelona, Real, vôbec nevadí...

Reagovat
Kily

ten věděl, že vítěz superligy pobere všeho všudy 600 milionů eur, zatímco v LM si může maximálně vydělat jen blbých sto milionů

Reagovat
smazaný uživatel

Bordeaux mělo hrát Superligu? To mi nějak uniklo.

Reagovat
LAM

Peréz to věděl

Reagovat
eleven11

Americká společnost King Street už dále Bordeaux financovat nehodlá. práve preto žiadna SL pre majitelov z USA,ktorích to prestane baviť,ak nebudu primerané zisky!

Reagovat
tr1p

presne tak,chce to viac bohatych rusakov,arabov, cinanov,ktori to budu bezproblemov donekonecna dotovat vsetky futbalove kluby v europe...idealne keby aj vstupne a pivo k tomu daju zadarmo!

Reagovat
Thimpu25

Reagovat
REPLIKATOR

Reagovat
smazaný uživatel

to by bola obrovská škoda

Reagovat
TheMally11

Tam těm primadonám snižte platy! (celosvětově) nechápu, jak za kopání do toho míče mohou brát stovky milionů ročně! Snížit platy! Oni za pokladnu nebo k pásu nepůjdou

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele