Boloňská renesance. Senzaci Serie A řídí brazilský Ital, z bezejmenných hráčů dělá hvězdy

02.04., 18:38
Aktuality
Thiago Motta (© AFP)

Pod Maratonskou věží, osobitou dominantou stadionu Renata Dall'Ary, se rodí velká senzace této sezony. Kanadský majitel Joey Saputo si mne ruce, povedl se mu tah s angažováním trenéra Thiaga Motty a tým, kterému se přezdívá Rossoblú, směle kráčí do Ligy mistrů. Vítejte v Boloni, kde v roce 2024 probíhá fotbalová renesance pod taktovkou nedávné velké hvězdy.

Sedm titulů slavili v dávné minulosti v jednom z nejhezčích měst severu Itálie. Jenže ten poslední se datuje do roku 1964. Šedesát let poté se sice nemluví o Scudettu, fanoušci klubu však jásají. Báječné výsledky posledních měsíců posunuly Boloňu na aktuálně čtvrtou příčku tabulky Serie A a investice majitele Saputa, kterého nasměroval do Itálie někdejší reprezentant Marco di Vaio, když působil v týmu Montreal Impact, se začínají vracet.

Pondělní vítězství 3:0 nad Salernitanou vypadá jednoznačně, ale náročný trenér Thiago Motta stejně prohodil, že se mu výkon svěřenců zrovna dvakrát nelíbil. "Musíme se zlepšit, musíme lépe kontrolovat hru a výsledek," nechal se slyšet bývalý defenzivní záložník Barcelony nebo PSG. Jeho slova naznačují, že tým, jejž od září roku 2022 začal budovat, má ještě rezervy.

První rok Motta Boloňu zachránil mezi italskou elitou. Poté, co tým v září 2022 převzal od Siniši Mihajloviče, který nedlouho poté podlehl leukémii, zakončil ročník na deváté příčce. Letos to osm kol před koncem vypadá, že právě probíhající sezona bude nejlepším výsledkem v posledním půlstoletí historie klubu. Boloňa je aktuálně čtvrtá, na pátý AS Řím má náskok pěti bodů a atakuje třetí Juventus, na který ztrácí jen dva body.

"Je to pro všechny krásné období, co se týče výsledků i zápasů. Jsem hrdý a spokojený s tím, jak to tady všichni prožíváme," sdělil Motta s tím, že vítězství chce věnovat dceři Sofii, která zápas sledovala na tribuně.

Nynější kouč sice na mezinárodní scéně dvakrát reprezentoval rodnou Brazílii, dalších 30 utkání ale odehrál v dresu Squadry Azzurry. "Cítím se jako Ital, který se náhodou narodil v Brazílii, a jsem s tím úplně v pohodě. Nikdy mě nenapadlo vrátit se do Brazílie, když jsem odjel v 15 letech do Evropy," vypráví, když dostane otázku na to, jak je možné, že oblékal národní dres obou fotbalových velmocí.

To, že v létě roku 2022 dostal nabídku vést Boloňu, vlastně nebyla náhoda. Jen hodinku cesty odtamtud má totiž kořeny jeho rodina. "Jsme italská rodina, i proto jsem mohl hrát za Itálii. Můj otec se sice narodil v Brazílii, ale můj dědeček byl Ital z Roviga," vysvětlil.

Jak udržet hvězdičky?

Osu týmu Boloni dnes tvoří teprve jednavacetiletý stoper Riccardo Calafiori, ve středu pole drží stabilitu hry švýcarští záložníci Remo Freuler a Michael Aebischer a klíčovým mužem pro konstruktivitu je Skot Lewis Ferguson, jenž dřív hrál za Aberdeen. O góly se starají Nizozemec Joshua Zirkzee a domácí forvard Riccardo Orsolini. Průměrný věk kádru je 24,6 roku - jde tudíž o druhý nejmladší tým Serie A.

To je zároveň trochu zrádná věc, protože už se ozývají zájemci o vycházející hvězdy. Bude možné udržet Zirkzeeho? "Stojí 40 milionů euro," říká sportovní manažer klubu Marco di Vaio a někdejší hráč Boloni o největší hvězdě. Sám ale tuší, že šikovný Holanďan by se nebránil přestupu do AC Milán.

Jenže na radaru velkoklubů jsou i další, včetně samotného Motty, který se stal podobnou osobností jako Xabi Alonso pro Bundesligu. Přišel jako neokoukaný a během krátké chvíle svým vhledem výborného a inteligentního fotbalisty změnil zaběhlé pořádky.

Čísla na hřišti klamou

Inspirativní je třeba i Mottova filozofie. Na papíře sice rozestavení týmu vypadá jako 4-2-3-1, jenže trenér nerad mluví o postech. "Má představa je taková, že chci hrát ofenzivně. Chci mít tým, který kontroluje hru, vytváří silný tlak na soupeře a má hodně pohybu s míčem i bez něj. Chtěl bych, aby hráč s míčem měl vždy tři, čtyři řešení a dva spoluhráče blízko sebe," popisoval svůj ideální fotbal odkazující na proslulý styl tiki-taka.

O fotbale by dokázal poutavě a neotřele vyprávět hodiny. "Je v něm často těžké dělat věci jednoduše. Osobně nemám rád čísla v poli, protože vás klamou. Můžete být super útoční s 5-3-2 a hodně defenzivní se systémem 4-3-3. Všechno je o kvalitě hráčů. V nedávném zápase mi například dva krajní obránci nakonec hráli jako devítka a desítka."

Nabízí se tedy otázka, jestli bude moci v Boloni dál zalévat rozkvétající překvapení, nebo zda bude silnější vábení bohatších klubů. "Nehodláme se stát supermarketem," uťal debaty ředitel klubu Claudio Fenucci. Dobře ale ví, že tvrdá pravidla trhu časem stejně donutí klub k obchodům. Zatím ale pro Boloňu hraje emocionální faktor - rodí se něco krásného a nového a zároveň je pro všechny hráče lákadlem účast v Lize mistrů.

Serie A tak má po loňském úžasném příběhu Neapole novou pohádku.

Autor: Livesport.cz / Tomáš Rambousek

Komentáře (29)

Přidat komentář
Pablos

Ofsajd Ládík tam měl vydržet, teď by byl za hvězdu

Reagovat
AjaxFans

Reagovat
didosh

Reagovat
andkoo

Po poslednych par sezonach, co bojovali vacsinou o zachranu maju teraz trochu viac radosti

Ked som siel pred par rokmi okolo stadionu a akurat sa tam hral zapas, riadne to tam hucalo, dobra atmoska

Reagovat
Pablos

Chápu Já šel nedavno s košem a zrovna se hrál patnáctset kilometrů kousek ode mě zápas na Anfildu… neskutečnej zážitek

Reagovat
Seydou Doumbia

Kdyby aspon Al Hilal nebo něco pořádného, ale Anfield...

Reagovat
Pablos

To nevím kolik je km

Reagovat
Seydou Doumbia

nějací odborníci to uměli přepočítat na fábie

Reagovat
andkoo

Anfield by som chcel zažiť

Reagovat
Moshe Dajan

teď to tam musí bzučet jak v krysím hnízdě

Reagovat
Marisic

tyjo já když jsem tam byl na zápase, tak mi ta atmo nějak hvězdná nepřišla upřímně. Ale jinak bologna super město

Reagovat
Seydou Doumbia

Kdo taky místo bezejmmenných četl bezvývznamných?

Reagovat
SunFells

Fluidní možná až extrémně, ale funguje mu to. A na Calafioriho se doufám Arsenal dívá.

Reagovat
pawels

Tak nějak jsem počítal, že Motta i Zirkzee v létě Milán. Ale pokud by udělali LM, tak asi věřím, že aspoň Motta vydrží, stejně jako Xabi.

Reagovat
Largo

Calafiori mě bude ještě dlouho mrzet, toho měl Mourinho udržet a ne odpálit.

Reagovat
Pozor skluz!!!

Raiolovci sebou nenechají smýčit. Stačilo tam dát buyback.

Pokud někdo dá 30 za Ndicku, hned bych je flipnul.

Reagovat
Pozor skluz!!!

I 20.

Reagovat
10

čekal si u něj, že by mohl takhle hrát stopera v čtyřčlenný obraně?

Reagovat
10

*myslím Calafioriho

Reagovat
Largo

Já teda ne, Motta dělá zázraky.

Reagovat
10

já právě taky ne, ani by mě to nenapadlo

Reagovat
Truffaldino

U nás byl považován za top talent, jenže přišlo přetržení ACL a po návratu jsme s ním neměli žádnou trpělivost. V Basileji ho postupem času začali stavět na sopera, my jsme měli před sezónou procenta na to ho přivést za levno zpět. Bohužel, teď se budeme dívat, jak půjde za dvacet mega k vám. S AS je to pořád dokola, klub má dlouhodobě třetí nejvyšší výnosy z prodeje odchovanců v Itálii, ale vlastně nikdo z těch hráčů nedostane prostor v áčku ani na hostování. Atalanta hráče na rok dva začlení nebo je nechá vyhrát na hostováních a pak je prodává za desítky milionů, u nás se pošlou pryč prakticky z primavery a ještě se ti klauni jako Monchi s Pintem bijou do prsou, jaký že to udělali skvělí obchod. Calafiori, Politano, Frattesi, za posledních patnáct let jsme dali šanci vlastně Florenzimu a teď dejme tomu Zalemu s Bovem. Tahirovič hraje základ v Ajaxu a my se divíme, jak nás Bryan úspěšně už šestou nebo kolikátou sezónu vede pryč od LM.

Reagovat
10

tohle je průser už skoro jednu dekádu, řešilo se to tady už když byl třeba Pelle v Sassuolu a nic moc se na tom nezměnilo...

Ono je to trochu stejný jako u Juve, který je k některým podobným krokům dovedeno okolnostmi, který vznikly předchozími špatnými rozhodnutími. Pak se rozjede spirála kroků, který jsou nuceni udělat, aby průsery na chvíli uhasili, ale pak to rozjedou znovu. Třeba ten Tahirović vás v tý době zachránil od FFP banu, ne?

Reagovat
Largo

Je to tak no, ten se prodat musel a na to, kolik toho odehrál, to tehdy opravdu bylo nutný zlo a pochopitelnej tah. Jak píšeš, často jsme k tomu donuceni okolnostmi.

Reagovat
Truffaldino

Možná zachránilo, možná jen o rok posunulo nevyhnutelné. Už jsme v téhle spirále moc dlouho. Klidně jsme se mohli vzdát letošního ročníku EL a ty kluky (Volpata, Tahira, k tomu Pisilliho, který letos zbytečně hraje jen Primaveru) nechat rozehrát se na hostováních. Ono i Bovemu by prospělo pravidelné vytížení, aby se zklidnil a získal jistotu na míči, zrovna jeho bych na hostování poslal příští rok, s Cristantem hrát prostě nemůže.

Reagovat
Pozor skluz!!!

Pisilli na to nemá fyzicky ještě, ale bude dobrý. Musí máknout v létě, snad v přípravě s áčkem.

Reagovat
Largo

Reagovat
Pozor skluz!!!

Proč. Levý bek je taky k nezaplacení.

Reagovat
Largo

Bohužel no, nám ta figura protřelýho obchodníka prostě dlouhodobě chybí.

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele