Bilić zkusí štěstí v Saúdské Arábii, převezme Al Ittihad

28.09.2018, 11:18
Aktuality
Chorvatský trenér Slaven Bilić se po necelých jedenácti měsících vrací do práce. Někdejší reprezentační obránce získal angažmá v Saúdské Arábii, jako hlavního kouče ho zaměstnal celek Al Ittihad...

"Bilić bude Ittihad trénovat v nadcházející fázi sportovní sezony. Vedení mu do nové mise přeje hodně úspěchů a doufá ve zlepšení výkonů a výsledků," stojí v prohlášení klubu.

Padesátiletý Bilić s trénováním začínal v listopadu 2001, tehdy se ujal kormidla Hajduku Split a odměnou za dobrou práci mu bylo angažmá u chorvatské reprezentace. Vedle toho vedl i Lokomotiv Moskva, Beşiktaş a naposledy West Ham, kde skončil loni začátkem listopadu.

Al Ittihad za sebou má hodně špatný start do sezony, z prvních čtyř zápasů vydoloval jenom jeden bod a dá se očekávat, že Bilić dostane v lednu peníze na zajímavé posily. Místo na lavičce mu uvolnil Ramón Díaz, Argentinec přišel do klubu v květnu a odvolán byl už po dvou utkáních.

Autor: Tomáš Pavlík / espnfc.com

Komentáře (22)

Přidat komentář
smazaný uživatel

takže do Sparty nepřijde

Reagovat
smazaný uživatel

Přes Sčasnýho se tam stejně nikdo nedostane... opravdu velice pochybuji že v zimě jen tak přenechá trenérský post někomu jinýmu

Reagovat
smazaný uživatel

Za to bys měl být naopak rád. Svůj talent předvedl ve WHU - dvakrát na předkola Evropské ligy postavil B-tým nebo spíš směs posil a mladíků, tudíž 2 roky za sebou vypadl, jednu sezónu udělal v PL slušný výsledek, zbytek škoda slov. Jeho taktická vybavenost není rozhodně tak dobrá, jak si myslíš. Často staví hráče nesmyslně mimo své posty, kde mu hráči chybí, namísto např. šance pro dorostence, dovede si rozhádat prakticky celou kabinu. Neříkám, že je to zcela špatný trenér, ale pokud chceš ve Spartě cizince, který dá týmu koncepci a uhraje s ní něco doma i v Evropě, tak Bilić není ta správná volba.

Reagovat
smazaný uživatel

Ono zas treba byť realista. Sparta nie je výzva pre kalibre ako Blanc, Conte...

Reagovat
smazaný uživatel

To sice ne, ale třeba Magath by byl podle mě daleko lepší volba.

Reagovat
smazaný uživatel

Tak to bez debaty.

Reagovat
Rudnevs

Prečo Magath? Po koncepčnej i empatickej stránke je on katastrofa... On to podľa mňa preháňa s autoritou, mnohí hráči ho kritizujú. Bývalý tlačový hovorca Bayernu Hörwick, ktorý bol v klube x rokov a poznal všetko a všetkých, o Magathovi vravel, že sa ho hráči báli a preto ho nikdy nemali radi (len pre zaujímavosť - o Juppovi a Hitzfeldovi vravel Hörwick úplne niečo opačné, za tých by hráči vraj boli schopní položiť i ruku do ohňa). No a tá koncepčná stránka - čo sa týka budovania kádra, tak sa naplno predviedol v Schalke a v druhom angažmáne vo Wolfsburgu. Tie jeho XXL kádre, kde pojem ako stála zostava neexistoval, vyhodená kopa peňazí a za kopu (častokrát i nepotrebných hráčov) a Meisterstücky ako Charisteas, Karimi, Plestan, Mineiro a ďalší, to bolo niečo. Ako manažér bol mizerný, je fakt, že mal dosť času na to, aby sa zo svojich chýb poučil, ale i tak to nie je koncepčné riešenie - už len preto, že je relatívne starý, to najlepšie má za sebou a navyše by nebol zrovna lacný.

Tréner zo zahraničia (a keď už spomínaš toho Magatha, tak i konkrétne z Nemecka) by nebol zlý nápad... Ale nie nejake známe meno za veľké peniaze. Kvalitný tréner sa dá vytiahnúť i “odnikadial” - trebárs luxemburský F91 Düdelingen si vytiahol Dina Toppmöllera, čo je perspektívny tréner (výborne je na tom obzvlášť po taktickej stránke) ktorý ich vytiahol do Europa League. V Nemecku teraz dávajú vo veľkom šance mladým trénerom a táto cesta väčšine klubom vychádza, vytiahnúť si nejakeho mladého nemeckého trénera z športovej akadémie alebo z juniorky nejakeho nemeckého klubu by bol podľa mňa oveľa lepšia a taktiež lacnejšia voľba než Magath.

Len na to by bolo treba najprv schopné vedenie a jasný koncept... Pretože súčasné vedenie by takého trénera podľa mňa nebolo schopné nájsť a i keby našlo, tak je dosť možné, že v tom chaose bez koncepcie, ktorý tam panuje, by to proste nefungovalo ani s tým “správnym” trénerom. Ja tú situáciu okolo Sparty nesledujem, ale čo to tu tak občas čítam, tak tam panuje chaos a točia sa tam rôzni ľudia. Spomínam si na jeden veľmi zaujímavý príspevok, ako tu niekto písal, že všetci v klube Kretinskemu tykajú a majú na neho číslo... Že vraj keď Stramaccioni nakázal niečo trávnikárovi, tak ten okamžite volal “Danovi” s tým, aby to nemusel robiť a Kretinsky mu povedal, že nemusí.

Reagovat
smazaný uživatel

Len či by vôbec mladý, perspektívny a ambiciózny tréner považoval angažmán v Sparte, či vôbec v ČR, za posun v kariére.

Reagovat
Rudnevs

Zas sa nebavíme o tréneroch typu Nagelsmann alebo Tedesco, ktorí sú už “objavení” a už trénujú v Bundeslige, tí by do Sparty samozrejme nešli... Je ale mnoho trénerov, ktorí ten potenciál majú, ale zatiaľ ho nemali možnosť ukázať. Česká liga zas neni úplná žumpa a Sparta je stále jeden z najlepších českých tímov.

Reagovat
smazaný uživatel

Jasně, Magath už není nejmladší, ale jeho angažmá ve Fulhamu mě přesvědčilo, že špatný trenér rozhodně není. Ano, přehání to s autoritou, ale na druhou stranu jak konkrétně ve Spartě donutit Ben Chaima, Váchu a jiné hráče, kteří to mají na háku, aby hráli? Buďto by takovéto hráče motivoval hrát dobře pod tlakem, nebo by je tímto přístupem donutil, aby radši přestoupili někam, kde se nemusí tolik makat. Současná Sparta je směs hráčů z různých zemí a různých povahových rysů. Velká část z nich potřebuje autoritu, což dokázal Ščasný, ale myslím si, že u něj je otázkou času, kdy si rozhádá kabinu.

Reagovat
Rudnevs

Nebolo by skôr lepšie ten káder obmeniť, takých hráčov sa zbaviť a prísť s nejakým konceptom než priviesť starého a drahého trénera, pod ktorým by možno nejaka časť hráčov makala, pretože by sa ho bála, ale s najväčšou prevdepodobnosťou by sa pokazila dobrá atmosféra v kádri? To ani nehovorím, čo by mohlo nastať, keby mal Felix rozhodujúce slovo pri prestupoch... Podľa mňa by Sparta mala ísť inou cestou, ale možno by som bol i rád, keby ho vzali, celkom by ma zaujímalo, ako by v Česku dopadol a či ten svoj štýl trochu zmenil.

Ja inak nehovorím, že je to zlý tréner... Tréner je to rozhodne kvalitný, ale s pár slabými stránkami. On je dobrý najmä v tom, ze dokáže hráčov fyzicky neskutočne pripraviť, jeho tréningy s medicinbalmi sú všetkým známe, vo Wolfsburgu si nechal v tréningovom areáli postaviť umelý kopec, po ktorom museli hráči behať alebo skákať hore dole s medicinbalmi... Ale inak ako vravím, po takej ľudskej a empatickej stránke je zlý, je to mizerný psychológ a mnohým hráčom zobral chuť do hry.

Prečo ťa presvedčil zrovna vo Fulhame? Felix mal kopu podarených pôsobísk a hoci PL nesledujem, tak si trúfam povedať, že to vo Fulhame však patrí medzi tie najmenej podarené. Veď s nimi zostúpil a následne nedokázal postúpiť ani zostaviť správny káder, neviem samozrejme presne, aké výkony tí hráči podávali, ale mnohí tí “jeho” hráči sa tam moc dlho nezdržali a i odtiaľto z diskusii viem, že nákupy typu Chihi alebo Kiraly moc úspechu nepriniesli.

Reagovat
smazaný uživatel

Právě to je to, co se mi na Magathovi líbí - dokáže z hráče dostat fyzické maximum, což podle mě Spartě chybí, např. Ben Chaim není špatný hráč, jen mi přijde líný a pohodlný. Vácha byl výborný, když měl dobrou kondici, pamatuju si na jeho gól proti Chelsea. Mohl bych pokračovat, třeba Costa ve formě je hráč,který je na naší ligu nadstandardní, Kanga by byl daleko efektivnější s lepší fyzickou formou, Tetteh bude skvělý silový útočník, pokud na sobě zapracuje atd.

Ve Fulhamu dostal tým, který rozhodně na udržení neměl, na druhou stranu pozvedl celkovou fyzickou kondici týmu. Jasně, několika hráčům fotbal znechutil tvrdým tréninkem, ale třeba Dejagah pod ním hrál skvěle už ve Wolfsburgu, následně táhl právě Fulham alespoň k remízám, poněvadž tehdejší sestava byla vyloženě špatná + v týmu panovala nepříznivá ekonomická situace. Pomohla až přestavba kádru, aby se do PL vrátili.

Reagovat
Rudnevs

Je ale mnoho trénerov, ktorí dokážu hráčov dostať do formy a zároveň i do psychickej pohody, čo on nedokáže. Hráči sa na neho ale nesťažujú kvôli tvrdým tréningom, hráči sa na neho sťažujú kvôli jeho absurdným metódam, neľudskému prístupu a jeho prístupu k zraneniam.

Jeden z hráčov Fulhamu vravel, že po nejakom prehratom zápase prišli na tréning a Magath im nariadil, že sa majú dať do rozhostavenia z daného zápasu. Hráči sa tak postavili a následne Magath prišiel a povedal im, že keď nechceli behať na zápase, tak nebudú behať ani teraz. Nechal ich tam stáť na mieste v zime celých 40 minút.

Farfan o ňom vravel, že jeho vojenské metódy sú po ľudskej stránke pochybné a kvôli Magathovi chcel opustiť klub... Rafinha taktiež povedal, že s Felixom je to ako v armáde, nepripúšťa žiadnu srandu a sám o sebe povedal, že po tom, čo si s Magathom prežíl, by kľudne mohol robiť veliteľa brazilskej armády.

Ohľadom tých zranení - Salou, ktorého v roku 2000 trénoval Felix vo Frankfurte, povedal, že ho nechával bežať i so zranením a zobral mu všetkú chuť do hry, kvôli čomu následne prestúpil do Rostocku. Po zranení kapitána Fulhamu Hangelanda sa Magath neriadil podľa pokynov tímových lekárov, ale naordinoval Hangelandovi domácu metódu, nechal si doviesť obrovskú kocku syra, ktorú si mal Hangeland priložiť a následne stráviť zvyšok popoludnia v danej pozícii.

Reagovat
smazaný uživatel

To s tou kostkou sýra jsem zatím neslyšel. A ano, Magath je "generál" a svým způsobem magor. Na druhou stranu pokud chce Sparta okamžité výsledky, Magath mi přijde jako dobré řešení, i když jasně, z dlouhodobého hlediska by bylo někde najít mladého, nadějného trenéra, jako je třeba Tedesco nebo Dino Toppmöller, následně zahájit přestavbu kádru a postupně vytvořit tým, který bude dominovat v české lize a zároveň bude konkurenceschopný proti evropským velkoklubům, nicméně to je běh na dlouhou trať, což se současným vedením nelze.

K těm vojenským metodám - podle mě je to právě v současnosti jeden ze způsobů, jak upravit sparťanský kádr a zbavit se přeplacených "hvězdiček", které na hřišti neodvádí svou práci.

Reagovat
naheCZ

Často staví hráče nesmyslně mimo své posty, kde mu hráči chybí, namísto např. šance pro dorostence...Se Sčasným by si rozuměl.

Reagovat
smazaný uživatel

Možná v tomhle ohledu, i když na druhou stranu Bilić namísto koupě dobrého pravého beka na tento post stavěl Michaila Antonia, který upřímně neumí moc bránit a většina jeho předností vychází z ofenzivní činnosti. Pro srovnání je to jako postavit na kraj obrany Láďu Krejčího (sice rychlejšího, techničtějšího a gólovějšího, ale i tak je to absolutní nesmysl).

Reagovat
smazaný uživatel

tyhle bysme asi nepreplatili hele

Reagovat
smazaný uživatel

Sparta by se vůbec neměla pokoušet o nějaké zahraničí kouče, kteří už zase sebou mají štaci v TOP klubu nebo TOP soutěži typu PL. Pro ně bude Česká liga vždycky prostě sešup a půjdou sem pouze, pokud jim tohle podřadné angažmá bude finančně náležitě vykompenzováno. Pak ten přístup, vypadá jako už Štramáka, který byl hrozně překvapený, když tu všechny takticky nedrtil.

Reagovat
smazaný uživatel

to jsi vystihl přesně ono je to podobné jako s hráči, i trenéry je třeba ''vyskautovat''. Nekoukat vysloveně na jméno, ale opravdu důkladně prostudovat jejich práci, za jakých podmínek pracovali, jaké měli k dispozici rozpočty a co snimi dosáhli. Jistě bude po evropě dost trenérů ne tak profláklých, kteří mají zasebou opravdové výsledky a přitom by pro ně Sparta neznamenala jen oslíčka otřes se.

Reagovat
Seydou Doumbia

Co tak trenéři z Portugalské, Belgické, Holandské ligy týmu druhého sledu?

Reagovat
smazaný uživatel

tam se schová před médii a zarobí prachy...vyčůránek

Reagovat
smazaný uživatel

Asi je abstinent.

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele