Bez nejlepšího hráče, s hvězdnými posilami. Do Plzně míří Olympiakos, gigant, který přišel o trůn

20.07.2019, 11:57
Rozhovory
Pravidelná účast v Lize mistrů, devatenáct titulů za 21 sezon. Olympiakos byl v Řecku hegemonem, který vládl pevnou rukou. Teď to ale v případě giganta od Egejského moře vypadá na ústup ze slávy, dvakrát po sobě vyšel v lize slavný tým naprázdno. V jaké je klub kondici a co od něj může čekat plzeňská Viktoria, která tým z Pirea vyzve v druhém předkole Ligy mistrů?

Mezi lety 1997 až 2017 se v řecké lize odehrálo 21 sezon. A celkem devatenáckrát se z titulu radoval Olympiakos. Jen dvakrát během této předlouhé doby se stalo, že by tažení za domácím triumfem někdo řeckému hegemonovi překazil.

Teď je ale všechno jinak. Gigant z Pirea ve dvou sezonách po sobě odešel bez titulu, což se stalo naposledy v polovině devadesátých let. Trenér Pedro Martins má jasný úkol, vrátit strádající velkoklub na vrchol řecké kopané. Nádavkem se může pokusit vrátit do Ligy mistrů. Milionářská soutěž byla pro Olympiakos každoročním chlebem, v posledních třech sezonách do prestižní společnosti ale pronikli pouze jednou. Pokud to chce portugalský trenér změnit, musí postoupit přes trio soupeřů. Prvním z nich je Viktoria Plzeň.

"Myslím, že v klubu mají o Viktorii vysoké mínění. Sledují její výsledky v domácí lize a samozřejmě si pamatují jejich výkony z minulé sezony v Lize mistrů. Všichni v klubu se vyjadřují ve stylu, že bude stát velké úsilí z tohohle dvojzápasu postoupit," říká řecký sportovní novinář a rozhlasový moderátor Dionisis Verveles.

S jeho kolegou, fotbalovým publicistou a přispěvatelem webu Agona Sport Georgem Tsitsonisem, jsme si povídali o tom, kde leží největší síla řeckého týmu, s čím se naopak Olympiakos trápí a jak mohou týmu pomoci nové hvězdné posily.



Jaká je vlastně teď kolem klubu atmosféra. Fanoušci byli zvyklí, že Olympiakos každý rok vyhrává titul, v posledních dvou sezonách ale tým skončil na třetím, respektive druhém místě. Jsou příznivci naštvaní? A jak je to vlastně možné? Olympiakos už není tak dobrý, nebo se zlepšují jeho soupeři?

Velmi dobrá otázka. Zvenčí by se mohlo zdát, že je klub v krizi, ale to není to tenhle případ. Samozřejmě je tu zklamání z posledních dvou sezon, druhé nebo třetí místo není pro Olympiakos dost dobré. Na druhou stranu, okolo současného mužstva panuje velký optimismus. PAOK vyhrál letošní titul bez jediné prohry a určitě je posledních pár sezon rostoucí silou v řeckém fotbale. Na druhou stranu, výkony Olympiakosu ve druhé polovině sezoně byly báječné a má se za to, že v této sezoně Řecko zase ovládnou.

Olympiakos býval pravidelným účastníkem Ligy mistrů, v minulé sezoně ale hrál jen ligu Evropskou. Jak tohle v Pireu snášejí? Je EL braná jako soutěž pro chudé?

Cesta do LM je teď pro řecké kluby neuvěřitelně náročná. U Olympiakosu se věří, že by základní skupinu mohli zase uhrát, většina fanoušků ale jsou realisté a ví, že musí jít o kombinaci skvělých výkonů a ještě příznivého losu. EL je braná v Řecku jako soutěž menší vážnosti, nevěřím ale, že by se bralo jako pohroma, kdyby ji hráli.

Jak tým přistoupí k Plzni? Co o českém soupeři vědí? Považují se za favority, nebo je to v očích médií i veřejnosti fifty fifty?

Řečtí fanoušci český fotbal respektují, moc toho o vaší lize neví, Plzeň je ale známé jméno. Pár lidí v Řecku o tom týmu ví hodně. Pokud jde o hráče a média, je to jiné. Hráči a trenéři několikrát opakovali, jak těžké ty zápasy budou. Média řešila sílu Plzně a jejich skvělé výsledky z minulé sezony. Celkově jsou hráči Olympiakosu favorité, jsou ale opatrní, protože obecně se má za to, že český fotbal je na vzestupu a řecký naopak na ústupu.

Byť nezískal mistrovský titul, trenérem mužstva je stále Pedro Martins, bývalý portugalský středopolař. Byla jeho židle v ohrožení? Může o práci přijít, když vyhoří v předkolech? Jak ho mají rádi fanoušci?

I když se v předkolech neuspěje, Martins odvolán nebude. Jeho úkolem je vrátit klub v této sezoně na špičku v domácí lize. Pokud je český tým vyloženě nevypráská, práci má jistou. Fanoušci ho rádi mají, vidí v něm manažera, co s týmem hraje rychlý, ofenzivní fotbal. Na druhou stranu, líbánky už má také za sebou. V minulé sezoně s ním měli trpělivost, protože tým postupně budoval k tomu, aby bojoval o titul. V této sezoně ale nebude spokojenost s ničím jiným než s domácím doublem. A případný úspěch v Evropě bude bonus.

Když přejdeme k týmu jako takovému, kde leží jeho největší zbraně? Člověka napadne útok, Olympiakos nastřílel v minulé sezoně nejvíce gólů v řecké lize. Měl průměr téměř 2 a půl gólů na zápas...

Ano, síla týmu je v útoku. Na ofenzivních pozicích je hodně talentovaných hráčů, stejně tak ale ve středu pole a na krajích. Největší silou týmu je vlastně to, že po dlouhé době se jde do nové sezony s nějakou kontinuitou. Jádro důležitých hráčů zůstalo pohromadě bez výraznějších ztrát. Hráči se znají, proto by měli být čím dál silnější týmově. Na druhou stranu, otazníky stále visí v defenzivě, kterou by mohl posílit Semedo. Někdy je obrana Řeků oukej, ale občas má sklony k chybám vyplývajícím ze ztráty koncentrace.

Jaký herní styl od Olympiakosu čekat, na čem je jejich hra založená? A je jejich prezentace v pohárech výrazně odlišná od domácí ligy, kde jsou přece jenom asi ve většině zápasů jasní favorité?

Bylo by velkým překvapením, kdyby hráli cokoliv jiného, než 4-3-3 nebo něco na ten způsob. (S tím Verveles polemizuje a nabízí i možnost přepnutí na 442) Hlavním prvkem je rychlý pohyb s balonem do krajních prostor. Tam jsou nevyzpytatelní křídelníci jako Daniel Podence, kteří se snaží dostat míč do nebezpečných oblastí pro útočníky nebo záložníky. Mezi tím, jak tým hraje v Evropě a jak doma, je velký kontrast. Většinu zápasů v lize se Pireus snaží odemknout sešikovanou defenzivu, samozřejmě v Evropě je to často naopak a řecký klub je ten, co se snaží hru vystavět na pevné defenzivě a udeřit z protiútoků. To bude myslím i jejich plán na venkovní zápas proti Viktorii.

Kapitán a nejhodnotnější hráč týmu Kostas Fortounis je dlouhodobě zraněný. Jak moc velký problém pro klub to je? Mají ho kým nahradit?

Zranění Fortounise bylo pro klub velkým šokem. V posledních sezonách se stal nejdůležitějším hráčem týmu a jeho schopnost dávat ze své pozice ofenzivního záložníka góly a sbírat asistence bude týmu chybět. Stejně jako jeho celková kreativita, kontrola míče nebo to, jak nastavuje herní tempo. Do téhle role teď bude posazen nově příchozí Valbuena. A jelikož Fortounis bude chybět asi až do začátku roku 2020, klub kouká, že by přivedl ještě někoho dalšího.

Kdo jsou tedy, mimo kapitána, největší hvězdy týmu?

Jak už jsem řekl, absolutní hvězdou týmu je Fortounis. Jelikož teď k dispozici není, velká část útočné odpovědnosti bude v rukách Daniela Podence, což je velmi zajímavý a šikovný portugalský křídelník. Na druhé straně si začíná dělat jméno řecký reprezentant Giorgios Masouras. Lazaros Christodoulopolos už stárne, stále ale má geniální momenty a může zazářit coby náhradník. Skvělým podpisem je brazilský záložník Guilherme, o stopera Pape Abou Cisseho se zajímají top kluby, sledovat se vyplatí i středopolaře Madyho Camaru.

O letní přestávce dorazila známá jména - Ruben Semedo do obrany a do ofenzivy Matheiu Valbuena. Co od toho těchto hráčů čekáte, budou z nich klíčoví hráči a členové základní sestavy?

Zcela jistě sezonu začnou v základu. Očekávám že si povedou dobře. Pro Valbuenu je to šance skončit kariéru jako šampion a zatím to vypadá, že na to je motivovaný. Semedo má také za sebou pestrou historii a přesun do Řecka je pro něj výzvou - musí ukázat, jestli se může stát hráčem, za jakého byl považován. Samozřejmě u obou z určitých důvodů visí otazníky, já ale myslím, že oba mohou být skvělými posilami.

Autor: Jan Pikous

Komentáře (126)

Přidat komentář
smazaný uživatel

Olympiakos

Reagovat
Blasphemer

Reagovat
KingMaster13

Reagovat
Losinho

Reagovat
Felitel

Reagovat
GabrielBatistuta

Nick máš odvozený od felace?

Reagovat
Hyrax

Reagovat
raduinho

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
Corleone

Reagovat
El Campeon

Reagovat
Andis

T7s

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

Proč? Jenom by mě zajímalo, jestli k tomu máš nějaký konkrétní důvod?

Reagovat
smazaný uživatel

kdyz sem rozkliknul ty tvoje tymy, tak sem se malem poblil

Reagovat
opretis

Má rád červenou.

Reagovat
smazaný uživatel

Spíše mu to přijde cool a ono nic moc.

Reagovat
Han střelil první

Reagovat
Blasphemer

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
TheAdy

Reagovat
raduinho

Reagovat
TheMally11

nápodobně u tvých

Reagovat
frankiefcb

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
Aldeano

Reagovat
Stannis Baratheon

Sparta a Real. To je zrovna fakt sympatická dvojice.

Ne, fuj. Taková dávka ne kusů tě může i zabít.

Reagovat
Posledni Kovboj

Reagovat
Rudnevs

Tuším v Grécku jeden z najmenej obľúbených tímov... Vraj im často pomáhajú rohodcovia, všetko sa snažia hodiť na kontumáciu a tak podobne. Niekto to tu tuším raz písal.

Reagovat
Elliasson

Kati magiko!!!!

Reagovat
smazaný uživatel

Viděls Rostov - Spartak? Celkem pěkný zápas, hodně vysoké tempo hry, jenom škoda, že to Spartak nakonec neurval...

Reagovat
Elliasson

Viděl. Úžasný zápas! Zas na druhou stranu, Rostov měl na to vyrovnat.

Reagovat
Bex5

Reagovat
adoxx

Reagovat
smazaný uživatel

No myslím že to bude jak chleba s máslem pro Plzeň

Reagovat
uff

Kedy bol grecky futbal pred ceskym dva roky? Mozno ich liga bola o trosku lepsia. No grecky futbal vzdy zaostaval.

Reagovat
RadekVonCZE

Peníze jsou peníze

Reagovat
Selänne

Jejich liga byla vždycky výš. A repre měli lepší od roku 2008 do roku 2014.

Reagovat
insane

No v koeficientu bylo Recko dlouhou dobu mnohem vejs, tehdy v Evrope krome Olympiakosu obcas neco uhral i Panathinaikos, zatimco od nas Evropu casto hrala jenom Sparta.

Casy se kazdopadne turbulentne meni, vsak jeste 10 let zpet ceskou a slovenskou ligu delily tusim jen 2 mista, rumunska atakovala elitni dvanactku (dneska se topi ve ctvrty desitce) a uz vubec by nikoho nenapadlo, ze ceskej koeficient nekdy predci ten nizozemskej...

Reagovat
KingMaster13

No když koukám na ty jména, tak to Plzeň bude mít fakt neskutečně těžký. Pozitivní je ale, že prioritou je pro ně letos liga. Takže uvidíme

Reagovat
Pyroman

Jakože vypustí předkolo LM na úkor ligy, která jim začíná za měsíc?

Reagovat
KingMaster13

Tak jsem to nemyslel ale když to poserou tak se jim nezboří svět, takže možná nepojedou tak na krev

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
Marv

Reagovat
Aldeano

Reagovat
Bucky

Reagovat
andrew96

Reagovat
Trapný diskutér

Boleslav style

Reagovat
smazaný uživatel

Bolka to posunula ještě dál - oni v lize mají cíl kvalifikovat se do pohárů a když to zvládnou, tak se na ně pak v létě vybodnou, aby se mohli soustředit na ligu a v ní na kvalifikaci do pohárů

Reagovat
ACSPARTAPRAHA

No takhle to u nich chodí

Reagovat
kopecak

Reagovat
FC Porto FC

Olympiakos dřív měl známější jména na soupisce. Sem zvědavej jak zachytá José Sá

Reagovat
smazaný uživatel

O něm jsem si myslel, že dojde výš.

Reagovat
smazaný uživatel

za mě nepochopitelně nedostával v Portugalsku moc šancí, jinak šikovný brankář.

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
Elliasson

Souhlasím taky.

Reagovat
FC Porto FC

je smůla že nezůstal, dostal by ted velkou šanci po tom co se stalo Ikerovi

Reagovat
smazaný uživatel

Měl ji dostat bez ohledu na Ikera, legenda nelegenda. Porto potřebuje prodávat a za mě ten přestup Ikera nedával smysl už od začátku.

Reagovat
FC Porto FC

Pozice golmána je lepší když se nemění a ne když se každý dva roky obměni

Reagovat
smazaný uživatel

To možná ano, ale u klubu jako je Porto asi zbytečné. Ten tým se mění každou sezónu.

Reagovat
Kucka

Reagovat
rabbitweed

Pěkný článek :) skoro bych ho tu ani nečekal , když čtu ten hnuj od fišary atd :)

Reagovat
smazaný uživatel

za ďábelskou atmosféru.

Reagovat
Fill

Pojďme Viktorka!!! PAOK 1926 ♥

Reagovat
Losinho

A do Řecka taky zamíří gigant, který přišel o trůn

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

Dekujeme.

Reagovat
KingMaster13

My Slávisti máme respekt k soupeři

Reagovat
Bex5

Reagovat
Losinho

Za posledních 8 let jasně nejúspěšnější tým, není o čem. Tak snad je klepnete.

Reagovat
KingMaster13

Alespoň motivace pro nás je překonat a převzít korunu

Reagovat
smazaný uživatel

*15 let

Reagovat
oli9

Jen at jsou favoriti... ono s Plzní nikdy nikdo moc nepočíta a vždycky tu Evropu uhraje skvěle

Reagovat
Luc-Luc

Plzen asi postoupi, ale v hledisti jednoznacne prohraje, to bude peklo

Reagovat
raduinho

Na hlediště sere pes.

Reagovat
raduinho

Plzen jim naloží. Mají jenom dobré fanoušky, ale kvalita na hřišti schází. Jsou to labilové.

Reagovat
Elliasson

Už ne tolik.

Reagovat
16Dave

Já Plzni vůbec nevěřim...Proti Řekům prostě neumíme a navíc před 2 lety hrála Plzen předkolo s nějakym Kyperskym týmem a šlapali vodu už asi v 50 minutě..

Reagovat
Kang & Kodos

To byla Slavie s Apoelem ne? Ty měli už někdy ve 20. minutě dresy úplně durch

Reagovat
stas87

Tuším ti bola Larnaka a v tom dvojzápase to bolo dosť vyrovnane. Ale oni doplatili na to, že nepremenili svoje šance a vypadli.

Reagovat
mistr129

Já Jablonci vůbec nevěřím...Proti Arméncům prostě neumíme a navíc před 3 lety hrála Sparta EL s nějakým ruským týmem a dostali čtyřku

Reagovat
Stannis Baratheon

Reagovat
Selänne

Reagovat
db18

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
fenixLFC

Reagovat
Euphael

Reagovat
Hyrax

Reagovat
Marv

Reagovat
Marv

Ale jenom proto, že nemám rád ty šňůry bigrinu

Reagovat
SIRBRANIKE

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
SpartaOvenka

Reagovat
uff

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
Lof

Reagovat
valloire

Reagovat
Salfovic

Taky je pro mě favoritem Olympiakos, ale nechápu jak to souvisí s tím, že předloni šlapali vodu v kyperské výhni ?

Reagovat
smazaný uživatel

Pojďme Viktoriáni Olympiakos není to co dřív. Tady se musí vyhrát

Reagovat
Bucky

"Musí" vyhrát...

Reagovat
Kiwi-21

Jsem překvapen Olympiakos byl až takový měl jsem za to že si to rozdávali každý rok o titul z Panathinaikosem a z tituly byly na tom podobně v tom období než se Panathinaikos dostal do sraček tak bych řekl že i v Evropě měli trošku navrh

Reagovat
Stannis Baratheon

Očekávám, že dvojzápas dojde až do prodloužení, případně o penalt.

Reagovat
Andis

Tak snad to Olympiakos nepodceni. Pak Plisen tradicne shori

Reagovat
olymp

Reagovat
Han střelil první

Podence a Semedo no inteligentní mančaft to asi nebude.

Reagovat
stas87

Tak to aspoň s Plzňou bude vyrovnane po tejto stránke. Súboj dementov to bude.

Reagovat
Han střelil první

Reagovat
Bucky

Reagovat
cr7sux

co bylo s podencem za problém?

Reagovat
Han střelil první

Vrátil se z Moreirense z hostovačky a trucoval, když nenastupoval pravidelně. Pak byl jeden z hlavních hráčů, co inicioval hromadný odchod po incidentu s "fanoušky" (Carvalhovými bouchači). Je pravda, že jemu asi nejvíc mrdá hlavu Mendes.

Reagovat
cr7sux

Tak to s inteligencí asi souviset nemusí třeba je to jen vypočítavá kurva

Reagovat
Han střelil první

Tak on ani Semedo nemusí být hloupý, to z jejich činů nepoznáš, ale debilové to ve smyslu hovorovém jsou.

Reagovat
cr7sux

Jo, to asi jo

Reagovat
Elliasson

Ale herně je Podence excelentní. Kamarád, co fandí Olympiakosu, mi píše "nemůžu věřit, že ho máme. Je dobrý úplně ve všem kromě střelby". Takový Bernardo Silva co neumí střílet.

Reagovat
cubinho

Ale potentní ano.

Reagovat
FC Porto FC

Reagovat
smazaný uživatel

Myslím, že Plzeň postoupí v suchým triku po domácí výhře 4:0 a venkovní prohře 1:5.

Reagovat
smazaný uživatel

To mělo být jako vtipný?

Reagovat
Anacron

OT: Je tady letos někde diskuse k TdF?

Reagovat
Anacron

Reagovat
smazaný uživatel

Olympiakos Pireus nicméně postup přeju Plzni.

Reagovat
smazaný uživatel

Plzeň nemá šanci

Reagovat
olymp

OLYMPIACOS!!!

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele