Barcelonu pobláznil sedmnáctiletý Guiu. Rodí se nový Lewandowski?

24.10.2023, 10:52
Aktuality
Marc Guiu střílí první branku v Barceloně (© AFP)

Barcelona znovu sáhla do své snad bezedné studnice talentů a díky teenagerovi, který na zádech nese jméno Marc Guiu, získala důležité tři body v duelu nad Athletic Clubem. Sedmnáctiletý mladík, který stále čeká na to, až se oficiálně stane plnoletým, skóroval po pouhých 33 sekundách od chvíle, kdy vstoupil do La Ligy. Ke slávě mu stačily dva doteky s míčem.

Kde se vlastně Marc Guiu vzal a co se od něj dá čekat v budoucnu? Není to tak dávno, co Barcelona vyslala na trávník Gaviho, Ansua Fatiho, Fermina Lopeze nebo Lamineho Yamala. Talenty, které pravidelně doplňují první tým z akademie La Masia, jen potvrzují úspěšnost dlouholetého projektu.

Gavi má dnes, ve svých 20 letech, tržní hodnotu 90 milionů eur, teprve šestnáctiletý Lamal 50 milionů. A v neděli přišlo představení dalšího perspektivního hráče. Když Marc Guiu poprvé naskočil do La Ligy, bylo mu 17 let a 291 dnů. O 33 sekundách, po kterých stihl dát svůj první gól, už řeč byla.

Barcelona se v současné době potýká s marodkou ofenzivních hráčů. Jen na tribuně museli zůstat Pedri, Raphinha, či Frenkie de Jong. A samozřejmě také Robert Lewandowski. Útočnou vozbu tak tvořili společně s Joaem Felixem jindy alternující Fermin Lopez a Ferran Torres.

Talent potřebuje šanci

Jenže chyběla nápaditost a soupeřova obrana se zdála nezlomná. A Athletic už začínal cítit, že by proti gigantovi mohl získat aspoň bod. Pak vytáhl trenér Xavi z rukávu nový trumf. Marc Guiu přišel, viděl a zařídil Barceloně vítězství. "Poslal jsem ho na hřiště, aby dal gól. Má tah na bránu a jiskru, mám ho moc rád. Je to místní kluk, který byl nakonec tím rozdílovým. Jeho gól nám přinesl tři velmi důležité body," glosoval svůj povedený tah v závěru zápasu trenér Xavi, který přitom vzpomněl i na své začátky v barvách Blaugrany.

"Nedělá mi problémy, když mám v týmu mladé kluky. Marc je talent a těm musíme dodat sebevědomí. Přesně takhle jsem dostal šanci i já, když mi bylo 17 nebo 18 let," dodal aktuální kouč katalánského klubu.

Marc Guiu se stal členem barcelonského mládežnického programu v roce 2013, když se do červenomodrých barev přesunul z klubu Sant Celoni Barcelona. Dalších devět let trval jeho vývoj, než mu Barcelona nabídla profesionální smlouvu. Tu podepisoval ještě v dobe covidu s rouškou na ústech. Další rok si počkal na debut v A-týmu, ten přišel v červnu 2023 v přátelském utkání s Visselem Kobé. Další čtyři měsíce čekal na první ligový start.

Pro španělské odborníky není snový start Marca Guiua až takovým překvapením. V mládežnických výběrech bývá zpravidla jedním z nejdůležitějších hráčů (v barvách národních týmů Španělska nastřílel ve 12 zápasech 8 gólů) a na posledním evropském šampionátu do 17 let, stejně jako jeho klubový kolega Lamine Yamal, skóroval čtyřikrát.

Nový Lewandowski?

Díky své výšce 187 centimetrů, s 82 kily váhy a v pozici, na které nastupuje, se Barceloně rýsuje nová varianta s typickou "devítkou", kterou aktuálně mistrně zastává postavou (185 kg / 81 kg) i typologicky velmi podobný forvard Robert Lewandowski. Však také polský útočník prvnímu gólu svého možného nástupce uznale zatleskal.

"Častokrát jsem o tomhle okamžiku snil. Dočkal jsem se a opravdu jsem šťastný, jak to dopadlo. Všichni mi gratulovali, říkali mi, že dneska nebudu spát a že si mám všechno užít," přiznal Marc Guiu. Jeho první gól samozřejmě sledovali i rodiče.

Článek byl původně publikován na webu Livesport Zpráv.

Autor: Livesport.cz / Tomáš Rambousek

Komentáře (85)

Přidat komentář
roman1978

Zase bych nepředbíhal.

Reagovat
Lemond Laws

Rodí se nový Lewandowski?

Frajer měl jeden dotyk s balonem, kdy se štěstím prostřelil golmana. Jinak se nedotkl míče a moc ani nevěděl, kde se pohybovat podle reakcí spoluhráčů

Ale to neni nic proti němu. Barca ty talenty tahá jakoby nic. A přeju ať co nejvíc mladých se prosadí. Ale tyhle odhady jsou naprosto nesmyslné

Reagovat
Well

Ta akce byla hezká, Simon mu skvěle vyběhl a i přesto to vyřešil suprově, dotek před střelou i prebehnuti míče ucebnicove, hlavně i s ohledem na věk. Nicméně jak píšeš je to první gól, úplně dokonale trefil náběh a Simona prostřelil trošku se štěstím, na nějaké odhady strašně brzy. Za poslední roky je to už několikátý takový hráč Barcelony, protože i s ohledem na jejich situaci hodně tahají mladé, horší je ale prosadit se dlouhodobě. Nevím teď, kdo přesně z hráčů Barcy a Realu to říkal, ale není tolik těžké se podívat do A-tymu těchto týmu, ale mnohem těžší je se tam udržet. (Samozřejmě nutno brát s rezervou, pro většinu je nereálné se tam jen podívat.)

Reagovat
Jordi Alba

Já bych tohle vůbec neřešil, tyhle kraviny od médií mu můžou stejně maximálně tak uškodit. 3 Body jsou fajn, ale jeden gól nic neznamená, pokud dá v jeho věku jako backup za Lewu třeba 5 gólů do konce sezóny, můžeme se bavit o tom, že dostane šanci, nicméně celkově do útoku je tam Lewa, Raphinha, Ferran, Yamal, Felix, občas na křídle Gavi, těžko říct, kolik vůbec dostane herního prostoru..

Reagovat
Well

Jako minimálně bych ocenil ten náběh a řešení to bylo fakt hezké, ale jedna vlaštovka jaro nedělá. Vezmi si i třeba takového Alvara v Realu dal gól Atletiku a teď se do A nepodíval ani nepamatuji.

Reagovat
inferno08

Třeba přesně takhle hrál Lewandowski v sedmnácti letech...

Reagovat
smazaný uživatel

Rodí se nový Lewandowski? S tím běž do prdele...to je hrozný..

Reagovat
Witcher

Fenin byl novej Raúl

Reagovat
Salfovic

Novej Gerd Müller.

Reagovat
bobis21

Nový Maradona, ale jen u lajny.

Reagovat
Manik...

Reagovat
SpartaOvenka

To někdo udělal příspěvek, že de Jong a Lewa tleskají, že jejich hráč dal gól? Šok

Reagovat
kilobyte

Tak normálně asi pískají.

Reagovat
Kucka

Reagovat
772jozef

Nikdy žiaden hráč nebude od 17 nový lewa , jediný kto bol od 17 top bol Messi s Ronaldom a to už sa nezopakuje nato je dnešná mládež príliš zhyčkana bez instagramu si ani neprdnu

Reagovat
Mercury

Doufam ze myslis R9...a co takovy Mbappe?

Reagovat
nani92

to nie, ale možno nový Fati

Reagovat
misinho7

Reagovat
cr7sux

ten počet překlepů je šílený

Reagovat
Jordi Alba

Ale nějak zmizela ta možnost nahlásit chybu koukám.

Reagovat
kilobyte

Už není potřeba.

Reagovat
factor

Reagovat
Mr.Mike

Lamal

Reagovat
Vinci

Bude rád pokud bude nový Bojan Krkič

Reagovat
Salfovic

Božan

Reagovat
Csaplárova past

Proč ne rovnou nový Messi? Teď už to nevídám, ale takových deset let dozadu ... to bylo furt. Turecký Messi, Egyptský Messi ... u noname, který dal při debutu gól

Reagovat
kilobyte

Nezapomínal bych na českého Messiho.

Reagovat
Salfovic

Reagovat
Čenda

to byl tuhle onehdá Venca Pilař, nebo kdo?

Reagovat
kilobyte

Jo.

Reagovat
Salfovic

Tak ale z Čechů k němu měl vážně nejblíž, takže tady to přirovnání nebylo tak strašný.

Reagovat
Čenda

Jako, jo, ale..

Reagovat
Well

Já si vždycky vzpomenu na Januzaje jako nového Ronalda.

Reagovat
j_mrazik

Protože má 187 cm.

Reagovat
j_mrazik

A Messi byl nový Maradona.

Reagovat
Well

Tak v spousta věcech jsou si hodně podobní Messi to solo i ten gól rukou zvládl v mladším věku.

Reagovat
Jordi Alba

No, když už nic, tak aspoň ta školka se tam očividně vychovávala dobře ty roky, ale uvidíme, jestli aspoň Pedri, Gavi a Baldé vydrží a budou i za 5 let hrát furt u nás základ. O Pedriho bych se nebál, pokud mu teda vydrží zdraví. (Hlavně to teda není odchovanec, ale v klidu si strčí ostatní do kapsy.) U Fatiho mám strach skrz to hostování, to u nás nikdy neznamenalo nic dobrýho, Yamal i tenhle zatím ani pořádně nic neukázali, i když Yamal vypadá suprově. Každopádně mít odchovance hroťáka by si člověk nechal líbit.

Reagovat
celeb

cez víkend dal další gól, vyslal Mitomu do 100% sance, on sa o svoju budúcnosť báť nemusí. Teda ak ho niekto nezrakvi.

Reagovat
Jordi Alba

Jde mi o to, aby ta budoucnost byla u nás, že ho vždycky nějaký Palmy jako Munira vezmou mi je jasný.

Reagovat
celeb

pre Munira je to ok destinacia. Ze Fati nedostal u Xaviho sancu potom, ako bol najskor velebeny, dostal Messiho 10 a potom po zraneni nedostal vobec sancu je dost smutne. Jedine pozitivu z toho je ze prisiel Jao Felix, ktory si urcite zasluzil MOTM viac ako GUIU, navyse tu sancu mu vytvoril prave Jao. Ale tak nech sa chalanovi dari, aj ked takyto hype vie byvat jedine u nas. Vid Denisi Suarez, Ricky Puig a pod.

Reagovat
Jordi Alba

Ono tohle dělání hypu z jednoho gólu/zápasu je odporný.

Reagovat
Kluivert9

Jedině u nás?

Reagovat
celeb

mozno niekde v Juznej Amerike? Ale povedz mi jediny z Europskych top klubov, kde by bol taky hype na kopyta typu Puig, Denis a pod? Kde po jedinom gole mladika, ani nie jednom celom zapase za A tym, sa valia oznacenia novy Lewa, novy Messi, novy whatever.

Reagovat
Kluivert9

Tak za A) tyhle nesmyslná přirovnání dělají jedině novináři a za B) třeba první mě napadli United. Chong, Garner, Diallo, Elanga, Greenwood, Tuanzebe (aktuálně Mejbri, Pellistri)... a nevím kdo všechno další. Všechno měli být podle Hypu fanoušků TOP hveždy světového fotbalu a je to jen banda naprostejch průměráků. Stejně jako ten Puig, Suarez, Munir, Aleňa, Collado...

Reagovat
andkoo

uff, si vymenoval zrovna tych, kde sanic take ani moc nehovorilo a vynechal si Ravela, Pogbu, Januzaja..

Reagovat
Kluivert9

Tak to už je hodně dávná historie, to by se i za Barcu uváděla zas úplně jiná jména Nehovořilo? Z Greenwooda nebyli všichni vycákaní? Chong nebyl označován za generační talent? Diallo nebyl supertalent a "krádež" za 30 mega?

Reagovat
Bakary3

Chong fakt nebyl označován za generační talent.

O greenwoodovi si taky nepamatuju na něco přehnanýho

Reagovat
andkoo

tak Greenwood nazbieral slusne cisla a vacsinu ako teenager

ale Chong ci Diallo sa podla mna moc nehypovali

Reagovat
bbbauch

Tvl vzdyt u Dialla se naopak spis doufalo, ze za tech 30 bude stat nekdy.. nez ze by se tu z nej delal nejakej bargain

Reagovat
bbbauch

To bych se teda podival na to, kdo kde hypoval Elangu, Tuanzebeho, Garnera nebo Hannibala a Pellistriho jako ´TOP” hvezdy.. jestli si to nahodou necucas z prstu

Reagovat
Kluivert9

Jasně, takže tady celý roky vlastně píšete, že to jsou podprůměrní hráči, kteří na United nemají

Reagovat
bbbauch

Jako co cekas ze ti na tuhle picovinu mam odepsat nic mezi tim totiz neexistuje… cucej si dal ty svoje sracky z rpstu

Reagovat
JM

Kdo byl vlastně naposledy v Barce odchovanec hroťák a hrál nějak stabilně základ?

Reagovat
sergi

No mám taký pocit, že to bolo hodne dávno.

Reagovat
Xavi

César Rodríguez.

Reagovat
Jordi Alba

Ještě mě napadl Alcantara, ale to už je pořádnej pravěk.

Reagovat
Xavi

jo ten taky, ale jak říkáš, to je ještě později.

Reagovat
sergi

Cesar ale asi nebol úplne odchovanec, či?

Reagovat
Xavi

Začínal v SEU León za mládež, ale s velkým fotbalem za dospělé začal v Barceloně.

Reagovat
sergi

Áno tým pádom odchovanec skôr nie je, keďže pôsobil do 19 v Leone. Ale rozumiem ako to myslíš.

Reagovat
Xavi

Jn. to máš pravdu.

Reagovat
Jordi Alba

Co mě hned urážíš, zas tak starej abych si pamatoval tyhle věci nejsem.

Popravdě ale netuším, asi ten César Rodriguez? Ale hrát jsem ho nikdy neviděl anixna youtube videu.

Reagovat
Moshe Dajan

Bojan Krkič by se dal počítat, ne? Základ hrál a sice to nebyl úplně typický hrot, ale jako hrot byl vychovávaný a hrával tam, pokud mě hlava neklame.

Reagovat
Jordi Alba

Je to možný, on se tady z něj dělá větší lempl, než byl. Messi to není ale pár gólů dal, tam už záleží co berem prosadit se a hrát základ nějak dýl.

Reagovat
Moshe Dajan

Krkič

Reagovat
messi80

Ja som tam videl pár zápasov hrať aj Luisa Garciu

Reagovat
AC torino

Chalan mal hlavne stastie. Moze ho to pozitivne nakopnut, ale stale je daleko od toho, aby sa vôbec mohol nazyvat profesionalnym futbalistom. Nieze este novy Lewa

Reagovat
Ranoth

da jeden gol a uz je zneho novy Lewa

Reagovat
Moshe Dajan

Už mu chybí jenom zhruba 600

Reagovat
Bakary3

To je článek, jak by ho psal 12 letej kluk.

Borec dal jeden gól, je podobne vysokej a těžkej jako Lewa, tak novej Lewa? Tohle není ani clickbait, to je totální blbost

Reagovat
Salfovic

To je čistej bulvár.

Reagovat
Kiss Me Polka!

tohle je dokonce pod urovni te blbosti top 10, co tu delal ten typek, ktery tu mel podcast

Reagovat
Bakary3

To nevím, o čem mluvíš?

Reagovat
Mass

Reagovat
-R2D2-

Děkujeme za nadpis. Jestli je teď něco potřeba tak umělý navyšování ceny každýho polena z béčka.

Reagovat
Detective

Žurnalistika 21 století - napíšeme vám co se píše na twitteru. Na eurofotbalu vylepšená o pravidlo, o čem nenapíše Romano to se nestalo. Novej vzhled je tady v současnosti ten nejmenší problém.

Reagovat
Dirtyfoxx420

187cm/82kg/Španěl.. podle tohodle spíš Morata

A jestli udělá kariéru aspoň jako on, tak mu můžem zatleskat, ale srovnávat ho hned po prvním gólu s Lewou je přestřel. A jen kvůli tomu, že je z La Masie.

Chtelo by to článek o tom ze Zaire-Emery je nový Zidane nebo Bajcetic budoucí Iniesta

Reagovat
Jason_

prečo nik nech byt nový Guti...

Reagovat
Likan7

Tady se fakt už někdo vyloženě posral, ne?

Reagovat
Kixi Syhimour

Reagovat
Luc-Luc

Tam hajpujou brutalne kazdyho mladyho, co si v A kopne do balonu...

Reagovat
PtákOhnívák

33 sekundový wonder kid

Ježiš, to se hned z každýho kluka co trochu líp kopne do balónu, musí dělat nový Lewa, Ronaldo, Messi? Úsměvné.

Reagovat
eder

Špína generuje špínu. Havně aby bylo dost růstových hormonů...

Reagovat
Mercury

187 cm je ti malo, mindracku?

Reagovat
ADM

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele