Barcelonský průvan

15.04.2008, 10:46
Fejetony
Neuplyne snad ani den bez dalších a dalších zpráv okolo odchodů a příchodů, okolo změn v tomto velice populárním klubu. S čistým svědomím se dá napsat, že Barcelona v tomto směru překonala "přestupového" krále nedávné minulosti, Real Madrid. Mnohdy jsou sliby jen sliby a jedná se víc o chyby, ale i tak je zajímavé sledovat vývoj těchto rošád.

Vedení klubu, trenér, hráči a příznivci již nad ziskem titulu mávli rukou. Všichni se soustřeďují na dva velice důležité úkoly, které před nimi stojí: úspěch v Lize mistrů a konečné 2. místo v domácí soutěži. Co bude těžší? Přejít přes Manchester United a pak porazit někoho z dvojice Chelsea - Liverpool, nebo vyrovnat se s tlakem Villarrealu, případně Atlética, a s nestabilitou formy?

Fanoušek tohoto klubu neprožívá právě klidné a usměvavé období. Mužstvo dosáhlo vrcholu před 2 roky, vyhrálo Primera división a Ligu mistrů. Ale zdá se, že od té doby uplynula snad celá dekáda. V posledních 7 ligových utkáních jen jednou Barca slavila vítězství, na Real ztrácí 9 bodů, byla vyřazena z Copa del Rey. A na všech těch chatech a jiných různých on-line diskuzích se na hlavy vedení, trenéra a hráčů snáší jen hromy a blesky.

Ale vraťme se k odchodové a příchodové horečce, plné spekulací, zaručených, ale jak se později ukáže nepotvrzených, zpráv. Barcelonský deník "Sport" napsal: "Konec jedné etapy se stává skutečností, Barcelona se chystá na totální přestavbu, přijdou hráči kteří mají motivaci a hlad po fotbalu, po úspěchu!" A následují jména dvojice fotbalistů, po kterých se volá nejvíce: Daniel Alves ze Sevilly a Cesc Fabregas z Arsenalu.

Někdo přijde, jiný odejde. Po někom se bude fanouškům stýskat, ale na seznamu jsou rovněž jména, jejichž nositele nikdo nebude postrádat. Nejvíce se mluví o Ronaldinhovi. Ještě nedávno byl Bohem, dnes je zatracován. Světská sláva, polní tráva, se říká. Jen jedno chci dodat: nezapomenout na všechna ta kouzla, tu radost, ty krásné chvíle, prostě na všechno, co tento fotbalista daroval, rozdával. Bude to Milán? Ale který z těch dvou? AC nebo Inter? Cena? 25 miliónů eur. Jedno je ale jisté: Ronaldinhovy hodiny, jak to tak vypadá, jsou v Barceloně sečteny...

Ale nejedná se jen o Ronaldinha. Seznam těch, kteří se ocitli v kolonce "propuštěn, na prodej", je docela pěkně dlouhý. Nejvíce se mluví o odchodu Deca, kterého mnozí označují za "spoluviníka" pádu Barcelony, nebo alespoň kvality herního projevu, v této sezóně. S největší pravděpodobností dojde také na "starce", fotbalisty kteří patří k nejzkušenějším. Rafa Márquez, Gianluca Zambrotta, Liliam Thuram, José Edmilson...

V tomto prostředí plném nejistoty, dohadů a tápání, čeká za dveřmi velký soupeř. Blíží se semifinále Ligy mistrů a tedy poslední šance, jak tuto sezónu zachránit. Ale jméno soka budí strach, nebo alespoň hodně silné mrazení v zádech. Manchester United, vedoucí tým Premier league. Zatímco Barca svou remízou s Recreativo Huelva znovu zklamala, ManU porazil Arsenal, soka v boji o titul. Do konce ligy chybí v Anglii 4 kola a při formě Manchesteru asi nikdo nepochybuje o tom, že mu pětibodový náskok před Chelsea, o devítibodovém na Arsenal ani nemluvě, bude stačit. Asi tak, čím se může Barcelona utěšovat? V roce 1998 vyhrál Ligu mistrů Real Madrid, vloni AC Milán. Oba tyto týmy, právě tak jako Barca, sehrály mizernou národní ligu, ale v té evropské válely. Tak snad...

Tým azulgrana bude tedy propouštět a přijímat. Ale jak se zdá jedním z těch, kteří mají 100% jistotu je Bojan Krkič. Snad jediné příjemné překvapení v hráčském kádru. Jeho plat je proti ostatním mimořádně nízký, proslýchá se že bere 60 tisíc eur. Ročně! Moc se mi tomu nechce věřit, ale...

Až bude tento mladíček, a čerstvě nominovaný reprezentant, slavit osmnácte narozeniny (28. srpna), musí být o jeho budoucnosti jasno. Dnes se ví, že zájem o něj projevil snad každý, kdo má nějaké peníze. Uchazeči číslo jsou Chelsea a AC Milán. Ale Barca ho za žádnou cenu nepustí. Nabízí mu smlouvu za 1,75 miliónu eur. Parádní skok, co říkáte?

Krkič podepsal vloni smlouvu na 5 let, ale podle dodatku, vzhledem k jeho nezletilosti, skončí oficiálně její platnost v létě 2009. A tak má Barcelona o jednu starost víc. Zdá se, že v tomto případě příjemnou. Jeho 10 gólů, 8 v lize, 1 v Copa del Rey a další v LM, mu dávají tu nejlepší vizitku. Debutoval proti Osasuna Pamplona, v Lize mistrů pak proti Lyonu. Stal se nejmladším hráčem Barcy, který dal v domácím šampionátu gól. V tom evropském je pak druhým nejmladším. Ale ta branka v prvním zápase proti Schalke 04 měla cenu zlata. Otevřela vrátka k postupu do semifinále. A možná k záchraně sezóny pro Barcelonu.

Autor: Vilém Hodr

Komentáře (82)

Přidat komentář
smazaný uživatel

Keby sa ti este Alegre chcelo prelozit ten clanok na sportu "Así será el proyecto de Pep Guardiola", myslim, ze by viaceri z nas nepohrdli.

Reagovat
smazaný uživatel

Guardiola chce obnovit v Barce týmového ducha, změny v lékařském týmu a fyzické přípravě.

Reagovat
smazaný uživatel

Cital som to, clanok na EF by vsak nezaskodil.

Reagovat
smazaný uživatel

Guardiola

Reagovat
smazaný uživatel

Velmi pěkný článek

Reagovat
smazaný uživatel

Motivace a hlad po úspěchu, to je asi největší problém. Stejně jako u AC Milán.

Reagovat
smazaný uživatel

AC mělo velmi náročný program kvůli odloženým zápasům.

Reagovat
smazaný uživatel

Na to se může vymlouvat, pokud by ty body ztratil v poslední době. Jejich výkonnost je prakticky konstantní od začátku sezóny.

Reagovat
smazaný uživatel

obojí měla a má na naše výkony značnej vliv...

Reagovat
smazaný uživatel

Věřím, že Messi si bude dělat z hráčů Manchesteru přibližně stejnou srandu, jako Romário v Lm 94/95.

4:0...

Reagovat
Devil

Nerikej hop dokud nepreskocis,aby Messi zase neplakal.

Reagovat
M11

doufam mysleno ze spatneho vysledku a ne ze zraneni

Reagovat
Devil

Ano,nic zliho mu samozdrejme nepreju.

Reagovat
smazaný uživatel

Ze špatného výsledku brečí jen C.Ronaldo, ten je nato specialista...

Reagovat
Devil

Nevim o tem,specialista je spis Gerrard.

Reagovat
Tomik111

jo spanhel katalánče jeden já su kastilec a manutd je rozdrtí messi bude brečet jak proti celticu.

Reagovat
smazaný uživatel

Problém je, že já fandím jak Manchesteru, tak Barceloně jsou to moje dva nejobllíbenější kluby, takže to pro mě bude takový bratrovražedná bitva. At už vypadne jeden či druhý, bude mi ho moc líto Ale vzhledem k tomu, že Manchester bude mít ligový titul, tak asi víc Barce

Reagovat
smazaný uživatel

Já taky fandím i Barce i ManU, ale Barce o 300 % víc, takže není, co řešit

Reagovat
smazaný uživatel

Trochu odbočím, ale vztahuje se to taky k týhle problematice. Komu by fandil Kily, kdyby se střetla Valencie s Arsenalem?

Reagovat
smazaný uživatel

komu bys fandil kdyby se střetla sparta s barcou?

Reagovat
smazaný uživatel

Velkej chyták

Nechal bych to tak, jako to bylo v roce 2000 nebo kdy, když se už v LM střetli, nefandil bych nikomu a užíval bych si fotbálek

Reagovat
alegre

Sparta a užívat si fotbálek? Tak to je snad k smíchu, ne?

Reagovat
smazaný uživatel

Tenkrát je trénoval Hašek a pod ním hrála Sparta hezky a měla i výsledky. Skvělá kombinace.

Reagovat
smazaný uživatel

nech ho, on má prostě averzi, takže si musí plivnout, kopnou, zanadávat a jede se dál. Jinak je ale hodej kluk, viď, alegre?

Reagovat
smazaný uživatel

Já vim a chápu ho, přeci jen tabulka gambrinus ligy už nevypadá dle jeho představ

Reagovat
smazaný uživatel

to je dlouhodobé a tou tabulkou se to jen prohlubuje

Reagovat
alegre

Tabulka? To je jen takové lízátko pro malé zlobivé Spartánky. 5x 1:0 Sparta, 5x 1:0 Slavie a po 30. kole se to na 1. místě lehce prohodí...

Reagovat
smazaný uživatel

ne tak, jako tvůj včerejší okopírovací příspěvek a hlavně ty následný kecy po něm ...

Reagovat
smazaný uživatel

určitě si sparta neužívala fotbálek tolik jako slávie na emirates to se musí nechat

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

chyták, no tak já jsem se nad tímto vždycky rozmýšlel kdyby nastoupila chelsea proti spartě a nic jsem z toho nevyvodil, ale zase bych řekl že fandit týmu, kterej je z tvý vlasti by bylo přece jenom kultivovanější, ale samozřejmě by to musel být domácí klub, který sleduješ, chodíš na něj apod. a ne jen že nějakej prostě máš jako že žiješ v čr tak aby se neřeklo.... ale byl bych asi stejnýho tvrzení jako ty a na krk bych si dal šály obou týmů...

Reagovat
smazaný uživatel

Se mi snad zdáš fcbéčko.

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

Nezdám. Myslím to naprosto vážně

Reagovat
smazaný uživatel

Já bych nejspíš fandil Spartě...Rád mám oba kluby stejně, ale pro Spartu by případný úspěch znamenal mnohem víc. Nezlobil bych se, ať by to dopadlo jakkoli.

Reagovat
smazaný uživatel

Stejně tak se může říct, že zatímco prohra pro Spartu by nic neznamenala, pro Barcelonu by to bylo tragédií. Vy jste mi fakt fanoušci.

Reagovat
smazaný uživatel

proto se v těhle zápasech nedá fandit nikomu ale jenom koukat na fotbal a držet pusu

Reagovat
smazaný uživatel

kdyby ty blbové jako zambrota a thuram neodešli z juve potom co spadnul do druhý ligy tak by teď neměli problém s tim že je barca chce vyhodit respektive s nima už asi nepočítá...

Reagovat
smazaný uživatel

1. Je to pouze spekulace autora a některých médií.

2. Juventus neměl na to, aby tolik hvězd zaplatil, takže stejně museli jít pryč.

3. Nechápu proč by měli hráči zůstávat věrni klubu, který se potápí, když k němu nemají žádný citový vztah, nehledě na to, že by tím brzdili svou další kariéru a poškodili tím sami sebe.

Reagovat
alegre

Nic jineé autor netvrdí: 1.Mnohdy jsou sliby jen sliby a jedná se víc o chyby, ale i tak je zajímavé sledovat vývoj těchto rošád.

Reagovat
smazaný uživatel

Já to nemyslel ve zlém na tebe, pouze jsem tím chtěl říct, že to nejsou informace, které jsou stoprocentní a že by to tak Wozy neměl brát.

Reagovat
smazaný uživatel

já jsem to tak bral s menší nadsázkou ale dík za upozornění...

Reagovat
smazaný uživatel

no, hráč by měl mít ke svýmu klubu aspoň jakous takous úctu a citovou vazbu. Je jasný, že nemůže bejt každej srdcovej klubista, ale určitě by neměli bejt všichni "nájemní vrazi".

Reagovat
smazaný uživatel

Takoví hráči tam být musí a musí strhnout ostatní. A to, že nemá hráč ke klubu citový vztah nic neznamená, viz Zambrotta, který podával v Juve úžasné výkony a pak z něho vylezlo, že vždycky fandil ACM. Důležitý je profesionální přístup.

Reagovat
smazaný uživatel

Lidi není čeho se bát Messi hraje ... takže pohodička .. horší to bejt nemůže .. takže ve finále pak dáme pápá Live :)

Reagovat
PJ

Jo zamávat Liverpoolu ve finále můžete... ale jen z tribuny a k tomu přidat gratulace do Manchesteru

Reagovat
FORZAMILAN

clanek je to dobry,bravo.nevim,jestli si to autor dokaze takto dat sam dohromady a nebo jesli to prebral z ciziho tisku.ale nic ve zlem.

Reagovat
smazaný uživatel

Deco no konečně

Reagovat
M11

uz sem vam to lepsi

Reagovat
alegre

Základní data z tisku, to je jasné, kde jinde bych de dozvěděl o změnách a pod. Laporta mi nepíše ani nevolá No a pak k tomu dodám nějaké to koření, zahustím provakací pro jiri - fcb a pod., aby měli na koho a na co "nadávat" a je hotovo!

Reagovat
alegre

to je pro FORZA MILAN

Reagovat
smazaný uživatel

alegre, mám pro tebe nepříjemný překvápko: já ten článek nečetl, takže jestli tam byl nějakej podpich, tek nevím.

Akorát jsi se vcelku ztrapnil tou citací bulvár.idnes, kde se nějakej trouba navezl do Sparty, což jsi si ty, bez jakýhokoliv ověření, okamžitě překopnul sem ...

Reagovat
alegre

To že články nečteš neni pro mne žádné nepříjemné překvapení. Nikdy jsem to ani nepředpokládal. Co se ztrapňování týče, zdá se mi že v této kategorii jsi nepřekonatelný šampión. Stačí když se dotkneš klávesnice...

Reagovat
FORZAMILAN

no Deco asi taky pujde,a Eto'o mozna s nim,teda mimo dalsich

Reagovat
FORZAMILAN

jo a-ha,tak takhle se to dela

Reagovat
smazaný uživatel

co je barcelona....NIC...táto sezóna je pro nich úplne nevydarená a projeví se to i lize mistrú když barca vypadne s ManUtd

Reagovat
alegre

Barcelona a NIC? Hmmm, co by za to jiní dali: semifinále LM a (asi) 2. místo v La Liga. Opravdu NIC!

Reagovat
smazaný uživatel

barcelone uprimne preju aspon to 4.misto at nebrecej a v LM budu zajiste fandit manchesteru snad jim dal aspon 5 nula at je o cem diskutovat...jinak cistka vam nepomuze cervenomodry!!!!!!!!! real do toho !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Reagovat
smazaný uživatel

Já bych si to přál takhle: trenér Guardiola. A je čas na soupisku:

--------------------------------Eto'o (Bojan)--------------------------------------

van der Vaart (???)--------Deco (Iniesta)---------------Messi (Giovani?)

-------------Yaya (Crosas)----------Xavi (Lucho)---------------------------

Abidal (Sylvinho)------Milito (Márquez)----Puyol (Piqué)-----Dani Alvés (Oleguer)

-------------------------------Valdés (Pinto)-----------------------------------

jsem pro to, aby Henry zůstal, bohužel se mi do rozestavení nikam nevešel, pochybuju, že

Barca někdy bude hrát na 2 hroty a já preferuju Eto'a a Bojana... takže nakonec na Titiho

bohužel nezbylo místo

Myslim, že takhle by to mohlo fungovat, Deco by si užil trochu víc ofenzivy, Messiho by podporoval po lajně D.Alvés. Takhle se mi to fakt líbí

Reagovat
smazaný uživatel

Ne. Guardiola se nebude upínat na rozestavení 4-3-3, bude záležet na typu soupeře.

Reagovat
smazaný uživatel

Tak zaprvé - tohle je 4-2-3-1 sice je to vpodstatě to samý, ale jistý rozdíly tady jsou (hlavně v úkolech pro hráče). A Guardiola se bude soustředit na soupeře? Barca měla vždycky svou tvář a bude mít i dál a nikdy nebudeme hrát podle toho, jak hrajou ostatní. Ostatní budou hrát podle toho, jak hrajeme my. Ale asi jsi myslel, že Guardiola bude trochu flexibilnější než Frank, s tim by se dalo souhlasit. Každopádně nějaká základní sestava bude, stejně jako systém hry a myslim, že šance, že to bude 4-2-3-1 nebo 4-3-3 jsou skoro 100%.

Reagovat
smazaný uživatel

Guardiola prostě měnit systém podle soupeře bude a nevidím v tom nic špatného. Nicméně 4-3-3 zůstává.

Reagovat
smazaný uživatel

Jj, už jsem to čet na fcbarcelona.cz a podle toho, co se píše, chci Guardiolu ještě víc, než jsem ho chtěl doteď, což už je skoro nemožný. jestli vyhrajem Ligu mistrů, tak budu mít rozpačitý pocity, protože to pravděpodobně zachrání Frankovi krk a další sezona v jeho režii by nejspíš dopadla jako takhle... to asi nikdo nechce.

Reagovat
smazaný uživatel

Přál bych si, aby bylo vítězství v Lize mistrů příjemnou tečkou za Frankovým působením v Barce, takový konec by si zasloužil.

Reagovat
smazaný uživatel

Ako uz bolo naznacene, otazka znie...kolko priestoru by mal dostat Bojan ? V tejto sezone nastupil k 11tim zapasom v zakladnej zostave a dal v nich 8 golov( Giuly 2004/2005 spolu 11 golov) + nejake prihravky. Uz teraz na jar urobil vykonnostny progres, v buducej sezone to moze byt este lepsie.

Doma: Valdes - Alves, Puyol, Milito, Abidal - Toure, Xavi, Diego - Messi, Etoo, Bojan

Vonku : Valdes - Alves, Puyol, Milito, Abidal - Toure, Diego, Keita - Messi, Etoo, Iniesta

Gk : Valdes, Pinto

RB : Alves, Puyol

DC: Puyol, Milito, Garay, Marquez

LB: Abidal, Sylvinho

DM: Toure, Keita, Marquez

Cm:Xavi, Iniesta, Diego, Keita

RW: Messi, Bojan, Etoo

LW: Bojan, Iniesta, Etoo, Dos Santos/Riera

St: Etoo, Diego Milito, Bojan

Spolu : 20 hracov

Poznamky :

1. Zostavy su len naoko, Iniesta bude v zaklade vtedy, ked budu jeho prinos pre tim vacsi ako Diega alebo Xaviho...a naopak. Forma, zranenia, taktika...

2. Upustil som od 5 hviezdickovych hracov, ale kader spravil skor vsestrannejsi, i ked kazdy hrac vseobecne patri k tomu lepsiemu v lige. Chce to dobreho trenera, aby vedel jednotlive typy pouzivat v jednotlivych situaciach. Ci uz ide o silovejsieho Keitu, golovejsieho Diega, kridelnejsieho Reiru alebo hlavickara Milita.

3. Nez ma zacne niekto upozornovat, ze ten hrac chce hrat tolko a tolko, tak pri rovnomernej rotacii az 18tich hracov by si kazdy zahral cca 30 zapasov. Vzhladom na u hracov pochopitelne dovody lavicky(tribuny) ako su zranenia, ci vyrazny pokles formy je jasne, ze si niekto zahra az 50 zapasov, niekto len 15nast. Kto bude napriek slabej forme zly, tak si moze balit kufre...

4. Diego nie je pre mna typoligicka nahrada za Deca, Diego prinos moze byt vo vacsej golovosit, zase tie nedostatky treba skryt typologiou inych hracov.

Reagovat
smazaný uživatel

Tak kromě Van der Vaarta s hráčemi souhlas. Rozestavení já bych nechal naše 4-3-3, ale samo, že záleží na situaci. Na levé křídlo bych bral spíš Quaresmu, ale jinak bych se nebál dát v základu příležitost Bojanovi.

Reagovat
smazaný uživatel

Ronaldinha je mi lito. Porad je to muj oblibenej hrac, ale nedokazu si ho predstavit ani v jednom z milanskych klubu. Ledaze by AC totalne prebudoval styl hry...jinak mam obavu, ze dopadne jako Rivaldo...

Reagovat
smazaný uživatel

tenhle chlapec má velmi slibnou budoucnoust, je to budoucnost fotbalu spolu s dalšími hráči

Reagovat
alegre

Který chlapec? gusblabla? Zapomněls napsat jméno, ale asi se jedná o Bojana, viď?

Reagovat
One-Real

Fans Barcy si myslí že s Messim přijde i výhra ale jasně nepochybuju o Messim patři mezi Top 5 hráčů světa možná Top 3 hráčů světa ...ale bude startovat do prvního ostrého zápasu po zranění....todle stejný se stalo v Realu...Robinho hrál super pak se zranil a když začal hrát tak to prostě už tak dobrý nebylo Jinak k výsledku si myslim že to dopadne 2:1 pro MU goly C.Ronaldo,Rooney,Eto"o

Reagovat
smazaný uživatel

Robinho nie je Messi.

Reagovat
One-Real

To neni Messi je lepší ale Messi hrál ve super formě pak zranění a nejde aby byl hned zase ve super formě todle by nedokázal nikdo

Reagovat
smazaný uživatel

Vidis, napriek tomu uz prve dotyky s loptou v oficialnom zapase proti Huelve ukazali, ze to zase take, ako popisujes, nebude, i ked mozno to nebude na celych 90 minut.

Reagovat
One-Real

i když Messi už svou přítomností určitě Barce pomůže

Reagovat
smazaný uživatel

messi už nejmíň jeden zápas myslim teda odehrál.....

Reagovat
One-Real

Ale né celej

Reagovat
smazaný uživatel

to je možný, jenom jsem slyšel jak komentátor řiká že se vrátil po zranění

Reagovat
One-Real

Reagovat
smazaný uživatel

Navíc u Messiho není návrat do formy problém, při prvním letošním zranění se vrátil k zápasu v Copě s Villarealem a hrál skvěle, motal hlavu, obranou procházel jak máslem...myslím, že Ferdinand s ním bude mít velké starosti

Reagovat
smazaný uživatel

Barca je supak

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

Barca best.......

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele