Baník Ostrava v přípravě se čtyřmi posilami, Nigerijec na zkoušce

20.06.2023, 16:29
Aktuality

Se čtyřmi posilami dnes zahájila přípravu na novou sezonu Ostrava. Ačkoliv oficiálně je zatím jedinou potvrzenou akvizicí Nigerijec Abdullahi Tanko z druholigového Varnsdorfu, brzy by Baník měl dokončit i příchody Filipa Kubaly z Hradce Králové, Filipa Blažka ze Skalice a Ewertona ze Slavie.

Ostrava navíc testuje dvaadvacetiletého nigerijského křídelníka Davida Fadaira z Liptovského Mikuláše a v dalších dnech se očekává i příchod brankáře Jakuba Markoviče a záložníka Tomáše Riga ze Slavie.

"Oba jsou se svými reprezentačními jednadvacítkami. Jsme ale dohodnuti a řeší se formality," řekl novinářům trenér Pavel Hapal po úvodním tréninku.

Z mužstva, které skončilo po nepovedené sezoně jedenácté, už naopak odešli nejlepší střelec Muhamed Tijani, Srdjan Plavšić, Brazilec Cadu či Jan Laštůvka s Nemanjou Kuzmanovićem. "Chtěli jsme dopředu dovést větší variabilitu. To znamená rychlé útočníky, což nám splňují Kubala nebo Tanko. Mají trošku jiné parametry než Tijani s Almásim. Taky jsme chtěli zkvalitnit defenzivu, a proto přichází Filip Blažek, díky tomu máme další variantu do tříobráncového systému," řekl Hapal.

Na Bazaly se navíc z hostování v Liberci vrací pravý obránce Gigli Ndefe. Baník se stále nevzdává šance, že by mohl znovu získat i Plavšiće a Cadua, kteří se zatím vrátili po hostování do Slavie, respektive Plzně.

Baník sehraje první přípravný zápas v sobotu v Havířově proti Skalici, ve středu tamtéž hostí Myjavu a pak zamíří na soustředění do polské Opalenice, kde změří síly s rumunským mistrem Konstantou a polskými kluby Lech Poznaň a Cracovia Krakov.

Autor: ČTK

Komentáře (70)

Přidat komentář
smazaný uživatel

Jakoze bychom meli Srkiho, Cadua a jeste Ewertona? Ty vole, to by byl solidni randal.

Reagovat
ratusek

Asi existuje nějaký nový sponzor nebo co. Ale Plavšičovi nevěřím. Ten půjde do zahraničí, kam hodně chce

Reagovat
HorajzmAmmann

Nereálný

Reagovat
smazaný uživatel

Tak Brabec podle me citi sam, ze je potreba do tymu investovat, jinak se uspechy nedostavi.

Reagovat
ratusek

To ano, ale Plavšič je nereálný. To se o něj budeme snažit měsíc a pak na sebe budeme koukat, že to teda nevyšlo. Navíc za takovej randál můžeme mít 2 nebo 3 hráče a ne se spolehat jen na jednoho

Reagovat
lichna.

Podle mě tak jak se zatím tvoří ten kádr, tak s Plavšičem nepočítáme. Vždyť už teď vepředu je jasné, že minimálně 2 z (Ewerton,Klíma,Almasi,Tanko,Kubala) budou na lávce.

Testujeme ještě toho dalšího Nigerijce, chceme Cadua..

Na druhou stranu, je příjemné se zasnít a říct si, že by nám na hřiští běhal Ewerton, Plavšič, Cadu najednou.

Reagovat
ratusek

a v utoku v životní formě by Almasi sázel jeden gol za druhým a minimálně vítězství v poháru by bylo jisté.

No a realita bude taková, že se zase budeme plácat někde uprostřed ne-li někde níže

Reagovat
HorajzmAmmann

nějak s tebou poslední dobou souhlasím. Něco je špatně...

Reagovat
HorajzmAmmann

a teď si ještě vem. že tam jsou Jaroň a Buchta, kteří prostě musí hrát. Pokud by došlo další křídlo + Cadu tak bych to viděl spíš na hostovačku Jaroně, aby hrál... Buchta zahraje i střed. Ale oba se musí zlepšit, protože stagnují a to se mi nelíbí... musí hrát, nutně. Klidně oba na hostovačku.

Reagovat
HorajzmAmmann

naprostý souhlas, teď jsem chtěl napsat to stejné. Se budeme snažit 2 měsíce o nereálné hráče a pak podepíšeme nějakou lopatu z Estonska

Každopádně proto se asi vzal Ewerton místo Plavšiče, což mi příjde, že je docela kvalitní náhrada... Ale hlavně, už by se měl konečně probrat a zlepšovat Buchta a Jaroň, pokud chtějí zůstat v Baníku

Reagovat
ratusek

Buchta, Jaroň se musí zlepšovat. Jinak to budou další promarnění talenti. Otázka je čí by to byla vina, jestli jich samotných případně že s nimi někdo špatně pracoval. S Drozdem už ani nepočítám, ten se zasekl uplně. Naopak Šín se doufám ještě vyhraje, pomůže nám a za randál půjde do zahraničí.

Reagovat
bobis21

Nikdo se nezlepší, když jen sedí na lavičce. Mladí prostě musí hrát. Pokud jim nechceme dát prostor u nás, tak ať jdou na hostování. To je prostě klasické "nehrají protože jsou nerozehraní a nemají zkušenosti", ale aby se rozehráli a získali zkušenosti nejdřív musí hrát. My si ty talenty prostě zabíjíme sami a ještě u toho pak kritizujeme je

Reagovat
lichna.

Já být trenér a vidět Jaroňův první kontakt s míčem na jaře, tak si nezahraje ani za béčko. Buchtu mám rád, ale i když tu šanci dostal tak na hřišti většinou nešel vidět rozdíl, když tam byl a když tam nebyl. Ale u něj věřím, že je to jen o hlavě.

Reagovat
bobis21

V jarní části sezony odehrál celkem 60 minut, nastupoval na 4, 5, 6, 6, 2 minuty apod. Z toho prostě nemůžeš posuzovat vůbec nic, to jsou spíš střídání na zdržování hry.

Ale jo, klidně je prostě nenasazujme nikdy, ale pak se nedivme, že od nás mladí budou radši odcházet, protože neuvidí šanci se u nás prosadit do áčka.

Reagovat
lichna.

Máš tam i nadstavbu? Tam určitě Jaroň i Buchta hráli více.

Reagovat
bobis21

No bral jsem to do nadstavby. Jaroň nastoupil v základu v posledních dvou zápasech nadstavby (poprvé od srpna!), kdy už o nic nešlo a byla jistota. Tohle je doba kdy mají dostat šanci kluci z béčka a U19, ne že se konečně po 3/4 roku dostane do hry hráč áčka

Jak říkám, pak se nedivme, když ti mladí hráči neuvidí svou budoucnost u nás, když náš přístup k jejich nasazování do áčka bude takový. Pak zase můžete psát, že to je kvůli špatně fungující akademii. Ne, je to kvůli špatně fungujícímu áčku, kde mladí prostě prostor nedostanou. No snad aspoň Šína neodstavíme po pár horších výsledcích a nestráví pak taky rok na lavičce.

Reagovat
HanzBP

A vážně vychováme tak skvělé hráče, jak si pořád namlouváme? Kdo se z těch "talentů", o kterých se minulé roky mluvilo dokázal prosadit v profi fotbale? Většina z nich je nyní rádo za 3. ligu, nebo divizi. Když na to ti mladí budou mít jako teď Šín, nebo Kaloč, tak ten prostor dostanou.

Reagovat
HorajzmAmmann

Jaroň na to opravu nemá, to je zcela evidentní. Určitě ne základ týmu co chce hrát top6

Reagovat
bobis21

To je to co říkám vždy.

Nejdřív ho nenasazujeme, protože "nemá zkušenosti a není rozehraný"

Pak o něm řekneme, že "kdyby měl kvalitu, tak se dávno prosadil"

Ale on ten prostor se prosadit ani neměl. Třeba Jaroň patřil na začátku sezony k nejlepším hráčům, na tom se tady shodli prakticky všichni (klidně ti dohledám ty diskuze z loňského srpna). Pak byl najednou úplně odstaven a teď ho kritzujeme, že když nastoupí na 5 minut na konci že sám neotočí zápas? Co bylo v tom srpnu jinak? A jo, on pravidělně hrál ...

Pamatuji si že byl Tijani vždy prý dřevák který neumí hrát fotbal. Teď začal hrát pravidelně základ a po pár zápasech kde zahazoval úplně vše se najednou rozstřílel a za 2 měsíce se dostal mezi nejlepší střelce ligy. Ale pořád si tady budete hrát na to, že to že nehraje na výkony vůbec nemá vliv...

Reagovat
HanzBP

Jaroň je trochu jiný případ, to je už je celkem stabilní člen A týmu. Ten zbytek má dostatek prostoru v B týmu a U19, kdy jsem viděl celkem dost zápasů a nemůžu říct, že by si tam někdo vyloženě říkal o místo v A týmu, tak jako třeba právě Šín.

Reagovat
bobis21

A je stabilní člen a-týmu? Vloni byl stabilní hráč béčka a byl tam nejlepší střelec. V lize měl 560 minut a to jen na konci sezony, kdy už bylo jasné že o nic nehrajem. Letos měla být právě sezona, kdy začne hrát v A-týmu. To se na začátku sezony stalo a patřil k nejlepším na hřišti. Ale pak byl odstaven, protože "o záchranu přeci nemůžeme hrát s mladýma" a od srpna až do konce května v základu nebyl ani jednou.

Reagovat
Puskas

Ono se to stává pravidlem, máme údajně dva nadějné stopery, ale přivedeme toho Slováka. Jako jo, třeba bude platný, ale ten princip zůstává. Taková Olomouc dokáže produkovat mladé hráče a pracovat s nimi, kteří skončí v repre - Zima, Jemelka, Chytil... Kdy naposledy nějaký baníkovec reprezentoval, nemyslím Jánoše a další, co byli nominováni tehdy proti Skotům? Chválíme se probuzenou juniorkou, ale v lize to moc vidět není. Určitě ne každý mladý na to má, ale že by se téměř nikdo neměl dostat do áčka?

Reagovat
bobis21

Sigma by nám v tom nasazování mladých měla být vzorem. A taky není z každého hráče reprezentant, ale jediný způsob jak to zjistit je jim prostě dát šanci. Na lavičce ani tribuně to nezjistíš.

A reprezentoval teda naposledy včera Zio, ale vím jak to myslíš

Reagovat
Puskas

Ani on není žádný Beckenbauer, ale dostával šanci jako mlaďoch, i když to bylo dáno tou tehdejší situací. Ale chytil šanci za pačesy a vypracoval se.

Reagovat
lichna.

Jaroň ale příležitost dostal a vypadal jako divizní hráč. To se třeba Šínovi nestalo ani jednou a to je velký rozdíl..

Reagovat
bobis21

Když hrál pravidelně tak patřil k našim nejlepším hráčům. Ale chápu, na to se rychle zapomíná ...

Reagovat
lichna.

No, pak se prostě objevili lepší hráči a když měl znovu šanci přesvědčit, tak to nedokázal v Áčku a bohužel ani v Béčku.

Reagovat
bobis21

Těm "lepším hráčům" trvalo celý podzim any se v součtu dostali produktivitou na to, co on měl sám za měsíc.

Reagovat
HanzBP

To je trochu přehnaný ne? Ani si tedy nevzpomínám, že by někdy patřil k nejlepším hráčům. Plavšič byl okamžitě po příchodu o několik tříd výše. Cadu ze začátku poměrně na stejno, ale poté už byl také mnohem lepší.

Reagovat
bobis21

Není to přehnané, je to realita.

Jaroň měl za podzim 1+3

Cadu měl 0+0 (první body měl až v Teplicích na jaře)

Plavšič 2+2

Plavšič+Cadu ho v součtu dorovnali až v posledním zápase podzimu, kde měl Plavšič gól a asistenci (doma s Bohemkou). Do té doby byli v produktivitě za ním, přestože hráli od příchodu každý zápas v základu. Jak říkám, někteří si prostě pamatují jen co chtějí ...

Reagovat
HanzBP

Tak hlavně to není pouze o číslech, ale i o celkovém herním přínosu.

Reagovat
bobis21

Já fakt už nevím co vám na to říct. Běžte si znovu pustit ty zápasy ze srpna, pokud jste opravdu zapomněli, jak vypadaly. V diskuzi po 4. kole dokonce tady padaly věty jako "Jaroň s Buchtou je opravdu jediné, co dneska stálo za řeč. Jen blázen by tam tahák další hráče na kraj". A i ti, kdo před sezonou volali po příchodech křídel změnili názor a psali, že se má místo křídel posílit střed.

Reagovat
lichna.

Jaron měl 1+2 a z toho 1+1 v zápase proti Zlínu.. TO není úplně směrodatná statistika.

Reagovat
bobis21

Což je pořád víc, než těch 0+0 co měl Cadu.

Reagovat
bobis21

A 1+1 co měl Plavšič až do posledního zápsu podzimu.

Reagovat
lichna.

To nemohu popřít, nicméně Cadu na jaře ukázal, proč se mu šance dala. A Plavšič, ten byl herně naprosto jinde, jen chyběla čísla..

Nicméně, nějaké šance Jaroň dostal teď na jaře, mohl se ukázat ať už v tom béčku, kde měl všechny převyšovat, tak v áčku, kde by stačilo kdyby nevypadal jako divizní hráč..

Za mě se kolem něj jen strhnul zbytečný hype, přitom nemá moc věcí, které by ho dostaly aspoň do průměru ligy (zatím).

Reagovat
bobis21

Na jaře myslíš kdy? Ty poslední zápasy kdy o nic nešlo v nadstavbě? Protože do té doby nastupoval na maximálně 5 minut

Když hrál pravidelně tak patřil k nejlepším, na tom se i tady všichni shodovali. Pak byl nesmyslně odstaven a protože byl odstaven tak z něj děláte nějakého nekopu. A jak jsem zmínil, když v béčku odehrál pár zápasů tak v té době béčko vyletělo tabulkou nahoru, když se vrátil do áčka tak se béčko zase vrátilo dolů. Samozřejmě náhoda a divizní nekopa s tím neměl nic společného...

Reagovat
lichna.

Ok tohle nemá dál smysl.

Reagovat
HorajzmAmmann

bohužel v tomhle případě to je ale i o tom, že si ani jeden z nich stabilně o základ neřekl...

Reagovat
Puskas

Jen jestli to není zase ten případ, kdy trenéři v době, kdy se tým nedaří stavějí raději zkušené hráče než mladíky.

Reagovat
bobis21

Přesně to se stalo. On hrál dobře, ale radši se přivedli zkušení na hostování a mladí se odstavili, protože o záchranu se u nás hraje jen s důchoďákem.

Reagovat
bobis21

Na začátku sezony byl Jaroň jeden z nejlepších hráčů týmu. Potom ho na několik měsíců úplně odstavit od fotbalu je prostě šílenost.

Reagovat
HorajzmAmmann

Tak Jaroň je jedna věc, třeba Buchta hrál celkem pravidelně a že by se nějak zlepšil se říct nedá...

https://www.eurofotbal.cz/hraci/david-buchta-103816/kariera-klub/?data=304-525-19

1.500 minut za sezonu není žádná tragedie. Tolik hrával Plavšič x let pravidelně ve Spartě... Aby měl každý dostatečnou minutáž musel by hrát Baník skupinu pohárů.

Reagovat
bobis21

Tak já mluvil hlavně o Jaroňovi, u kterého mi přijde, že si snad pamatujete špatně jak dlouho v áčku je. V minulé sezoně byl stabilním hráčem béčka a v áčku hrál až na konci sezony kdy o nic nešlo. To je hráč, který hrál pravidelně reálně 3 měsíce (duben, květen a srpen), to je trochu málo na takové soudy. Navíc v této době rozhodně nezklamal, na tom jsme se tady v létě všichni shodovali. Ale asi se rychle zapomíná ...

Reagovat
lichna.

Ano a pak se dostal do průměru už i v béčku..

Reagovat
bobis21

Takže když hrál pravidelně patřil k nejlepším v áčku. Když hrál náhodně jednou za čas na chvíli, hrál špatně? Vždyť to je přesně má pointa úplně celou dobu

Reagovat
lichna.

V tom béčku nastupoval jen občas? To že patřil k nejlepším - to je jasné, když se porovnával s Faltou, Kontsevoyem apod..

Reagovat
bobis21

V této sezoně ano. Nastoupil jen do 10 zápasů. Protože seděl na lavičce v áčku, tak nemohl jezdit ani na zápasy béčka. Takže byl pak reálně úplně bez fotbalu.

Jak jsem zmínil, v srpnu hrál v áčku základ. Od té doby byl v áčku odstaven na lavičku. Zároveň ale nemohl hrát ani v tom béčku, takže tam hrál 1 zápas v září, 2 v říjnu, 1 v listopadu, 1 v prosinci ...

Na jaře tam zase hrál pár zápasů v řadě a béčko letělo tabulkou nahoru. Pak zase přestal a béčko se vrátilo v tabulce zpátky někam na 5. místo

Reagovat
Imos

A Gigli zůstane?

Jinak zatím všechny kluby vršku solidní přestupáky, ten boj o poslední tři místa do Evropy bude hodně zajimavý (počítám že pražský S vezmou první a druhý místo) těším se na sezónu

Reagovat
HorajzmAmmann

Klidně bych Vám ho nechal. A vzal si Tuptu

Reagovat
Imos

To v žádným případě, ale klidně za Preislera třeba

Reagovat
ratusek

Vypadá to zajímavě. Tak uvidíme. 3-4 otazníky v sestavě furt jsou, tak jsem zvědav.

Snad to Hapal nějak dá. Nikoho lepšího stejně neseženeme, tak mu to doufám vyjde.

Reagovat
Slavia10

Ve finále, když se sečtou ušetřené výplaty Ewertona, Riga a Markoviče s těmi "drobnými" co nám za ně dal Baník(tipuji že jsme to dali Baníku v nějakém pack balíčku za 10 mega všichni 3) tak ten Tijani není zase tak drahý. Aspoň k něčemu nám ta akademie je, když už nebudeme stavět naše odchovance.

Reagovat
fenixLFC

wtf co to je za titulok...

Reagovat
Salfovic

?

Reagovat
HorajzmAmmann

?

Reagovat
stas87

Janosek do NAC Breda, zrejme. Mal by tam aktualne byt a rokovat o podmienkach.

Reagovat
AjaxFans

Reagovat
romeo351

To je druhá holandská ne ?

Reagovat
HorajzmAmmann

Docela se těším na toho Riga. Hraje v základu Slovenské U21, za Vlašim hrál prý docela dobře. To může být dobrý přestup.

Doufám, že ještě podepiseme Cadua a třeba by mohl vyjít Zmrzlý plus někdo na druhou stranu. Při odchodu Kaloče by to chtělo i pořádného defenzivního záložníka... Jinak asi OK.

Reagovat
HorajzmAmmann

A ofenzíva podle jmen vypadá celkem solidně - Almási, Ewerton, Kubala je celkem slušná síla na naší ligu. Tak hlavně až je Laco zdravotně konečně v pořádku.

Reagovat
ratusek

No mě nahání hrůzu celkově obrana, hlavně teda beci. Střed zálohy taky otazník a křídla taky. A uspěch bude záviset jen na Lacově zdraví. Chce to ještě posílit a naopak se zbavit zbytečných hráčů

Reagovat
HorajzmAmmann

střed zálohy by mohl dojít ještě ten Valenta nebo Hlavatý? (Aspoň jeden z nich). A poslat do píče Míškoviče (?)

Reagovat
Puskas

Ten závěr je jak od místního básničkáře.

Reagovat
HorajzmAmmann

a obrana - pokud budeme hrát na 3 stopery tak na kraji by mohl hrát Ndefe. V Liberci to prý docela zvládal. Klidně i Cadu (ten by mi přišel do toho systému úplně ideální). Na druhou stranu Zmrzlý nebo Madleňák. Jako levou stranu ale pořešenou nemáme, Jirka a Šehič je fakt málo...

Reagovat
GariCZ

Tragéd sehic, nezahrál ani jednou dobře a nechávají si ho, toho bych taky nepočítal, takže na levo zatím jen fleisman.

Reagovat
Kaká10

Kaloče odchod začíná být jasná věc? Zahlédl jsem jen spekulaci o Turecku.

Reagovat
Puskas

Psalo se o Besiktasi a Rapidu.

Reagovat
Kaká10

Díky Besiktas by byla super adresa. Celkově by se mi líbil takovej "odliv" mladších hráčů z ligy do zahraničí. Umíme vychovat lepší hráče než v posledních letech, něco by z toho káplo, dostaneme náš fotbal víc na oči a hlavně je dokážeme nahrazovat dalšíma, nedávno ještě tolik na výběr (doplnění) nebylo. Taky se rád mrknu na naše v cizině a momentálně moc na výběr není. Omlouvám se, za takové menší OT

Reagovat
HalaMadrid_Flx

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele