Australské okénko (1.)

11.11.2011, 01:51
Názory a komentáře
Všichni si už pomalu začínáme hryzat nehty před dnešním barážovým kláním. Mimo to se ale už v ranních hodinách u kolegů protinožců odehraje první utkání šestého kola nejvyšší soutěže. A to značí jediné - za pět minut dvanáct přicházím s prvním dílem nového seriálu EuroFotbalu, který postupně shrne každou australskou "pětikolku"...

Kdo nevěří na specifické fotbalové kultury a všechno vně Evropu považuje za "zbytečnou šmrdlanou", raději by snad neměl číst dále. Totiž ať to zní jako sebevětší klišé, u protinožců je vše skutečně tak trochu vzhůru nohama. Ne doslova, ale kdo by byl z Česka, Slovenska, Anglie či Španělska zvyklý na...

Sněhobílé racky sedící v hloučku na hrací ploše a nechávající se milostivě rozhánět samotnými fotbalisty; pozápasové rozhovory vysílané do éteru širého stadionu, nikoliv jen televize; většinou zcela nekryté lavičky - často ztělesňované obyčejnými plastovými židlemi určenými snad předně pro zahradní grilování; ještě třikrát tak širší (vlastně výhradně travnaté) prostranství mezi tribunami a hrací plochou než to strahovské. To všechno, a našlo by se toho mnohem více, jsou v mé perspektivě neodolatelná specifika australské A-League. A představují vpravdě vítané přitakávání těm skutečným důvodům toho, proč jsem si ke svému dalšímu fotbalovému bádání vybral právě tento kontinent, tuto ligu, tuto fotbalovou kulturu...

Vodítka k A-League pro mě existují v zásadě tři. Tím prvním je tamější angažmá (dle mého skromného soudu) jednoho ze tří nejlepších českých trenérů: Vítězslava Lavičky. O něm se toho u nás po hříchu příliš neví - a já, až pečlivě nastuduji herní filozofii jeho Sydney, určitě přijdu s nějakou osobitou analýzou.

Dále to musí být samotný fakt, že australský nároďák momentálně lze řadit na úplný vrchol pyramidy "asijského" fotbalu, čili se s ním jednak musí z dlouhodobého hlediska vážně počítat pro MS 2014, jednak by možná bylo záhodno si blíže představit domácí hráčskou základnu, z níž v blízké budoucnosti bude kouč Osieck hodně pravděpodobně čerpat čím dál častěji.

A nakonec samozřejmě: neortodoxní návrat dvou významných ikon australské kopané poslední dekády, Bretta Emertona a Harryho Kewella. Prvně jmenovaný se sice stěhuje do dobře známého Sydney, odkud fotbalově i celkově vzato vzešel; ne však do dnes již druholigového Olympiku, nýbrž do Lavičkova a Kiselova, chcete-li dostát zvyklostem ČTK, Sydney FC. Druhý jmenovaný se pak sice mohl narodit rovněž u světoznámé opery, na dospělé úrovni ovšem atmosféru nejvyšší domácí soutěže poprvé okusil teprve letos. Není proto divu, že je na obě legendy minimálně zpočátku upřena až nezdravá pozornost...

Úvodní díl našeho pravidelného výletu za klokany, který by se měl dle mých představ uskutečňovat ob pět kol, bude tak trochu seznamovací. Představím pevně načrtnuté rubriky: O kom se mluví, o čem se mluví a vybrané střípky. Prvních pár odstavců bude přirozeně pojednáním o nejvýraznější osobnosti (či o více osobnostech) toho daného úseku - dnes přirozeně budeme sledovat první krůčky jmenovaných velikánů na (staro)nové půdě. Další kapitola představí australský fenomén posledních dnů - nyní bude řeč o jedné úctyhodné sérii, která ne a ne skončit, a jejím iracionálním doprovodu. A k rubrice slepující útržky australské fotbalové scény snad netřeba nic dodávat; jednoduše pro vás vyberu a co možná nejsrozumitelněji shrnu to zbylé důležité, co se u protinožců stihlo za sledované období odehrát.

O kom se mluví

O Emertonovi s Kewellem, prosté. A o nikom z nich v čistě pozitivním slova smyslu. Prvně jmenovaného si příznivci anglické kopané snadno vybaví z dresu Blackburnu, který do letošního léta oblékal nepřetržitě od roku 2003. Jiní alespoň z australské reprezentace, za níž odkopal bezmála 90 zápasů. Především si ho ale každý spojí výhradně s pravou postranní čárou a jejím nejbližším okolím. Dokonce se říkalo, že senzační výběr Rovers nebyl dílem nezájmu větších klubů, nýbrž skutečnosti, že právě jen průměrný anglický klub mu byl schopen zaručit místo na oblíbeném pravém křídle. Potom každopádně vězte, že v Sydney se jeho role docela razantně proměnila. Já měl sice možnost vidět Lavičkův výběr jenom jednou, ovšem není důvodu se domnívat, že by jeho tehdejší volnost měla být něčím výjimečným. Emerton strávil nejvíce času na pozici jakéhosi neukotveného podhrotu, přičemž samozřejmě častěji tíhnul k pravé postranní čáře. Odtud se také dvakrát přímo podílel na závěrečném intenzivním zásypu obrany Melbourne Heart, z něhož ve finále pramenilo kýžené a zasloužené vyrovnání.

Do té doby se nicméně Sydney jeho výjimečného ofenzivního talentu využívat nedařilo. Hosté více hrozili skrze levonohého Carlea a celkově prokázali menší schopnost efektivně zaútočit než soupeř, jehož ofenzivní vozbu paradoxně - vzhledem k věku a zkušenostem Emertona či Kisela - a s velkou grácií táhl teprve 20letý Behich, velký to příslib pro australský nároďák. Přitom se ambiciózní Sydney, v jehož středu mimochodem ex-Pražan už potřetí za sebou spolykal veškerou minutáž, dopředu takhle trápilo zrovna proti malátným "srdíčkům"; těm, která na úvod podlehla dokonce i obyčejně nepříliš silným celkům Newcastlu a Perthu. Heart navíc skórovalo ze situace, kdy se Maycon prosadil uvnitř doopravdy osmičlenného obranného valu protivníka a těžký míč si mohl zpracovat za těsného dozoru tří obránců.

Podstatný efekt, skrz nějž se dostaneme k druhému sledovanému aktérovi, se ovšem dostavil tak jako tak. Heart ani napočtvrté v sezoně nezvítězilo, čímž jenom podtrhlo letošní mizérii melbournských mužstev. Tápání sousedního Victory je nicméně daleko nepochopitelnější. Mít v kádru Kewella, Archieho Thompsona (i ve 33 letech neohroženou špičku ligy), Leijera (možná nejlepšího stopera soutěže) nebo dva šikovné Kostaričany - zkrátka disponovat patrně nejdražším kádrem v celé společnosti - a přesto si dovolit čekat na výhru i gól celá tři první kola; neslýchané. A přece se to druhému největšímu favoritovi na titul podařilo a černá série divže nepokračovala i po zápase s Wellingtonem, v němž měli Novozélanďané jasně navrch a věhlasnějšího soupeře dokonce přehrávali i v té zbývající dvacetiminutovce, kdy dohrávali bez vyloučeného Sigmunda.

Zatímco tedy Herbert v jednom kuse kroutil hlavou nad rozhazovačností svých svěřenců (do 16. minuty si stihli vytvořit hned čtyři gólové příležitosti), melbournští se plahočili odnikud nikam. Přítomnost Kewella podle všeho celý mančaft jenom svazovala. Ikona Leedsu United nebyla stejně jako Emerton svým přímým nadřízeným nijak omezována: Kewell se pohyboval někde v prostoru mezi CM a AM (často popravdě v jakémsi vakuu), při převzetí balonu ani zdaleka nevypadal vzrušeně, nezřídka působil doslova odříznutě od veškerého dění...a fanouškům po mizerných předešlých výkonech pomalu docházela trpělivost, takže se na 54násobného internacionála dokonce místy pískalo. Holt když někdo nadělá kvůli svému příchodu do vlasti takový humbuk (viz Kewellovo předlouhé rozmýšlení se nad nabídkou Victory), jednoduše se nečeká, že jej pak snadno zastíní jak etablovaný Hernandéz, tak jeho nově příchozí a zcela neznámý krajan Solórzano. K tomu berte v úvahu, že jen díky Kewellovi byl během jediného měsíce trhnut rekord v prodeji členských karet melbournského fanklubu - pět tisíc "registrovaných" fanoušků v druhém nejlidnatějším městě Austrálie nepamatují.

Ve svůj prospěch začal rodák ze Sydney o něco zaujatěji působit alespoň po 70. minutě. Že Kewell fotbalového talentu pobral ažaž, o tom se i v tomto nepovedeném utkání s Wellingtonem diváci mohli přesvědčit - bohužel jeho geniální kolmici na Hernandéze, po níž by eventuálně následovala branka, anuloval jeden z nejnesmyslnějších ofsajdů, jaký jsem kdy viděl; asi metrový, ovšem v poněkud opačném gardu, než na jaký jsme zvyklí. Kewellovo entrée každopádně nelze glosovat jinak než zklamanou grimasou. V případě Emertona vesměs stejně tak, ačkoliv tady bychom nemuseli být tak přísní. A co je nejdůležitější: s přístupem, jaký zaujali oba trenéři, ve stylu "oni si poradí, jsou to koneckonců legendy", by to zvykání si mohlo zabrat až nečekaně velkou porci času...

O čem se mluví

Kdyby anglický Arsenal působil mezi koalami, jeho slavný Unbeaten Run by se v pozici rekordmana už pomalu mohl začít třást. Do oněch 49 zápasů sice Brisbane Roar schází ještě hodně zářezů, konkrétně šestnáct, přesto jeho neohrožená hegemonie musí brát dech. Letos je prozatím klub ze státu Queensland jako jediný neporažený, skóre 15:3 rovněž budí respekt. A debakl Adelaide ve čtvrtém kole stejně tak; vždyť zpříma atakoval rekordní vítězství právě pokořených Reds nad dnes již neexistujícím North Queensland v poměru 8:1. Během inkriminovaného střetnutí mimochodem šokovaly i individuální výkony, především ten Berishův: pevná součástka "německého tandemu" B+B (Thomas Broich; oba si něco odkroutili v Bundeslize) nejprve v rozmezí šesti minut zaznamenala nejrychlejší hattrick v dějinách A-League, aby poté čtvrtou trefou ke všemu vyrovnala Smeltzovo maximum vstřelených branek v jednom utkání.

"Roar-celona" - což je oficiální přezdívka, ne můj výmysl - zkrátka funguje jako zcela bezchybný tým a možná i právě zmenšený ekvivalent katalánského velkoklubu. Herní projev Brisbane přitom ani zdaleka nepůsobí strojově. Osobně jsem měl tu možnost zhlédnout zrovna jeho představení proti Adelaide a způsob, jakým útočí, musí imponovat i Evropanovi. Na základě blogu renomovaného odborníka stanice SBS Philipa Micaleffa se pak také lze domnívat, že takový projekt těžko někdy na tomto kontinentě najde obdoby. Neohrožené kolmice, dravé průniky po křídlech, technická vybavenost a chytrost Broiche, Murdoccy, Henriqueho nebo i beka Franjice. O tak propracovaném "něčem" se může komukoliv v Austrálii jenom zdát.

Každopádně já se na těchto řádcích budu věnovat ještě jedné problematice týkající se Brisbane. A sice si ne sám kladu řečnickou otázku: co jiného než takhle nadupaný stroj by mělo spíše vábit lidi do ochozů? Na Lang Park se onoho slavného 28. října vydalo jen něco přes 11 tisícovek fanoušků. Potenciální diváci sice neměli pracovní volno jako pracující osoby u nás, kvalitní fotbal však nepochybně byl zaručen. Tak proč více než 50tisícový stánek zaplnit zhruba z jedné pětiny? "Počítám, že se najde tak 10 až 20 tisíc příznivců litujících toho, že té noci, kdy jsme vyhráli 7:1, nebyli při tom. Lidé by neměli váhat. Tenhle tým se bude zlepšovat, čekají nás úžasné časy," volal poté například čtyřgólový Berisha.

Ovšem Brisbane mělo s vábením diváků do ochozů vždy solidní problémy; loni ho i vinou malého příjmu z lístků (a s tím spojené finanční tísně) dokonce muselo podržet samotné vedení australského fotbalu. S premiérově ukořistěným titulem a skvěle rozjetou další sezonou se nicméně dá očekávat, že se tyto tuhé kořeny začnou rvát ze země. Ve finále by snad brisbaneský průměr mohl vystoupat až k 15 tisícům; což by sice vzhledem ke kapacitnímu potenciálu arény pořád nebylo nic moc, ale v rámci ligy by už šlo o pěkný počin.

Celkově je pak návštěvnost zkraje sezony tradičně často propíraným tématem. Jen Melbourne Victory - hlavně díky příchodu Kewella - se opravdu vymyká a dovede australskou veřejnost plně uspokojit. Statisticky v prvních pěti kolech každý třetí fanoušek vážil svou cestu právě na padesátitisícový Etihad Stadium. Celkově pak návštěvnost utkání momentálně šestého celku tabulky hladce převyšuje i celoligový průměr (34,826 x 12,936). A vyjmeme-li z vlastních úvah jak nejlépe podporovaný, tak nejvíce opomíjený tým ligy (Gold Coast United), průměr se blíží k jedenácti tisícům. To zhruba odpovídá návštěvnosti horší půlky druhé nejvyšší anglické soutěže.

Což by samo o sobě, jak konstatuje jeden čtenář webu SBS, jako srovnání mělo v očích kritiků obstát. Na to, že je Hyundai A-League poměrně mladou soutěží, si zas tak úplně špatně nevede. Koneckonců dle propočtů toho samého uživatele bychom při vynechání obou melbournských mužstev dospěli k až čtvrtinovému zvednutí návštěvnosti oproti loňskému ročníku. A to už zní moc moc líbezně...

Střípky

- Tři trenéři o tomto víkendu pocítí, jaké to je, když se kříží zájmy reprezentace a domácí soutěže. Ta si totiž nedopřává žádnou pauzu, takže trojice nominovaných mužů působících ve své domovině bude o další ligové kolo násilně ochuzena. Forma Brisbane vynesla pozvánku nezkušenému záložníkovi Mitchu Nicholsovi, jeho zbylými parťáky z A-League jsou potom už ostřílení jedinci. Harry Kewell ... a Brett Emerton. Jeho absence se přímo dotýká Vítězslava Lavičky, jehož se také reportér SBS vyptával na řešení zapeklité situace. A dočkal se zajímavé odpovědi: 32letého pardála v základu s největší pravděpodobností nahradí 17letá puška jménem Terry Antonis. Reprezentant Austrálie do 19 let a velký příslib do budoucna přitom má za sebou perné dny; v osmi dnech nastoupil ke třem kvalifikačním duelům na nadcházející juniorské mistrovství Asie. Tam se také mladí Socceroos dle předpokladů objeví. I po náročné cestě z Kuala Lumpur, odkud Antonis přiletěl teprve ve středu odpoledne (hraje se v sobotu), by vynikající driblér měl být schopen nastoupit od samého začátku. "Vzpomínám si na doby, kdy mi bylo 17 let - ničeho jsem se nebál a vše šlo tak hladce," vysvětluje ve formě hrající Karol Kisel.

- Něco takového se určitě musí řadit mezi trenérovy potenciální noční můry. Wellington Phoenix prožil parné léto, když se pod tíhou hrozby bankrotu jen horko těžko zbavoval tvrdohlavého majitele, a krom finanční disciplíny má očividně problém i s tou herní. Jenom jediný z úvodních čtyř zápasů Herbertovi svěřenci dohrávali v plném počtu. A jakkoliv obránce Manny Muscat dvě z vyloučení vnímá jako chyby rozhodčích, Wellington nyní těch pět (!) nasbíraných rudých kartonků může hodně mrzet. Hlavně tresty, které si s sebou hráči odnášejí do dalších kol. Proto třeba zrovna duel s Newcastlem, v němž šli předčasně pod sprchy hned dva fotbalisté Phoenixu, trochu paradoxně představuje jediné vítězství Novozélanďanů v tomto ročníku. Zároveň ale - a to už paradoxní není ani trochu - nastartoval šňůru tří porážek v řadě. Tuto sérii naposledy jenom prodloužilo i "historické" klání s Central Coast Mariners, v němž po důrazném apelu trenéra Herberta nebyl napomínán ani jeden domácí hráč.

- Brisbane na vrcholu tabulky, to už nikoho nepřekvapí. Povedený start Newcastlu Jets a Perthu Glory se však úplně čekat nedal. Vloni si oba celky svými výkony v základní části vykoledovaly tak akorát privilegium bojovat o "šedé pásmo" pod čarou úspěchu. Dnes jsou zatím rozpačitými, ale pořád nejbližšími pronásledovateli suverénního Roar. Hlavně pro jediný klub v soutěži reprezentující západní část kontinentu jsou současné výsledky balzámem na duši. Loňský ročník totiž Perth, kde se mimochodem narodil slavný herec Heath Ledger, zakončil vskutku ve "velkém" stylu; po osm závěrečných kol nepoznal slast triumfu a jeho úplný finiš zahrnoval hned pět porážek bez přestávky. Těžbou uhlí proslulý přístav Newcastle se pro změnu v roce 2008 mohl pochlubit mistrem Austrálie. Jenže hned rok nato končil sezonu na potupném dně tabulky a od té doby se potácí odnikud nikam. Většinou se Jets plácají někde u středu tabulky, takže i pro ně je takhle vysoké postavení - leč prozatímní - vítaným rozptylem. Ovšem ... máme za sebou teprve prvních pět kol. A Perthu už po vítězné sérii dochází dech (teď dvakrát prohrál), přičemž Newcastle je od začátku nevyzpytatelný jako aprílové počasí...

Autor: Tomáš Daníček

Komentáře (122)

Přidat komentář
smazaný uživatel

Hm zajímavé.

Reagovat
M.Vaza

Výborné počtení při noční směně,díky..

Reagovat
smazaný uživatel

Vyborny clanok, naozaj skvele citanie, ja osobne som Europsky ladeny ako vatsina ludi, ale velmi rad si precitam veci ako tento clanok, pripadne sa zapojim do zmysluplnej diskusie o kvazi pre nas neznamej fotbalovej kulture ako donekonecna omielanie toho isteho ako je Iniesta a cela Barcelona legendarna, citat ubohe a stupidne komentare Filipa12, Kennetha a Tottenham?fan... Naozaj, autor sa predviedol :)

Reagovat
Zajda

Reagovat
Mr.Jindros

Fantomas se nudí ve špitálu, tak přišel s australskou ligou?

Reagovat
fantomas

Špitál byl spíš překážkou.

Reagovat
Maresma

Skvely clanek.

Reagovat
smazaný uživatel

No, super, bude se tu psát o Austrálii ale o Polské lize zase nic. Přitom je to evropská liga a je rozhodně zajímavější než nějaké kopání křováků do bambusu...

Reagovat
domingo

Ja myslim ze kdyz neco napises o polske lize a posles to PJ a bude to mit nejakou uroven, tak ti to otiskne. Fantomas (absolutne nechapu kde na to bere cas, on snad nepije:D) tady odvadi dost prace a ze se "jeho" Asie posledni dobou objevuje cim dal vic svedci mimo jine taky o tom, ze ostatni jsou lini psat.. vcetne me

Reagovat
smazaný uživatel

však už sem PJ psal, tohle mě krapet zklamalo. Neřekl bych, kdyby Polská liga byla na úrovni moldavské ale v poslední době mají polské týmy i úspěchy v evropě a zdá se mi, že tady jsou přehlíženy snad i naschvál. Minimálně podobné "okénko" by si to zasloužilo.

Reagovat
j_mrazik

Polsko přitahuje problémové skupiny uživatelů EF.

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
j_mrazik

Přesně pro tohle jsem si šel.

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
j_mrazik

Hele, čistě mezi námi... máš nějakou slevu na knížky v Luxoru? Viděl jsem tam knížku o Finančních a komoditních derivátech- v kamenným stojí 750,- na netu stojí 650,- a jinde stojí 550,-. To mě docela překvapilo.

Reagovat
domingo

Reagovat
centos

Reagovat
JozkokozleJ

Reagovat
fantomas

Tak to, ty vole, napiš...co by se obyčejnej redaktor ve svym volnym čase staral o mírně nadprůměrnou evropskou soutěž, která ho jinak vůbec netankuje...?

Reagovat
smazaný uživatel

a koho tankuje australská liga?

Reagovat
fantomas

Mě. A jak vidno, za pár hodin se našlo i pár dalších jedinců.

Reagovat
smazaný uživatel

no jasně, co napíšeš, to je svatý a hned to všechny zajímá :)

Reagovat
fantomas

Co to proboha meleš?

Reagovat
smazaný uživatel

"fantomas 11.11.2011 09:13

Mě. A jak vidno, za pár hodin se našlo i pár dalších jedinců"....

Reagovat
fantomas

No tak svědčí o tom komentáře...4-5 lidí je tu rádo, že si o tom mohlo přečíst, čili je to očividně víc nebo miň tankuje.

Reagovat
domingo

Mne treba prijde urcite zajimavejsi nez polska. Ale japonskou bych tady stejne videl radsi

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
fantomas

Pro mě je oproti kopání do bambusu absolutně nezajímavá. A na významu jí v mých očích nepřidáš ani tim, že budeš psát polská s velkym P.

Reagovat
smazaný uživatel

ano pane učiteli. Raději se starej o to, jakej australan kopl tam a tam...

Reagovat
fantomas

Ty seš fakt zabedněnec...

Reagovat
smazaný uživatel

no to víš, že jo

Reagovat
fantomas

No prokazuješ to v jednom kuse..

Reagovat
Mada

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
domingo

Tak sezen redakci, co se tomu bude venovat.. asi to nikoho az tak moc nezajima.. par lidi by o tom chtelo cist, ale psat nikdo. To je pak tezky.

Reagovat
smazaný uživatel

oni by lidé na to byli, dokonce by o tom psali zadarmo..

Reagovat
domingo

A napsal uz nekdo neco?

Reagovat
smazaný uživatel

oni by napsali ale bůh ví, jestli by to tady pak nikdo dal na web.(nemyslím teď, jak se prezentovali různé ultras ale opravdu fotbalové výkony na hřišti). Když si vemu, jak je tady vnímaná polská liga...

Reagovat
fantomas

Vidim tam furt samý "by" a skutek utek...to si fakt myslíš, že i kdyby to mělo kvalitu, tak by to v konkurenci australských křováků neobstálo a smetlo se to ze stolu?

Reagovat
domingo

Aha, takze lidi, co by o tom psali, jsou, stejne tak lidi, kteri by to cetli, ale nikdo nic nenapise, protoze si rekne, ze by se to stejne neotisklo a nema to cenu, tak radsi budem nadavat pod clanky tech, kteri skutecne neco delaji

Reagovat
smazaný uživatel

tak fajn, zkusím dát echo těm lidem a schválně uvidíme

Reagovat
domingo

Uvidis, no, ja jsem s uverejnovanim clanku nikdy problem nemel. Otazka je slohova uroven; umim si predstavit, ze ten polsky clanek bude proste slohove zpraseny (protoze psat neni jednoduche), coz se samozrejme da prakticky bezpracne pretavit v "dukaz" "nenavisti k Polsku" na EF. Ale co ja vim, uvidis.

Reagovat
Radin

Když si vezmu reprezentace Austrálie a Polska ,tak jsi s těma křovákama k smíchu...

Reagovat
Kily

no to není nejlepší doba na takový příspěvek vzhledem k tomu, jak dnes hrála Austrálie s Ománem

Reagovat
Radin

to ani nevím,ale myslel jsem to ve smyslu,že tady se píše o Kewellovi třeba a třeba v roce 2002 na MS byli skvělí..vyřadila je až neprávem Itálie.Který Polák co dnes hraje byl někdy na takové urovni?Vyhrál i CHL..prostě Poláci netáhnou i skrz repre..

Reagovat
smazaný uživatel

Bylo to na MS 2006, ne 2002.

Reagovat
Radin

to ani nevím,ale myslel jsem to ve smyslu,že tady se píše o Kewellovi třeba a třeba v roce 2002 na MS byli skvělí..vyřadila je až neprávem Itálie.Který Polák co dnes hraje byl někdy na takové urovni?Vyhrál i CHL..prostě Poláci netáhnou i skrz repre..

Reagovat
PJ

On je tu jeden nepatrnej rozdíl mezi timhle článkem a tim co bys rád o polský lize. Tady máš jeden článek na pět kol, takže asi jeden článek za měsíc. O Polsku jsi chtěl dělat previews a reporty každýho zápasu...

Reagovat
Kily

celkem nechápu, proč jsi k tomu zaujal tenhle ukřivděný postoj místo snahy rychle pochopit, co ti fantomas a domingo psali. Určitě víš, že tady funguje (sice v malém množství, jelikož to skoro nikdo nevyužívá, ale funguje) cosi jako články čtenářů a takový Sancho toho nedávno velmi pěně využil k publikování moc dobrého článku. Tuhle možnost mají všichni návštěvníci, pokud to bude kvalitní počtení, nebrání tomu nic v cestě k uveřejnění jestli pak myslíš i na previews a komentáře k jednotlivým zápasům, tak je sice pravda, že polská liga by na tom nebyla hůře než skotská, kterou moc lidí nenavštěvuje a když jsem se čas od času podíval, že měla za víkend 400 otevření, tak jsem si říkal, jestli vůbec má smysl s tím pokračovat, ale i kdyby se hrálo na substituční metodu, dostala by před polskou ligou přednost nějaká jiná

Reagovat
FC Porto FC

Portugalská

Reagovat
Arne

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

Poslední rok jsem A-league šidil, když už tam není "the god" ale asi občas znova mrknu, pár zajímavejch fotbalistů tam je.

Reagovat
fantomas

Se na to Thajsko taky mohl vykašlat...

Reagovat
smazaný uživatel

Moc jsem to nepochopil proč tam šel no.

Reagovat
smazaný uživatel

fantomasi prosím tě nejsi z plzně?

Reagovat
fantomas

Ne.

Reagovat
smazaný uživatel

tak nic

Reagovat
smazaný uživatel

Moc zajímavej článek, bravo, autore Alespoň jsem se dověděl mnoho zajímavých věcí, o australským fotbale jsem doposud nevěděl vůbec nic, jen že tam hraje Kisel,t ak teď jsem zase alespoň o něco moudřejší

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
stas87
Reagovat
smazaný uživatel
Reagovat
stas87

v australii uvidis mozno skakat klokanov a nie fanuskov

tou vetou nehanobim clanok,len mi australia pride taka vzdialena a fanuskovsky nezaujimava,polsko by rozprudilo emocie,ci uz negativne alebo pozitivne

Reagovat
fantomas

Určitě, v Austrálii se bohužel uměj chovat no...

Reagovat
stas87

vies citat? ja to nekritizujem,precitam si to rad ale tam to futbalom moc nezije,sedi na zadku a fansi slusne...to na nich sedi,chapem ze si si s tym dal pracu a napisal si dobry clanok,nemam dovod to kritizovat

Reagovat
fantomas

Však já si to nestáhl na ten článek, prosim tebe...jen zkrátka pro to, abych si naplno užil fotbal i atmosféru, nepotřebuju tuny pyra a náký zběsilosti.

Reagovat
stas87

dneska uz ani toho pyra nie je v polsku tolko co byvalo dost klubov za to potrestali pokutami,len widzew lodz je nepoucitelny v polsku sa fandi hlucne a relativne slusne,posledny incident bolo finale poharu ale to je na dlhsiu dobu...

Reagovat
božský John

Evidentně Australie nějakej zájem připoutala, když tady je 50+ komentů. Prostě fanťák píše o tom, co ho zajímá a dopadá to na úrodnou pudu. Když napíšete něco o Polsku, když ho tady tolik chcete, tak se nic nestane, já budu rád, aspoň se dovim něco novýho, protože člověk nestíhá sledovat všecko

Reagovat
stas87

ak by som napisal nieco o polsku tak by ma zaujimali reakcie,ak by 20 ludi napisalo polsky zidi ci poliaci do plynu malo by to zmysel?vaham nad tym nieco vydat ci publikovat ked sa to moze zvrhnut na debilnu diskuziu o psonkoch,fantomas si vybral krajinu ktora nikomu nevadi a nevzbudzuje takmer ziadne reakcie

Reagovat
domingo

Alibismus..

Reagovat
stas87

moze to byt alibismus alebo prozretelnost pred dementnymi komentarmi,bol by som velmi zvedavy na reakcie

Reagovat
domingo

Ale prd mozno, alibismus jak z ucebnice..

Reagovat
stas87

uz sa na clankoch o polsku zacina pracovat,ale ja nechcem opisovat clanky z googla alebo wikipedie,chcem to mat priamo z polska od fanuskoch konkreteho klubu,bohuzial oni neodpisuju nieco mam napisane co som si vyhladal,kontaktoval som uz nejake kluby ale moc nechceu pisat

Reagovat
božský John

Tak to napiš a uvidíš, bud tam budou ty reakce a smaže se to a nebo nebudou a budeš king, tohle je alibismus

Reagovat
stas87

nechcem byt king ale aby to nebolo potom treba tak:300 komentarov a z toho sa 260 zmaze...malo by to potom zmysel pre 40 slusnych komentaro k tomu clanku?

Reagovat
Kily

no reálně by to dost možná mohlo dopadnout i tak, že by se smazalo 80% z toho zbytku, v tom by totiž někdo nadával, jak je možné, že na eurofotbal.cz je zase článek ve slovenštině

Reagovat
stas87

hele to by som radsej dal do cestiny

Reagovat
božský John

Když to obohatí, tak jo ....

Já nevim, čeho se furt bojíš. Oroduješ tady za to Polsko, nějaký znalosti o něm asi máš, tak něco napiš a jak píše Kily, tak při nejhoršim se to vydá jako článek fanouška, to bude fajn ne? :)

Reagovat
domingo

Reagovat
stas87

dobre,pokusim sa o to,cas kedy to bude nebudem slibovat,tahat vsetko z wiki alebo googla nechcem,to si najde kazdy clovek co ho ta liga zaujma,ja chcem aby to bolo priamo od cloveka z wisly,arky ci slasku

Reagovat
božský John

To máš vuřt, prostě to nějakej udělej, zajímavosti, jak ta liga vypadá, proč to ak je a tak

Ať to není ta wiki nebo ten gugl prostě

Reagovat
stas87

ked sa do toho dam tak necakaj tabulku,najlespich strelcov a tak,statistiky fakt nechcem chcem aby to bolo od fanuskov o fanuskoch,ultras,chorea a tak dalej

Reagovat
božský John

Počkej a o fotbale nic ?

Reagovat
JozkokozleJ

Tiez sa musim priznat, ze by som sa rad dozvedel nieco blizsie o polskom ligovom futbale.

Ale hlavne o futbale.

Myslim, ze ten koho zaujima fanusikovska scena, ten si dokaze zohnat informacie z roznych portalov.

Reagovat
stas87

a co chces vedet?tabulky a strelcov si tiez najdes sam

Reagovat
JozkokozleJ

Nejake zaujimave veci. Trebars ten Widzew Lodz, ten ma urcite zaujimavu blizku minulost, proste nejake futbalove temy... ako sa to tam zmenilo za posledne roky. Nevyznam sa prilis v polskom futbale, ale mam pocit, ze za posledne roky to tam slo dost hore... cim to je, co sa zmenilo... Laik vie, ze budu ME, postavili sa stadiony. Ale rad by som i nieco viac (hlbsie) z dovodov preco to tam je teraz lepsie, nez v minulosti.

Proste nieco, co by mohlo citatela vtiahnut do polskeho futbalu, preco by si povedal, ze by si rad v TV pozrel zapas polskej ligy.

Urcite i putavo napisany clanok o polskej fanusikovskej scene by mohol byt zaujimavy a rad by som si ho precital, ale predsa len, futbal (trapne intelektualne povedane v uzsom slova zmysle) ma prednost (teda tak to vnimam ja).

Reagovat
stas87

aj to sa chysta,napise sa asi prve futbalove okienko,naj timy,upsechy polskych klubov za poslednych 10 rokov treba a az potom pride na rad ultras a fans,takto z hlavy by som ti opisal zopar veci ale to by sa potom ten clanok nemusel vobec pisat :) sam to nezvladnem,nemam tolkoc casu cize musim spolupracovat,je to vsetko o case,bohuzial

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
hribco

Super Austrálii som vždy fandil a mrzelo ma, že sa cez Juhoamerické tímy nemohla dostať na MS, uvítal by som aj niečo z histórie o tejto lige, ako napríklad ktoré tímy su najúspešnejšie a nejakí zaujíamvý hráči ligy + talenti ... samozrejme keby mal niekto čas o tom písať

Reagovat
fantomas

Zajímaví hráči + talenti se jednak budou objevovat nárazově průběžně v těhlech článcích, jednak jim pak možná na konci sezony věnuju jeden samostatnej článek.

Reagovat
hribco

Dosť ma to teraz zaujalo a zamestnavam google našiel som official stranku a čitam o tom 17ročnom chlapcovi zo Sidney... Budem tu ligu sledovať, diky za članok

Reagovat
fantomas

Až se začneš orientovat, pozvu tě k sobě do Fantasy ligy.

Jinak zejtra ve dvanáct, šlágr kola. Perth-Sydney. Už jen kvůli tomu Antonisovi koukej.

Reagovat
hribco

Keby som nemal zapas tak to určite pozeram :) Ale teraz som si dal predsavzatie, že sa stanem odbornik na A-league

Reagovat
fantomas

Reagovat
miky10

Já chci do Fantasy ligy

Reagovat
smazaný uživatel

Loni jsem se na australskou ligu jen tak ze zvědavosti podíval, ale bylo tam na můj vkus dost nepřesností, a tak moc mě nezaujala... bohužel.

Reagovat
fantomas

Jaký týmy?

Reagovat
smazaný uživatel

Sydney a teď nevím, kdo ještě...

Reagovat
Gryphonheart

Co třeba ještě nějaké summary na závěr - jméno nějakýho juniora vprostřed článku mi nice neřekne.. biografie, zdroje, citace, odkazy.. ale i tak pěkné. Ještě docela nedávno jsem dost sledoval stránky sydney fc, jak se daří Lavičkovi (a to už od té doby co tam přišel), ale teď už na to nějak není čas, no. :)

Reagovat
fantomas

Tohle neni bakalářka ani žádná seminárka na vejšku. Summary by možná mohlo bejt, kdybych na to měl třikrát víc času, nejlíp kdybych to nedělal sám. Takhle je absolutně nereálný, abych rozebral každý jméno, o kterym se zmínim v článku. Si popros v diskuzi a můžu se ti rozepsat, to je ale momentálně všechno, co ti můžu nabídnout, se obávám.

Reagovat
kubys

Diskuze jak víno.

Reagovat
smazaný uživatel

pekný članek ale pridal by som tabuľku hlavne když ne je ani v Přehledu soutěží

Reagovat
smazaný uživatel

1 Brisbane R. 5 4 1 0 15:3 13

2 Newcas.Jets 5 3 0 2 7:7 9

3 Perth Glory 5 3 0 2 5:5 9

4 Sydney FC 5 2 2 1 6:6 8

5 Central Coast 5 2 1 2 5:5 7

6 Adelaide Utd. 6 2 1 3 6:12 7

7 Melb. Victory 5 1 3 1 4:4 6

8 Gold Coast U. 6 1 2 3 8:11 5

9 Wellington 5 1 1 3 5:6 4

10 Melb. Heart 5 0 3 2 5:7 3

Reagovat
fantomas

No jo, na to nemám technický vlohy...příště to zkusim nák domluvit s PJem.

Reagovat
miky10

Super

Reagovat
smazaný uživatel

Zajímavé

Reagovat
Horcmen

perfektní článek tajně jsem doufal, že by se tady časem něco takového mohlo objevit, ale moc jsem tomu nevěřil já sleduju A-League důkladněji už třetím rokem,.loni jsem většinu zápasů viděl živě (jelikož je na každý zápas stream) a letos jsem zatím vynechal, až na pár desítek minut, jediný. Domácí zápas Wellingtonu, jak jinak. Kdyby o to byl zájem nebo toto "povídání" neskončilo jenom u pětikolových shrnutí, rád s tím pomůžu A když už jsem tu četl něco málo o fantasy, na Fox Sports ji hraju

Reagovat
fantomas

Wooow. Já nehraju na Fox Sports, ale na Sportalu...ty to asi budeš mít líp zmapovaný ale. Určitě mi napiš na tdanicekt@gmail.com, domluvíme se...

Reagovat
fantomas

100. pro dnešní výkon Galekovice.

Reagovat
smazaný uživatel

Chyba mi tu akakolvek zmienka o hracovi roka - Matt McKay

Co teda k nemu moze autor povedat?

Reagovat
fantomas

To sem se chtěl hlavně zeptat tebe, co u vás zatim stihl předvést. Já ho znám hlavně z repre jako takovýho mladšího, levonohýho Emertona. Mám ho hodně rád, nejspíš mě i brzo přinutí se na vás podívat, až začne pravidelněji nastupovat.

Reagovat
smazaný uživatel

vidis a uz si si aj odpovedal

zatial hral jediny zapas, 74 minut proti Dundee Utd (3-1) a prihral na gol.

Zapas som cely nevidel, ale na jeho hru isli len same chvaly.

Nikdy predtym som o nom ani len nepocul, australsky futbal bol pre mna doteraz len Craig Moore, Viduka, Kewell a stepne kengury. Ak je ortodoxny lavak bude to mat tazke pretoze cistych lavakov mame dost, Papac, Wallace, Ness, Wylde aj Bocanegra.

Reagovat
fantomas

No někdo z nich mu podle mě těžko může konkurovat...až se sžije s týmem, máte se na co těšit.

Reagovat
smazaný uživatel

trochu problem vidim v tom ze je reprezentant a lietat zakazdym na druhy koniec zemegule je z roznych hladisk dost unavne co sa logicky negativne odrazi na jeho postmedzistatnom klubovom posobeni.

Reagovat
fantomas

Je fakt, že jak je tam kvalda delší, tak se hraje skoro každej měsíc takle na podzim. Ale Emerton s tim snad nikdy výraznější problémy neměl.

Reagovat
smazaný uživatel

tak to je obdivuhodne pretoze vacsina tiezprofesionalov ma cez vikend problemy aj po stredajsom zapase hranom v susednom chotari.

Reagovat
smazaný uživatel

To je ten důvod, pročs tenkrát nepokračoval v Haxballu Fantomasi?

Reagovat
fantomas

Reagovat
miky10

Reagovat
Radin

Harry

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele