Asijský pohár 2015: Závěrečné shrnutí (1/2)

04.02.2015, 05:38
Názory a komentáře
Austrálie se o víkendu stala první pozlacenou pořadatelskou zemí Asijského poháru od roku 1992, což pro nás znamená milou povinnost zbilancovat nejen její počínání v uplynulých dnech a týdnech. Je tu první část shrnutí, která připomene hlavní dějové linie 16. ročníku asijského mistrovství...

Úvodem je zapotřebí nějakým způsobem postihnout, jak moc významným milníkem je tento australský triumf pro celou dynamiku asijské kopané.

Socceroos se tímto pochopitelně stali šampiony již dvou různých kontinentů, což rozvířilo debatu hned ve vícero koutech zeměkoule.

Především z popudu blízkovýchodních zemí se totiž okamžitě strhla diskuze o tom, co vlastně Austrálie Asijské fotbalové konfederaci přinesla, a zdalipak nejlidnatější světadíl pouze nevyužívá - ve smyslu těžby z relativní jistoty účasti na MS a obírání Spojených arabských emirátů či dalších zemí o pořádnou šanci zúčastnit se takové prestižní události.

Výtky tohoto typu se do určité míry dají pochopit, vzít a seriózně zvážit. Padají dokonce i takové návrhy, že by došlo k ustavení panarabské fotbalové federace s nároky na vlastní zástupce mezi světovou elitou, což nemusí znít reálně (a taky nezní), ovšem alespoň jde o nápad konstruktivního rázu.

Přesně opačné snahy mezitím pocházejí z Evropy, které se doposud Asijský pohár dařilo úspěšně ignorovat (viz očividná preference alpského lyžování a tenisu ze strany všech verzí televizní stanice Eurosportu), a přece najednou po australském triumfu registrujeme fanoušky i novináře, kteří se rázem cítí být dostatečně erudování k posouzení celé navýsost komplexní situace.

Absolutním vrcholem všeho je zoufalý pokus Brita Martina Samuela, jenž se na stránkách bulvárního plátku Daily Mail pokusil konfrontovat organizaci FIFA stylem, který musí šokovat každého, kdo se alespoň trochu orientuje v daných poměrech.

Autor totiž zaprvé používá nešikovný, leč poměrně častý argument o vzdálenosti mezi Austrálií a nejbližším kusem asijské půdy. Ta činí 661 kilometrů, což Samuelovi z bůhvíjakého důvodu připadá být příliš. Třebaže takový Island je ve skutečnosti od pevninské Evropy ještě o nějakých 400 kilometrů dále, a to je samozřejmě evropské měřítko něčím úplně jiným (titěrným) oproti tomu asijskému.

Zadruhé je problém v samotné presumpci, že Austrálie nemá s Asií nic společného, a je proto obyčejným vetřelcem na cizím území. Což rozhodně není pravda, a to dokonce ani zdaleka. Zde stačí uvážit už jen holý fakt, že rovnou jeden ze čtyř Australanů se narodil v zahraničí - což bylo krásně vidět i nyní, během Asijského poháru.

Například Íránci tu neměli nejhlasitější podporu proto, že by za nimi cestovaly celé masy krajanů, to spíš přesně naopak - na stadiony se zkrátka dostavila velká část jejich početné australské diaspory. A totéž platí opravdu pro kdekoho: Číňany, Iráčany a v podstatě každou západoasijskou zemi. (Více o tomto fenoménu se můžete dočíst třeba tady.)

Ve finále pak dokonce najdete i takové australské novináře, kteří si během turnaje zlehka stěžovali na to, že naráží jenom na relativní minimum vážně cestujících diváků; což v kombinaci s faktem, že utkání bez účasti Socceroos v průměru přitáhla do ochozů famózních 14 727 párů očí, doopravdy vypovídá o všem důležitém.

(Mimochodem celoturnajový průměr v návštěvnosti činí rovněž krásných 20 303, které minulou edici z Kataru trumfují téměř o osm tisíc!)

Také obecně lze z organizačního hlediska celý šampionát považovat za slušný úspěch. Jak potvrzuje řada přítomných žurnalistů, proces vyzvedávání akreditačních materiálů šel jako po másle a infrastruktura nezklamala ani celkově.

Ano, byly tu menší zádrhele jako australské semifinále hrané na malinkém stánku v Newcastlu, na hony vzdáleného od fotbalové centrály v Sydney, nebo některé pochybné nominace rozhodčích - ale to všechno můžeme považovat spíše za kosmetické záležitosti.

Tím spíš, když se napříč turnajem hrál takový fotbal...

#1 Domácí trenérská škola se pochlapila

Vůbec poprvé od roku 1988 jsme v semifinále Asijského poháru přihlíželi práci tří domácích trenérů. Alespoň polovinu takových koučů jsme napříč minulými šesti ročníky registrovali pouze dvakrát - v letech 2000 (kdy navíc Saúdská Arábie načínala turnaj s Čechem Máčalou v čele) a potom už jen při poslední možné příležitosti.

Jistě, můžete oponovat tím, že Radhi Shenaishil v čele Iráku měl při postupu do semifinále více štěstí než rozumu. To je sice asi pravda, ale přece jen by takové zhodnocení bylo vůči Shenaishilovi příliš kruté. Pořád totiž platí, že Mezopotámské lvy - kteří ještě v listopadu působili všelijak jen ne sehraně - pozvedl obdivuhodně pohotovým způsobem.

Přesto se pojďme v první řadě zabývat dvěma zbylými případy lodivodů, kteří na rozdíl od Shenaishila své krajany jednak dovedli k medailím a jednak na své pouti více či méně stavěli na vlastní koncepční práci; na určité vizi.

Začněme přitom Mahdim Alim, jenž ke kormidlu Spojených arabských emirátů nastoupil roku 2012, a od té doby si zodpovědně plní jedno předsevzetí za druhým. Nejprve to byl triumf v Poháru Perského zálivu (2013) a teďka zase proniknutí do top4 v rámci celého kontinentu. Dalším pokořeným milníkem se má brzy stát kvalifikace pro mistrovství světa 2018 v Rusku.

Pro to, aby se něco takového SAE opravdu povedlo uskutečnit, potom v podstatě stačí Alimu akorát pokračovat v rozdělané práci. Respektive dále těžit ze spolupráce s jeho vlastními "fotbalovými dětmi" - což, přiznávám, může znít jako nadužívaná metafora, ovšem v tomto případě také stoprocentně pasující metafora.

Dokonalým příkladem je v tomhle směru stěží uvěřitelný příběh neústupného stopera Mohanada Salema, jehož schopnost vyhrát prakticky každý hlavičkový souboj z velké části stála za arabským odoláváním japonskému tlaku ve čtvrtfinále.

O tomto dnes již 29letém chlapíkovi ještě roku 2013 nevěděl ani kdejaký příznivec Arab Gulf League, když jen pár let zpátky ve svém klubu plnil roli čtvrtého a výsostně neohrabaného stopera. Přesto to byl nakonec právě Salem, kdo výrazným dílem přispěl k triumfu SAE na zmíněném Poháru Perského zálivu, kde zlatí medailisté za celou dobu inkasovali všehovšudy třikrát. A svou roli ještě víc vytučnil nyní v Austrálii.

Veskrze to samé potom platí pro Khamise Esmaeela - pracovitého, energického štítového záložníka, který tak ofenzivně nadanému mužstvu poskytuje tolik potřebnou stabilitu. Tento již 25letý středopolař stejně jako Salem až do předloňského regionálního šampionátu nepatřil ani do širšího kádru reprezentace, zatímco od začátku onoho zlatého tažení až do konce tohoto bronzového nechyběl v žádné turnajové zahajovací jedenáctce.

Mahdi Ali má zkrátka své šikovné objevy, na které se může vždy bez debat spolehnout, přičemž zároveň blahodárně působí i na ty hochy, které takříkajíc objevili už jeho předchůdci.

Zejména Ahmed Khalil s Alim Mabkhoutem - zde v Austrálii dohromady devítigólový útočný tandem! - od nástupu autority, která na ně spolu s Omarem Abdulrahmanem dohlížela už v mládežnických kategoriích, herně vyrostli skutečně ve všech možných ohledech. Stali se z nich postupně komplexnější forvardi se zanedbatelnými výkony formy.

Pokud jsem tedy před turnajem v souvislosti s "nejhmatatelnější chemií" hovořil o uzbecké kabině, Spojené arabské emiráty si o tento neoficiální titul vážně nemohly říct hlasitěji.

A jestliže se Mahdi Ali při hledání australského pokladu takovým způsobem opíral o borce mladší 25 let (což platí pro všechny zmíněné fotbalisty vyjma Salema), nebyl v tom určitě sám. Jeho pozlacený kolega Ange Postecoglou se ukázal být na chlup stejného ražení.

Jeho zničehonic výrazně klidnější, konzistentnější gólman číslo 1 Mat Ryan se přeci jen stal nejmladším brankářem, který dovedl svůj tým k triumfu na Asijském poháru, od roku 1980 a Kuvajťana Jasema Bahmana. A obdobně je na tom Massimo Luongo, spolu s Abdulrahmanem nejlepší nahrávač turnaje (4) a patrně nejobávanější exekutor rohových kopů vůbec.

Záložník Swindonu v tuhle chvíli platí za jednoho z pouhých tří fotbalistů mladších 23 let, kterým se kdy podařilo ukořistit cenu pro Nejužitečnějšího hráče turnaje. Akorát Číňan Jia Xiuquan (1984) byl přitom v době svého individuálního úspěchu ještě větším holobrádkem, než za jakého lze dnes považovat Luonga.

Úplně největším ze všech australských objevů je nicméně 22letý stoper Trent Sainsbury. Zadák nizozemského Zwolle dříve kvůli zranění ani necestoval do Brazílie, a přece nyní působil jako učiněný mazák. Jeho konstruktivní myšlení a odvaha i schopnost vyvézt balon dopředu byly pro Socceroos v rozehrávce velmi zásadní, stejně jako byl Sainsbury zásadní před oběma brankami - ať už v roli na soupeřovu bránu hlavičkující hráče, nebo v roli blokujícího obranáře. Takhle všestranného mladého stopera aby člověk pohledal, vskutku.

Tihle tři 22letí mládežníci nakonec - aniž by se to dopředu více očekávalo - v podstatě utvořili osu celého zlatého týmu, který naopak takový velezkušený kapitán Mile Jedinak často tahal dolů. A světe div se, ono může být v případě Postecoglouova týmu ještě lépe.

Však takový vysoce hodnocený středopolař Sydney Terry Antonis zůstal vedle zraněného Herda jediným nevyužitým Australanem do pole a sám trenér Socceroos v něm aktuálně vidí "druhého Luonga". Ten ještě před pár měsíci cestoval do Brazílie jenom na dovolenou, aby se teď zčistajasna zdál být zcela nepostradatelnou součástkou úspěšného mužstva...

Kromě těchto personálních úspěchů se ještě Postecoglouovi právě včas povedlo uspokojivě vyladit také dlouhodobé kolektivní cíle jako aplikaci vysoké defenzivní linie a celoplošného presinku, což obojí souvisí s jeho celoživotní filozofií dominovat pokud možno v každém zápase.

Tohle byl zkrátka proaktivní šampion, v součtu zdaleka nejproduktivnější mančaft turnaje - a čili zhruba takový vítěz, který se musí pozdávat snad každému nezávislému pozorovateli. Speciálně samotnému Australanovi, zvyklému na negativně smýšlející admirály typu Verbeeka a Osiecka...

#2 Asie vítá nové, svěží a kurážné trenéry

Štramácké brýle, charismatický a neklišovitý projev na tiskových konferencích, schopnost přiznat si vlastní chyby i flexibilně reagovat na nešťastná zranění.

Uli Stielike na turnaji zanechal velice výraznou, pozitivní stopu. A ačkoliv k tomu měl původně docela daleko, nejeden korejský fanoušek ho nyní označuje za vlastního oblíbence, kterému může v budoucnu naplno fandit.

Německému kouči nevyšel naprosto každý neortodoxní tah, to zase ne - konkrétně jeho plán dohrávat finále se čtyřmi stopery, dvěma krajními beky a dvěma defenzivně laděnými záložníky se v prodloužení jaksi nevyhnutelně ukázal být poněkud nešťastným.

Nicméně za samotný fakt, že si Jižní Korea ono finále zahrála, vděčí tradičně velice náročná fanouškovská základna právě jemu. A to se v tuhle chvíli zdá být hlavní.

Málokterý trenér navíc překvapí celou zemi nominací absolutně neznámého hrotového útočníka, který byl v minulé sezoně rád i za místo v základní sestavě sestupujícího armádního celku (Lee Jung-hyupa), aby z něho nakonec vymáčkl dva vítězné góly a obecně sympatické, pracovité výkony.

Málokterý trenér rovněž během vrcholné akce sám uzná svůj špatný úsudek a navzdory dvěma čistým kontům postupně posadí obě své první volby na stopera, aby v Kim Young-gwonovi a Kwak Tae-hwimu našel v rámci možností perfektně vyvážený a definitivně spolehlivý pár.

No, a málokterý trenér by se takovým způsobem dokázal ve vyřazovací fázi vypořádat se ztrátou Koo Ja-cheola s Lee Chung-yongem i zdravotními trablemi Son Heung-mina. Posledně jmenovaná hvězda Leverkusenu se v konečném součtu s tím nejzralejším výkonem vytasila zrovna ve finálovém duelu, kdy poprvé nastoupila na (minimálně v repre) netradičním postu pravého křídla.

Uli Stielike přitom nebyl jediným takovým kormidelníkem, který se nebál dělat nepopulární rozhodnutí převážně ve prospěch vlastního mužstva.

Lecjaký uzbecký příznivec by se mnou možná nesouhlasil, nicméně takový Mirjalol Kasymov třeba nebyl tak úplně vedle s rozhodnutím posadit veterány Džeparovova, Kapadzeho a Tursunova pro obě poslední vystoupení na Poháru. Patrně jedině proto se ostatně Uzbekistánu podařilo v závěrečném skupinovém testu tak suverénně převézt lépe postavenou Saúdskou Arábii; a nebýt Ahmedovova zranění, kdo ví, jak by dopadlo i ono čtvrtfinále s Jižní Koreou.

Ano, ve zpětném zrcátku to nevypadá ideálně, ba ani důstojně - Džeparov se takhle s velkou scénou rozloučil skrze neslavnou porážku s Čínou, neboť záhy nedostal příležitost revanšovat se ani z lavičky. Každopádně z pohledu ryzího pragmatika, či chcete-li cynika, zareagoval Kasymov tímto způsobem vůbec nejlépe, jak mohl.

Z Uzbekistánu takto udělal agresivnější, živelnější a v konečném důsledku i nebezpečnější mančaft. Ahmedov s kapitánskou páskou na rukávě procitl; a Rašidov na pravém křídle dozajista upoutal nejednoho evropského skauta.

A s razantním, leč kontrolovaným omlazením či spíše osvěžením dále souvisí významný progres ještě jednoho účastníka Asijského poháru, konkrétně Číny.

V jejím čele se Alain Perrin rozhodl vsadit všehovšudy na čtyři startéry z posledního, ne tak dávného kvalifikačního utkání na toto mistrovství (březen 2014) - a to se mu beze zbytku vyplatilo. Draci zde byli schopni umně kombinovat na kratší vzdálenost při zapojení velkého počtu technicky zdatných záložníků, protentokrát vůbec nespoléhali na bezhlavě nakopávané balony, a i v defenzívě zvládali soupeře frustrovat hluboko zataženou jednotkou stejně jako tou nepříjemně napadající.

Čína zde přitom docela logicky profitovala ze vzestupu bohatého klubu Guangzhou Evergrande, když pro její defenzivní soliditu byli zcela zásadní jak oba stopeři kontinentálního giganta (Zhang Linpeng a Mei Fang), tak všeobecně dobře známý distributor a štítový záložník Zheng Zhi.

Úplně celé to ale o trojnásobném mistrovi země a nedávném vítězi asijské Ligy mistrů taky nebylo. Osvědčili se i hráči loni osmého (!) Jiangsu Sainty jako obránce Ren Hang, středopolař Wu Xi či jedna ze senzací šampionátu, agilní pravý křídelník Sun Ke.

A zapomínat by se nemělo ani na vrchní čínskou čtvrtfinálovou hrozbu jménem Wu Lei (Shanghai SIPG) nebo ofenzivně laděné, šikovné beky Jiang Zhipenga (Guangzhou R&F) se Zhang Chengdongem (Beijing Guoan).

Po taktické stránce Alain Perrin, zdá se, konečně našel ten pravý kompromis mezi stereotypně pracovitými, běhavými, ale stěží fotbalovými Číňany (AsP 2011) a těmi, kteří si jen sotva zvládali osvojit Camachovy podivné pokusy o nastolení tradice tiki-taka.

V Perrinově Číně se tyhle dva extrémy v Austrálii spojily v jeden funkční středobod, a bude tak velmi zajímavé sledovat, jak se tahle celá skupinka bude vyvíjet v budoucnu...

#3 Perský záliv opět sténá

Stále ta stejná písnička, nebo spíš přesněji řečeno balada.

Jakmile se poslední dobou u blízkovýchodních reprezentací mluví o zajímavém potenciálu - o šikovnosti napříč ofenzivní řadou Saúdské Arábie, o Kataru a jeho pohádkovém roku 2014, o konstantně se rozvíjejícím Ománu - můžete si být zkrátka docela jisti, že jakmile konečně dojde na lámání chleba, po tomhle všem se okamžitě slehne zem.

Pravda, najdou se tu čestné výjimky - ovšem ty mají nádech značné jedinečnosti. Spojeným arabským emirátům se poprvé od 90. let zase urodila pověstná "zlatá generace", zatímco Irák profitoval spíše z okolností (slabé skupiny, skandálního výkonu sudího Williamse ve čtvrtfinále), než že by jeho semifinálová účast nějakým závratným způsobem odrážela jeho schopnosti.

A že by se našla nějaká další reprezentace od Perského zálivu, která by s čistým svědomím mohla tento turnaj prohlásit za vydařený? Nejblíže jí možná byl kuriózně nulabodový Kuvajt, který bez veterána Al Mutwy odkudsi vylovil alespoň nevídanou defenzivní soliditu a organizaci; potažmo svorně podceňovaný Bahrajn a jeho konkurenceschopnost ve všech třech utkáních skupiny C.

Pak už by se zde dalo - s přimhouřením obou očí - počítat snad leda s Ománem, ale tam bude spíš převládat zklamání z neúspěšného experimentu s pěti muži v zadní linii. A navíc by ani takové benevolentní zahrnutí vyslanců největšího sultanátu nezměnilo zhola nic na smutné skutečnosti, že oba finalisté regionálního Poháru Perského zálivu zde selhali na celé čáře.

Nejdříve tu máme Saúdy, kteří se mimo střetnutí s outsiderem skupiny ukázali být totálně impotentní. Ve výrazné (a na poslední chvíli zraněné) postavě Nassera Al Shamraniho tedy evidentně ztratili jak střelecký instinkt, tak veškerou oporu a sebejistotu. A dále je samozřejmě řeč o Kataru, jehož opěvovaný generál Djamel Belmadi sám sebe připravil o půdu pod nohama dobrovolným rozbitím všeho, co dříve fungovalo (více viz zdejší poslední bod).

Jakkoliv jsou tedy Spojené arabské emiráty obrovským pozitivem letošního srazu asijské fotbalové smetánky, obecně stále nemůžeme o blízkovýchodní oblasti hovořit jako o regionu, který se alespoň trochu blíží prachem zapadlým dobám, kdy kontinentální kopané za občasného přizvukování Jižní Koreji naprosto dominoval.

Což je škoda, protože zdroje by tu opravdu byly. A to se ani nedá napevno říct, že a priori špatně investované.

Konkrétně Katar už teď disponuje zajímavou generací hráčů mladších 25 let, kteří se dají považovat za první produkty nákladné Aspire Academy (v provozu zhruba od roku 2006). Jenže to všechno bylo šmahem zatraceno, jakmile krátce před Pohárem došlo na naturalizaci dvou následně za každou cenu protežovaných Afričanů.

Saúdská Arábie potom disponuje podobně famózní hráčskou základnu, ale jako už tradičně v tomto tisíciletí s ní zkrátka neumí pracovat. Ano, Frank Rijkaard dostal velký prostor na implementaci vlastních představ, jenže pro investici takové dávky důvěry tu dříve byli mnohem lepší kandidáti.

A pro příklad vlastně nemusíme chodit daleko - jedním takovým je i Juan Ramón López Caro, jenž draze zaplatil za potupně prohrané finále Gulf Cupu před domácím publikem. Což přirozeně zabolelo, ale stříbrné medaile po solidním celoturnajovém vystoupení pořád nejsou k zahození, že ano? A tím spíš v kombinaci se suverénní kvalifikací Saúdů na Asijský pohár, na kterou dohlížel právě 51letý Španěl.

V zemi trojnásobných asijských mistrů nyní budou opět hledat nového trenéra, neboť Cosmin Olăroiu zase rychle spěchá zpátky do čela Al Ahli (SAE), které ho Saúdům akorát zapůjčilo na "hostování". Doufejme tedy, že tentokrát Zelení jestřábi konečně kápnou na toho pravého; a že s ním případně budou mít také tu adekvátní trpělivost...


Druhá část shrnutí vyjde v nejbližších dnech a namísto týmových výkonů se zaměří na ty individuální. Chybět nebudou nejžhavější asijské artikly s vážným potenciálem zahrát si v těch nejlepších evropských ligách, All-stars týmy, ale i nejhezčí góly a další podobné kategorie.

Autor: Tomáš Daníček

Komentáře (60)

Přidat komentář
smazaný uživatel

dost dobry clanek....mne se turnaj taky libil, byly k videni paradni zapasy, treba Irak-Iran, to byla parada, dal top hrac TIm Cahill, triumf mu preju, dobre hraly i dalsi tymy, fanousci a zazemi vypadalo taky super...diky tipsportu jsem videl dost zapasu na to, abych si udelal obrazek a turnaj mi prisel o dost vice atraktivnejsi a musim rict, ze jak technicky, tak takticky lepsi jak ten letosni africky

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
johnik

Super turnaj Už to píšu asi potřetí Jinak k SAE.... v zápase o třetí flek jsem nevěřícně hleděl jak naivně brání, až sem si říkal jak že to vůbec přes ty Japonce přešli. No ale naštěstí Irák přestříleli takže spravedlnosti bylo učiněno za dost

Reagovat
fantomas

Ale tak zapasy o bronz, to je snad kapitola sama pro sebe, to se neda brat moc vazne

Reagovat
johnik

No asi nedá.....ale fakt mě to občas pobavilo jak při zisku balonu ve svém vápně začli nebojácně kombinovat

Reagovat
fantomas

No, to je Omarova specialita, tyhle blbinky. To tam parkrat udelal i proti AUS

Reagovat
cetto

Pěkný článek, ale musím podotknout, že Austrálie, dle mého, na tom turnaji skutečně nemá co dělat. Jakékoliv argumenty jsou mimo mísu v okamžiku, kdy si řekneme, že se jedná o kontinentální mistrovství. Austrálie prostě není součástí kontinentu..

Reagovat
fantomas

Je soucasti konfederace, ktera to mistrovstvi porada, tj. ano, je soucasti toho fotbalovyho kontinentu.

Reagovat
cetto

Promin, ale fakt není. Teda aspon mě celý život učili, že Austrálie je samostatný kontinent

Reagovat
fantomas

"Fotbalovyho kontinentu". Snad ti tady nemam posty opakovat vsechny ty staty, co hrajou " cizi" kontinentalni pohary, nebo aspon kvalifikace.

Reagovat
cetto

A kdo říká, že u jiných zemí s tím souhlasím? Jsem součástí nějakého kontinentu, tak bych se podle toho měl chovat a nepřiživovat se na jinejch. A s "fotbalovým kontinentem" mi sem nechod, jelikož já od začátku neargumentuju fotbalem, ale geografií

Reagovat
Atlético de Madrid

Jo tak fotbalovy konfederace nejsou uplne striktne dle geografie a nikdy nebyly.. jeste nekdy do sedmdesatych let hrala Australie, Asie a Afrika spolecnou kvalifikaci na MS napriklad. Nejak se nezabyvam delenim kontinentu, ale vim, ze jsou ruzne vyklade i ohledne hranic Evropy a Asie.. Cili je logicke, ze si kazdy zvoli jiny klic pro rozdelovani muzstev do konfedraci. Kdokoliv s tim muze nesouhlasit, protoze kazdy muze zastavat jiny system rozdeleni, ale nema smysl se odvolavat na nejake obecne pravdy, protoze neexistuji.

Reagovat
Atlético de Madrid

Dost obsahly:

http://en.m.wikipedia.org/wiki/Boundaries_between_continents

Jako samozrejme by bylo divne kdyby Spanelsko hralo Oceanii, ale mezi Asii a Australii lze nalezt hromadu historickych vazeb a geograficky spolu tez sousedi...

Reagovat
cetto

Ale je rozdíl mezi tím, když část Turecka zasahuje do Evropy, když podle jednoho výkladu je severozápad Kazachstánu v Evropě a podle jinýho výkladu hranice Evropy a Asie kopíruje právě hranice Kazachstánu. A tím, že Austrálie je prostě jeden celý kontinent, kde hranice nejsou sporné.

Samozřejmě, že ta motivace je opačná, ale působí to na mě jako kdyby třeba Peru řeklo, že chce hrát severoamerické mistrovství, protože v tom jihoamerickém nemá šanci vyhrát. Prostě Austrálie nemá s Asií vůbec nic společného, historicky, kulturně, ekonomicky atd. To už spíš by mohli hrát to severoamerický, ale i s tím bych nesouhlasil

Reagovat
fantomas

Eh, děláš, jak kdyby to snad bylo unilaterální rozhodnutí ze strany Austrálie a celá AFC s tim nemohla nic dělat.

Mimochodem... kuriózní, že zmiňuješ tenhle hypotetickej případ Peru, když - beztak aniž by sis to uvědomoval - přesně to samý v bleděmodrým udělali v Surinamu a Guyaně.

"Prostě Austrálie nemá s Asií vůbec nic společného, historicky, kulturně, ekonomicky atd."

- a tohle je přesně ten donebevolající kec, kterej se článek - zřejmě nedostatečně - snaží vyvracet.

Austrálie toho má s Asií společnýho AŽAŽ! Víc než třeba Kazachstán s Evropou, ale ten holt s našim kontinentem sdílí hranice, takže je to v naprostym pořádku. Nebo Arménie, která byla součástí Sovětskýho svazu, takže je asi taky automaticky šíleně evropská nebo nevim. Škoda že si takle nenárokujem i Tádžikistán, byla by sranda.

Opravdu čumim, jak moc si lidi můžou dovolit vykládat o věcech, o kterých evidentně nemaj ani tu nejmenší páru.

Reagovat
smazaný uživatel

Taky nechápu,proč ty bývalé a dnešní Guyany nechcou hrát za jižní Ameriku

Reagovat
smazaný uživatel

Jo a taky,proč,když už přibrali do UEFY ty zakavkazské země,tak proč ne rovnou všechny země bývalého SSSR?

Reagovat
domingo

Pokud vim, UEFA nabizela clenstvi vsem zemim USSR, akorat ty stredoasijske to odmitly.

Reagovat
fantomas

A ja ti rikam, ze geografie tu neni tim hlavnim meritkem, a to je taky dle me v poradku.

Reagovat
smazaný uživatel

A takový Kazachstán, Izrael či kavkazské státy v UEFA bereš?

Reagovat
smazaný uživatel

Vsak Kazachstan zasahuje casti do Evropy...

Reagovat
smazaný uživatel

Přesně,narozdíl od Kypru,Arménie,Ázerbajdžánu , Gruzie a Izraele

Reagovat
smazaný uživatel

je to fakt tak náročné na pochopení? s kým by měla Austrálie hrát? Se Zélandem a Tuvalu?

Reagovat
cetto

Taky mám malý péro a musím se s tím naučit žít

Reagovat
smazaný uživatel

tak zkus požádat a třeba bys taky mohl hrát v asijském poháru

Reagovat
smazaný uživatel

Však celou dobu s nima hrála a nevadilo jim to a NZL tam zůstal dodnes a taky to přežil

Reagovat
smazaný uživatel

Ale je škoda,že naši nechcou do oceánské,to bychom měli daleko větší šanci na MS než z té evropské

Reagovat
Tomtaf

S tím nesouhlasím, Oceánie jde do baráže, psoledně hrál Zéland proti Mexiku, před tím hrál proti Bahrajnu a před tím Austrálie proti Uruguay, myslím, že by to bylo o štěstí, všechny tými Jižní Ameriky jsou těžké, ikdyby tam psotoupila třeba Venezuela!

Reagovat
smazaný uživatel

Já vím,když jdou proti Americe,tak je to těžké,ale každopádně by byla velká šance,že by byli ve hře do posledního kola

Reagovat
Tomtaf

To už vyjde nastejno, jestli vypadnou ve skupině, nebo n baráži, nakonec se tam beztak nedostanou.

Jinak ještě v kvalifikaci na MS 2002 myslím šel jeden evropskej tým do mezikontinentální baráže.

Reagovat
cetto

OT: neví někdo, jestli se dá někde ze záznamu podívat na (aspon) ten finálový zápas??

Reagovat
raduinho

Je škoda, že MS 2022 nedali do Austrálie, tam by se mi velmi líbilo.

Reagovat
johnik

Reagovat
Bayernista18

Reagovat
bayern987

Reagovat
bayern987

Reagovat
smazaný uživatel

Jinak co říkáte na komentátory Eurosportu? Nemám ve zvyku komentátory kritizovat a většinu jich respektuji, ale tady mi to přišlo na dost amatérský úrovni..

Reagovat
johnik

Mě přišli úplně v pohodě.....

Reagovat
ZB 07

Nevím, co přesně ti na nich vadilo, ale na amatérský úrovni rozhodně nejsou

Reagovat
smazaný uživatel

Přišlo mi, že o asijském fotbale toho vědí opravdu málo. Navíc je to takové komentování, které člověka spíš uspí, než aby nějak zpestřilo zápas. Ale asi je to věc vkusu..

Reagovat
ZB 07

Já jsem bohužel moc zápasů na Asijském poháru moc neviděl, takže nemůžu posoudit, kolik toho ví o asijském fotbale, ale na APN jsou v pohodě a v porovnání s takovým Vláškem a Kozohorským o třídu výš, ale asi je to fakt věc názoru

Reagovat
smazaný uživatel

Závěrečné shrnutí-dopadlo to blbě

Reagovat
domingo

Panarabska konfederace neni uplne marnej napad, ale nema to sanci projit, protoze by bylo nutny "vyrvat" tymy ze dvou existujicich federaci. Pokud teda nechce Perskej zaliv zalozit ciste svoji skupinu, ale potom by zas meli tak na hovno koeficient (kterej tamni tym byl naposledy na MS, Saudska Arabie 2002? Iran nejsou Arabove..), ze by se jim to vubec nevyplatilo.

Daleko lepsim resenim by imo bylo sloucit asijskou a oceanskou federaci. Oceanske tymy by ten svuj sranda sampionat mohly klidne dal poradat s tim, ze vitez se kvalifikuje do nejaky pokrocilejsi faze asijske kvaldy, whatever. Mohli by mit stejnou autonomii v poradani vlastnich regionalnich sampionatu jako Zaliv nebo JV Asie. Tim by samozrejme odpadlo to jejich 0,5 mista a asijska kvota by se mohla zvednout, cimz by se vyrazne zvysila sance na postup treba pro to UAE.

Nebo je to moc naivni predstava?

Reagovat
johnik

Zní to docela rozumně. A bylo zajímavé sledovat jak si povede Zéland.....

Reagovat
domingo

No vzhledem k tomu, ze od odchodu AUS uz je v ruznejch kvalifikacich kleplo Tahiti a Nova Kaledonie, asi nic moc

Reagovat
Shevchenko

2006

Reagovat
domingo

Jo pravda, byli v ty skupine s Tuniskem. Ale furt to mas 2 ucasti jednoho tymu za posledni 4 turnaje.

Reagovat
Tomtaf

Írán by se tam teoreticky dal taky počítat.

Reagovat
fantomas

Nedal, ten si tedka hrabe na pisecku se -stanama a se Zalivem je v tichy valce, takze by se ty novevznikly federace na 99% neucastnil.

Reagovat
Tomtaf

To už je ale zase politický řešení, geograficky by se tam počítat ještě dal.

Reagovat
fantomas

No tak ale to je v tomhle pripade vedlejsi, pokud domingo mluvi o pripadnym koeficientu.

Reagovat
fantomas

Obavam se, ze NZ (nebo kdokoliv jinej) by mel porad vetsi sanci na MS ucast v tomhle stavajicim nastaveni nez uvnitr asijsky zony, takze se obavam, ze by si to OFC nikdy neodhlasovalo. I ta baraz asi neco ponese, a v AFC by na ni mohli docela dobre zapomenout.

Panarabove by si hlavne ani nic nezorganizovali, jejich spolecny turnaje tradicne dopadaj tak, ze se bud nekonaj, nebo se dostavi pulka tymu. A kdyz uz nahodou dorazi vsichni, tak polovina z nich doveze mladezniky a nounejmy.

To by byl asi strasnej gulas ale napad cool.

Reagovat
smazaný uživatel

Mistrovství Asie+Oceánie,všechny oceánské+zbytek do 32 doplnit asijskými,to by bylo zajímavé

Reagovat
Tomtaf

Je to nesmysl, stěžovat si, jestli je Autrálie v Asii, je to výhodné především pro Australany, mají osupeře, před tím je takřka neměli, ale pro Asii? Myslím, že o jeden silnej národ v Asii kvalita určitě přibyde, neměli by si stěžovat.

A když už, tak ať si vezmou Izrael a maj to stejný, myslím, že Izrael je ve fotbale podobně kvalitní, jako Austrálie, jen v nabitý Evropě je to těžko vidět. Podívejme se třeba na výsledky kvalifikace o ME 2016! Nehledě na psotupy izraelských týmu do LM. Izrael taky pořádal Euro '21' v roce 2013!

Pak již zmiňované státy Guyana a Surinam, které nikdy v historii nehrály soutěž Jižní Ameriky. Nakonec se podívejme na Mexiko, které hraje pokaždé Copa América a už bralo i stříbro! Stejně jako Brazílie na Gold Cupu, kde tenkrát hrála jako host (tam už se ale hosti neprovozujou)!

Reagovat
domingo

"at si vezmou Izrael"

Zkus sam prijit na to, proc je to fakt hodne, hodne blbej napad

Reagovat
Tomtaf

Jasně, tady jde o geografický řešení... a pak v UEFA se to řeší tak, že když jsou spolu dvě země ve "válečným" stavu, při losu na sebe nemůžou narazit...

Reagovat
smazaný uživatel

Izrael hrával dřív i za Oceánii,společně ještě s Čínskou republikou,která asi kvůli tomu,že nechtěla hrát společně s lidovou

Reagovat
Tomtaf

za OFC hrál jako přiřazenej když ho vyloučili z AFC než ho vzali do UEFA... tenkrát dokonce postoupil na MS

Reagovat
db18

ať si vezmou Albánii

Reagovat
božský John

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele