AS ŘÍM SMETL JUVENTUS

09.02.2004, 17:38
Aktuality
Nečekaným výsledkem skončila dohrávka dvacátého kola italské Serie A mezi AS Řím a Juventusem. “Stará dáma“ si totiž z hlavního města odvezla po nejhorším výkonu sezony zasloužený debakl 4:0. Svěřenci Fabia Cappela tak zvedli rukavici, kterou jim hodil AC Milán, a snížili jeho náskok na čele tabulky na pět bodů.

Oba celky šly do utkání se třiačtyřiceti body na kontě a vědomím, že případná porážka by jednomu z nich řádně zkomplikovala cestu za titulem. Ani jednomu z nich se navíc nevydařily poslední dva zápasy – Římané prohráli v Brescii 0:1 a remizovali doma s Udinese 1:1. Juventus zase doma po ne příliš přesvědčivém výkonu zdolal nejtěsnějším poměrem Chievo a o týden dříve v brankové přestřelce pouze remizoval 3:3 v Empoli.

Trenér domácího celku Fabio Capello postrádal pouze zraněného útočníka Vincenza Montellu. Bývalý kouč Realu Madrid a AC Milán se však rozhodl trochu změnit rozestavení a od úvodních minut poslal na hřiště místo tří útočníků a stejného počtu obránců čtyři obránce a pouze dvě útočná “tykadla“. To jeho protějšek Marcello Lippi měl se složením základní jedenáctky podstatně více problémů. Chyběli mu totiž obránci Mark Iuliano s Alessandrem Birindellim a počítat nemohl ani s kapitánem Alessandrem Del Pierem. Toho podle klubového prohlášení vyřadilo ze hry svalové zranění. Některé zdroje však přinesly informaci, že se italský reprezentant nevyrovnal s rolí náhradníka a raději než na lavičku usedl na tribunu.

Většina fotbalové veřejnosti očekávala vyrovnaný boj. Tím spíše, že poslední dva vzájemné duely těchto dvou gigantů na Olympijském stadionu v Římě skončily, podobně jako první letošní zápas, nerozhodně. Ale…

Domácí začali aktivněji a brzy se dočkali první odměny. V 11. minutě zahrával Chivu trestný kop, který zeď Juve tečovala na rohový kop. Ten rozehrál kapitán Francesco Totti a míč se dostal až na vápno k Dacourtovi. Jeho první pokus ještě zblokoval Alessio Tacchinardi, ale opakovaná střela již zapadla přesně k levé tyči Buffonovy brány – 1:0. Římany tento moment nabudil a o tři minuty později to už mohlo být o dvě branky. To si Limovu přihrávku zpracoval Totti a jeho bombu z pětadvaceti metrů zastavilo až břevno. O chvíli později se osmělili i Turínští, Nedvědova rána z dálky si však cestu mezi tři tyče Pelizzoliho brány nenašla. Juventusu nepracovala příliš dobře obrana, což se potvrdilo ve 37. minutě, kdy se po nedorozumění ocitl před Buffonem Cassano, ale šanci mu v poslední chvíli sebral skluzem Thuram. Marcello Lippi musel ještě před poločasovým hvizdem sudího Colliny udělat jednu změnu v sestavě, když zraněného Di Vaia vystřídal Miccoli – v tu chvíli jediný ofensivní fotbalista na hostující střídačce.

Po změně stran už na hřišti existovalo pouze jedno mužstvo – AS Řím, a to i přesto, že míč měli častěji na kopačkách hosté. Nadšení domácích jako první odnesl Montero, který dostal za zákrok na pronikajícího Manciniho žlutou kartu. O čtyři minuty později přišel na řadu klícový moment střetnutí. V 53. minutě fauloval Montero ve vápně Cassana a rozhodčí Collina nařídil bez váhání pokutový kop. K jeho exekuci se postavil Totti a s pomocí levé tyče překonal Buffona – 2:0. Další ránu pro Juventus znamenala 55. minuta, kdy Montero u postranní čáry doslova skopnul Tottiho a během šesti minut viděl z Collinových rukou druhou žlutou kartu. Juventus mohl dostat zpět do hry Miccoli, ale jeho pokus z trestného kopu vyrazil Pelizzoli na roh. V 70. minutě se pak vyprodané hlediště dočkalo potřetí. Mancini odcentroval z pravé strany a Cassano šikovnou tečí poslal míč mezi Buffonem a jeho levou tyčí do sítě potřetí – 3:0. Hostující fotbalisté nebyli ve své kůži a jejich marnost demonstroval v 73. minutě Trezeguet. Po souboji Chivua s Tacchinardim totiž ukázal Collina na značku pokutového kopu, ránu francouzského útočníka do středu brány však vykopl brankář Pelizzoli. Definitivní podobu výsledku pak dal v 84. minutě opět Cassano a byla to branka z těch povedených. Mancini si na pravé straně narazil s Emersonem a v šestnáctce našel zcela volného Cassana, a ten z těžké pozice poslal míč hlavou mimo Buffonův dosah – 4:0. Doposud nejdražší teenager na světě měl z tohoto momentu obrovskou radost a za způsob oslavy, kdy zlomil rohový praporek, viděl žlutou kartu. Závěrečné minuty již Římané dohráli v exhibičním tempu a trenér Cappelo postupně dopřál ovace všem střelcům, protože postupně stáhl ze hry Cassana, Tottiho a Dacourta.

Fotbalisté z hlavního města Itálie se tímto vítězstvím vrátili zpět do boje o mistrovský titul a na vedoucí AC Milán ztrácejí pět bodů. Naopak Juventus si cestu za třetím scudettem řádně zkomplikoval a dost možná si dveře k titulu zabouchl.

Autor: Tomáš Pavlík

Komentáře (3)

Přidat komentář
smazaný uživatel

Nádherná podívaná, asi po roce jsem se zas podíval na AS Řím a zrovna se to vyplatilo. Tottiho břevno bylo nádherné, Cassano se skvěle vykopal. Méďa nehrál nic. FORZA ROMA

Reagovat
HOST*exmafie

Skoda,ze jsem to nevidel,ikdyz jsem mel vsazenou remízku zápas mohl bejt dobrej

Reagovat
HOST*Vito

Smutny a ostudny den pro me a cely turin, lae As si to zasloužil...Juve potrebuje hvezdu do zalohy a na kraj obrany inak to nepude, trezeguet ci nedved,del piero nebo zambrotta to neutahnou sami....Joaquin, Chivu, Cambiasso, Cassano, Ronaldinho........to je potreba

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele