Argentinští funkcionáři v pasti

21.06.2012, 00:16
Fejetony
Zaujalo nás
Fotbalová Argentina je zemí divů. Fotbalisté s talentem od boha zde mají inteligenci mrože, vlastní fanoušci rozbíjejí stadiony svých zadlužených klubů, jako by jim to snad mělo pomoci, a babičky nosí svým oblíbeným hráčům slipy ze second-handu. Kde jinde by tedy mohla nastat situace, která právě mate celou zem?

Pokud se vám naše UEFA zdá jako směšná parta nespravedlivých despotů, nezoufejte. Argentinská fotbalová federace (AFA), ve které roztahuje své lupičské prsty sám vizeprezident FIFA Grondona, nám, či alespoň celé Argentině, ukázala, co mohou způsobit nedomyšlená pravidla ligy. Před závěrečným kolem Clausury totiž o vzrušení a zmatky rozhodně není nouze. Myslíte si, že je nemožné, aby vítěz ligy spadl o třídu níže kvůli chabým výsledkům? Račte se přesvědčit.

V Argentině je zvláštní systém, ve kterém se o sestupu rozhoduje pomocí tříleté tabulky. Prostě se vezme počet bodů, které tým za poslední tři roky uhrál a vydělí se počtem zápasů (ten může být odlišný, poněvadž za každoroční sestupující pochopitelně postoupí nováčci z druhé ligy). Tento systém byl podle kritiků vymyšlen za účelem ochrany velkých klubů, aby po jedné zpackané sezoně nemohly spadnout. Že se to nepovedlo, to bylo jasné již loni, poněvadž rekordman v počtu titulů River Plate byl za povyku a nářku vyprovozen o patro níže. A že to byla naprostá kravina se zjistilo nedělním předposledním 18. kolem. A ano, i 18. kolo může být předposlední, i když hraje v lize dvacet mančaftů. Jsou zde totiž dva šampionáty ročně. Jeden podzimní (Apertura) a jeden jarní (Clausura). O tom, že i toto se bude měnit, snad někdy příště...

Nastávající neděli se hraje poslední runda a zvláštní pocit musí mít hráči Tigre. Nebo alespoň hned trojnásobnou motivaci. Právě stojí spolu s Arsenalem de Sarandí se shodným počtem bodů na prvním místě jarní tabulky. Předchozího dva a půl roku ovšem hráli tak mizerně, že podle tříleté tabulky jsou na 16. místě (17. jde do play-off se čtvrtým z druhé ligy) a před posledním kolem nemají jistou účast v šampionátu pro příští sezonu. Přesně 1,274 ''bodů'', zatímco o místo horší Rafaela má 1,270. Čili hrají v posledním utkání doslova o vše; tak, jak ještě nikdo nehrál. O titul i o sestup.

Objevuje se ovšem další problém. V Argentině se při bodové rovnosti na špici tabulky hraje další zápas. Nerozhoduje skóre nebo vzájemné utkání, jak je zvykem všude jinde, uspořádá se play-off o titul. Co když Tigre i Arsenal v posledním zápase prohrají a Rafaela vyhraje? V tomto případě by platilo, že Tigre bude hrát s Arsenalem play-off o titul, ale zároveň musí odehrát také play-off o sestup se čtvrtým týmem druhé klasy.

A zábava pokračuje. Třetí Boca Juniors má pouze o dva body méně než první dva týmy. Pokud tedy Boca vyhraje a Tigre i Arsenal remizují, bude to znamenat, že Tigre musí odehrát play-off o sestup a taktéž logicky miniturnaj o titul (tím si ovšem nikdo být jistý nemůže, poněvadž pravidla k tomu nic neříkají a bafunáři z ligy se ještě nedohodli).

No a samozřejmě, jako ve správné šlamastyce se musí vyrojit i další problémy. Pokud by nastala situace se třemi vítězi, či alespoň se dvěma (v tomto případě Boca a Tigre), vznikl by další problém - s kalendářem. Boca je ve finále domácího poháru a také teoreticky i ve finále Copa Libertadores. Nejdřív by tedy měla čas až v červenci (po odehrání play-off o sestup), což by zase čistě teoreticky znamenalo, že o titul argentinského mistra by se ucházel tým, který stoprocentně mění elitu za druhou jakost kvůli mizerným výsledkům

A poslední zvláštnost. Pokud v neděli Rafaela i Tigre vyhrají, San Martin remizuje a Union prohraje, budou mít poslední tři jmenovaní stejný počet ''bodů'' - 1,289. To by zapříčinilo uspořádání dalšího play-off. A sice play-off o to, kdo půjde do play-off o sestup a kdo sestoupí přímo.

Závěrem: Tigre může hrát během pár dnů play-off o play-off, play-off o sestup a play-off o titul, pokud si ovšem soupeřovi (Boca) hráči zruší dovolenou a klub posune turné po Evropě.

AFA se o tom všem pochopitelně dozvěděla až z pondělních novin, čili schůze za účelem ''nastolení pořádku'' je naplánována na středu večer.

Mysleli jste, že žijete v kocourkově? Vítejte v Argentině!

Autor: Roman Dufek

Komentáře (51)

Přidat komentář
fantomas

Ale stejně je to zajímavej systém. Sice mě to nefascinuje tak pozitivně jako třeba nadstavba A-League, ale fascinuje..

Reagovat
smazaný uživatel

Pelta má koule, třeba se něčeho podobnýho dočkáme. Minimálně play-off play-out rozdelení bych si reálně představil.

Reagovat
Dzanka

no to hrozný chaos, systém k posrání

Reagovat
smazaný uživatel

je to dobrej system jenom protoze mi v evrope ho nechapeme nebo nezname neznamena automaticky ze je spatnej a ze musime federaci nadavat

Reagovat
smazaný uživatel

Nech si to rádoby moralizování a přečti si pořádně článek...třeba změníš názor na to, jak je to výborný a do nejmenších detailů promyšlený systém

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
fantomas

Já přídu až ráno nakonec..

Reagovat
smazaný uživatel

což o to, mě zmátl systém tý ligy

Reagovat
fantomas

Reagovat
Popi

inak ako je na tom River v druhej lige? Postupuje ci si svoj pobyt este predlzi?

Reagovat
smazaný uživatel

river plate je pred poslednym kolom na prvom mieste ale ma rovnaky pocet bodov ako instituto a o bod viaco ako treti quilmes a rosario central. posledny zapas hraju doma s almirante brown, ktorym uz o nic nejde, su v strede tabulky, takze hadam si to river plate ustrazi. ale tiez by ma zaujimalo aky by bol postup keby river plate a instituto prehrali a quilmes a rosario central remizovali a vsetky styri by mali 70 bodov))))

Reagovat
Popi

tak aby im nestacili "problemy" v najvysej sutazi tak iste aj o sutaz nizsie

Reagovat
Tomanatura

postoupil zpatky.

Reagovat
Tomanatura

aha, tak sorry, ono to jeste neni 100%. Staci jim vyhrat posledni zapas, jak pise kolega nade mnou.

Reagovat
smazaný uživatel

Prvy odsek WTF?

Kdo je roman dufek?

Reagovat
Rssa

Tipuju Minerálku Ten má obrovský přehled o JA.

Reagovat
Tomanatura

Reagovat
Usty

Reagovat
staimy

Ale jo, sranda musí bejt

Reagovat
smazaný uživatel

Co to proboha čtu ve dvě ráno?

Reagovat
rufus

Slušnej cirkus.

Reagovat
Arbiter

AFA se o tom všem pochopitelně dozvěděla až z pondělních novin, čili schůze za účelem ''nastolení pořádku'' je naplánována na středu večer.

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
Infi
Reagovat
Neuro

Reagovat
Neuro

to je systém jak pojď na mě z boku..

Reagovat
sosna

play-off o play-off.

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

Super článek Toma.

Reagovat
smazaný uživatel

To je argentinská liga tak brutálně vyrovnaná, že na záchranu nemusí stačit ani průměr 1,29 bodů za zápas, a nebo je to díky té idiotskému trojročníkovému přepočtu?

Reagovat
Tomanatura

Je strasne vyrovnana. Rekl bych, ze i nejvyrovnanejsi (ale zase na druhou stranu nejchudsi) liga z tech lepsich soutezi. Ono je to tim, ze tam defacto nemas dobre a spatne tymy, nemas tam zadnou elitu. Naprosto kazdy tym zije z vychovy a nasledneho prodeje hracu, neni tam zadny mecenas, ktery nakoupi 30 hracu za 2 roky. Jedina Boca se da brat jako bohaty klub, ale ta si sve finance taktez uhrala prestupy z poslednich let, kterych bylo daleko vice, nez u ostatnich klubu, a proto si muze dovolit vice utracet.

Kdyz si vezmes tabulky z poslednich 4 let. Na spici byli Lanus, Tigre, Banfield, River, Boca, Estudiantes, San Lorenzo, Huracan, Newells, Colon, Argentinos, Godoy Cruz, Arsenal, Racing

To mas defacto 3/4 ligy. A ty vsechny tymy hrali v poslednich 4! letech o titul az do konce a skoncily minimalne do 3. mista. Ono je to taky o tom, co si vychovas nebo sezenes za generaci. Jakmile udelas uspech, okamzite je prodas, protoze vetsi cenu ti hraci uz byt asi nebudou a ty z tech penez muzes zit.

Typicky priklad je Huracan. Pred 3 rokama hral o titul do posledniho kola, ve kterem mu ho naprostou nespravedlnosti sebrali. Prodal Pastoreho, Defederica a dalsich 5 hracu a 2 roky na to spadl jako jeden z nejhorsich tymu ligy.

Reagovat
smazaný uživatel

Díky

Reagovat
Xavi8

Reagovat
Xavi8

clovek si mysli aky bordel je v nasej slovenskej lige, ale tuto to nema konkurenciu

Reagovat
herbage

Reagovat
bruchy

zlatá gambáč liga

Reagovat
smazaný uživatel

Tá titulná fotka presne vystihuje charakter článku

Reagovat
smazaný uživatel

od pristi seziny to zavede Berbr v Plzenskym kraji :D

Reagovat
domingo

to je bozi

Reagovat
smazaný uživatel

aspon je prdel

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

díky Tomanaturo

Reagovat
smazaný uživatel

...jinak chápu to dobře, že nováček má 3 sezony jistou první ligu?

Reagovat
Arbiter

nemá, pokud v průměru získá méně bodů než týmy, co jsou tam dva, tři roky, tak jde dolu...

Reagovat
smazaný uživatel

takže se pro ně prměr na zápas počítá jen z té jedné/dvou sezon?

Reagovat
Tomanatura

Reagovat
Trand

Skvělý, víc takových článků.

Reagovat
smazaný uživatel

afa to poresi, a ono to posledni kolo dopadne nejsikovneji jak muze, vitejte v argentine

supr clanek

pokracovani by mohlo bejt, jak to nakonec dopadlo

Reagovat
fantomas

No to doufám, že bude. Když už nás Tomanatura takle navnadil..

Reagovat
smazaný uživatel

river plate postupili do prvej ligy. vcera paradny futbal s almante brown. eunuchske euro sa moze skryt !

Reagovat
Popi

suoer gratulacia Riveru su spat

ale teraz mi povedzte ako to vlastne skoncilo (titul ma Arsenal to mi je jasne ake zostupuje Tigre? - oni remizovali, ale Rafaela vyhrala .... dalsie vysledky tymov ako San Martin a Union uz asi niesu rozhodujuce kedze vyhrali repsektive remizovali)

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele