ANGLIE ZVEDLA HLAVU

18.06.2004, 13:09
Aktuality
Wayne Rooney a jeho dva góly. Útočník Evertonu, 18 let. Ani se nechce věřit, že právě tento mladíček zavelel k útoku proti noční můře nesoucí jméno Zidane a Francie. Ruku v ruce s kolegy v dresu kolébky fotbalu, Anglie, dal zapomenout na poslední 3 minuty předchozího zápasu. Tým pod vedením kapitána Davida Beckhama porazil Švýcarsko 3:0 a vykročil na cestu tam, kam patří. Do čtvrtfinále.

Již proti Francii ukázal svou kvalitu. Dnes byl mužem zápasu. Předvedl jistotu, jakou by nikdo od tak mladého hráče nečekal. Trenér Sven-Göran Eriksson udělal jedinou změnu. Uzdravený John Terry nahradil ve středu obrany Ledleyho Kinga. Nebyl ostatně důvod dělat velké zásahy do herního systému tohoto celku, protože prohra s Francií byla otázkou štěstí na jedné a parádní smůly na druhé straně. Zápas se Švýcarskem měl tuto teorii potvrdit.

Trvalo to pár minut, začátek byl hodně vlažný, ale když se Angličané zahřáli na správnou provozní teplotu, nebylo pochyb o tom, kdo bude na hřišti pánem. David Beckham měl na jazyku chuť pomsty, neproměněná penalta, která mohla rozhodnout proti Francii, mu nedá spát. Ale na 90 minut tento nepříjemný zážitek vymazal ze své paměti a kraloval tak, jak se od něj očekává. Neomylná pravačka a přesné přihrávky, centry a střely, to vše dělalo z obrany Švýcarska diváky tenisového utkání. Vpravo, vlevo, vpravo, vlevo... A pak přišel první gól. Beckham z levé strany přenesl hru nalevo, kde čekal Owen, ten poslal centr na hlavu Rooneyho a bylo to. Jednoduché, a proto krásné.

Ale nezůstalo jen u tohoto gólu. V 75. minutě se do tabulky střelců tohoto zápasu zapsal Rooney znovu. Z levé strany pokutového území, kde si krásně zasekl míč a pravačkou překvapil Stiela v brance. Tyč –záda – síť. Ďábelská síla střely. Roste v tomto hráči onen objev tohoto šampionátu? Steven Gerrard pak přidal třetí branku v 82. minutě a Anglie začala slavit návrat svých miláčků na EURO 2004. Švýcarsko udělalo, co mohlo, na co stačilo. Ale na víc, než čestné dohrání zápasu, to nestačilo. Chapuisat a Frei ani neznervóznili Jamese v brance Anglie, byť se o to po prvním gólu Rooneyho snažili. Bernt Haas si v 60. minutě vykoledoval druhou žlutou a to ho stálo odchod z hrací plochy. Poslední půlhodinu v deseti Švýcarsko nezvládlo. V posledním zápase se pokusí o zázrak, ale v něj věří jen málokdo. Ostatně zázraky má předplaceny jejich soupeř, Zidane&comp.

Sven-Göran Eriksson nikdy nepochyboval o kvalitě svých svěřenců. Po druhé brance věděl, že utkání vyhrají bez problémů. Dvojice Owen - Rooney má jeho důvěru, bude hrát v tomto složení i proti Chorvatsku. Bod bude stačit k postupu. Jakob Kuhn, trenér Švýcarska, se po zápase zlobil a tvrdil, že hřiště mělo sklon na jednu stranu. "Hráli jsme proti 12 hráčům, protože to tak chtěl rozhodčí Valentin Ivanov z Ruska. Očekávám, že proti Francii to zase bude 11 proti 11!" Je těžké zavděčit se všem...

Statistiky ze zápasu najdete zde.

Autor: Vilém Hodr

Komentáře (1)

Přidat komentář
HOST*

Já vim že je to trochu mimo mísu,ale když kliknu na nějaký článek,hodí mě to na nějakou cizí stránku.jinak si myslim že z rooneyho vyroste dobrej hráč

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele