Amatérský EuroSkauting - Denil Castillo

13.04.2023, 13:49
Profily, historie

¡Hola amigos! Po delší prodlevě se opět vracím s představováním mladých hráčů z Jižní Ameriky. Tentokrát jsem se rozhodl pro podstatně komornější, zato však detailnější analýzu jednoho mladého ekvádorského fotbalisty. Konkrétně půjde o Denila Castilla, 19letého defenzivního záložníka rezervy LDU Quito.

Ten se před pár týdny dostal také do hledáčku kolegů z targetscouting.com, kteří sepsali poměrně detailní analýzu jeho herního stylu a předností. Co ovšem jinak velmi schopní kolegové z Belgie opomněli zmínit, je kontext Castillova působení na hřišti. Před pár dny vyjádřil o Castilla zájem Šachtar Doněck, zatím ale přestup potvrzen nebyl.

Je tomu zhruba dva měsíce, co skončil jihoamerický šampionát do 20 let, který po dlouhých 12 letech neúspěchů konečně opět ovládla Brazílie. Tento turnaj slouží zároveň jako kvalifikace na juniorské MS, které se odehraje letos v květnu a červnu v Indonésii. Většina jihoamerických týmů se většinou snaží povolat ty nejtalentovanější hráče, které daná země nabízí, zpravidla ale tato snaha naráží na odpor některých evropských (nově také týmů MLS) klubů, které nechtějí riskovat zranění svých hráčů na mládežnickém turnaji. Tento fakt se pravidelně projevuje negativně na soupiskách tradičních velmocí jako Brazílie nebo Argentina, letos však zasáhl pořádně i Ekvádor, který přišel prakticky o celou očekávanou obranu a dva ofenzivní hráče. I přes mnohé problémy a stěží koukatelnou hru způsobenou zejména evidentní nesehraností a špatně nastaveným systémem, za který byl trenér Jimmy Bran terčem ostré kritiky ze strany fanoušků, se nakonec Ekvádor kvalifikoval na MS ze 4. místa. Nutno říct, že zejména díky absenci VAR na turnaji, jelikož ve dvou případech nebyl soupeřům uznán (pravděpodobně) velmi těsný gól. Zmíněný trenér Bran tak i přes postup na MS zaslouženě u týmu skončil.

Proč se rozepisuji o konkrétním turnaji, když jsem slíbil představení talentovaného fotbalisty? Je to proto, že v základní sestavě Ekvádoru původně Denil Castillo neměl vůbec figurovat. Jak už jsem zmiňoval, je odchovancem tradičního velkoklubu LDU Quito, kde momentálně v řadách A-týmu exceluje 19letý Sebastián González, který měl být jasným tahounem mužstva. Po jeho boku navíc v základní sestavě LDU nastupuje ještě o rok mladší defenzivní záložník se schopnostmi staženého tvůrce hry Óscar Zambrano, kterého ještě minulý rok výše zmíněná belgická stránka targetscouting odepisovala jako nedostatečně talentovaného pro A-tým. A aby toho nebylo málo, do středu hřiště měl trenér Bran k dispozici ještě nejspíš vůbec největší hvězdu výběru Patricksona Delgada působícího v rezervě Ajaxu Amsterdam. Toho Bran však využíval na pozici ofenzivního záložníka, což pro něj není typická pozice. Je dobré také sdělit, že Ekvádor se z ještě nedávného otloukánka vyvinul v předního favorita všech kontinentálních juniorských šampionátů, což se odrazilo v plánovaném stylu hry.

Od prvního zápasu bylo zřejmé, že Ekvádorci vsadí na dominanci v držení míče a postupnou kombinaci, ze které měl vzejít prostor pro Delgada, jenž měl rýsovat finální přihrávky na osamoceného útočníka Justina Cuera. Reálně ale obraz hry zůstal jen u "dominantního" držení míče, které se omezovalo na nepříliš nápadité přihrávky okolo středového kruhu či ve středu ofenzivní třetiny hřiště. K tomu přičtěte naprosto tristní výkony stoperské dvojice Mina - Córdova, díky čemuž to byl právě Denil Castillo, který v týmu jako jediný vyčníval. Viděl jsem Castilla ve většině zápasů, které odehrál (celkově 9), a až na závěrečný zápas s Paraguayí, kde se na něm evidentně podepsala nervozita a kazil dost přihrávek, patřil k nejlepším hráčům svého týmu.

Teď trochu biografických údajů:

Datum narození: 24. března 2004
Občanství: Ekvádor
Současný tým: LDU Quito B
Odhadovaná výška: 185 cm

Jaké jsou největší přednosti stále teprve 19letého záložníka? Je to především na české prostředí nadstandardní technická kvalita a klid při práci s balonem, kterou připomíná zejména svého o pár let staršího a slavnějšího krajana Moisése Caiceda z Brightonu. Z Denila Castilla těžko bude nový Andrea Pirlo, na to nemá dostatečné herní vidění, je ale schopen z jednoho doteku zrychlit kombinaci ve středu hřiště. Momenty, kdy si Castilla člověk všimne, jsou zejména při napadání rozehrávky soupeřovým týmem. Castillo i přes svůj nízký věk v takových situacích nepanikaří a nemá tendence odkopnout míč co nejrychleji do bezpečí, naopak často jednoduchou a nepříliš riskantní kličkou či krytím míče napadajícího hráče vyřadí z bránění, po čemž následuje přesná krátká přihrávka na uvolněného spoluhráče. Castillo je také velmi dobře rychlostně vybaven, díky čemuž několikrát dokázal zachránit buď vlastní poziční chybu, případně chyby svých spoluhráčů. V systému trenéra Brana hrál Castillo nejdefenzivnějšího z trojice záložníků, osobně ale vidím Castilla spíš na pozici Tomáše Součka ve Slavii, kde často podporoval útok jako box-to-box záložník.

Kdo má rád nekritická videa s nejpovedenějšími momenty hráčů, přikládám zde práci anonymního ekvádorského kolegy, který takto prezentuje opravdu značné množství hráčů z ekvádorských lig. Přispívá k tomu také poměrně slušná dohledatelnost záznamů zápasů ekvádorských juniorských lig, díky čemuž člověk nemusí v případě skautování této jihoamerické země spoléhat pouze na účelové sestřihy, nýbrž lze se podívat na kompletní představení daných hráčů.

A nyní se právě dostáváme k tomu, co na žádném "mejores momentos" neuvidíte. Dovolím si zde drobnou paralelu s Filipem Kaločem z Baníku Ostrava, abych zdůvodnil své tvrzení o Castillově ideálním postu. Kdo v posledních zápasech Baník sleduje, tak ví, že trenér Hapal se rozhodl klasického box-to-box záložníka, který vyniká především atletičností a skvělým vystihováním přihrávek při bránění v bloku, stavět do role ortodoxního defenzivního záložníka, pro což ale Kaločovi chybí kvalita při osobním bránění, což se mimo jiné projevuje také častými fauly (Kaloč je nejtrestanějším hráčem Fortuna ligy). Podobný problém by dle mého názoru nastal i v případě Denila Castilla.

Jeho poziční hra není prozatím ideální a není to pouze věkem. Ekvádorskou ligu sleduju víceméně pravidelně už třetím rokem, takže už jsem si stihl udělat poměrně kvalitní obraz, na co se klade v Ekvádoru důraz a kde jsou naopak rezervy. Troufnu si také na malé srovnání české a ekvádorské ligy. Běžný fanoušek má jihoamerické ligy spojené zejména s mnohem nižším tempem, individualismem a mnohdy zbytečnými fintami, které brzdí slibně se rozvíjející akce. Do značné míry má takový fanoušek pravdu. V případě ekvádorské Serie A ale od pohledu pomalejší tempo je spíš systémovým než individuálním problémem (jako v případě peruánské Ligy 1).

Jednotliví hráči se do soubojů pouštějí velmi rádi a fanoušci jsou tak svědky mnoha rychlých sprintů a skluzů, avšak mnohdy právě na úkor organizace hry. Nebojím se tedy toho, že by ekvádorští hráči měli mít v české lize problém stíhat tempo, často by se ale nechali strhnout hrou a nehodí se pro pozici defenzivního záložníka v extrémně soubojové a takticky vyspělé české nejvyšší soutěži. V tomto se rozcházím s názorem belgického kolegy Tegelaerse, který v Castillovi vidí právě defenzivního záložníka. Já v něm naopak vidím spíš box-to-box záložníka se schopností zrychlovat hru a podporovat jak útočné snažení, tak i defenzivněji laděného parťáka v záloze. Největší současnou slabinou Denila Castilla je v současné době poziční hra bez míče. Právě pod vedením českých trenérů by ale tuto slabinu mohl eliminovat a stát se skutečně vynikajícím fotbalistou. Chtělo by to ale trochu odvahy.

Možná se zeptáte, za jakou cenu je možné mladého hráče, jako je Denil Castillo, získat. Je to složité odhadnout a vůbec se v tomto ohledu nedá spoléhat například na Transfermarkt. Tegelaers popisuje Castilla jako nákup "s nízkým rizikem" pro rezervy kvalitních belgických týmů. Posledním hráčem, který přestoupil v takto mladém věku z LDU do Belgie, byl Nilson Angulo, a to za (pro Čecha) nepředstavitelných 1,9 milionů eur. Ale klid, nebojte se, Angulo patřil do širší základní sestavy A-týmu a navíc si podmanil Copu Sudamericana, kde v 8 zápasech zazářil s bilancí 3+2. Situace s Castillem tedy není srovnatelná, jelikož kvůli přítomnosti na začátku zmíněných Gonzáleze a Zambrana má momentálně daleko vůbec do A-týmu LDU nakouknout. V současné době se, jak už bylo zmíněno výše, o Castilla velmi zajímá Šachtar Doněck. Přiznám se, že mě tato zpráva vzhledem k prakticky napsanému článku moc nepotěšila, nicméně není jisté, zda se v 19 letech mladý Ekvádorec v Šachtaru prosadí. Navíc by si navykl na kulturně podobné prostředí a nabízela by se tak například i možnost hostování.

Aby mělo vůbec smysl pořizovat do týmu hráče z Jižní Ameriky, je třeba počítat s určitými specifiky. Tím zásadním je španělština. Střední třída v ekvádorských městech zpravidla ovládá alespoň základy angličtiny, u chudších vrstev, ze kterých fotbalisté nezřídka pocházejí, to ale není pravidlem. Španělský jazykový prostor je obecně v České republice na samém okraji zájmu, sami se tím ale ochuzujeme o porozumění druhé nejpočetnější jazykové oblasti, a to nejen ve fotbale. Nemá cenu zde tuto situaci blíže rozebírat, důležité je tento kulturní rozdíl pouze chápat. Jihoameričané mají obecně také trochu jiný přístup ke zlepšování než Evropané. Těžko se to popisuje, nejjednodušší je shrnout tuto problematiku do sdělení, že zlepšování a hraní fotbalu musí takové nátury bavit, protože pak jejich elán mnohonásobně roste. Když se od obecného tlachání vrátím k Denilu Castillovi, tak on sám se narodil v kantonu Eloy Alfaro, který patří mezi nejchudší oblasti v Ekvádoru. U hráčů z podobného prostředí zpravidla problém s motivací nebývá.

Kam by systémově v rámci české ligy Castillo potenciálně nejlépe zapadl?

Pravděpodobně zapomeňte na systém se dvěma záložníky, pokud chce být tým herně dominantní, protože ideálně k sobě bude potřebovat jednoho defenzivněji a jednoho ofenzivněji laděného spoluhráče (je to samozřejmě jen můj názor).

V případě, že tým hraje převážně na brejky, zapadne Castillo i do takového systému. Své tvrzení zakládám kromě vlastního pozorování také na analýzách kolegy Tomáše Daníčka (@czechfooty), který snažení týmů Fortuna ligy převádí do datové báze.

Pro který tým v ČR je Denil Castillo jako stvořený?

Především Plzeň, a to kvůli několika faktorům. Po boku Lukáše Kalvacha by mohl takticky růst a zároveň by v poslední době utrápenému týmu dodal potřebnou jiskru ve středu pole. V případě absence Kalvacha by se navíc mohl doplňovat s vysloveně defenzivním N’Diayem. Zásadní výhodou v Plzni pak je přítomnost Jhona Mosquery, v současnosti jediného nebrazilského Jihoameričana v české lize, který může působit jako mentor pro potenciální akvizice z Jižní Ameriky.

Které jiné týmy by mohly podobného hráče oslovit?

Je samozřejmě těžké říct, zda 19letý mládenec bude lepší než českou ligou ošlehaní borci, dokázal bych si ale představit ekvádorského box-to-box záložníka například na místě...

... Radima Breiteho v Olomouci. Zde to berte opravdu trochu s nadsázkou, protože ačkoliv Breite nepatří mezi výstavní techniky, jeho zkušenosti jsou k nezaplacení. Castillo by ale zase právě po navyknutí na ligu byl schopen ještě rychleji posouvat míč na lépe postavené spoluhráče.

... Problémy ve středu pole má také Jablonec, který útočí převážně zleva díky agilnímu Jovovićovi. Právě technicky zdatný box-to-box záložník by se ale do kádru Jablonce hodil.

...Čistě brejkovým týmem, který by využil rychlonohého středního záložníka vedle defenzivního brouska Kodeše, je i Hradec Králové. Ten ale zase prakticky výhradně spoléhá na domácí fotbalisty a akvizice neadaptovaného Jihoameričana se nejeví reálně. To ovšem neznamená, že by Castillo pro Hradec nebyl dobrou a typologicky vhodnou posilou.

Co si myslíte vy? Má cenu hledat posily na jihoamerickém kontinentu? A má případně smysl učit se při výchově mládeže právě třeba od nám tolik vzdálených Ekvádorců, kteří v poslední době produkují významné množství talentů, po kterých už v juniorském věku pokukují velkokluby (jako například po Kendrym Páezovi)?

Autor: Jaroslav Novotný / targetscouting.com, youtube.com, studiofutbol.com.ec

Komentáře (37)

Přidat komentář
pejsek5

Odhadovana vyska 185 - 190 cm? To je tak tezke ho odchytit a zmerit?

Reagovat
veikko

No dobře, tak jsem ho pravítkem odhadl na těch 185 cm, jak je na internetu. Osobně si myslím, že je vyšší. Kdo ví, kdy ho měřili. Třeba na TM má 179 cm, což určitě neodpovídá realitě.

Reagovat
Mass

Je tak rychlý, že se to ještě nikomu nepovedlo.

Reagovat
domingo

diky, tohle je vyborny

Reagovat
Pablos

No možná nějaká Karviná, kdyby byl tak do 100tis eur a platové podmínky by neměl žádné, prostě by bral co by mu nabídli, tak proč né Né nechci to shazovat a vážím si té práce a i pohledu autora, jen mám pohled úplně jinej. Jestli je jeho problém poziční hra a celkově tedy obrana, na nejméně problematickém místě pro České týmy (defenzivních záložníků je tři prdele, resp. hráčů co to mohou hrát ) tak je neodzkouškený ligou nezajímavej pro lepší klub. To vážně tak druhá liga nebo spodek ligy a že by byl za pakatel. I když bych rád viděl více jihoameričanů u nás, tak tomu nevěřím.

Reagovat
Muffi

On je to naprosty nesmysl, protoze na tohle tady chybi prachy.

Klub jako Olomouc nemuze jen tak dat z hlediska evropskeho fotbalu naprosto trapnych 150 000 eur za totalniho random borce.

A na nase spickove kluby absolutne nema vykonnost a ani ty kluby na tento styl fungovani nejsou nastavene.

Sparta a Slavia sli financne nahoru a v ramci Evropy uz nejsou za zebraky. Ale 13 klubu v lize to dela za 3 miliony.

Reagovat
Pablos

Jj finančně nevěřím nikomu, že by takhle vyloženě do toho šel ani z pohledu obou S. Oba vyhlížejí právě na podobný styl ligy, když už se plácnou přes kapsu. A neověřené hráče berou za málo do rezerv zatím. Plus třeba ten Brazilec co se jevil, že bude dělo a pak se pakoval v tichosti ze Slavie.

Reagovat
veikko

Já třeba obecně jsem zastánce přivádění spíš technicky zdatných obránců a záložníků. V ofenzivě u nás jde často o to, nějak to protlačit do brány. Aby to neznělo tak hnusně, sázíme na přímočarost ve formě centrů ze strany. Na to hráči z JA moc nejsou, když už, tak krajní beci, kteří by u nás zvládli i křídla (příklad třeba tehdy Nivaldo z Teplic). Nedostatkové zboží jsou nadstandardní rozehrávači. Pojezný v Baníku působí jako zjevení, protože je schopný poslat i přesný dlouhý centr, zatímco většina obránců v ČR hraje na odkopy do p*dele. Pak získáš úplně nové možnosti při výstavbě hry.

Reagovat
Pablos

No ale mě příjde, že jsme tady nastavený prostě hlavně na boření a když už chceme nějaké tvoření v lize, tak hlavně u křídel... uteč a centruj a pak někdo kdo to promění v góly. Technické hráče do obrany či na defenzivního záložníka svážeme stejnak taktickými úkoly. Obecný pohled... samozřejmě, že je to tým od týmu i jiný. Jen takhle na mě působí naše liga.

Reagovat
veikko

Jo, to se shodneme. Jen já si teda myslím, že tvoření hry se nechce ani od křídel, respektive nepovažuju za tvorbu hry pilování lajny a centry do vápna (mnohdy navíc na náhodu). Pak si hrozně vážíme hráčů jako Horváth nebo Matějovský, kteří sice běhají jak stará babička, ale taky umí hře dát myšlenku a hrají do 40.

Reagovat
Pablos

Já právě si také to nepovažuji za tvoření hry, ale příjde mi, že právě kluby si to myslí No jinak mrzí mě, že jsem to vlastně všechno takhle negativně zhodnotil, když přitom je to věc po které nejvíce toužím v lize, aby byli kreativní defenzivní hráči, záložníci aby měli větší prostor hrát technicky a né jen posouvači a aby pilování lajny nebylo jen bezduché kopání náhodně centrovaných míčů někam do prostoru, nikoliv cíleně na konkrétního hráče. A aby nebylo tolik soubojů v naší lize, resp. mi tomu říkáme souboje, ale oni to jsou prostě ve finále hlavně fauly a jak je někdo technický a mohl by jeden na jednoho projít, tak do něj radši každej zajíždí. Takže budu věřit, že se to třeba změní trošku ten přístup k fotbalu u nás... a technický fotbal bude mít o trochu více prostoru u nás... pak bych rád i viděl hráče z JA u nás, ostatně já bych je rád viděl i teď (jen tomu nevěřím, že by se přivedla kvalita, ale zase jen pokus omyl za málo muziky) a jak třeba zmiňuješ dole někde... třeba se dočkám, že budou v lize běhat 3-5 argentinců

Reagovat
veikko

Díky, mě právě zajímají pohledy ostatních, pojmu to zároveň i jako odpověď Muffimu. Máte oba pravdu, že peníze na přestupy v ČR moc nejsou a když už, tak se dají téměř výhradně na odzkoušené hráče, čímž ale vzniká takové zacyklení, které paradoxně oživují kluby z druhé ligy jako Táborsko nebo Vyškov. Na Slovensku se nebojí dávat šance "no name" hráčům ze zahraničí, i tady by to šlo, jen by musela probíhat mezinárodní komunikace a sázet třeba na hráče, kterým končí smlouva (třeba zrovna s Karvinskými jsem se o tom bavil). Co se týče tady Castilla, je to spíš takový výkop, abych právě zjistil i názory čtenářů a poučil se. Romano už ho vidí v Šachtaru, zájem měla i Benfica, takže si stojím za tím, že kvalitativně je úplně jinde než různí Beranové, Knapíkové, Solilové apod. (nic proti zmíněným borcům, mají zase jiné přednosti). Třeba ty jsi mi zrovna dal hodně dobrý podnět k přemýšlení, jak lépe popsat (možná i kvantifikovat) poziční hru. Nemá ji totiž rozhodně nijak zvlášť špatnou, jen normální nevyzrálý 19letý kluk. Největší problém je fakt v cenách, protože to odhadnout neumím. Ekvádor si získal v mládežnických kategoriích hodně slušnou prestiž.

Reagovat
Pablos

Já to spíš nemyslel ani tak co si myslím já, ale co si myslím, že si myslí kluby u nás Přesně jak říkáš jsou zacyklený. A věřím tomu, že když hráč v Belgi vyšel jako málo rizikový a že poletují kluby jako Šachťar a Benfica jak píšeš, že určitě kvalitu svou má, ale i přesto by ho tu 9 z 10 týmů vyhodnotilo jako velmi rizikový (můj tip) Navíc u nás se ubírá pozornost spíš na Afričany stylem síto, něco se kdyžtak uchytí. A u Jihoameričanů se tu přistupuje (či přistupovalo) stylem, za pokud možno nula nula skoro nic a ještě nejdřív jdeš do přípravy na zkoušku, jestli tě teda fakt vůbec zkusíme vzít. A ohledně toho postu jsem spíš myslel na to (opět se jen domnívám), že technicky zdatného hráče navíc z JA, by uvažovali kluby spíš na křídlo či útočníka… což je nedostatkové zboží.

Reagovat
Muffi

Jenze rizikovost neexistuje sama o sobe ale v kontextu klubu.

Jinak se divas na riziko, kdyz jednou za cas udelas prestup za 750 000 eur a jinak v situaci, kdyz jsi o takove castce naposledy uvazoval u Risi Dostalka.

Reagovat
Kucka

Díky, zajímavé. Bohužel, jak píšeš, španělsky mluvících hráčů tu je minimum, takže by to měl s adaptací dost těžké.

Reagovat
veikko

Bude to jen lepší, na školách se tam angličtina učí, takže s každým ročníkem bude přibývat anglicky mluvících hráčů. Ty nejlepší akademie na to dbají. Španělština navíc není pořád až zase takový problém, je to docela jednoduchý jazyk. Jde jim rozumět určitě líp než frankofonním Afričanům.

Reagovat
Juan Román Riquelme

zkus si promluvil s gaditanos a zmenis nazor jestli je jim dobre rozumnet

Reagovat
veikko

https://m.youtube.com/watch?v=5x8aq2qi1_c

Tady mluví přímo sám hlavní aktér. Místy trošku huhňá, ale jinak docela rozumím i já, španělštinář začátečník.

Reagovat
Juan Román Riquelme
Reagovat
Keeper117

Ja som fanúšikom od covidových dôb futbalu v Nikaraguy kde sledujem aj tamojšiu ligu U20 ktorá je voľne dostupná na yt a keď sa tu už začal riešiť pre širokú Európu pomerne no-name defenzívne ladený záložník tak som si povedal že pridám jedno meno aj ja https://www.ligaprimera.com/players/player/daril-rodman-vasquez-blandino hráva za U-20 CD Ocotal to znamená že takisto ako tu zmieňovaný sa ešte neprebojoval do A- tímu avšak má výbornú prácu s loptou aj na často zničených povrchoch v nikaragujskej lige takisto ako Castillo dokáže veľmi presnou prihrávkou zrýchliť akciu a jeho asi najväčšou slabinou je niekedy možno nedostatočný pohyb v správnych priestoroch na ihrisku. Viem že úroveň mládežníckej ligy v Ekvádore bude asi o dosť vyššia a tohto mnou spomínaného hráča asi nečaká žiarivá budúcnosť v Európe ale bola by škoda naňho aspoň trochu neupozorniť

Reagovat
Kucka

Reagovat
Freedo

Reagovat
veikko

Já tě v tom jen podporuju. Největší problém jsou podle mě takové ty "soft" faktory, jako je právě pohyb po hřišti nebo návyk na tvrdší hru. Nevím, jestli jsi zaznamenal, když v ČR hrál Matías Succar z Teplic. Já jsem ho tady v prvním díle plánoval zmínit a nakonec jsem to neudělal právě proto, že hrál v pomalé a "lenivé" peruánské lize, kde není zvyklý na žádného pořádného řízka v obraně a na vysokou intenzitu hry. Ačkoliv jsem mu fandil a potenciál měl, neprosadil se (a upřímně jsem to trochu čekal). Musel by ten hráč být povahově takový, aby měl chuť se do té šance zakousnout. Zkus si najít rozhovory s Ivanem Mrázem, který v Kostarice pozvedl fotbal. Třeba tě to zaujme.

Reagovat
Seydou Doumbia

Jak vlastně dopadl ten peruanec, kaj je teď?

Reagovat
veikko

Zpátky v Peru, hraje za Carlos Manucci nejvyšší soutěž. Peru ale obecně není dobrá destinace na skauting, mají momentálně nejhorší mládež na kontinentu a jednu z najslabších lig, která je navíc hrozně pomalá.

Reagovat
Seydou Doumbia

Tak se nic nezměnilo od doby co jsme to rozebírali, škoda. Já osobně jsem si peruánský fotbal dost oblíbil v letech minulých, ale na začátku kvalifikace na MS do Kataru jsem začal sledovat Ekvádor a taky radost pohlědět. Taky bych byl rád kdyby se jich v Evropě (nebo i u nás) prosazovalo více. Jinak Paolo Guerrero má na netflixu dokument, tak kdyby si chtěl tak se podívej.

Reagovat
Keeper117

A ešte odpoveď Seydouovi Succar je späť v Peru v CA Mannucci

Reagovat
Keeper117

Jasné že si ho pamätám a viem že sa veľmi nepresadil ono ak tí chalani nejdú vo veľmi mladom veku niekde do Európy alebo do vyspelejšej akadémie v Južnej Amerike ale sú odchovanci tých bežnejších klubov tam a hrávajú tam povedzme do 22-23 rokov tak si už potom ťažko zvykajú na tú tvrdosť a tempo v Európe navyše presne ak hrá typologicky takúto súťaž tak to musí mať výnimočne dobre nastavenú hlavu aby sa adaptoval.

Reagovat
Freedo

Dobrej článek. Musí to být i ocenění pro tvůj, byť amatérský, skauting, když se o toho hráče teď zajímá Šachtar a Benfica.

Pokud jde ale o potenciální přestup do Česka, tak jsem taky spíš skeptický. Myslím si, že by tam nebyla vůle klubů riskovat. Řeknou si, že nepůjdou do kluka, kterej ani nehraje nejvyšší soutěž, tak jak dobrej asi může být a na data moc koukat nebudou. Jsem zvědav, jak se jeho kariéra bude vyvíjet a budu se těšit na další analýzy.

Jinak, pokud to není tajný, jak probíhala ta komunikace s Karvinou? Oni by měli teoreticky zájem přivádět hráče přímo z JA i mimo Brazílii?

Reagovat
veikko

No popravdě mě ten zájem docela naštval, protože já mám ten článek napsaný už dva měsíce a akorát jsem se kvůli pracovním povinnostem nemohl dokopat k finálním úpravám... a najednou bum, v příštích pár dnech má jít do Šachtaru.

Já sám se tím převážně bavím. Ekvádorský fotbal jsem si fakt zamiloval a když už to sleduju, tak jednou za čas ze sebe hodlám takto něco "vyplivnout", uvědomuju si, že to není profesionální vymakaný skauting - hodně záleží třeba na povaze hráče, kterou moc nezjistíš (i když třeba dneska skauti stalkujou sociální sítě hráčů ). Spíš je to i o jakémsi ukázání cesty a možná i o určité reflexi, že chudý Ekvádor je z hlediska produkce talentů oproti ČR fakt jiná dimenze vesmíru, naše myšlení ve fotbale je bohužel dost omezené a jsme svým způsobem třetí svět.

Komunikace s Karvinou asi nic tajného není, minimálně jsem žádné mlčení neslíbil. Sportovní ředitel byl celkem nadšený samotnými analýzami, ale narovinu říkal to, co tady v diskuzi píše Muffi - prostě peníze na přestupy nejsou. U většiny klubů to bude fungovat na bázi diskuze s lidmi z dané oblasti, kteří ti někoho doporučí (v podstatě něco jako dělám já, akorát z nižších lig). Cílit se ale určitě dá na borce, kterým končí smlouva nebo kteří se v klubu neprosazují tolik jak by mohli. Uvažoval jsem ještě o článku o Rennym Simisterrovi (produkt Ind. del Valle), který byl volný hráč ještě na konci února, ale už ho angažoval Libertad z Ekvádoru a daří se mu. Jako ten čuch na hráče už jsem si asi i vybudoval, ale je prostě spousta aspektů, které z ČR a z pozice amatéra-nadšence nemůžu postihnout, z čehož pak vyplývá to riziko, o kterém píše Muffi.

Na závěr bych ještě chtěl napsat, že je to do jisté míry i taková trošku snaha o osvětu (učitel, no). Sami se slabou znalostí španělštiny ochuzujeme právě o komunikaci s jihoamerickými kluby. Skautovat tady někdo druhou argentinskou ligu, tak máš přehršel fantastických ofenzivních hráčů (v Ekvádoru to dělají, najdi si třeba hráče Lautaro Díaz).

Reagovat
Pablos

Každopádně pokračuj ve své ,,práci" (předpokládám, že to je prostě koníček spíš) a určitě je to zajímavé a přínosné takové članky tu mít A kdybys dokázal někoho přesvědčit na základě svých analýz opravdu uvažovat nad nějakým hráčem do klubu, tak by to bylo terno... jen i teď už víš, že se budeš muset zaměřit na prakticky zadarmo hráče no

Reagovat
veikko

Díky

Reagovat
Freedo

Tak vždycky tam z naší strany budou nějaké předsudky vůči těmto ligám a zemím, které nemají takový zvuk jako Brazílie nebo Argentina. A jediná možnost, jak to změnit, je, aby se tu hráči odtamtud začali prosazovat. Ono zajímavý srovnání je i ten Mosquera, kterej hrál v Kolumbii a pak přišel sem a dával si to úplně v pohodě, byť ho osobně nesnáším.

Zároveň je tady ale hodně překážek, ať už jde o kulturní rozdíly, styl hry, jazyk, jak už jsi zmínil. Když se tak zamýšlím, tak nejlepší by bylo, aby těch hráčů bylo v jednom klubu víc, což by jim usnadnilo adaptaci. Ale někdo jim musí nejdřív otevřít dveře tím, že se chytne po tom, co přišel sám. Těžko hned koupíš 4 jihoameričany během jednoho přestupáku.

Také si myslím, že od zdroje budeme kupovat jedině v případě, že bude nějaký český klub spolupracovat s člověkem, kterej v tý zemi vyloženě žije a má dobrý renomé. Přes Youtube to asi nepůjde a létat do Ekvádoru kvůli skautingu, na to nejsou možnosti. Měl by ses tam odstěhovat začít doporučovat odtamtud, potom by se to mohlo chytit.

Reagovat
veikko

Ta kultura, jazyk apod. napadne každého, ale kupodivu s Afričany, kteří jsou úplně jiní a často jsou frankofonní, to funguje. Ne, samozřejmě je na tom velký kus pravdy, ale třeba zrovna ten Mosquera nikdy pořádně ani v Kolumbii nehrál. On jako mladý šel do nižších španělských lig (jinak by si ho v ČR nikdo ani nevšiml) a v Kolumbii odehrál myslím tři sezóny, z čehož jedna se mu relativně povedla a další už nic moc. Po konci smlouvy v Cali šel zpět do ČR, kde byl hned v Bohemce žhavým zbožím na přestup do lepších klubů.

Co se týče kvality lig, no... Těžko se to srovnává, protože při vzájemné konfrontaci by naše týmy určitě polovinu jihoamerických doslova ukopaly(tipuju tak 3 červené na straně JA), ale technicky jsme bez legrace na samém dně, takhle špatnou techniku nemají hráči v žádné tamní nejvyšší soutěži. Ono se tam navíc často hraje na oraništi, takže pak by ty technické nedokonalosti ještě víc vynikly. Je to ale čistě teorie, ve které se nemá cenu vrtat. Je to spíš o zaměření toho našeho trhu, zaměřujeme se geograficky jiným směrem.

Dá se ale ještě říct, že v ČR Jižní Ameriku považujeme za poměrně homogenní celek, což není pravda. Takové ty neefektivní hračičky najdeš zpravidla spíš v severní části JA. Uruguay a Chile hrají nám mnohem podobnější fotbal. Nenadarmo jedním z hráčů, který tady vydržel dlouho, byl Rafael Acosta, což byl převážně druholigový hráč v Uruguayi, který má ve FL poměrně slušnou bilanci 68 zápasů/9+1. A to není zrovna hráč, který by byl nějaké terno.

Reagovat
doshcz

Reagovat
KoryVCF

Krásnej článek, pokračuj ;)

Reagovat
Hyrax

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele