Alonso stmelil Leverkusen dohromady. Spoustě hráčů změnil myšlení, řekl Kadlec

15.04., 19:06
Aktuality
Michal Kadlec v dresu Slovácka. (© Profimedia)

V letech 2008 až 2013 v Leverkusen Michal Kadlec (39) působil. Mistrovského titulu se však dočkal až nyní, kdy se do BayAreny vrátil jako televizní expert stanice Nova Sport. "Velmi příjemný návrat," říká v rozhovoru pro Livesport Zprávy, ve kterém mluví o sportovním řediteli Simonu Rolfesovi (42), s nímž kdysi hrával, i kouzlu trenéra Xabiho Alonsa (42).

Jaké byly oslavy?

"Bylo to krásné. Užil si je celý klub, fanoušci. Atmosféra na stadionu byla úžasná. Šlo i na lidech vidět, že čekání na titul je dlouhé a asi dvakrát nebo třikrát vběhli na trávník během zápasu a pak se museli nahnat zpátky do sektorů. I když to tu nikdo nepřizná, tak tu nálepku "Vizekusen” (věčně druzí), měli v hluboko v sobě a jsou rádi, že už se to titulem smazalo."

Jaké to bylo vrátit se v tak slavnostní okamžik?

"Velmi příjemné. Jako vždy, když se vrátíte někam, kde to velmi dobře znáte a měl jste to tam rád. Mám na Leverkusen krásné vzpomínky. Zavzpomínali jsme na staré časy. Potkal jsem bývalého spoluhráče Simona Rolfese i další kluky, kteří dnes pracují v klubu."

Vím, že jste s nimi v kontaktu průběžně, situaci Leverkusenu jste sledoval po celou sezonu, ale kdy vám došlo, že Bayer skutečně míří za titulem?

"Asi ve chvíli, kdy začal Bayern ztrácet body a na Leverkusen stále nepřicházela krize, kterou všichni tak nějak očekávali. Ale ona nepřišla vůbec. Takže takový měsíc zpátky už jsem si opravdu řekl, že to fakt vyjde. Bayern poté definitivně odpadl a už byla jen otázka času, kdy se to stane."

Jak je možné, že Leverkusen takto funguje?

"Bavil jsem v přímém přenosu se Simonem Rolfesem, předtím i fyzioterapeutem, kterého jsem ještě zažil i já, a shodli se na tom, že se v klubu vytvořil jeden velký tým. Skvělá parta. Není to tam rozdělené. Xabi Alonso neskutečně stmelil Leverkusen dohromady. A když se k tomu přidali skvělí hráči, kteří tam jsou, tak to šlape."

Alonsa si nemohou vynachválit, že?

"Má velký respekt. Co řekne, to platí. Navíc není zvykem, aby trenér nazul kopačky a běhal s vámi na tréninku, nebo sám ukázal, co si od hráčů na trávníku představuje. Třeba v Česku je to málokdy vídaná věc. To jsou jeho další plusy, protože tohle, když hráči vidí, tak ani neceknou. Xabi se navíc domluví anglicky, německy a španělsky. S každým se skvěle domluví. A hlavně je to velká osobnost. Je znát, že hráči za něj makají. Může vyměnit pět šest hráčů a stejně jim to vychází."

Přitom Alonso přicházel k týmu, který byl po osmi kolech předposlední. V další sezoně už jej dovedl k titulu. Není to až zázrak?

"Na začátku byl cíl najít trenéra, který Bayer zachrání. Tehdy měl Simon Rolfes zlatou ruku, když vytáhl Xabiho. Vyprávěl nám, jak si vzpomíná na jejich první videohovor a že si hned padli do noty, protože měli stejné cíle a vidění fotbalu. A v tu chvíli začalo něco velkého. Tým měl čas se sehrát, naučit se Alonsovy herní principy, přes léto dobře posílili a vznikl z toho titul. Troufám si tvrdit, že Alonso změnil spoustě hráčům i myšlení, protože to, jakým stylem hrají, jak se obětují a rozhodují zápasy i v posledních momentech, je především o hlavě a jejím nastavení."

Kadlec hrál za Leverkusen v letech 2008 až 2013. (©Profimedia)

Bayer je rodinný klub, není to žádný gigant. Nyní ale vyhrál titul, bude chtít uspět v Lize mistrů. Budou na něj větší nároky. Nemůže takový úspěch Leverkusen změnit?

"Bayer se mění postupně. Od doby, co jsem v klubu hrával, se změnil hodně. Už se nakupují i dražší hráči, což tehdy moc nebylo. Výplaty také nebyly moc vysoké. Dovedu si představit, že Alonso tam také nepracuje za malé peníze. Bayernu se v tomto ohledu asi nevyrovnají, ale pokud chcete být úspěšný, musíte se aspoň přiblížit. Klub udělal dobré přestupy. Prodal Kaie Havertze za velké peníze a ty poté investoval. Uvidíme, jak to bude vypadat nyní. Pokud se budou chtít udržet na vysoké úrovni, budou muset znovu investovat. A záleží také na tom, co Bayern..."

Bojíte se, aby si nepřišel třeba pro Floriana Wirtze?

"Vždycky, když nevyhrál titul, tak to udělal. Že koupil třeba Maria Götzeho. Za ním pak šel Robert Lewandowski... Však se také vyptávali i na Alonsa. Ale podle mě to Leverkusen nyní ustojí a své hvězdy udrží, nebo je neprodá do Bayernu."

Dovedete říct jednoho dva hráče, který se vám z posil líbili nejvíc?

"Na první dobrou mě napadne asi Granit Xhaka. Byl to nečekaný příchod, nikdo nečekal, že by se ho povedlo z Anglie přivést, to bylo mistrovské dílo. A pak musím říct samozřejmě Victora Boniface, kterého znal asi málokdo, ale Leverkusen ho měl skvěle zmapovaného. Do třetice musím také zmínit uzdraveného Floriana Wirtze, jenž měl zranění vazů, nikdo netušil, jak se s tím popere a v jakém stavu se vrátí. A on byl ještě lepší."

Xhakovy statistiky proti Brémám. (©Opta by Stats Perform / AFP)

Je Xhaka nenápadným lídrem Bayeru?

"Ano, když jsem se bavil s lidmi z klubu, říkali mi, že je to šéf. I když je kapitán Hradecký, tak Xhaka řídí tým a kolem něj to bylo poskládané."

Jak vidíte situaci českých hráčů? Odejde Adam Hložek v létě?

"Je otázka, zda s ním Leverkusen počítá. Měl to složitější, protože mu neseděl styl, kterým Bayer hrál. Moc do něj nepasoval. Neměl tam místo, proto tolik nehrál. Bavil jsem se s ním nyní před zápasem a byl smutný, že je zraněný, ale není to tak vážné a chtěl by stihnout alespoň finále Německého poháru. Jaké budou jeho další kroky, si musí vyhodnotit s klubem a svým manažerem, ale je jasné, že ve svém věku potřebuje pravidelně hrát."

Bude Matěj Kovář od léta jedničkou?

"Kovář věděl, do čeho jde a to samé Leverkusen. Na jednu stranu klobouk dolů, kolik toho odchytal a že mu Alonso dal prostor. V nové sezoně si může zachytat Ligu mistrů, což je zase o level výš. Myslím, že všichni si tam uvědomují, že Hradecký není nejmladší a s Matějem se do branky počítá."

A co Patrik Schick?

"Je po dlouhém zranění, takže je určitě rád, že se do toho dokázal znovu dostat a nyní se bude chtít rozehrát před Eurem, kde se může stát cokoliv a třeba i změní působiště, kdyby se mu povedlo. V Bayeru má Boniface, je možné, že klub v létě přivede ještě nějaké posily... Na druhou stranu Alonso bude potřebovat širší kádr, aby dokázal být úspěšný na více frontách, takže s případným odchodem Patrika to nebude tak snadné."

Tabulka

Tým
Z
V
R
P
S
B
1
Bayer Leverkusen
29
25
4
0
74 : 19
79
2
Bayern Mnichov
29
20
3
6
82 : 36
63
3
VfB Stuttgart
29
20
3
6
67 : 34
63
4
RB Lipsko
29
17
5
7
67 : 33
56
5
Borussia Dortmund
29
16
8
5
57 : 34
56
6
Eintracht Frankfurt
29
10
12
7
43 : 39
42
7
FC Augsburg
29
10
9
10
47 : 46
39
8
SC Freiburg
29
11
6
12
41 : 52
39
9
TSG Hoffenheim
29
10
6
13
49 : 57
36
10
1. FC Heidenheim
29
8
10
11
42 : 50
34
11
Borussia Mönchengladbach
29
7
10
12
50 : 56
31
12
Werder Brémy
29
8
7
14
36 : 49
31
13
Union Berlín
29
8
5
16
25 : 45
29
14
VfL Wolfsburg
29
7
7
15
34 : 50
28
15
VfL Bochum
29
5
12
12
34 : 59
27
16
1. FSV Mainz 05
29
5
11
13
30 : 47
26
17
1. FC Köln
29
4
10
15
23 : 51
22
18
SV Darmstadt
29
2
8
19
28 : 72
14

Článek byl původně publikován pro Livesport Zprávy.

Autor: Livesport.cz / Jakub Dvořák

Komentáře (35)

Přidat komentář
Rudnevs

Cenim Novu aj s Kadlecom, že boli priamo v Leverkusene na trávniku a mali rozhovor aj so Simonom Rolfesom. To ma teda prekvapilo, lebo od českej verzie som to fakt nečakal a určite aj pre moderátora to bol zážitok do konca života. Dream job.

Reagovat
Seydou Doumbia

Tady rozhovor s Hradekím, typický Slovák ale frayer

https://www.youtube.com/watch?v=_hUr0blb58o

Reagovat
St. Pauli

Reagovat
St. Pauli

=

Reagovat
St. Pauli

Mam tlusty prsty.

Reagovat
misinho7

typek ten Hradecky

Reagovat
misinho7

ale uz asi mal v sebe nejake pivka taky dobry rozhovor bez servitky..skurveny Londyn

Reagovat
Uwe háže buly

Reagovat
Beči

To je strašný zabiják

Reagovat
Seydou Doumbia

*Zabyjak

Reagovat
Rudnevs

Ty kokso, to je frajer Nikdy v živote som ho nepočul hovoriť slovensky, ani som nevedel, či slovensky vie, rozhodne som nečakal, že rozpráva takto parádne. Slovenčina s fínskym prízvukom má niečo do seba a v kombinácii s takýmto sympaťákom a nevyberavým slovníkom ma to fakt pobavilo.

Reagovat
Seydou Doumbia

Občas jsem mu hovno rozuměl, nevím zda kvůli tomu že byl přípitky nebo kvůli tomu že měl přízvuk. Ale frayer to je, zatímco Pinpong a další negri běhali a rozlivali pivo a tancovali tak Hradeki se někde v koutě sám nalil a pak sel na rozhovor. Ještě že v.tom týmu je český trojzubec a nová z toho titulu byla tak vystříkana že tomu titulu tolik dala.

Reagovat
Rudnevs

Ja z toho rozhovoru nemozem, je to fakt asi najlepsia vec, co som dnes videl a jeden z top 5 rozhovorov, co som videl v celom mojom zivote.

Ja som rozumel vsetko, prizvuk mal, ale pocuvalo sa to celkom dobre. Trošku podobné, ako keď sa v Uragáne snažili hovoriť maďarským prízvukom, akurát ešte príjemnejsie na počúvanie (maďarčina je hnus)

Reagovat
Seydou Doumbia

Fayně Hradeki zajebal

Viděl jsem i rozhovor s českým trojzubcem a to byla nuda to sem ani odkaz posílat nebudu. Měli vzít na rozhovor i huliče Pinponga a Adliho, dále Tapsoba a Kossounou to by taky byla prdel si myslím.

Reagovat
Rudnevs

Nikdy za posledný rok som necítil takú národnú hrdosť ako pri tomto rozhovore

Reagovat
Seydou Doumbia

Reagovat
Keboto

Reagovat
Keboto

Reagovat
Firkraag

To je borec, do zkurvenýho Londýna

Reagovat
Uwe háže buly

můj člověk

Reagovat
Keboto

Reagovat
Witcher

Mluví jak koza bobkov

Reagovat
PISTOLERO

Reagovat
Werkrider

Reagovat
thewall

Sympaťák a jeden z nejzábavnějších rozhovorů, co jsem kdy viděl. Budu držet palce v tom zkurveným Londýně.

Reagovat
Mass

Reagovat
Edgar Davids

vybornej rozhovor

Reagovat
HalaMadrid_Flx

Reagovat
Čenda

Reagovat
Mass

Reagovat
Keboto

Reagovat
St. Pauli

Reagovat
St. Pauli

Je to parada. Nova fakt prijemne prekvapila.

Reagovat
Beči

Reagovat
Čenda

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele