All-Stars mistrovství světa žen 2011

29.07.2011, 10:27
Aktuality
Zaujalo nás
Mistrovství světa žen v Německu skončilo již před deseti dny, zlaté medaile vybojovaly hráčky Japonska, stříbro patří USA a pro bronz si došlo Švédsko. Nyní si pojďme turnaj zpětně zrekapitulovat a jako bonus přidám ideální jedenáctku šampionátu a nejkrásnější branky.

Základní skupiny

Hrály se čtyři skupiny, v každé z nich bojovaly o dvě postupová místa čtyři celky. Snad jediným překvapením byla až druhá pozice Američanek, které v rozhodujícím duelu jasně podlehly silným Švédkám. Ale pěkně po pořádku...

Skupina A na sebe poutala jednoznačně největší pozornost, jak by také ne, vždyť v ní hrály domácí Němky! A domácímu publiku dělaly radost, tři výhry znamenaly devět bodů a snadný postup do čtvrtfinále, za zmínku určitě stojí souboj o první místo s Francií, který Němky vyhrály 4:2 a také zahajovací utkání celého šampionátu, které na Olympijském stadionu v Berlíně sledovalo v ženském fotbale těžko uvěřitelných čtyřiasedmdesát tisíc diváků! Do čtvrtfinále tak postoupily týmy Německa a Francie, trošku v ústraní zůstala třetí Nigérie a čtvrtá Kanada.

Pozdější mistryně světa z Japonska ve skupině B nezářily, po výhrách nad Novým Zélandem a Mexikem ve třetím duelu podlehly silné Anglii. Ta sice hned na úvod zaváhala, když jen remizovala s Mexičankami, nakonec však slavila první příčku právě před Japonskem. Hráčky ze Země vycházejícího slunce si však připsaly nejvyšší výhru skupinové fáze, rozdrtily nakonec třetí Mexiko 4:0.

Skupina s názvem C se rozdělila na dvě poloviny hned po prvním kole. Téměř okamžitě bylo jasné obsazení obou postupových míst, a tak se hrálo už jen o konečné pořadí mezi Švédskem a USA. Na druhé straně týmy KLDR a Kolumbie působily dost slabým dojmem a s turnajem se rozloučily vzájemnou bezbrankovou remízou, která pro oba znamenala jediný bod. Lepší výchozí pozici pro čtvrtfinále si nakonec vybojovaly sympatické Švédky, které zdolaly USA 2:1 a získaly plný počet devíti bodů.

V "déčku" podle očekávání kralovaly Brazilky v čele s nejlepší fotbalistkou světa Martou. Ty sice na úvod s rozpakami udolaly Austrálii 1:0, poté se však jejich stroj rozběhl na plné obrátky a další dva mače skončily shodně 3:0, o což se výrazně přičinila právě Marta. Druhou postupovou pozici nakonec obsadily Australanky, které otočily rozhodující zápas s Norskem. Nejvíce se však na tuto skupinu bude vzpomínat díky jisté kuriozitě, o té později...

Čtvrtfinále

Německo, Švédsko, Anglie, Brazílie. Tak by vypadali účastníci semifinále, kdyby vše o kolo dříve dopadlo podle předpokladů. Jenže na kdyby se, jak známo, ve fotbale nehraje a v Německu nakonec vše dopadlo úplně jinak. Tak tedy: Japonsko, Švédsko, Francie, USA. Jediná shoda, zbylé tři čtvrtfinálové duely skončily překvapením!

Tak začněme překvapením největšího kalibru. Německo proti Japonsku, papírově nejjednoznačnější čtvrtfinále. Zaplněný stadion ve Wolfsburgu očekával gólovou kanonádu se šťastným koncem, všichni byli natěšení na boje o medaile, v Německu se nemluvilo o ničem jiném, než o zlatu svých hrdinek. Jenže přišla trhlina, a to tak velká, že by se klidně dala nazvat propastí. Němky tlačily, střílely, útočily, ale gól v devadesáti minutách dát nedokázaly, a tak se šlo do prvního prodloužení. A sto osmá minuta znamenala konec tohoto krásného snu, to totiž Angererovou z úhlu propálila Maruyamaová a poslala Japonsko do dalšího kola.

Trochu mimo zájem tak zůstalo druhé čtvrtfinále toho dne, ve kterém proti sobě nastoupily týmy Anglie a Francie, dva nesmiřitelní rivalové. Hrdý Albion ještě před začátkem mistrovství vyhlašoval sebevědomě něco o zlatu, ale zase z toho nic nebylo. Elise Bussagliová totiž v osmdesáté osmé minutě odpověděla na vedoucí gól Scottové a pokutové kopy patřily Francii.

Další čtvrtfinálový den načal souboj silných Švédek s Austrálií, v tomto utkání nebylo moc co řešit, Seveřanky svého soupeře jasně přejely a zaslouženě postoupily po výsledku 3:1, hlavní hvězdou se stala Lotta Schelinová, autorka jednoho gólu a dvou asistencí.

A na závěr šlágr, Brazílie proti USA, kromě Německa největší favorité šampionátu. Hrál se zajímavý fotbal, jenž přinesl první branku už ve druhé minutě, kdy se do vlastní branky trefila brazilská obránkyně Daiane. V šedesáté osmé minutě nadvakrát z penalty vyrovnala Marta a šlo se do prodloužení. I v něm se na trefu čekalo jen dvě minuty a znovu se trefila Brazilka, ale tentokrát to bylo do správné brány, skórovala Marta. Ve druhé minutě nastavení ovšem poslala utkání k penaltovému rozstřelu Abby Wambachová, když se trefila hlavou po rohovém kopu. V rozstřelu zaváhala jen nešťastnice zápasu Daiane, a tak se Američanky mohly těšit na semifinále.

Semifinále

Boje o finále přinesly dva shodné výsledky, oba duely skončily 3:1. První semifinále bylo o něco jednoznačnější záležitostí, Švédky překvapivě nestíhaly a zaslouženě podlehly Japonsku 1:3. Nejtvrdší direkt dala přitom Švédkám předzápasová rozcvička, při které se zranila kapitánka Segerová i další hráčka základní sestavy Fischerová. Tyto ztráty Seveřanky hodně poznamenaly, nic na tomto faktu nezměnila ani desátá minuta, ve které se trefila Oqvistová. To však byla ojedinělá příležitost evropských fotbalistek, jinak Japonky s přehledem diktovaly tempo hry a třemi góly hladce otočily průběh zápasu. Dvakrát se trefila Kawasumiová, jeden zásah přidala Sawaová a byl z toho již zmiňovaný výsledek 3:1.

Druhé semifinále bylo rozhodně vyrovnanější, vždyť ještě jedenáct minut před koncem souboje mezi Francií a USA platit nerozhodný stav 1:1. Poté ovšem zaúřadovala Abby Wambachová, pojistku přidala o tři minuty později Alex Morganová a ve finále byly i Američanky.

O 3. místo

Náplast v podobě bronzových medailí získaly Švédky, které v boji o třetí místo udolaly Francii 2:1. Hrál se pohledný fotbal z obou stran, skóre otevřela největší hvězda švédského vývěru Lotta Schelinová. Těsně po přestávce vyrovnala Thomisová, bronzovou radost však svému týmu zajistila rozhodující trefou Marie Hammarstromová.

Finále

Finálový střet Japonska a USA byl nádhernou tečkou za nádherným šampionátem v Německu. A to i přesto, že ještě do devětašedesáté minuty trval stav 0:0! Právě v tu chvíli ale zaúřadovala Alex Morganová a přiblížila Američanky zlatu, devět minut před koncem však vyrovnala Aya Miyamaová a začínalo se od nuly. Prodloužení také přineslo dvě branky, nejprve se trefila Wambachová, jenže ve sto sedmnácté minutě si vynutila penalty japonská kapitánka Homare Sawaová. A tak musela finálové utkání rozhodnout loterie v podobě rozstřelu. Jako první šla na řadu Američanka Boxxová, ale Kaihoriovou nepřekonala. Miyamaová pak poslala Japonsko do vedení, a když na úvod druhé série zaváhala i Lloydová, vypadalo to pro Asiatka dobře. Jenže Soloová poté vychytala Nagasatovou a uchovala pro svůj tým šanci na vítězství. Ovšem tu zazdila další penaltou Heathová a Sakaguchiová na druhé straně nezklamala. Jako jediná z USA se trefila Abby Wambachová, ale i tak měla na kopačce rozhodnutí Kumagaiová. Ta svou životní střelu proměnila a Japonky tak mohly oslavit zlaté medaile, jsou novými mistryněmi světa.

All-Stars tým

Přejděme k druhé části tohoto souhrnu, ve které si připomeneme největší hvězdy uplynulého světového mistrovství. Pro složení ideální jedenáctky šampionátu jsem zvolil rozestavení 3-4-3, a to z jednoduchého důvodu, na turnaji útok převyšoval obranu. Tak tedy:

Brankářka: Hope Soloová (USA)

Třetí nejlepší hráčka turnaje podle FIFA. Je třeba něco víc dodávat? Pokud přecijen ano, Soloová si podle oficiálních statistik připsala nejvíce úspěšných zákroků, vychytala penalty s Brazílií a lví podíl měla i na postupu do finále přes Francii, která měla několik gólových příležitostí. Kaihoriová z Japonska sice zazářila ve finálovém rozstřelu, Soloová je přesto jasnou volbou.

Pravá obránkyně: Alex Scottová (Anglie)

Jediná zástupkyně Anglie v ideální jedenáctce. Hodně (až moc) se čekalo od Kelly Smithové a Ellen Whiteové, ty však zůstaly mírně za očekáváním, a protože obránkyně obecně příliš nezářily, dostalo se alespoň na Alex Scottovou, která působila hodně jistým dojmem, své spoluhráčky zásobovala přesnými centry a spolehlivě bránila.

Stoperka: Elise Kellond-Knightová (Austrálie)

I hráčka Austrálie se vešla do tohoto výběru. Kellond-Knightová hrála skvěle, perfektně řídila z pozice stoperky celou obrannou fázi svého týmu a výrazně se zasloužila o to, že Australanky prošly do čtvrtfinále. Ne vstřelenými góly, ale neocenitelnou prací v defenzivě.

Levá obránkyně: Sonia Bompastorová (Francie)

Obrannou trojici uzavírá Francouzka Sonia Bompastorová. Ta dirigovala obranu Francie a dokonce přidala i jeden gól, na víc než prohru 1:3 v semifinále to však nestačilo. Dalšími adeptkami na pozici v ideální sestavě byly Georgesová z Francie, Erika z Brazílie a Němka Bartusiaková.

Pravá záložnice: Kerstin Garefrekesová (Německo)

Jednoznačně nejlepší Němka a největší hrdinka domácího publika. Garefrekresová sice jako kapitánka selhala, svůj tým ke kýženému zlatu nedovedla, ovšem rozhodně to není její vina. Jedna z největších hvězd turnaje, k poctivé práci přidala i dva góly, byla všude. Ostatní Němky by si z Garefrekesové měly vzít příklad.

Střední záložnice: Caroline Segerová (Švédsko)

Její zranění z předzápasové rozcvičky znamenalo semifinálovou porážku s Japonskem, to si troufám říct. Vždyť Segerová je kapitánka Švédek, ze své pozice střední záložnice skvěle určuje tempo hry, přináší svým spoluhráčkám klid. Nemohla hrát lépe, obrovská škoda, že to nemohla prokázat v semifinále.

Střední záložnice: Homare Sawaová (Japonsko)

Podle FIFA nejlepší hráčka šampionátu a musím říct, že s touto volbou naprosto souhlasím. Vždyť Sawaová je kapitánka nových světových šampiónek, navíc se stala nejlepší střelkyní turnaje, dala pět gólů a přidala jednu asistenci. A to všechno z pozice defenzivní záložnice! Úctyhodný výkon, Sawaová je poprávu novou královnou ženského fotbalu.

Levá záložnice: Aya Miyamaová (Japonsko)

Další zástupce mistryň světa. Miyamaová ze středu pole skvěle rozdělovala přihrávky, navíc přidala dvě branky. Zvlášť úspěšný zásah ve finále, který devět minut před koncem normální hrací doby posunul zápas do prodloužení a podpořil konečný japonský triumf. Skvělé výkony předvedly také Anonmanová z Guiney nebo Necibová z Francie, na ně se však nedostalo.

Pravá útočnice: Lotta Schelinová (Švédsko)

Právě na ní se nejvíce projevila absence Segerové. Schelinová, jinak jednoznačně největší hvězda Švédska na turnaji, si bez přihrávek své kapitánky nevěděla rady, působila hodně bezmocným dojmem. To však není obrázek popisující všechny její výkony, nýbrž výjimka, jinak byla Schelinová nezastavitelná.

Střední útočnice: Abby Wambachová (USA)

Získala Stříbrný míč pro druhou nejlepší hráčku MS. Je však velmi pravděpodobné, že kdyby finále skončilo vítězstvím USA, vyhrála by právě Wambachová, ta odehrála životní turnaj, dokonce skončila na třetím místě mezi nejlepšími střelkyněmi, trefila se čtyřikrát. A to přitom do čtvrtfinále šla s jedním zásahem na kontě, poté však ve stodvaadvacáté minutě zápasu s Brazílií vyrovnala na 2:2 a zařídila vítězné penalty a skórovala i v semifinále a finále, i v něm v prodloužení. Navíc jako jediná z Američanek nezaváhala v penaltovém rozstřelu.

Levá útočnice: Marta (Brazílie)

Upřímně, čekalo se víc. To však neznamená, že by snad hrála špatně, to spíš naopak. Jenže od pětinásobné nejlepší fotbalistky roku z posledních pěti let se tak nějak automaticky očekává bezkonkurenční fotbal, a to v podání Marty neplatilo. Ano, získala Stříbrnou kopačku pro druhou nejlepší střelkyni, ale svůj hlavní cíl, tedy dovést Brazílii ke zlatu, nesplnila.

Nejkurióznější situace

Než přejdu k výběru tří nejkrásnějších branek skončeného šampionátu, přidám jednu perličku, o kterou se ještě ve skupinové fázi postarala obránkyně Brunaová z Rovníkové Guiney. Ta ve vlastním pokutovém území nepochopitelně vzala míč do rukou, několik vteřin s ním šla, až ho po chvilce pustila. Penalta a červená karta, řeklo by se. Omyl, celá situace zůstala bez jediného trestu!



Nejhezčí góly MS 2011

Na úplný závěr přidám slibované nejkrásnější branky turnaje, od třetího po první. Dobrá tečka za krásným turnajem, co myslíte?





Autor: Michal Hruška

Komentáře (7)

Přidat komentář
smazaný uživatel

Nejak mi tam chybi ALEX MORGAN,nemyslite?????

Reagovat
smazaný uživatel

tak nejlepší útočnice nebyla jinak to byla nejhezčí fotbalistka na MS

Reagovat
Kovi81

Reagovat
smazaný uživatel

To rozhodně... tý je na hřišti až škoda.

Reagovat
Godwinson

Lotta

Osobně bych tam dal i Deliovou, protože to byla jediná schopná hráčka francouzské ofenzívy :) Ale chápu, jedenáctka není nafukovací.

Reagovat
smazaný uživatel

Ja souhlasím z rozhodkyní. Jen blb by písknul vuči brance Rovníkové Guineie za přenos balounu pjenaltu, když ty holky možná tak celkem ani nechápou pravidla. Soupeř byl rád, že vubec má nějakého sparingpartnera k doplnění čtyřčlenné skupiny.

Reagovat
Radin

Schelin mě moc neohromila ani v základní skupině tak nevím..Dál sem Švédky bohužel moc neviděl..na levé obraně sem viděl hrát skvěle Sáru Thunebro,ale je pravda že asi taky jen jeden match.Jinak díky moc za článek :-)

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele