All-Stars jarní části Bundesligy aneb nejlepší jedenáctka, sestava překvapení a zklamání

22.05., 15:09
Názory a komentáře
Brankář Leverkusenu Lukas Hradecky zvedá před fanoušky trofej pro vítěze Bundesligy (© Bayer Leverkusen)
Zaujalo nás

Leverkusen si ve velkém stylu dokráčel pro premiérový mistrovský titul, Bayern nakonec nestačil ani na Stuttgart. Nejvyšší německou soutěž opouští Darmstadt a taky kolínští "Kozli". Hlavní výsledky jarní části 1. Bundesligy tedy známe. Kteří hráči však v uvedeném období excelovali? Kteří naopak propadli? A co zajímavého ještě tzv. "Rückrunde" přinesla?

Bývalo zvykem, že se bundesligová sezona dělila na dvě stejně dlouhé části. Hned několik vlivů (koronavirus, "zimní" mistrovství světa, další přizpůsobení se programu jiných soutěží) ovšem tento stav změnilo a způsobilo nerovnováhu mezi podzimní a jarní polovinou ročníku. Tentokrát se víc protáhla ta jarní, tedy Rückrunde, během níž mohli fanoušci německé kopané zhlédnout hned 18 kol.

Toto období pečlivě sledovali i čtyři zapálení příznivci. Dominik Husťak, jenž svými trefnými příspěvky komentuje dění v diskuzích na EuroFotbalu pod přezdívkou Rudnevs. Peter Barin alias cologneFC, jehož sedmý sestup oblíbeného Kolína rozhodně neodradí od dalšího fandění. Stano Suvák, který má jakožto komentátor televizní stanice Nova Sport Bundesligu týden co týden na očích. A Ondřej Vaculík, redaktor EuroFotbalu, jenž své poznatky předává pod přezdívkou andrew96, případně v previews a speciálních článcích.

Vyjmenovaná čtveřice měla již tradičně za úkol vybrat ty nejzajímavější individuality uplynulé části sezóny. Konkrétně sestavila:

1) Nejlepší jedenáctku - sestavu největších hvězd Rückrunde i s trenérem.
2) Sestavu překvapení - tým hráčů, od nichž se toho moc nečekalo, a přesto zazářili. Nebo takových, kteří dosud nebyli moc známí a "vyletěli", restartovali svou kariéru, objevili se na scéně poprvé. Stejné atributy platí i pro trenéra.
3) Sestavu zklamání - skvadra hráčů, od nichž se naopak čekalo dost, ale z různých důvodu (forma, zranění) zklamali nebo byli prostě příšerní. Pro kouče opět platí totéž.

Výběr sestav se sice na EuroFotbalu objevuje již poněkolikáté, letos ale zavádí jednu novinku. Na přání čtenářů doplňuje každou sestavu průvodní komentář vysvětlující, proč se daný autor rozhodl právě pro ty či ony muže. Prostor rozepsat se dostali autoři taky ve zbývajících dvou tradičních sekcích, kdy volili nejprve tři největší pozitivní překvapení Rückrunde a následně stejný počet zklamání.

Nejlepší jedenáctka

Dominik: Gregor Kobel (Dortmund) - Alejandro Grimaldo (Leverkusen), Waldemar Anton (Stuttgart), Jonathan Tah (Leverkusen), Jeremie Frimpong (Leverkusen) - Robert Andrich (Leverkusen), Granit Xhaka (Leverkusen) - Florian Wirtz (Leverkusen), Chris Führich (Leverkusen) - Harry Kane (Bayern), Loïs Openda (Lipsko).
Trenér: Xabi Alonso (Leverkusen).

Proč tato sestava: Ospravedlňujem sa za možno priveľa hráčov Leverkusenu, no takúto sezónu treba oceniť. V bráne miesto Hradeckeho dostal prednosť Kobel, nakoľko Hradecky až toľko príležitostí vyniknúť nemal, ako aj sám povedal v ikonickom rozhovore v slovenčine. Andrich urobil obrovský skok, jeho mentalita pomohla Bayeru k titulu a stal sa veľmi dôležitým hráčom pre Leverkusen a pre reprezentáciu. Waldemar Anton si za svoje výkony získal pozvánku až na Euro, ostatné posty mi prídu relatívne jednoznačné. Harry Kane odohral úžasný rok a z môjho pohľadu je trošku škoda, že sa stal terčom posmeškov za nepodarenú sezónu Bayernu. Na poste trénera Alonsovi zdatne sekunduje Sebastian Hoeneß, ktorý si zaslúži aspoň takúto čestnú zmienku.

Peter: Gregor Köbel (Dortmund) - Jeremie Frimpong (Leverkusen), Jonathan Tah (Leverkusen), Min-jae Kim (Bayern), Alejandro Grimaldo (Leverkusen) - Chris Führich (Stuttgart), Robert Andrich (Leverkusen), Leroy Sané (Bayern), Xavi Simons (Lipsko) - Harry Kane (Bayern), Serhou Guirassy (Stuttgart).
Trenér: Xabi Alonso (Leverkusen).

Proč tato sestava: Kobel držal Dortmund v tejto sezóne na vyšších priečkach a bol podľa mňa jednoznačne najlepším brankárom v lige. Obrana bola jasná hneď od začiaťku, v tejto sezóne nemal Leverkusen v obrane konkurenciu. Tréner Alonso vytiahol hráčov v obrane Leverkusenu na výslnie. Najväčší problém som mal vybrať hráčov v strede poľa, nakoniec som dal hráčov z rôznych klubov. Führich podával v tejto sezóne vynikajúce výkony a zabezpečil si aj nomináciu na Euro, Sané možno nepodával svoje najlepšie výkony, ale na nomináciu do ankety to stačí. Andrich a Simons ma veľmi príjemne prekvapili. Útok bol jasný, Kane a Guirassy sa dlho pretekali o kanón pre najlepšieho strelca a boli najlepšími útočníkmi v súťaži.

Stano: Gregor Kobel (Dortmund) - Alejandro Grimaldo (Leverkusen), Mats Hummels (Dortmund), Jonathan Tah (Leverkusen), Jeremie Frimpong (Leverkusen) - Granit Xhaka (Leverkusen), Atakan Karazor (Stuttgart) - Florian Wirtz (Leverkusen) - Deniz Undav (Stuttgart), Serhou Guirassy (Stuttgart), Harry Kane (Bayern).
Trenér: Xabi Alonso (Leverkusen).

Proč tato sestava: Hráči Leverkusenu dominujú v mojom výbere najmä pre to, že aj keď Alonso vo veľkom rotoval zostavu v Bundeslige a v Európskej lige, stále dokázali hrať dominantne a nemenili vôbec svoj štýl hry. Granit Xhaka ako tvorca kreatívnych myšlienok to pravidelne otváral cez kreatívneho Floriana Wirtza a mimoriadne produktívni boli aj krajní wingbeci Frimpong a Grimaldo. Na strane Stuttgartu možno prekvapivé meno, ale Atakan Karazor po odchode Wataruho Enda, dokázal v strede poľa získať množstvo lôpt a upokojiť hru na strane VfB. Dvojica Guirassy-Undav hrala počas celej sezóny takmer naslepo a boli jasnými lídrami ofenzívy Stuttgartu.

Ondřej: Gregor Kobel (Dortmund) - Pavel Kadeřábek (Hoffenheim), Jonathan Tah (Leverkusen), Hiroki Ito (Stuttgart), Alejandro Grimaldo (Leverkusen) - Granit Xhaka (Leverkusen), Chris Führich (Stuttgart) - Florian Wirtz (Leverkusen), Deniz Undav (Stuttgart) - Harry Kane (Bayern), Loïs Openda (Lipsko).
Trenér: Xabi Alonso (Leverkusen).

Proč tato sestava: Bez větších potíží by šlo navolit celou základní jedenáctku Leverkusenu. Nicméně ne všichni si i během jara udrželi formu z podzimu - ať už kvůli zraněním nebo účasti na Africkém poháru národů. Ze Stuttgartu jsou taktéž vybrány výrazné individuality jinak skvěle fungujícího celku. Serhou Guirassy odpustí, v útoku je ale prostě silná konkurence a jeho spoluhráč Undav hrál během Rückrunde v ještě větší fazóně. Překvapivě se může jevit výběr Kadeřábka, při zvoleném rozestavení ale na pravý kraj obrany zas tolik adeptů není. Nicméně i bez tohoto hlediska má za sebou odchovanec pražské Sparty dost možná životní sezónu za dobu, co působí v Bundeslize.

Sestava překvapení

Dominik: Alexander Nübel (Stuttgart) - Maximilian Mittelstädt (Stuttgart), Hiroki Ito (Stuttgart), Robin Koch (Frankfurt), Ian Maatsen (Dortmund) - Anton Stach (Hoffenheim), Angelo Stiller (Stuttgart) - Robin Hack (Mönchengladbach), Kevin Stöger (Bochum) - Deniz Undav (Stuttgart), Maximilian Beier (Hoffenheim).
Trenér: Bo Henriksen (Mainz).

Proč tato sestava: V zostave sa nachádza veľa hráčov Stuttgartu, tento rok boli ich výkony asi najväčším prekvapením zo všetkých. Mittelstädt na jar minulej sezóny zostúpil s Herthou, o rok neskôr je z neho reprezentant a vicemajster. Tento vývoj nečakal skutočne asi nikto. Vyzdvihol by som veľmi efektívneho Robina Hacka, kvôli ktorému som na jar rád pozerával zápasy Gladbachu. Stöger zrie ako víno a zažíva podarenú jeseň svojej kariéry. Jeho šance vytvárajúce nahrávky a celkovo štatistiky sú naozaj skvelé. Odporúčam ho sledovať aj budúcu sezónu v drese Unionu. Na miesto trénera som zvolil Henriksena, nakoľko Hoeneß sa ukázal už aj v Hinrunde, a preto čiste len v rámci Rückrunde nebol až takým prekvapením narozdiel od dánskeho trénera, ktorý v Mainzi vzbudil eufóriu. Celkovo sa zostava prekvapení nesie najmä v duchu mladých nádejí pre budúcnosť Nemecka a bude zaujímavé sledovať ich ďalší vývoj.

Peter:Lukas Hradecky (Leverkusen) - Josip Stanišić (Leverkusen), Waldemar Anton (Stuttgart), Hiroki Ito (Stuttgart), Max Finkgräfe (Köln) - Robin Hack (Mönchengladbach), Kevin Stöger (Bochum), Angelo Stiller (Stuttgart), Marcel Sabitzer (Dortmund) - Deniz Undav (Stuttgart), Karim Adeyemi (Dortmund).
Trenér: Sebastian Hoeneß

Proč tato sestava: Do brány som dal Hradeckeho, pretože ma veľmi príjemne prekvapil ako sa zhostil líderskej pozície. Dobre dirigoval aj obranu a keby mal viac práce, tak by som ho dal aj do zostavy ročníka. Spomedzi obrancov bol Stanišić jasná voľba, hosťovanie mu prospelo. Stuttgart hral celú sezónu vynikajúco a zaslúžene skončil druhý a ich obrana fungovala skvelo. Mňa osobne veľmi príjemne prekvapil Max Finkgräfe, má pred sebou veľkú budúcnosť. V strede poľa boli jasnou voľbou Hack a Stöger. Ich výkony pomohli ich mužstvám k dôležitým bodom a záchrane. Undav bol dôležitou súčasťou Stuttgartu a na Adeyemiho mám slabosť :).

Stano: Oliver Baumann (Hoffenheim) - Ian Maatsen (Dortmund), Keven Schlotterbeck (Bochum), Waldemar Anton (Stuttgart), Mitchell Weiser (Werder) - Angelo Stiller (Stuttgart), Marcel Sabitzer (Dortmund) - Kevin Stöger (Bochum) - Robin Hack (Mönchengladbach), Maximilian Beier (Hoffenheim), Loïs Openda (Lipsko).
Trenér: Sebastian Hoeneß (Stuttgart).

Proč tato sestava: Gólmana Baumanna som vybral preto, že mal najviac práce spomedzi brankárov v Bundeslige, vychytal množstvo góloviek a aj vďaka nemu ide Hoffenheim do Európy. V obrane stabilný Waldemar Anton, Keven Schlotterbeck bol podľa mňa takisto stabilný a navyše aj gólový. Kevin Stöger bol tvorcom hry Bochumu a veľmi nebezpečne zahrával aj štandardky. Robin Hack mal najlepšiu jar v kariére a ešte podľa mňa o ňom budeme počuť, možno o pár rokov aj v inom klube. Openda sa dokázal veľmi rýchle aklimatizovať na náročnú Bundesligu. Medzi trénermi som zvažoval aj Henriksena z Mainzu, ktorý potiahol s mužstvom skvelú sériu v závere sezóny a je aj veľký showman a sympaťák. Napokon som sa ale rozhodol pre Hoeneßa, pretože dostať sa na druhé miesto po vlaňajšej náročnej sezóne, je pre Stuttgart obrovský skok.

Ondřej: Michael Zetterer (Brémy) - Josip Stanišić (Leverkusen), Robin Koch (Frankfurt), Piero Hincapié (Leverkusen) - Joshua Kimmich (Bayern), Robert Andrich (Leverkusen), Marcel Sabitzer (Dortmund), Maximilian Mittelstädt (Stuttgart) - Kevin Stöger (Bochum) - Robin Hack (Mönchengladbach), Benjamin Šeško (Lipsko).
Trenér: Bo Henriksen (Mainz).

Proč tato sestava: Líbí se mně akční a efektivní styl chytání Zetterera, Jiří Pavlenka neměl šanci na návrat mezi tři tyče Werderu. Stanišić ani Hincapié zprvu nepatřili do sestavy Leverkusenu, kvůli výpadkům spoluhráčům ale dostali prostor - a vedli si velmi dobře. To samé platí pro Anrdicha, jenž dokonce míří do základní jedenáctky německé reprezentace. Z Kocha se stává lídr Frankfurtu, po zimní přestávce se výrazně zlepšil Sabitzer, který Dortmund dokonce táhl. Kimmich se po letech vrátil na pravý kraj hřiště a zdá se, že mu to tam svědčí víc než ve středu pole. Šeško se na jaře rozstřílel, jeho zásahy jsou navíc často výstavní.

Sestava zklamání

Dominik: Manuel Riemann (Bochum) - Sacha Boey (Bayern), Kevin Vogt (Union), Niklas Süle (Dortmund), Ramy Bensebaini (Dortmund) - Naby Keïta (Brémy), Donny van de Beek (Frankfurt) - Florian Kainz (Köln), Dejan Ljubičić (Köln) - Kevin Volland (Union), Saša Kalajdžić (Frankfurt).
Trenér: Nenad Bjelica (Union).

Proč tato sestava: Na pozíciu brankára som zvolil Manuela Riemanna, dôvod rovnako ako u kolegu - sťažovanie sa smerom k spoluhráčom. Ťažko povedať, čo presne je Sülemu, narozdiel od niektorých expertov mi príde príliš jednoduché zvaliť to na prehnanú konzumáciu kebabov. Zrejme má nejake problémy, je však pravda, že sa potrebuje dostať späť do formy. Ďalej sa zostava skladá z hráčov Kölnu, napriek tomu že zostup je skôr tímová práca a po zákaze prestupov sa dal očakávať, od rakúskej dvojičky som predsa len čakal, že FC poťahá o trošku viacej. Kalajdžić za zranenie nemôže, bol ale jeden z hráčov, na ktorých som sa tešil, a preto ma jeho výpadok sklamal. V podobe zahrnutia Keïtu a Bjelicu sa snažím istým spôsobom okrem slabších výkonov sankcionovať aj vystupovanie.

Peter: Manuel Rieman (Bochum) - Benno Schmitz (Köln), Kevin Vogt (Union), Niklas Süle (Dortmund), Leart Paqarada (Köln) - Ellyes Skhiri (Frankfurt), Florian Kainz (Köln), Mahmoud Dahoud (Stuttgart), Konrad Laimer (Bayern) - Bryan Zaragoza (Bayern), Kevin Volland (Union).
Trenér: Thomas Tuchel (Bayern).

Proč tato sestava: Riemann sklamal nielen ako brankár, ale aj ako človek. V obrane mám dvoch hráčov FC, od ktorých sa čakalo viac a nakoniec ich vytlačili zo zostavy mladíci, navyše Schmitza vytlačil útočník Thielmann, ktorý hrával nakoniec v obrane. Najviac ma sklamal Skhiri, od ktorého som čakal oveľa viac. V Kolíne bol hviezdou ligy a vo Frankfurte sa stratil. Ostatní stredopoliari hrali hlboko pod svoje možnosti. Do útoku som zaradil Zaragozu, ktorý prišiel za veľké peniaze a neukázal vôbec nič. Volland sklamal asi najmä sám seba a na túto sezónu by najradšej zabudol nielen on, ale celý Union.

Stano: Koen Casteels (Wolfsburg) - Robin Gosens (Union), Min-jae Kim (Bayern), Kevin Vogt (Union), Nico Elvedi (Mönchengladbach) - Ellyes Skhiri (Frankfurt), Dejan Ljubičič (Kolín) - Naby Keïta (Werder) - Vincenzo Grifo (Freiburg), Alassane Pléa (Mönchengladbach), Kevin Volland (Union).
Trenér: Niko Kovać (Wolfsburg).

Proč tato sestava: Od gólmana Casteelsa som očakával, že viac podrží Wolfsburg pri svojej rozlúčke. Celkovo ale nefungovala defenzíva VfL a aj preto som vybral trénera Kovača, pretože na to aký mal kvalitný káder, opäť zažili "Vlci” veľké sklamanie. V obrane Gladbachu Elvedi na svoje pomery robil veľa chýb, Kimovi nevyšla sezóna, aj keď treba otvorene povedať, že keď hral s Mathijsom De Ligtom namiesto Upamecana, tak vyzerala defenzíva Bayernu oveľa lepšie. Naby Keïta po zraneniach nedokázal prijať kritiku a skončil v Brémach neslávne. Grifo, Pléa a Volland boli na jar málo produktívny a neboli lídrami svojich tímov, čo sa od nich očakávalo.

Ondřej: Manuel Riemann (Bochum) - Sacha Boey (Bayern), Attila Szalai (Freiburg), Matej Maglica (Darmstadt), Ramy Bensebaini (Dortmund) - Naby Keïta (Brémy), Donny van de Beek (Frankfurt), Mahmoud Dahoud (Stuttgart) - Saša Kalajdžić (Frankfurt), Ludovic Ajorque (Mainz), Junior Adamu (Freiburg).
Trenér: Niko Kovać (Wolfsburg).

Proč tato sestava: Riemann už na tuto úroveň zřejmě nemá - místo zákroků křičí na spoluhráče a není divu, že nakonec došlo k jeho vyřazení z kádru. Szalai má za sebou velmi bídnou první sezónu v Bundeslize, Maglica byl nejhorší z hrozné obrany Darmstadtu. Při angažování Bensebainiho se Dortmund prostě spálil, to Boey v Bayernu ještě může dostat šanci, musí ale zabrat - a taky se uzdravit. Záloha vypadá na jména velmi slušně, o to větší bylo v mých očích zklamání z jednotlivých výkonů. O Keïtovi již napsali kolegové, Van de Beek v Eintrachtu taky zcela vyhořel, Dahoud se zase nechytil v rozjetém Stuttgartu. Ajorque se trápil už na podzim a ani na jaře se na rozdíl od spoluhráčů nepotkal s formou. Od poměrně drahého Adamua jsem ve Freiburgu čekal mnohem víc.

Co nás ještě překvapilo

Dominik:
1. Ukončenie hegemonie Bayernu. Nie len, že ma to teší, zároveň ma úprimne prekvapilo, že Bayer a VfB udržali formu aj na jar. Bundesliga to potrebovala, čo uznajú zrejme i niektorí fanúšikovia Bayernu.
2. Výsledky nemeckých tímov v európskych súťažiach.
3. Zvýšený počet nemeckých hráčov vo forme, čo vytvára nádej reprezentácii na zopakovanie letnej rozprávky. Obzvlášť Bayer a VfB sa reprezentácii postarali o viaceré nové tváre.

Peter:
1. Leverkusen a ich titul bez prehry. Klobúk dole.
2. Stuttgart a ich druhé miesto.
3. Heidenheim a ich cesta až do Európy?

Stano:
1. Leverkusen, ich dominancia a nezlomná vôľa. Nie len, že neprehrali počas celej sezóny, ale dokázali viackrát v nadstavenom čase aspoň vyrovnať. Navyše mali nabitý program a stále hrali v troch súťažiach. Myslím, že rekord Leverkusenu sa zapíše do futbalovej histórie na pekných pár desiatok rokov a bude nároćné ho prekonať.
2. Stuttgart, miestenka v Lige majstrov a druhé miesto. V uplynulej sezóne sa zachraňovali v baráži, priviedli pár veľmi zaujímavých posíl ako Deniz Undav. Inak zostal ich káder prakticky pokope. Hrali veľmi ofenzívne a myslím, že aj svojím prejavom si získali množstvo fanúšikov.
3. Heidenheim, ako nováčik s jedným z najnižších rozpočtov a ich pohodová záchrana. Na jar už vopred vedeli, že môžu hrať uvoľnene, najmä v domácom prostredí hrali ofenzívne, na brejky a aj za cenu toho, že inkasujú, chceli hrať futbal. V predsezónnych prognózach ich viaceré nemecké médiá videli v Bundeslige len jednu sezónu. Napokon z toho bola takmer pohárová miestenka a nečakané ôsme miesto.

Ondřej:
1. Stuttgart, který nejen, že na jaře nepolevil, ale ještě se snad i zlepšil a ze subjektivního pohledu hrál nejlepší fotbal v soutěži.
2. Heidenheim - místo bojů o záchranu (úspěšně?) atakoval pohárovou Evropu. Na skromného nováčka vynikající počin.
3. Podpora fanoušků Mainzu a Kölnu v boji o záchranu - přesně to dělá Bundesligu tak krásnou.

Co nás ještě zklamalo

Dominik:
1. Spiaci obri zostávajú spať v druhej lige.
2. Obaja chorvátski tréneri, ktorí sa v tomto ročníku vyskytli. VfL a Union mali na viac. Pri Unione sa dá pokles vysvetliť únavou a prirodzeným úpadkom (nie každý rok sa dá hrať o Európu), ale to ospravedlňuje skôr Fischera než Bjelicu. Ak by po Fischerovi prišiel iný tréner, domnievam sa, že Union mohol byť zachránený skôr.
3. Mám pocit, že Frankfurt mal trošku na viac. Odchody Kola Muaniho či Kamadu samozrejme zaboleli, myslím si však, že kvalita bola aj na strane príchodov. Sezóna bola nakoniec celkom solídna, ale v alternatívnom vesmíre či s iným trénerom by tam tento rok urobili iný vietor.

Peter:
1. FC a asi nemusím rozvíjať, že prečo. To by bolo na samostatný článok.
2. Bayern a ich ukončenie nadvlády. V lige som od nich čakal viac.
3.Druhá Bundesliga sa stáva divácky atraktívnejšia ako prvá.

Stano:
1. Bayern a nie len výsledkové sklamanie, ale aj vyjadrenia klubu. Po Tuchelovom konci dostával Max Eberl od možných adeptov na trénerský post jedno odmietnutie za druhým. Následne zvažovali, že Tuchel predsa len zostane, ale ten si kládol podmienky, ktoré pre zmenu boli pre klub neakceptovateľné. V Mníchove musia jasne nastaviť pravidlá. Ide o veľkoklub, o ktorý by sa mali tréneri biť a nie ho odmietať.
2. Union Berlín a jeho záchrana až v poslednom kole. Na jeseň si užili Ligu majstrov a každý rok sa v tabuľke posúvali vyššie a vyššie. V tejto sezóne mali nevydarené nákupy a myslím, že im nevyšiel ani ťah s chorvátskym trénerom Nenadom Bjelicom.
3. Protesty ultras proti možnému vstupu zahraničného investora do DFL-ky. Na jednej strane to ukázalo ich silu a súdržnosť. Na druhej, zápasy mali aj vyše 20 nadstavených minút a zbytočne to "prilialo olej do ohňa”. Napokon však vedenie ustúpilo a pochopilo, že ak niečo v Nemecku dobre funguje, nemá zmysel sa ani len to pokúšať meniť.

Ondřej:
1. Dva ostudné výprasky Darmstadtu v domácím prostředí (proti Augsburgu a Hoffenheimu) zanechávající na už tak bídném účinkování "Lilií” v Bundeslize ještě hořčí pachuť.
2. Okolnosti ohledně debaty o vstupu investorů do Bundesligy, kdy se ukázalo, že ne všechny kluby reálně dodržují pravidlo 50 + 1 a ve vlastních orgánech schválená stanoviska, což jen prohloubilo nedůvěru fanoušků k funkcionářům.
3. Zaostávající kvalita mužstev od šestého místa v tabulce níž oproti špičce.

Autor: Ondřej Vaculík

Komentáře (80)

Přidat komentář
fenixLFC

doplnenie popiskov "na ziadost citatelov" si trochu egoisticky budem ratat ako osobne plus ale nie, takto je to podstatne lepsie a vdaka za to. zas sa clovek dozvedel o nieco viac. co ma teda trochu prekvapilo ze sa ani v jednej zostave roka neobjavil nikto od piateho miesta (alebo od 4.+kobel ) nizsie. jasne, kane, kobel, stuttgart a leverkusen mali evidentne famozne sezony ale aj tak by som cakal ze sa vo zvysnych 13 timoch najde niekto kto bude hviezdit. ale tym sa asi potvrdzuje posledny bod od ondreja, rozostup timov od 6. miesta. a druha vec co je zaujimava ze Kim je v zostave sklamani aj roka

Reagovat
Rudnevs

Jednak je tam tá medzera medzi TOP6 a zvyškom. A po druhé, na tieto účely sa mi ponúka skôr tá zostava prekvapení, kde máme možnosť oceniť výkony hráčov aj z tých slabších klubov. Pokiaľ som nejakeho hráča zo slabšieho tímu zvažoval dať do najlepšej zostavy, bol to Robin Hack. Veľmi efektívny, asi životná Rückrunde a na jar gólovo ťahal Gladbach.

Reagovat
andrew96

Ano, je to na tvůj popud. A díky za to, chvilku jsem přemýšlel, jak to udělat elegantně. Tak snad se povedlo.

Vždyť je tam Kadeř! Kicker má třeba ve své sestavě Besteho, to mu ale za mě víc vyšel podzim (my se bavíme o jaru), nicméně třeba o něm by uvažovat šlo. Jinak je to těžké, v útoku vlastně není šance (takže kein Demirović), Koch nebo Stöger jsou spíš tak akorát na to překvapení.

Reagovat
veikko

Reagovat
Stannis Baratheon

Ten Adeyemi je vtip?

Reagovat
bayern987

píše tam, že má pro něho slabost. Ale samozřejmě objektivně by měl být spíš v sestavě zklamání.

Reagovat
pawels

Reagovat
Jardman

Za co Sané?

Reagovat
Y.Cabaye

Divím se, že se mezi zklamáními neobjevil Václav Černý. I když mě to mrzí, tak za mě je to teda jedno z největších zklamání, a nevím jak moc to je jeho výkony, ale hlavně tím že ho zbytečně rychle odstavili.

Reagovat
St. Pauli

Reagovat
andrew96

Byl v mém předvýběru, nakonec neprošel. On je zklamáním zejména z českého pohledu. Přijde mně, že v očích Němců víc "zklamal" Čvančara, což může být ale způsobeno tím, že šel do fanouškovsky mnohem silnějšího klubu. Ale toho jsem tam dávat nechtěl, zvolení útočníci mě zklamali podstatně víc.

Reagovat
Zelmondo

Reagovat
Xaviercreus

Ondřej má v sestavě překvapení 12 borců Jinak hezkej článek, díky

Reagovat
Grupma

Jeho překvapení nemá mezí.

Reagovat
andrew96

Ok Stiller musel ven nakonec.

Pardon a díky za upozornění.

Reagovat
Werkrider

Ještě Dominik v nejlepší 11 Chris Führich (Leverkusen)

Reagovat
Rudnevs
Reagovat
Werkrider

Beier > Fuhrich

Reagovat
ACSeRw!n

Reagovat
Werkrider

Okamžitě jsem cíleně scroloval na Petrovu nejlepší 11 abych (ne)viděl Wirtze a kluk nezklamal.

Reagovat
cologneFC

Ondrejovi som hovoril, že to budeš reklamovať Ale jednoducho jeho a Xhaku som tam dať nemohol…

Reagovat
pawels

Jako to je slušnej trapas, no

Reagovat
Rudnevs

Inak teda, nakoľko je toto najaktuálnejší článok o BL, doplnil by som pár aktualít, ktoré ma zaujali…

Union má nového manažéra, Oliver Ruhnert bude pracovať z úzadia a jeho miesto zaujme (teraz sa podržte) Horst Heldt. Heldta si cením natoľko, že som v časoch najväčšej krízy bol ochotný prijať ho späť do Schalke s nádejou, že však horšie to už byť nemôže. Že by si však ešte našiel miesto u relatívne ambiciózneho vlaňajšieho účastníka ligy majstrov, kde si z doterajšieho úspešného manažéra spraví podriadeného, to je teda iný comeback. Škoda pre Union.

VfB Stuttgart už rozširuje káder pre budúcu sezónu a robí to celkom šikovne. Diehl, Keitel a Woltemade prichádzajú zadarmo. Možno to nie su posily hodné toho, aby hrali prim u účastníka majstrov, ale traja mladí Nemci zadarmo na rozšírenie kádru? Začiatok leta pre VfB nevyzerá zle.

V Hoffenheime bude končiť pár hráčov a jedným z nich je Robert Skov. Skvelý krídelník, kanonier, zahrávač priamych kopov a môj obľúbenec z Kodane. Hoffenheim z neho v prvej sezóne spravil beka a on tam následne vydržal 5 rokov, čím totálne zabil svoj potenciál. Kto po ňom siahne, neoľutuje a Bundesliga v ňom môže mať ďalšieho hráča, ktorý ešte aj na jeseň svojej kariéry poriadne vyletí. Dúfam, že ostane v Nemecku a nepôjde trebárs do Brentfordu alebo niekam inam do PL.

Reagovat
Breze

Pokial to spravne chapem, tak Ruhnert prejde na poziciu sefskauta na vlastnu ziadost.

Reagovat
Rudnevs

Ano, na vlastnu ziadost. Ale je to skoda. Je to ako keby sa Guardiola stiahol na poziciu asistenta a novym trenerom City by bol Sam Allardyce.

Reagovat
Zelmondo

mate nekdo tip na nejakou dobrou stranku s kvalitnimi streamy, kde by se dalo koukat dneska na EL? nechce se mi platit RTL+

Reagovat
Werkrider

dyť to dává čt

Reagovat
Axelrose

Asi ho překvapilo, že dávají mezinárodní fotbal

Reagovat
Zelmondo

ja ziju v Nemecku, takze mi to je k nicemu

Reagovat
Breze

Pre buducnost dobre streamy najdes tu: https://www.footybite.to/ alebo tu https://totalsportek.pro/

Nezabudni ale na VPN - tu v Nemecku je to nutnost.

Reagovat
manuelo neuero

tady si kdyžtak můžeš vybrat z víc doporučovaných stránek

https://reddit.com/r/Piracy/w/megathread/sports?utm_medium=android_app&utm_source=share

Reagovat
Carles Puyol 5

Chlapi, díky za takové články. Komunita fanoušků Bundesligy tady na EF je jednoznačně nejlepší ze všech. Já osobně skoro žádné komentáře nepíšu, ale na EF chodím zhruba 15 let a i díky Vám jsem přešel ze sledování Premier League na Bundesligu.

Reagovat
Rudnevs

Nakoľko máš v obľúbených Schalke, kľudne sa môžeš do diskusie i zapojiť

Reagovat
Carles Puyol 5

Já právě na psaní komentů moc nejsem, o čemž svědčí i moje teprve nedávná registrace po x letech čtení diskuzí. Ale od tebe si vždycky rád přečtu postřehy a novinky protože máš velký přehled a plno super informací

Reagovat
Rudnevs

díky, to rád počujem

Reagovat
HalaMadrid_Flx

Reagovat
St. Pauli

Reagovat
Gurjewitsch

Tu by som sa s dovolením pripojil. Mám to podobne, do diskusií síce príliš neprispievam (nemám v obľúbených Schalke ), ale články a komentáre o BL čítam denne už pár rokov.

Len tak ďalej chalani!

Reagovat
Rudnevs

Ach.. Dortmund.. porazí ma

Len sranda Ste tu všetci vítaní a som rád, že to tu niekto aj číta

Reagovat
Gurjewitsch

Práve ta zdravá rivalita je tu super, to k tomu patrí hecovať sa treba, bez toho by tu bola nuda

Reagovat
HalaMadrid_Flx

Reagovat
Zelmondo

Reagovat
KubaM

Také to tu čtu pravidelně a s velkým zájmem

Reagovat
KubaM

Díky vám všem!!

Reagovat
Breze

Reagovat
HalaMadrid_Flx

Reagovat
Hyrax

Reagovat
DidusIneptus

Myslím si, že nejvíc nejlepších hráčů má Bayern a je překvapivé, že jich je ve výběru málo! Týmově Bayern patří do průměru, ale individuality má rozhodně nejlepší!

Reagovat
Psy_cho

Tady vidíš, že když je tým rozdělený na partičky nebo nemáš hráče, ktreří se dokáží kousnout, když se nedaří, tak je soubor individualit k ničemu.

Reagovat
Rudnevs

Hodnotíme výkony za určité obdobie, nie nejaku celkovú hodnotu či kvalitu hráčov. Inak by sme sem proste len mohli opísať tržné ceny z Transfermarktu a nebolo by o čom.

Reagovat
Breze

Reagovat
okokolo

Chbějící Wirtz v sestavě je dobrej witz Jeden z nejlepších hráčů této sezóny vůbec. Berete to tady s humorem.

Reagovat
cologneFC

Už som to tu vysvetľoval. Za mňa ak má byť hráč v nejakej ankete, tak musí okrem hráčskych schopností spĺňať aj základné charakterové vlastnosti. Wirtz má od toho ďaleko.

Reagovat
kakinho

Kde najdu tvuj na Wirtze, pls?

Reagovat
kakinho

Reagovat
cologneFC

Môj čo?

Reagovat
kakinho

Tvuj nazor na jeho charakter jen me to zajima

Reagovat
Rudnevs

Ako Peťa poznám, určite si myslí, že je to dobrý chlapík - odchovanec jeho Kolína, kde sa však nevedel presadiť, tak šiel vypomôcť do susedného spriateleného klubu. Fans FC sú vo všeobecnosti veľmi hrdí na to, čo dosiahol. Udajne by mu radi odovzdali nejaku peknú spomienku na domovský klub. U fanúšikov Kolínu sú darčeky i pre hráčov z iných klubov celkom častá záležitosť, jeden dostal kedysi aj Michal Kadlec.

Reagovat
Werkrider

Reagovat
kakinho

Reagovat
pawels

Reagovat
cologneFC

Nevedel sa presadiť v Kolíne? Myslíš?

Inak my by sme mu radi odovzdali nejakú peknú spomienku, len chlapec sa už niekoľko rokov vyhýba Kolínu Vraj Kadlec tiež. Zvláštni chlapci sú tí futbalisti z Leverkusenu. Asi sú zaneprázdnení smenami v Bayeri. Vraj tam musia odpracovať 50+1 hodín týždenne. Ale to budú asi iba klebety.

Reagovat
Rudnevs

Reagovat
cologneFC

Napísal som to nižšie. Ide mu iba o peniaze, nejake charakterové vlastnosti u neho nehľadaj.

Reagovat
cubinho

Jaky je charakterove? Nepusobi na mne nejak uplne arogantne jako treba idiot Slafkovsky.

Reagovat
LyEX

Máš dobrý odhad na ľudí, len v tom pokračuje ďalej

Reagovat
cubinho

Však se ptám, jaký je

Reagovat
St. Pauli

Reagovat
cologneFC

Dohody a zmluvy pre neho nič neznamenajú, kvôli peniazom sa upíše aj diablovi. Môže byť akokoľvek výborný hráč, ako človek za veľa nestojí.

Nemusíš byť arogantný aby si bol bezcharakterný. Skrátka ja by som s ľuďmi ako je on nechcel mať nič spoločné. Je to môj pohľad na neho, ktorý je do veľkej moery ovplyvnený tým, ako sa zachoval ku Kolínu.

Reagovat
O.Giroud

Tak to som zvedavý či skončí v Saudskej teraz.

Reagovat
ACSeRw!n

jenom trolli a cekaji na reakce jako ta tvoje..

Reagovat
Breze

V tom Bayerne sa inak zjavne uplne zblaznili Poche je volny a oni naozaj chcu zobrat Kompanyho

Reagovat
HalaMadrid_Flx

Fakt nechápu, co si od něj jako slibují

Reagovat
Breze

Vseobecne poblaznenie za mladymi trenermi. Kazdy chce objavit svojho Alonsa. Je to ale strasne riskantne, najma vzhladom na poziciu v ktorej sa Bayern nachadza.

Reagovat
Zelmondo

treba to berou jako zkousku, a za rok budou zkouset znova Alonsa/Kloppa/Hoeneße, kdyz by to nevyslo

Reagovat
St. Pauli

Reagovat
HalaMadrid_Flx

Reagovat
DidusIneptus

Proč tam nedali Jan-Niklas Beste? Spílmachr Heidenheimu a účastník kádru reprezentace Německa! Ten se hodně zasloužil o postup mezi bundesligovou elitu, 8.misto a Evropskou konferenční ligu! Mimo to se stal uchazečem o nejlepší gól měsíce!

Reagovat
DidusIneptus

Dají tam takový kopyta jako je Frimpong, Grimaldo jen proto, že jsou z Leverkusenu! Frimpong to je takovej plašan, litá tam jak fretka, ale z mnoha slibných šanci vytěží minimum. Grimaldo, ten techniku moc neumí, poslední dobou ho opustila i kopací technika.

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele