Alexandre Pato - hit roku 2008

17.02.2008, 09:46
Fejetony
Objevil se jako meteorit a hned začal zářit jako ta nejjasnější planeta na nebi plném hvězdiček. Ale dá se o něm říci "kde se vzal, tu se vzal", nebo se o jeho talentu vědělo již mnohem dříve? Pato znamená "kachna”. A víte, kdo měl stejnou přezdívku v českém, nebo lépe řečeno v československém fotbale? František Veselý, ten nejstarší, z pražské Slavie, táta toho nejznámějšího Franty a děda toho, který promrhal zděděný rodinný talent. Ale dnes nebudeme mluvit o klucích z Holešovic. Tahle "kachna" je totiž brazilská!

Alexandre Rodrigues da Silva je jeho jméno a narodil se 2. září roku 1989. Místo, kde poprvé spatřil světlo světa a svým křikem dal najevo svou přítomnost, se jmenuje Pato Branco. Leží ve státě Paraná, na jihu Brazílie, a má 65 754 obyvatel. A víte, čím je oblast Paraná proslulá nejvíce? Jsou zde světově známé vodopády, voda padá z výšky 75 metrů, nejznámější se jmenují Hrdlo ďábla. Ale také zde žije velké množství cizinců. Poláci, Ukrajinci, Japonci, Němci a... Italové! Tak již víte proč se Alexandre jmenuje Pato a proč skončil v Itálii. Tedy přesněji v AC Milán.

O dobrých fotbalistech je zvykem říkat, že se narodili s míčem u nohou a obuti do minikopaček. Ve třech letech Alexandre začal hrát futsal. V Pato Branco je totiž v zimě docela chladno, tak snad proto ho nejdříve nechali běhat v teple tělocvičen, hal a sálů. Když oslavil své třinácte narozeniny, začal být pro něj futsal přeci jen málo. A tak odešel do Porto Alegre a začal to válet za tamní Internacional. Samozřejmě, že ještě nedorostl do dresu A týmu, ale dočkal se poměrně brzy. Stalo se tak 26. listopadu 2006, pár týdnů po oslavě svých sedmnáctých narozenin, soupeřem Interu byl celek Palmeiras a utkání skončilo 4:1. Pro koho? Ale to je přeci jasné! Pato dal gól a na dva další přihrál! Ihned po tomto zápase následovalo mistrovství světa klubů a Alexandre nemohl chybět. Nastoupil v semifinále proti klubu Al-Ahly a znovu dokázal dopravit míč do sítě. Ve 23. minutě. Flavio v minutě 54. vyrovnal a Pato opustil hřiště. Nahradil ho Luiz Adriano a ten byl autorem vítězné branky.

Přišel den finálového utkání a soupeřem Brazilců nebyl nikdo jiný než Barcelona. Pato znovu dostal důvěru trenéra Abela Bragy. A snad jen náhodou hrál opět 61. minut, opět ho střídal Luiz Adriano a opět náhradník dal gól a rozhodl o vítězství Interu z Porto Alegre. Chybí ještě jedno slovíčko "opět"! Tím náhradníkem byl tentokráte někdo jiný. Přišel na hrací plochu v 76. minutě, gól dal o šest minut později a jmenoval se (opět) Adriano, jenže Gabiru.

Od debutu Alexandre Pata uplynulo přesně 21 dní. Z nováčka se stal mistr světa. Bylo jasné, že dres provinčního brazilského klubu mu byl již v těchto dnech setsakramentsky malý. Zájemci o jeho služby začali ťukat na dveře v Porto Alegre, v Pato Branco, prostě všude, kde se Alexandre objevil. Chelsea, AC Milán? Kdo dál, kdo víc nabídne...? Čekalo se ještě na jeho start v dresu Brazílie na MS - 20, které se hrálo v Kanadě v červenci roku 2007. Ale Brazílie nebyla tou Brazílií a Pato nebyl tím Patem, jak se všeobecně očekávalo.

Začalo to prohrou s Polskem (0:1), pokračovalo upocenou výhrou nad Koreou (3:2) a skončilo porážkou od USA (1:2). V osmifinále čekalo na Brazílii silné Španělsko. Jihoameričané se ujali vedení 2:0 a Pato byl autorem druhé branky. Pique stačil do poločasu snížit, Javi Garcia šest minut před koncem vyrovnal a v prodloužení Bueno a Adrián Lopez rozhodli o zpátečních letenkách "kanárků". Těch kanárků, kteří suverénně vyhráli kvalifikaci na MS - 20 Jižní Ameriky. Pato hrál všechna čtyři utkání, celkem byl na hrací ploše 371 minut a dokázal vstřelit "jen” 3 branky. Ten Pato, který v kvalifikaci dal gólů pět a byl nejlepším fotbalistou turnaje. Proč Brazílie vypadla? Hrála víc jako Itálie v době slavného catenacia. A to rozhodně není její styl. Patův už pak vůbec ne. Jak rozdílné bylo působení Internacionalu Porto Alegre v Jihoamerickém poháru, kde ve finále porazil Pachucu z Mexika 4:0 a Pato zářil. Dal jeden gól a pozvané hosty ze severu rozhodně nešetřil.

Na kalendáři se objevilo datum 2. srpen 2007 a reprezentant tohoto brazilského mladíka oznámil, že smlouva je podepsána a Pato se stává hráčem AC Milán. Na otázku o ceně odpověděl lakonicky: "22 miliónů eur”. Další otázka zněla: "Kdy se objeví v dresu AC?" Také zde byla reakce krátká: "V lednu 2008."

Kolega Pavel Janega na eurofotbal.cz napsal 8. ledna 2008: "Čeká ho debut, na který prý fanoušci milánského AC nezapomenou. Alespoň takhle mluví brazilský talent Alexandre Pato, jenž v neděli poprvé oblékne dres Rossoneri a vyběhne na trávník bojovat proti Neapoli. Navíc již dopředu ví, že vstřelí dvě branky.” Pato svá slova nesplnil. Dal jen jeden gól... Ty slíbené dva góly vsítil až později. Přesněji 27. ledna a obětí se stali oba brankáři FC Janov, Rubinho a Scarpi. Každý dostal po jednom... Ani do dalšího měsíce nevstoupil Brazilec s prázdnou. Hned třetí únorový den rozhodl svou brankou o výhře AC na hřišti Fiorentiny.

Zajímavost? 74 - 68 - 82 - 77. Nic Vám tato čísla neříkají? Jsou to minuty, kdy Pato dával góly. Jakoby se "kachna" líným a houpavým krokem pomalu dostávala do pohybu. A v posledních minutách začala "lítat"!

Bohužel ne všechno okolo této fotbalové naděje je možno vidět v barvě růžové. Výron v kotníku ze závěru zápasu ve Fiorentině mu na čas "přistřihl křídla". Ale všichni milovníci fotbalu věří, že se Alexandre Rodrigues da Silva , řečený Pato, vrátí co nejdříve a v dlouhém letu fotbalovým světem bude pokračovat.

Autor: Vilém Hodr

Komentáře (43)

Přidat komentář
smazaný uživatel

dobrej článek, věřim tomu že bude hitem 2008, ale spolu s C. Ronaldem, Rooney, Messim, Benzemou atd.

Reagovat
smazaný uživatel

a s Torresom

Reagovat
smazaný uživatel

Me by zajimalo, kdo tem brazilcum dava ty prezdivky

Reagovat
fantomas

mám pocit ze rodice nebo sami hraci, ale to ti asi presnejc rekne alegre

Reagovat
alegre

Alexandre Rodrigues da Silva je jeho jméno a narodil se 2. září roku 1989. Místo, kde poprvé spatřil světlo světa a svým křikem dal najevo svou přítomnost, se jmenuje Pato Branco.

Reagovat
jtbs

Reagovat
daewa

Pato toho určitě předvede hodně, ale zatím (alespoň v mých očích) není lepší než jeho spoluhráč z reprezentace - Anderson. Ten hraje úplně úchvatně, na 19 let neuvěřitelně takticky vyspělý, výbušnost a hlavně přehled, se kterým by se nemusel stydět ani například Pirlo. To co Anderson předvádí celou tuto sezónu, která je teprve jeho první! , je opravdu nádhera.

Reagovat
fantomas

zas takova fantazie to neni to jen vcera te asi tolik unesl

Reagovat
daewa

nee :), viděl sem každej jeho zápas od začátku sezóny, a o Patovi si myslím, že není zase taková hvězda, jakou z něj včichni dělají. Jako jo, beru že má 18 let a není nejzkušenější při zakončování, ale těch šancí co měl. Mohl dát víc než dvakrát tolik co má teď. Však uvidíme, oba dva mají pěknou řádku let aby nás okouzlili svýma schopnostma

Reagovat
fantomas

jj to určitě, oba budou ještě zrát jak víno...

Reagovat
smazaný uživatel

Přesně tak, Anderson má velkou budoucnost, jenom se o něm tolik nemluví...

Reagovat
smazaný uživatel

mě zatím moc neudivuje..

Reagovat
fantomas

mě právě taky moc ne, ale má toho vskutku ještě hodně před sebou...v portu byl tahounem, tady není tak výraznej vedle ronalda, naniho a spol.

Reagovat
smazaný uživatel

jj, však jo.. bude lepší a lepší.

Reagovat
smazaný uživatel

Tak co se týče Andersona, tak klobouk, to jak letos hraje, je neunavny a prakticky se pres nej neda prejit... a hlavne je to bojovník, coz se me neskutecne líbí.. ostatne jako Rooney a Tevez... to je perfektni videt, ze ti hraci do toho davaji vsechno.

Reagovat
fantomas

je to dobry hrac a proto by nemusel nastoupit proti arsenalu

Reagovat
smazaný uživatel

To by bylo skvělý, Arsenal musí postoupit, přeci není možné, aby AC Milán se pořád dostával až do finále

Reagovat
fantomas

zvlášt v tydle sezoně se jim to fakt nepovede, i kdyby postoupili přes Arsenal. Na druhou stranu v pohárech hraje ACM zpravidla jako vyměnněný, oproti lize

Reagovat
smazaný uživatel

Presne tak. Nakoniec aby nerozhodli skúsenosti, čo je v LM dôležité. Predsa len ACM a Arsenal v LM sa nemôžu porovnávať.

Reagovat
fantomas

vzpomen na dva roky staré tažení arsenalu chápu, ty vytáhneš to lonské Milána, ale ja jen poukazuju, že tenkrát byl režisér fabregas ještě mladší

Reagovat
smazaný uživatel

každopádně se utkají dva naprosto odlišné styly a věřím tomu, že postupující celou soutěž i vyhraje..

Reagovat
fantomas

dobrej názor

Reagovat
smazaný uživatel

To ani omylem, ten zápas žádné "předčasné finále" není. V osmifinále jsou lepší mužstva jak Arsenal.

Reagovat
fantomas

ale co se týče formy tak leda inter

Reagovat
smazaný uživatel

Jsem cekal ze napises Barcelona

Reagovat
smazaný uživatel

ako kazdy brazilcan o 10 rokov uz dobry nebude

Reagovat
fantomas

přilož dukazy, naky ty tvy brazilčany...

Reagovat
smazaný uživatel

ronaldinho

Reagovat
smazaný uživatel

a dál?

Reagovat
smazaný uživatel

ale jinak s tebou souhlasím Olivere.. myslím, že Brazilci jsou úžasní v mládí a ve středním věku, protože jejich hra je založena na výbušnosti s míčem.

Reagovat
smazaný uživatel

.. s míčem u nohy, aby bylo jasno.

Reagovat
smazaný uživatel

je ich vela ved ty vies,ja mam svojske nazory na to si treba zvyknut

Reagovat
smazaný uživatel

no však jo.. já s tebou částečně souhlasím.

Reagovat
smazaný uživatel

ciastocne je malo

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
-Kopy-

Reagovat
smazaný uživatel

Já si na ty tvoje blbosti nezvyknu.

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

A halvně proto, že mají fotbal jako útěk z chudoby, jak zbohantou, často ztrácí motivaci...

Reagovat
smazaný uživatel

nj, každý si s nabytými penězi neumí poradit.. Jarda Jágr má kasina, Ronaldinho divoké večírky, Robinho investuje do kondomů . ale jako jinak máš zajímavou tezi. Něco na tom asi bude.

Reagovat
smazaný uživatel

presne

Reagovat
smazaný uživatel

pato

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele