Ajax vykázal v minulé sezóně ztrátu, letos očekává lepší výsledky

27.09.2022, 21:22
Aktuality
V posledních letech neotřesitelný vládce nizozemského fotbalu v sezóně 2021/22 zaznamenal ztrátu ve výši 24,3 miliónu eur. Na vině byly neutuchající problémy spjaté s opatřeními kvůli pandemii koronaviru, které měly zásadní vliv na přestupový trh, klesly příjmy ze vstupenek a došlo třeba i na odškodnění rodiny Abdelhaka Nouriho, jenž musel předčasně ukončit kariéru.

Ajax uvedl, že zapisoval negativní výsledek, co se týče transferových záležitostí, a to ve výši 19,3 milionu eur, protože epidemie měla dopad na ceny hráčů. 37,8 miliónu eur, které vedení klubu obdrželo za Ryana Gravenbercha, Noau Langa, Davida Nerese, Kjella Scherpena a též Jurgena Ekkelenkampa, bylo méně než v sezóně přechozí, kdy se vydělalo 86,1 miliónu eur.

V první polovině ročníku navíc Ajax sehrával své domácí zápasy na prázdném nebo částečně zaplněném stadionu, což vedlo k provozní ztrátě 7,6 milionu eur. Čisté tržby přitom vzrostly o 51 procent na 189,2 milionu. Na druhou stranu došlo také k nárůstu nákladů na 196,8 milionu, a to především kvůli mzdám a rovněž finančnímu vyrovnání s rodinou Nouriho, který má po prodělaném infarktu během přípravného duelu v roce 2017 trvale poškozený mozek. V hlavní nizozemské metropoli se rozhodnuli odškodnit příbuzné částkou čítající okolo 8 miliónů eur.

Ajax každopádně očekává pozitivní bilanci pro sezónu 2022/23 díky dalším milionům, které inkasuje za účast v Lize mistrů, a díky přestupům Antonyho, Lisandra Martíneze, Sébastiena Hallera, Nicoláse Tagliafica a Perra Schuurse. Dohromady vynesly jejich odchody více než 200 milionů eur, de Godenzonen nikdy ve své historii během léta nevygenerovali větší zisk.

Autor: Patrik Sandev / vi.nl

Komentáře (3)

Přidat komentář
johan14

Len aby ich tá rodina nedala k súdu, predsa len, peňazí nie je nikdy dosť...

V každom prípade som bol na tom, že Ajax musí byť ziskový, aj keď v porovnaní napr. s Barcou je tá suma smiešna.

Reagovat
Csaplárova past

To není žádná ztráta, ale chápu, že na poměry Ajaxu i tak nevídané. Ale nyní, s diváky a 200mio z přestupů jsou za vodou. Co za vodou, za oceánem ...

Reagovat
Seydou Doumbia

tak za oceánem...123 mega investovali do přestupu, ale i tak to je paráda od nich

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele