Ajax vstřebává historickou porážku. Šílené, nevysvětlitelné, říká k dění Danny Blind

09.04., 12:02
Aktuality
Danny Blind (© AFP)

Ajax se trápí a když už si jeho fanoušci mysleli, že nemůže být hůře, přišel víkend a ostudný výsledek ze souboje s Feyenoordem. Slavný klub schytal debakl 0:6, jedná se o nejvyšší porážku v jeho historii, k níž se vyjádřil i někdejší obránce a v současnosti člen dozorčí rady Danny Blind.

Skóre utkání otevíral až ve 36. minutě Igor Paixão a spustil gólostroj. Na první trefu rychle navázal Yankuba Minteh, branku do šatny vstřelil Dávid Hancko a po změně stran se do 66. minuty domácí prosadili ještě třikrát.

"Zápas jsem pochopitelně sledoval. Ajax je velkým a v Nizozemsku nejpopulárnějším klubem, pod o to větším drobnohledem pak samozřejmě je. Prohru 0:6 nejde jen tak hodit za hlavu, v našem případě navíc nepřišla jako blesk z čistého nebe. Prožíváme mizernou sezonu a v současné situaci nejsme náhodou, vede k tomu řada důvodů," hodnotí bilanci amsterdamského celku.

Ajax se v úvodu sezony potácel u dna tabulky a aktuálně je šestý. O víkendu ztratil šance na účast v příštím ročníku Ligy mistrů a dokonce mu hrozí, že se nekvalifikuje do evropských pohárů. Jedním z hlavních důvodů na trávníku je děravá defenzíva, která letos inkasovala už 81 branek, dosavadním nejhorším počinem Ajaxu bylo 71 obdržených soutěžních gólů v sezoně 1958/59.

"Loni se nepovedly letní přestupy, mluvilo se o tom už stokrát, ale také o rok dříve přišlo pět nebo šest hráčů, kteří zklamali a rychle odešli. Dlouho se v Ajaxu neohřáli Conceição, Grillitsch, Bassey, Wijndal a další. Každý týden je to o Ajaxu, přicházejí další špatné výsledky a pak cestujete do Rotterdamu a v očích ostatních představujete červený hadr pro býka. Utrpěli jsme nejvyšší prohru v historii, to mluví za vše," pokračoval.

Ajax nezažívá blamáž pouze na hřišti, ale také ve vedení. Před týdnem byl po pouhých čtrnácti dnech ve funkci suspendován generální ředitel Alex Kroes. Devětačtyřicetiletý funkcionář se stal nástupcem někdejšího skvělého gólmana Edwina van der Sara, jenž skončil ve funkci generálního ředitele po minulé sezoně. Ajax oznámil Kroesův příchod z Alkmaaru na začátku srpna, kvůli klauzuli ve smlouvě ale mohl začít pracovat pro konkurenční klub až v březnu. Podle externí analýzy, kterou nechala dozorčí rada amsterdamského celku vypracovat, nakoupil v týdnu před oznámením "přestupu" 17 tisíc klubových akcií a jako zasvěcená osoba se dopustil nelegálního obchodování.

"Je to šílené, nevysvětlitelné. Doufáte, že s kvalifikovanými lidmi na správných místech dosáhnete stability, to je celkem běžná praxe, my místo toho couváme zpět. V tomto případě není vítěze, prohrál Ajax, Kroes, fanoušci, zkrátka všichni. A my znovu zvažujeme, co dál," nechal se dále slyšet Blind.

Autor: Tomáš Pavlík / vi.nl

Komentáře (3)

Přidat komentář
AjaxFans

Bjesné

Reagovat
Pablos

by jeden blind

Reagovat
Reggie

Je stejně masakr, jak se dá za pár let poslat klub úplně do prdele. Není to moc dlouho, co jsem fandil Ajaxu v LM, kdy smolně vypadli až v semifinále (upřímně by mě nenapadlo, že se Ajax může dostat tak daleko v dnešní době) a teď jsou na tom takhle...

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele