Africké mistrovství národů: O turnaji, který nikdo neviděl

02.02.2014, 12:38
Názory a komentáře
Stranou všeobecného zájmu proběhl v Jihoafrické republice třetí ročník Afrického mistrovství národů - včerejší finálové utkání ovládla Libye, kterou na "bedně" doplňují Ghana a Nigérie. Vedle krátkého shrnutí letošního turnaje vám přinášíme také stručný přehled o jeho historii.

Zhruba ve 23 hodin místního času bylo na honosném stadionu v Kapském městě definitivně hotovo -Ahmed El Trbi svoji penaltu proměnil, jeho ghanský protějšek Tijani Joshua nikoliv. Zlaté medaile tak putují do severní Afriky, a je symbolické, že se tak stalo právě po penaltovém rozstřelu; Libyjci dokázali zvítězit i přesto, že si na celém turnaji připsali v základní hrací době jediný triumf. Ten přišel hned v úvodním skupinovém duelu s Etiopií a byl následován sérií remíz - nejprve s Ghanou (1:1) a Kongem (2:2), poté i ve čtvrtfinále proti Gabonu (1:1), semifinále se Zimbabwe (0:0) a konečně finálovém repete s Černými hvězdami. Svěřenci zkušeného španělského kouče Javiera Clementeho měli přitom původně turnaj sami pořádat, ale ukázalo se, že nucený přesun na jih kontinentu, k němuž došlo vzhledem k napjaté politické situaci v zemi, jim nakonec vyhovoval docela dobře.

Turnaj, v němž se představilo 16 týmů složených výhradně z hráčů domácích ligových soutěží, měl od začátku tři velké favority - vedle stříbrné Ghany a bronzové Nigérie to byla ještě domácí Jihoafrická republika, jejíž pouť však skončila už v základní skupině. Čtvrté místo bere Zimbabwe, čtvrtfinále pak bylo vedle Gabonu konečnou i pro Maroko, Mali a Demokratickou republiku Kongo. Neúspěšně se o postup do vyřazovacích bojů pokoušeli rovněž fotbalisté Mozambiku, Ugandy, Burkiny Faso, Konga, Etiopie, Burundi a Mauretánie.

Nejlepším střelcem turnaje se stal se čtyřmi trefami domácí Bernard Parker, cenu pro nejlepšího hráče si odnesl nigerijský středopolař Ejike Uzoenyi. Na libyjské konto putuje prémie ve výši 750.000 dolarů.

(Veškeré statistiky jednotlivých zápasů jsou k bližšímu nahlédnutí zde.)


Od myšlenky k realizaci

Africké mistrovství národů je projekt, který byl vytvořen v roce 2007 a poprvé realizován o dva roky později jako snaha tamní federace vyplnit tradiční lednový termín mezi jednotlivými ročníky Poháru národů. Klíčovou myšlenkou je podpořit zájem o domácí ligové soutěže, které jsou v Africe často na žalostné úrovni díky masivnímu exodu talentovaných hráčů do zahraničí; platí to zejména pro subsaharské země.

Dá se říci, že africký ligový fotbal skutečně vzkvétá pouze na severu kontinentu, zatímco pod Sahelem si jakous takous kvalitu udržují maximálně nigerijská a jihoafrická soutěž (díky obrovským hráčským základnám) a lokální gigant TP Mazembe, který se v posledních letech etabloval v pozici klubového hegemona černé Afriky. ANC má právě tuto situaci změnit, nebo se o to alespoň pokusit. "Chceme poskytnout domácím hráčům možnost předvést své schopnosti a talent na vrcholové úrovni, ale také pozvednout ligy samotné," prohlásil při příležitosti představení nového turnaje šéf afrického fotbalu Issa Hayatou.

Jde určitě o chvályhodný nápad, ale i na letošním ročníku bylo znát, že turnaji zatím chybí tradice i nějaké pevnější kořeny. Vzhledem k tomu, že drtivá většina týmů zařazuje hráče z domácích soutěží i do "normálních" výběrů bojujících o místo na Poháru národů, je navíc potřeba vtěsnat celou kvalifikaci do několika málo měsíců, což vedlo odpovědné osoby k vytvoření kvalifikačního modelu podle geografických zón - těch je v Africe celkem šest a dělí se dvě skupiny. Do první spadají zóny Západ B, Střed, Východ a Jih, které tak na turnaj dodávají po třech účastnících, zatímco Sever a Západ A nominují dva.

Historicky první ročník se odehrál v roce 2009, pořadatelem bylo Pobřeží Slonoviny a zúčastnilo se jej pouze osm týmů; vítězem se stala Demokratická republika Kongo, která ve finále porazila Ghanu 2:0. O dva roky později byl turnaj rozšířen na současných 16 účastníků; hrálo se v Súdánu a zlaté medaile putovaly po finálové výhře nad Angolou (3:0) do Tuniska. Za dva roky se Pohár uskuteční na půdě Rwandy.

Pohled na dosavadní účastníky a jejich výsledky je vůbec zajímavou sondou do rozložení sil v africkém ligovém fotbale - například pouze tři týmy se dosud představily na všech akcích, a zatímco u Ghany a Demokratické republiky Kongo to až takové překvapení není, Zimbabwe už je zajímavějším případem. Silný arabský sever sice slaví druhé zlato v řadě, ale pouze Libye si na finálovém turnaji zahrála více než jednou, a Egyptu se to zatím dokonce nepovedlo vůbec. Vyloženě exotickým zpestřením pak byly letošní účasti Mauretánie a Burundi.


V Nigérii panuje spokojenost..

Stephen Keshi je v posledních měsících hodně vytíženým mužem - v roce 2013 dokázal vyhrát Pohár národů s Nigérií, přesvědčit tamní obdivuhodně nekompetentní federaci, aby mu vůbec vyplatila slíbené prémie a nechala ho bez dalších zásahů v klidu pracovat, postoupit na mistrovství světa, a navrch ještě vybrat z obrovského množství domácích hráčů třiadvacítku vyvolených, která by byla schopná útočit v Jižní Africe na zlato. "Není dost dobře možné postavit tým na velkou akci za tři týdny. To by nedokázali ani Fabio Capello nebo Arsene Wenger," stěžoval si nigerijský kouč. To jednak ukazuje na určitou svéráznost afrického modelu jednoho šampionátu za rok (a z toho pramenících "bleskových" kvalifikací), jednak na Keshiho profesionální přístup, který v Nigérii dlouhá léta zoufale chyběl. Super Eagles si do JAR zkrátka přijeli pro druhé velké zlato za 12 měsíců.

V poločase čtvrtfinálového zápasu s Marokem to však vypadalo spíše na pořádnou ostudu; soupeř vedl už 3:0 a nezdálo se, že by bylo v silách Nigerijců s vývojem utkání něco udělat. Jenže tým vedený skvělým Uzoenyim zabral a vzepjal se k zázračnému obratu, dovršenému vítěznou trefou Abubakara Ibrahima v prodloužení; sám Uzoenyi vyrovnával v 90. minutě na 3:3. Ponechme teď stranou, co to vypovídá o oné tisíckrát omílané labilitě, která jako by byla tou největší marockou (a tuniskou) přirozeností, a zastavme se u reakce politických špiček země - prezident Goodluck Jonathan, tentýž muž, který měl na Mundialu 2010 požadovat od Larse Lagerbäcka semifinále, byl výkonem reprezentace natolik nadšen, že hráčům osobně gratuloval, a to dokonce i po prohraném semifinále s rivalem z Ghany. Ministr sportu Bolaji Abdulahi pak týmu slavnostně předal šek na 100.000 dolarů. Zdá se, že v Nigérii jsou s bronzem spokojeni.

Potvrzuje to ostatně i sám Keshi. "Hlavním cílem pro mě bylo hráče blíže poznat a zjistit, jestli bych nemohl jednoho či dva vzít v létě na mistrovství světa. S potěšením musím oznámit, že už mám jasno," usmíval se úspěšný kouč po zápase, který rozhodl o třetím místu (a zimbabwské "bramboře"). Dodal také, že nepociťuje žádnou hořkost ze zahozené šance přidat do sbírky další titul. A nezlobí se samozřejmě ani v Zimbabwe - postup do semifinále, ačkoliv jde o méně prestižní turnaj, je pro tamní fotbal největším úspěchem za poslední léta.


..v Jihoafrické republice znechucení

Z pořadatelské země však zaznívají slova přesně opačného ražení. Prvním problémem byl už fakt, že jihoafrická liga se podle anglického vzoru hraje bez zimní přestávky, takže handrkování s kluby o hráče připomínalo spíše hokejové mistrovství světa než fotbalový šampionát (zdá se, že jihoafrické týmy nepovažují ANC za dostatečný důvod uvolňovat své fotbalisty, na rozdíl od ACN, kde to problémem nebývá).

Zadruhé, hrát před vlastními fanoušky s výhodou prakticky kompletní áčkové reprezentace a nepostoupit ani ze skupiny je donebevolající blamáž. Fiasko na MS 2002 označkovalo definitivní pád generace McCarthyho, Radebeho a dalších hrdinů z přelomu tisíciletí; během následujících let pak jihoafrický fotbal kompletně změnil svou filozofii, a celý tento cyklus vyústil historickým uspořádáním prvního Mundialu na africké půdě. Pro fanoušky, kteří neviděli JAR v akci celých osm let, muselo jít o pěkný šok - potomci bílých přistěhovalců hrající v Evropě z týmu prakticky kompletně zmizeli a nahradili je hrdinové domácí soutěže s těžko vyslovitelnými zulskými jmény. Tento obrozený výběr navíc ostudu rozhodně neudělal, takže se očekávalo, že jsme svědky vzestupu nové kontinentální velmoci. Místo toho dnes platí, že JAR postupuje pouze na šampionáty, které sama pořádá, a její výkony kolísají od podprůměrných k hrozivým.

Není proto divu, že ministr sportu Fikile Mbalula nevítal vyřazení mužstva zrovna s otevřenou náručí. "Tohle není trenérský problém, hráči jsou banda zoufalců," běsnil politik. "Vždyť jejich výkony se nedají označit ani za nevýrazné, to byla prostě hrůza. Tohle se už nesmí nikdy opakovat. Čelíme krizi monumentálních rozměrů, přitom talentu máme pořád hodně. Neumíme s ním ale pracovat," nebral si servítky Mbalula, kterému naslouchala místnost plná dychtivých novinářů. "Chtěl jsem se prostě zvednout a odejít. Viděl jsem lidi, kteří je šli přivítat... Já je vítat nebudu, nebudu jim ani telefonovat," uzavřel rezolutně. Podobná reakce se dá docela dobře chápat - vždyť ve výběru Gordona Igesunda nechyběli borci jako Parker, Tshabalala nebo Khune, tedy skutečné kontinentální superhvězdy se zkušenostmi z mistrovství světa. Ti se však tučného vládního šeku zřejmě nedočkají.

Zatřetí, a tím už se dostáváme k možná nejznepokojivější otázce - divácký, ale i odborný a vůbec všeobecný zájem o turnaj zůstal celé ty tři týdny prakticky na bodu mrazu. Vůbec největší dav se (pochopitelně) srotil na závěrečné skupinové utkání domácích s Nigérií, v němž se rozhodovalo o postupu; i sem si však našlo cestu 35.000 diváků, což je pouze něco přes polovinu kapacity stadionu v Kapském městě. Finále sledovalo přesně 16.505 platících, a utkání Mozambiku s Mali dokonce pouhá tisícovka (!!!). To je málo i na druhou českou ligu, natož mezinárodní šampionát.

Vlastně to dává smysl - během posledních pěti let se v JAR odehrál Konfederační pohár, mistrovství světa, Pohár národů a teď ještě ANC. Je to určitě lepší scénář než nechat drahé moderní stadiony jen tak chátrat, pokud však hledíte do ochozů šedesátitisícového monstra, v němž se krčí dva a půl tisíce zbloudilých duší (jako tomu bylo v zápase Maroka s Ugandou), něco je prostě špatně.


Prospekt: Yunus Sentamu

Na závěr tohoto souhrnu jsem chtěl zařadit defilé zajímavých hráčů, kteří by se v budoucnu mohli objevit v Evropě, díky nedostatku informací (je to tak, letošní ANC zůstalo prakticky bez povšimnutí dokonce i na té části blogosféry, která je jinak schopná podávat podrobné reporty o íránské lize nebo herních profilech etiopských obránců) jsem však byl nucen zúžit seznam na jediné jméno. Je jím Yunus Sentamu, teprve devatenáctiletý forvard ugandského celku Vipers SC.

Pokud hledáte africký tým ke sledování, je Uganda rozhodně dobrou volbou - pod koučem Milutinem Sredojevićem jdou její výkony nahoru a dá se očekávat další vzestup. Sentamu by měl být u toho, přestože tento turnaj byl jeho ostrou reprezentační premiérou; hned v prvním duelu proti Burkině Faso vsítil dvě branky, a ačkoliv Jeřábi nakonec vypadli už ve skupině, celkově tři trefy a pochvalné reference ze všech stran jsou rozhodně dobrou investicí do začátku.

"Tohle bylo vůbec poprvé, co Sentamu letěl letadlem, a hned dal dva góly. Tenhle kluk je budoucností ugandského fotbalu," prohlásil pyšný Sredojević po zápase s Burkinou. Vzhledem k tomu, že fanoušci před turnajem řešili akutní nedostatek schopných útočníků v týmu, přichází Sentamuova fazona jako na zavolanou - Uganďané mají za cíl postoupit na Pohár národů 2015, a pokud se jim to má povést, budou potřebovat góly. Tento teenager s jejich střílením evidentně nemá problémy.

Autor: Dominik Zezula

Komentáře (145)

Přidat komentář
Kongo

Viděl jsem Cusina proti Burundi a je z něj solidní vepřík.Na životosprávu se už asi vyprdnul.

Reagovat
domingo

Tak tomu uz je taky asi sto let, pocitam ze na podobnych akcich bude hrat za zasluhy jeste v roce 2018. Africke tymy toto delaji, vzpomen na Petera Ndlovu nebo Kanua, ze ktereho na sklonku kariery delali v Nigerii stredniho zaloznika

Reagovat
Kongo

Nebo Kidiaba

Reagovat
domingo

Tak Kidiaba je golman, tohle jsou vsechno utocnici, tam to fakt vynikne mnohem vic Cousin nestihal uz dva roky zpatky na domacim ACN, bylo skvely koukat na nej a pak na Maazoua, tam byl rozdil v rychlosti tak 40 kilometru v hodine

Reagovat
Kongo

Já bych neřekl,že úplně nestihal.Ale od začátku už to prostě není.

Reagovat
domingo

Ale jo, vzdyt on hraje ve stejnym tymu jako treba Aubameyang, to fakt hrozne vynikne Je to takovej talisman, no, asi bude hodne dulezitej i v kabine. V Africe se na legendy proste nesaha, Eto'o bude za par let tentyz pripad, pokud Drogba neskonci sam od sebe, tak taky.

Reagovat
Kongo

Tak beru to jenom v okruhu Afriky.S evropskými hráči už opravdu ne.

Reagovat
Kongo

takový Musonda bude hrát do 50

Reagovat
domingo

Tak zrovna na jeho miste uz loni na ACN nastupoval Mbola, ne?

Reagovat
Kongo

Na APN hrál ještě Musonda tuším.

Reagovat
domingo

Tak koukam na statistiky a prostridali se oba, no.

Reagovat
Filip12

Ferguson brother ?

Reagovat
smazaný uživatel

To spíš plukovník Čechov ze Stargate.

Reagovat
LokoLFC

Reagovat
Kongo

Vůbec nevím,proč nehrál Okwi,taky podobný talent jako Sentamu.A mimo Ugandy se ještě v budoucnu vyplatí sledovat Gabon.

Reagovat
Atlético de Madrid

Za článek díky, nedávno jsem si všiml na livesport tohohle turnaje a do té doby jsem vůbec netušil, že něco takového existuje. Jinak - mohl bych poprosit o link na ty části blogosféry, které jsou schopny podávat podrobné reporty o íránské lize nebo o herních profilech etiopských obránců? Občas pátrám po informacích z afrických a asijských soutěží, které uplně snadno k nalezení nejsou

Reagovat
smazaný uživatel

přimlouvám se

Reagovat
domingo

sandalsforgoalposts.com

Reagovat
Atlético de Madrid

díky, to vypadá skvěle, přidávám do RSS

Reagovat
domingo

Jojo, je to fakt dobra vec. Kdyz jsme delali s Tomem reportaze z ACN, spoustu zajimavosti a detailu jsme brali prave tady.. Objevil jsem to pri zoufalem googleni ve snaze najit alespon nejakou indicii toho, jak by mohla vypadat zakladni sestava Etiopie, protoze jsem potreboval neco napsat do preview

Reagovat
Atlético de Madrid

Já si chci udržovat všeobecnej přehled, na Ameriku je toho dost na blozích i na twitteru, na Oceánii jsem náhodou našel blog psanej v Portugalštině, kterej musim číst přes překladač (ale fakt super, jsou tam detailní informace i o těch ostrovních státech) Ale na Afriku a Asii jsem zatim našel jen takový nic moc blogy, kde jsou jen reporty ze zápasů, žádný názory, rozbory a tak..

Reagovat
domingo

Je, hod mi tu Oceanii :)

Reagovat
Kongo

Šalamounovy ostrovy

Reagovat
domingo

Puvodni jazyk Salamounovych ostrovu je tusim jediny na svete, ktery pouziva kvartal, mnozne cislo pro presne ctyri entity. To nechapu, k cemu jim to je dobry.

Super jsou i cargo kulty na Vanuatu.. a v Nauru neexistuje koncept Boha, proto prejali slovo Gott od nemeckych kolonizatoru a normalne ho pouzivaji i s tim velkym pismenem na zacatku.

Statni rozpocet Tuvalu stoji na prodeji domeny .tv.

Oceanie je bozi!

Reagovat
Kongo

A teď se tam mluví nejjednodušší angličtinou,myslím,že taková nějaká je i na Jamajce.

Reagovat
domingo

Nejjednodussi je Tok Pisin, ne?

Nebo nekterej z tech fakt nejzakladnejsich pidginu. Na Jamajce je patois, to uz je pomerne vyvinuty kreol.. kdyz nad tim tak premejslim, tak americka colloquial anglictina bude mozna gramaticky jednodussi nez tyhle varianty

Reagovat
Kongo

Oceánie a Afrika je boží.

Reagovat
Kongo

A Palau má nulový státní dluh.

Reagovat
domingo

Tak to je ale proto, ze za ne vsechno vyrizuje USA

Reagovat
Kongo

To už dávno ne.

Reagovat
domingo

Je to mozny, nejak detailne to nesleduju. Tak tyhle oceansky statecky budou asi celkove ekonomicky dost v pohode, vydaje budou mit minimalni, de facto nepotrebujou obranu (vim akorat o tonzsky armade, ktera je pry dost drsna), stalych obyvatel malo, turistu hodne..

Reagovat
Kongo

Navíc pokud máš hlad,tak nahodíš prut.

Reagovat
frankiefcb

Ono je to v pohodě, pokud si nevytěžíš půdu pod nohama, jak na Nauru.

Reagovat
domingo

Tak ani nemusis tezit, tyhle maly ostruvky kde pomalu vidis z jednoho brehu na druhej stejne do nejakych 50 let zmizi..

Reagovat
fenixLFC

na nauru ma pobavili tie ich tradicie-furt pit pivo a potom jazdit neobmedzenou rychlsotou po cestách okolo ostrova..ktovie preco mali najvyssiu mieru smrtelnych nehod

Reagovat
smazaný uživatel

ja chlapci robim vo vede a vyskumu, ucim na dvoch vyskach, vcelku vysoke pozicie mam))) ale - popravde ma to uz ako nebavi, stracam iluzie o vede ako takej, o celom byrokraticne, papierovani, v konecnom dosledku 95% vedcov aj tak iba sedi v labaku a zaufalo tuzi nieco dokazat a pritom vsetko sa to zuzi iba na publikovanie len aby boli granty. vela som zo sveta pobehal, posobil som v zahranici dlhe roky ale moj zivot je nic moc... mam byt, auto ale len robim jak den debil, zenske ako kedy... a tak si hovorim, ze mam teraz 35, dam si tak 5 rokov a potom vsetko predam, byt, auto, knihy, ktorych mam dve plne izby a kumbal, vsetkeho sa zbavim a pojdem niekam na tuvalu, kiribati, tongu, fiji, niekam tam do tych prdeli sveta a budem miestne decka ucit anglictinu, matiku, fyziku, biologiu, astronomiu, kupim si nejaky mal dom tam, malu jachtu a bude mi vsetko jedno....)))))

Reagovat
smazaný uživatel

tell me about it, momentalne se mentalne pripravuju na to, ze do neceho podobnyho asi velmi brzo naskocim. ono je nejhorsi, ze ani v zahranici to neni o moc jiny - i kdyz porad daleko lepsi nez u nas. alespon si delam tyhle iluze

Reagovat
smazaný uživatel

ja som dlhe roky na islande a vo finsku posobil a si doteraz trieskam hlavu, ze som z finska odisiel. pre mna uplne idealna krajina. vyzera ako fin, posobim ako fin, este aj po finsky viem))))

Reagovat
smazaný uživatel

tak to te obdivuju, to je naprosto silenej jazyk, ten bych se ucit nechtel

ja tedka dodelavam vejsku ve skotsku a pravdepodobne pujdu nekam na postgrad v UK, pak uz nebude uniku mne stejne pripada, ze se na nic jinyho asi nehodim...

Reagovat
smazaný uživatel

fincina je vcelku v pohode. minimalne my slovaci mame tu vyhodu, ze fini maju vsetky hlasky ako my - siroke a, o s bodkami, co vidia to presne precitaju. gramatika ma sice inu logiku ako indoeuropske jazyky ale je dost pravidelna a "ide do huby". vynimiek ja velmi malo, da sa pomerne rychlo nauct. finstina skor vizualne vyzera strasne.

Reagovat
domingo

Finstina ma vyhodu v tom, ze je naprosto logicka, stejne jako madarstina. Tam je fakt nejvetsi problem totalne odlisna slovni zasoba, jinak gramaticky je to nadhernej jazyk.. Oni maji i takovy ty mezinarodni slovicka prevedeny po svym, takze telefon je 'puhelin', centrum 'keskusta', univerzita 'yliopisto', pilot 'lentäjä' atd. Fotbal se finsky rekne 'jalkapallo'.

Na druhou stranu ale narazis na slova jako sipuli (cibule) a sokkeri (cukr), protoze hned vedle je rustina.

Reagovat
smazaný uživatel

z tych ruskych slov vo finstine by som doplnil este "ikkuna" co je okno, "piirakka" co je piroh plneny masom (lihapiirakka), "lusikka" co je lyzica (lyzka zo starustiny), "kuoma" (priatel po finsky a pochadza to z ruskeho kum, kuma - krstny otec, krstna mama. na vychode slovenska sa este kum/kuma pouziva), "viehkuri" zo slova vichor... inac celkovo gramatika uralsko-sibirskych narodov je uzasna a ked si to clovek pospaja s proteo-slovancinou, tak sa da na tom krasne "vykekesit". rovnako krasna je aj cela mytologia narodov vo finsku, rusku, sibiri, vedla maju spolocneho s japoncami, korejcanmi napriklad. dokonca aj tolkien pri tvorbe "pana prstenov" sa vo vcelku velkej miere vraj inspiroval narodnym eposom "kalevala"

Reagovat
domingo

Joo, ikkuna, na to jsem zapomnel A stul je pöytä. To uz jsou fakt leta, kdy jsem to umel.

Reagovat
smazaný uživatel

no ja si este aj dnes otvorim ucebicu finstiny alebo nejaky prehlad gramatiky a si to citam, pripadne nejake cvika urobim a aj teraz pocas sezony pocuvam SM-liigu na YLE live streamingom cez net))))

Reagovat
fenixLFC

finstinu by som sa chcel ucit uz len preto, lebo je to zaklad tolkienovej elfstiny

Reagovat
domingo

Mas vyhodu ze v cestine vysla docela dobra ucebnice, podle ktery se ty zaklady zvladnout daji. Jinak ale doporucuju spis Colloquial Finnish od Routledge, je to na torrentech.

Reagovat
Atlético de Madrid

http://globoesporte.globo.com/platb/futebolnaoceania/

nečtu to samozřejmě všechno, ale už jsem tam našel dost zajímavejch věcí

Reagovat
domingo

Super

Reagovat
fantomas

A o karibskym fotbale víte? Zrovna teď nedávno jim vyšel supr článek, co by snad i stál za přeložení pro legraci, hehe..

http://thehomeofcaribbeanfootball.wordpress.com/2014/01/09/paradise-now-thats-a-real-football-name/

Reagovat
Atlético de Madrid

Já to neznám, super stránka i článek Jinak bych se chtěl na něco zeptat ohledně Asie, třeba budeš vědět Dělám si pro potěšení pár statistik a náhodou netušíš, jestli nějakej hráč vyhrál asijskou Ligu mistrů víc, než 2x a kdo je její nejlepší střelec v historii od roku 1967? Mám tyhle statistiky pro všechny ostatní kontinenty, ale Asie chybí.

Reagovat
smazaný uživatel

kdyz uz te tu mam, tak se zeptam: hledame posilu do redakce na stranky atletica - nemel bys zajem obcas neco napsat? nase stranky asi znas...

Reagovat
Atlético de Madrid

Můj největší problém je, že mám informace, ale nemám moc literární talent. Mám něco načteno a fotbal sleduju pravidelně, takže jsem už i přemejšlel o tom, že něco někam napíšu...ale neumim psát poutavě, spíš dokážu psát nějaký souhrny, statistický přehledy a tak Ale budu o tom přemýšlet

Reagovat
smazaný uživatel

popremyslej myslim, ze projev mas naprosto v pohode, jak tady citam tvoje prispevky. my stejne nehledame shakespeara, ale problem je v tom, ze v dnesni dobe je vubec obcas problem najit nekoho, kdo dokaze psat tak, aby to melo hlavu a patu

Reagovat
fantomas

Hm, to nevim čoveče, já na tohle info narazim maximálně při pročítání článků, nijak systematicky ho nehledám a ani nevim jak na to.

Reagovat
Atlético de Madrid

Já jsem právě myslel, jestli jsi na to někde nenarazil On na žádnejch anglicky psanejch stránkách, co znám není pořádnej archiv střelců v zápasech z AFC a CAF konfederací. Nejspíš se buď nevede nebo ho maj maximálně někde písemně v archivech těch zemí. Na nejlepšího střelce v historii africký Ligy mistrů (Trésora Mputu) jsem třeba narazil náhodou, když o něm psali na goal.com, jinak bych taky nevěděl.. Asi musim doufat, že to jednou někdo zdigitalizuje

Reagovat
fantomas

Nicméně když už seš u Asie, tak rozhodně sleduj tuhle stránku, pokud neznáš... je to převážně směrem k Číně, naprosto famózně a atraktivně zpracovávaný všecko.

A k Egyptu pak mám ještě: kingfut.com

Reagovat
fantomas

... což už teda samozřejmě neni Asie, ale jen mě to tak napadlo, že by to nemělo unikat pozornosti.

Reagovat
rezba

Když jsi u toho karibiku (já sleduji teda hlavně Curacao, protože pracuji pro holanďna, kterej se o to zajímá) http://curacaosport.com/category/sport/voetbal/

http://caribbeanfootballdatabase.com/ všechny zápasy za x posledních let, střelci,sestavy, bohužel nepoutavý vzhled.

Reagovat
fantomas

Reagovat
Artaxerxes

Taky bych rád nějakej ten Írán.

Reagovat
domingo

Eh, nevim jestli je na SFGP zrovna Iran, to jsem tak placnul jakoze demonstrativni ukazku

Ale fantomas bude urcite neco vedet, Asii sleduje on.

Reagovat
M11

Reagovat
db18

Už třetí ročník?

Reagovat
domingo

Ja uz to nejak zbezne zaregistroval v roce 2011, ale nejak mi to prolitlo hlavou akorat. V Africe jsou s tema turnajema jak posedli, hraje se jeste mistrovstvi vychodni Afriky, zapadni Afriky, stredni Afriky, jizni Afriky, akorat na severu maji celoarabsky turnaj, ktery nespada pod CAF, jinak je podchyceny fakt uplne vsechno

Reagovat
rezba

Nigérie má 120mil černoušků, to by bylo, kdyby nepostavili kvalitní výběr pouze z hráčů působících na africkém kontinentu.

Reagovat
Kongo

On by skoro stačil i takaový Lagos.

Reagovat
smazaný uživatel

Mi stačilo, když sem letěl nad Dakarem a na každém volném plácku tam běhali bubáci za míčem.

Reagovat
Kongo

Letěl jsi do Gambie?To je super letovisko

Reagovat
smazaný uživatel

Ne ne, přes Senegal do evropské civilizace

Ale netušil sem, že Dakar je tak obrovský město. A k tomu tam mají takový impozantní pomník poblíž letiště. A pak ještě to kvantum chudinských čtvrtí s slumů.

Reagovat
Kongo

Takhle to je v každým městě v Africe.Všude samý chatrče,taková Káhira by mohla vyprávět.Ono se to nezdá,ale některý vrtsvy jsou tam hodně bohatý,třeba v Pobřeží Slonoviny je jeden z největších chrámů na světě tuším,taková replika vatikánskýho.

Reagovat
Kepy_FCB

třeba Nairobi vypadá hodně moderně

Reagovat
Kongo

A takových je víc,třeba Banjul.Místama to ani nevypadá jako v Africe,hold turistika se dostala už i tam.

Reagovat
frankiefcb

Banjul mi přijde docela malý ne? Tam je vedle to město s dobrým názvem Serrekunda. Nedávno jsem to zkoumal na google maps Gambii.

Reagovat
Kongo

Je malý no.On je hlavním městěm jenom proto,že je u moře.

Reagovat
frankiefcb

Víš co mě ještě zarazilo, když vidím to Kongo, že mezi Brazzaville a Kinshasou není žádný most. Chápu, že mezi nimi jsou historické odlišnosti, ale čekal jsem, že tam bude nějaký kontakt. Ale pravděpodobně se tyhle dvě města rozrůstala nezávisle na sobě.

Reagovat
Kongo

A to tam je mezi něma ještě docela rušný obchod.Lidi si tam chodí jak chtějí.

Reagovat
Kongo

To nedává smysl,co jsem ti na to napsal.Ale snad jsi to pochopil.

Reagovat
frankiefcb

Snad jo

Reagovat
Kongo

Dokonce je to myslím vidět v jednom dílu cestománie.

Reagovat
smazaný uživatel

videl som nejake video na youtube a tam je vcelku rusna lodna doprava. rovnako somr az googleearthoval cinsko-severokorejsku hranicu a je tam dost hranicnych miest z oboch stran, ktore oddule rieka, je tam vela fotiek a je az na prekvapenie, ze ako blizko to vsetko je, ze fakt staci len preplavat...

Reagovat
domingo

Taky Gaborone je pry fajn.

Reagovat
Kongo

A Maputo.

Reagovat
Kongo

Tak ona Botswana je celkem bohatá.

Reagovat
Kepy_FCB

díky 1% bílejch osadníků

Reagovat
Kongo

A obyvatelé z toho nevidí ani minci.

Reagovat
smazaný uživatel

bože, to jsou kecy

Reagovat
Kepy_FCB

takže viděl jen kulisy nebo co?

Reagovat
smazaný uživatel

Ani ne

Reagovat
frankiefcb

bohužel tohle je typické i pro Turecko. Kamarádka byla v Turecku a centrum nádherné. Naprosto moderní jak ze světového města, ale jak trochu vybočila, tak slumy a chudinské čtvrtě.

Reagovat
smazaný uživatel

Takhle to je v hodně městech. Paříž nebo Londýn mají taky špinavý čtvrtě, kam by člověk za boha nepáchl.

Reagovat
domingo

Pche, to je toho, ja jednou musel jit po setmeni po karlinsko-zizkovskem pohranici a ty vole, to nechces.

Reagovat
smazaný uživatel

Myslíš karlínskej tunel apod.?

Reagovat
domingo

Jo, a Konevovku.

Reagovat
smazaný uživatel

Koněvka je vtipná ulice. Jsou tam snad jen nonstop herny, zastavárny a solárka .

Reagovat
domingo

Ja sel do nejaky celkem slusny hospody, ale zahrnovalo to podlezt na Florenci pod mostem a pak par set metru nahoru timhle bordelem, tam jsou fakt strasne divny lidi, chodi po ulicich a tvari se jak masovi vrazi

Reagovat
smazaný uživatel

Mně to tam přijde relativně v klidu . V těchhle končinách jsem se pohyboval celkem často. Ale fakt je, že to tam vypadá jako ideální místo, kde schytat nějako tu bodnou ránu v temný uličce.

Reagovat
domingo

No prave, tam je asi 40 heren a tak nejak predpokladas, ze budou plny ozralejch socek, ktery nemaji co ztratit

Reagovat
smazaný uživatel

a taky často sou

Reagovat
smazaný uživatel

Florenc je cajk. Karlín jakbysmet, to už je spíš taková finanční čtvrť než to, co tam bývalo před povodněmi.

Ale tyhle tvoje pocity mám, když jedu na Jižák nebo na západ (Stodůlky, Ohrada, atd...). Divní lidé, všude samý beton, divná atmosféra, nikdy nevíš, kdo tě tam bodne...

Reagovat
domingo

Tak ja prijel do Prahy a sel bydlet do Stresovic, tak mi ted vsechny mista kde nejsou parky s vyhledem na hrad pripadaji jako Detroit

Reagovat
smazaný uživatel

Ale zrovna z Koněvky (nahoře) zahneš k památníku a tam máš výhled na celou Prahu (a když je fajn počasí, tak je to tam super)

Reagovat
smazaný uživatel

tak to jsme de facto sousedi kde ve stresovicich bydlis?

Reagovat
domingo

Ted uz jsem se presunul do centra, ale bydlel jsem na Baterii, vlastne uplne nahore na ty skale, z obou stran se slo jenom z kopce Tak tri sta metru od nemocnice.

Reagovat
smazaný uživatel

aaa, skoda ja bydlim (teda bydlim, vetsinu roku tam nejsem...) u petynky, v podstate na hladkove...

Reagovat
smazaný uživatel

Todle se dělá i ze Žižkova, to co v Karlíně.. lidi vystěhovávaj pryč a do činžáků serou firmy. Z minulýho baráku nás vystěhovali všechny, teď tam má 1 člověk sídlo firmy, nad firmou rezidenci a nad ní modlitebnu. Teďko na pomezí Žižkova a Vinohrad zas máme 70% činžáku kanceláře, v sousedním domě snad nebydlí vůbec nikdo..

Reagovat
smazaný uživatel

Modlitebnu ?

Jinak na pomezí Žižkova a Vinohrad to kupují taky frajeři, co z toho následně dělají priváty. A slušní lidé nemaj kde bydlet...

Reagovat
smazaný uživatel

Jojo, nějakej kořínkář.. a ve vedlejšim činžáku byl další takovej nejhorší je, že když ty lidi maj na sebe psanou ještě nějakou nemovitost, tak je muže vyhodit, kdy se mu zachce.. Stejně tak, když sežene lidi, co dosvědčí, že ten byt nevyužívá.

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
frankiefcb

No špinavá čtvrť. Ale tohle jsou vyloženě chudinské čtvrtě a je tam opravdu velký nepoměr. No ono to vypadá dost divně. Jinak jsem si vzpomněl byla v Adaně.

Reagovat
smazaný uživatel

A cigánské osady na Slovensku?To by člověk nevěřil,že je v Evropě.

Reagovat
smazaný uživatel

Hm, tam by mohl být slušnej výlet.

Reagovat
smazaný uživatel

ja som z takeho maleho okresneho mesta na vychode kde je ciernych jak hadov, ciganske osady v kazdom meste alebo dedine a je to naozaj nakotene. ich produkcia je uz nereverzibilna.... davam tomu tak 30 rokov a nebude sa tam byvat. ale kedze sme v unii, tak musime byt vsetci povinne rasovo, etnicky, rodovo, nabozensky a politicky korektni a tak si na cierne hovoriace potkany nemozes vobec hubu otvorit....

Reagovat
domingo

Jn, takhle to dopada vzdycky, kdyz spolecnost vyselektuje skupinu lidi, strci je nekam, kde nebudou nikoho rusit, a rekne jim "nejak si tu zijte". Z Kahiry se vyvazi odpadky na jedno konkretni misto, na kterym normalne zijou lidi a zivi se prodejem toho, co v tech odpadcich najdou.

Reagovat
smazaný uživatel

tak v Káhire sú obývané aj cintoríny

Reagovat
Cipinho

S tou skládkou to tak funguje i v Lagosu. Je to jako by tam měli vlastní stát ve státě, mají i vůdce.

Reagovat
Kongo

To bylo v "Trabantem napříč Afrikou".

Reagovat
smazaný uživatel

http://goo.gl/maps/HVK0I

Na, tady to máš i s policejní razií

Reagovat
domingo

Tak tohle je jeste takova normalka, proste vesnice. Nejvetsi psycho jsou ty google maps z Luniku.

Reagovat
smazaný uživatel

Tak Luník už mi příjde takový echt provařený, to spíš jako psycho mi příjdou tyto vesnice. Ale ještě fajn je, když si projedeš tu Přednádražní v Ostravě, když to točili, tak vychytali počasí a to už to vypadá jak v nějakém realistickém hororu.

Reagovat
domingo

Tak psycho.. Silnice a po obou stranach rozboreny baraky. Takhle vypadaj i casti vesnic u nas a to tam nebydli cikani, jenom proste burani

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

lunik je sprofanovany a slaby. pogoogluj si okolo sabinova, gelnice, krompach napr. jarovnice, richnavu, chminansku novu ves, chminany, pripadne aj priamo krompachy okolo zeleznice, rudnany, helcmanovce, svinia, ostrovany..... ked som robil davno-davno vodicak, dosiel policat zo starej lubovne nas skusat. sadli sme do auta, a ze chce vidiet cigansku osadu v jarovniciach. tak som to odsoferoval zo sabinova asi 10 kilometrov, dosili sme do osady, vyzeralo tako ako v afrike - hlinena vydupana zem, suche stromy, hlinene domy s plechovymi strechami a kopa "hobitov" holych a bosych. vysiel policajt z auta, cigani za sekundu sa zdekovali, policajt si urobil fotky a isli sme spat. vsetci sme dostali vodicak, potom sme sa policajtami ozrali)))))

Reagovat
smazaný uživatel

zabudol si Letancovce, to je tusim najvacsia osada na Slovensku

Reagovat
smazaný uživatel

pardon Letanovce

Reagovat
smazaný uživatel

najvacsia je ciganska osada v jarovniciach, okres sabinov. niekolko tisic ich tam byva pokope a kotia sa exponencialnym radom. letanovce som ale zachytil, ze ich zacali burat a degesov stahuju niekam inam. ved v lete opat vybehnem do slovenskeho raja, tak uvidim.

Reagovat
herbage

OT v OT, ale můžu se tě zeptat, v jaké oblasti provádíš výzkum?

Reagovat
smazaný uživatel

ale to mate aj rusko. rusko som od kaliningradu cez moskvu, piter, ural, krasnojarsk az po vladivostok presiel cele a neskutocne kolko kontrastov - centrum povedzme ako-tak ale staci ist do bocnych uliciek a hlinene cesty, drevene domy... ako u ruska sa to da pochopit, ale ze toto bezne mat napriklad aj v centre tallinu, tartu, rigy, daugavpilsu, parnu, tak to je vcelku neocakavane. z afriky som zazil jedine kapverdy a to je vcelku rozvinuta a stabilna krajine a potom na jednom projekte sme boli v ugande, keni a tanzanii. neviem, nevedel by som tam fungovat....

Reagovat
smazaný uživatel

Kapverdy rozvinuté ? Na jakém ostrově jsi byl ?

Reagovat
Kongo

Tu Afriku ti docela závidím.

Reagovat
smazaný uživatel

na kapverdach som bol iba v praia a v tych zvysnych asi 10 dni narychlo. nemal som cas vidiet mesta. co ma kus mrzi ale zasa az tak vyrazne mi afrika nechyba. teda popravde vobec...)))

Reagovat
Kongo

Spíš ta Uganda a Tanzanie.

Reagovat
smazaný uživatel

ved to, ze ani zvery v savane som nevidel poriadne. teda hej - zirafu, zebry nejake. ale chcel som tam ist an zopar dni, trosku toho vidiet viac.

Reagovat
fantomas

Zrovna v Ugandě je to safari mizerný.. tam maximálně na gorily, který sou předražený a pojí se s nima půldenní tůra (přičemž pásmem goril projdeš asi tak za hodinu prej). Keňa je o něčem jinym.

Reagovat
Kongo

Jojo,tak Uganda je hlavně o gorilách.Stejně jako Kongo.Ale někdy není jistota,že na ně vůbec narazíš.

Reagovat
fantomas

Tim spíš bych za to takovou pálku v životě nezaplatil. I když teda něco ke 200 doláčů za safari bez zeber, to taky nebylo žádný žůžo. :))

Reagovat
smazaný uživatel

Já byl teď na Salu v Santa Marii a tam je to jen o hotelech + to městečko. To není taky špatný ale za 2 hodiny ho máš prochozený (i s baptistickou mší či když zabloudíš do jejich místní chudinské čtvrti, to stálo taky za to.. ).

Reagovat
smazaný uživatel

Tak velkou bílou hlavu tam ještě neviděli co?

Reagovat
smazaný uživatel

Neechápal som čo to je za turnaj, to mám teraz chápať ako nejaké B-čkový Africký Pohár Národov ?

Reagovat
domingo

Mas to tam popsany - je to turnaj pro hrace z domacich soutezi. Jeho smyslem je pozvednout jejich uroven a dat tem klukum nejakou motivaci a perspektivu, aby nezdrhali v sedmnacti do Evropy..

Reagovat
bruchy

viděl jsem zápas o bronz, celkem bída

Reagovat
smazaný uživatel

no ja som tak na portoriku v aguade sa motal hore dolu po mestecku a kopcoch nad aguadou a rinconom a skoncil som na pentacoastalnej omsi. ale aspon som sa tam potom nazral ananasov a ochutnal skvely rum)))

Reagovat
rezba

ještě mě tak napadá, jestli nepodceňuješ i angolskou Girabolu. Viděl jsem loni dva zápasy Kabuscorp (Rivaldo) s Benficou Luanda a Primeirem, musím říct, že úroveň slušná, fotbal koukatelný, portugalský vliv se nezapře. Navíc spousta známých (byť starších) hráčů. Překvapila i opravdu solidní návštěva snad 10.000+. Zkoušel jsem ligu prolést i ve FM a nevypadal vůbec špatně...

Reagovat
domingo

Hm, to nezni spatne. Podivam se na ni, dik :)

Reagovat
smazaný uživatel

Kdyby mě někdo řekl, že existuje turnaj afrických zemí kde hrají hráči jen z afrických klubů a proběhl 3. ročník, tak povím, že to ho asi vyhráli už potřetí Egypťani. Prostě tomu fotbalu rozumím pořád méně.

Reagovat
smazaný uživatel

CLEMENTE!!! Legenda se vratila na vysluni

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele