Africká kvalifikace na MS je stále otevřená, nejlépe začaly arabské týmy

25.03.2022, 23:31, aktualizováno 25.03.2022, 23:31
Komentáře a souhrny
Islam Slimani slaví klíčovou branku (© AFP)
První zápasy závěrečné fáze africké části kvalifikace na mistrovství světa v Kataru o budoucích postupujících příliš nenapověděly. Nejvýraznější rozdíl byl ten jednogólový, kterým vítězily výhradně národní týmy ze severní části kontinentu - konkrétně Alžírsko, Tunisko a Egypt...

Nejblíže letenkám do Kataru jsou patrně afričtí šampioni z roku 2019 z Alžírska, kteří uspěli v Kamerunu (1:0) a nyní se vrací do domácí Blidy, kde ještě nikdy v historii neprohráli.

Alžírsko uspělo v den 46. narozenin trenéra Djamela Belmadiho, který výjimečnou událost symbolicky oslavil výjimečným využitím systému 5-3-2. Ten položil základy solidního defenzivního výkonu a konečné výhry díky jubilejní 40. reprezentační trefě Islama Slimaniho.

Na lavičce Kamerunu v roli hlavního trenéra debutoval internacionál Rigobert Song, který se otěží bronzových medailistů z letošního Afrického poháru národů ujal teprve před měsícem a ihned šokoval, když v poločase z nejasných důvodů stáhl nejlepšího střelce uplynulého APN Vincenta Aboubakara. Kamerun nakonec i přes 59% držení míče pálil jen sedmkrát.

Hubenou výhru 1:0 veze také Tunisko z Mali, kde se pokouší o vůbec první účast na světovém šampionátu. Smutným hrdinou utkání se stal Moussa Sissako z belgického Lutychu, který si nejprve dal vlastní gól, aby se hned za čtyři minuty nechal vyloučit.

Posledním vítězem dneška je Egypt Carlose Queiroze, kterému rovněž pomohl vlastní gól dokonce už ze čtvrté minuty utkání. Faraoni následně doma jenom nebránili a měli i několik slušných šancí na navýšení náskoku, zatímco úřadující africký šampion ze Senegalu brankáře El Shenawyho otestoval jen jednou a na vlastní půdě bude mít co dělat.

Vzhledem k tomu, že v této fázi africké kvalifikace platí pravidlo o venkovních gólech, které UEFA pro své soutěže nedávno zrušila, nachází se v lehké výhodě také Maroko, které však proti podceňovanému DR Kongo zvládlo jenom umazat manko a v závěru nevyužilo ani krátkou přesilovku. Vahid Halilhodžić překvapil velice defenzivní sestavou s pěti zadáky a dvěma štítovými záložníky a po utkání byl při odchodu ze stadionu inzultován fanoušky.

V očekávaném derby mezi Ghanou a Nigérií gól nepadl, což nahrává spíše domácím Ghaňanům. Ti pod vedením nezkušeného trenéra Adda přivítali zpátky v sestavě Mohameda Kuduse a obecně vsadili na velice mladou sestavu na čele s 19letým debutantem Felixem Afena-Gyanem z AS Řím, kterého v útoku doplnil ještě o rok mladší Abdul Issahaku Fatawu. Ghanská zahajovací jedenáctka se pyšnila věkovým průměrem pouze 25,2 let.

Autor: Tomáš Daníček

Komentáře (16)

Přidat komentář
Modroočko

Oceňujem články k ostatným konfederáciám dnes bola Ghana solídna, Nigéria napriek svojim menám večná nuda. DR Kongo aj Mali, ktorým najviac držím palce, podľa očakávaní zlyhávajú na disciplíne a v prípade Mali aj v efektivite a vytváraní šancí, no DR Kongo má ešte akú-takú nádej, tak im budem veľmi fandiť. Senegal má pred sebou neskutočne náročnú úlohu, ale verím, že Egypt udolajú.

Reagovat
Benfica

Reagovat
Nadržený šimpanz

Čím víc černých týmů oproti arabským ze severu se kvalifikuje, tím líp

Reagovat
Kop do titulků

Reagovat
Seydou Doumbia

Reagovat
eleven11

Reagovat
mistr129

Reagovat
Kucka

Reagovat
smazaný uživatel

Alžírsko, Maroko a Tunisko už tam jsou jednou nohou.

Reagovat
Seydou Doumbia

tak jím tu nohu uřežou a sežerou no...není problém, jedem dál

Reagovat
sk333

Videl som zápas Ghana-Nigéria.Nigérijčania mali jednu čistú šancu, ktorú spálil Simon a domáci hádam 2 pološance.Okrem Simona sa dostal na ihrisko aj ďalší hráč AS Trečín Osman Bukari, ktorý svojou rýchlosťou v jednej akcii vyrobil problém pre obranu hostí.Nigérie má do odvety väčšie šance, ale pri troche šťastia môže postúpiť aj Ghana.Inak arabské tímy to majú dobre rozbehnuté, ale nič isté.Verím najmä, že Mali a Senegal ešte zabojujú.

Reagovat
smazaný uživatel

Dúfam že Senegal to doma otočí a postúpi.. stále verím Mali že to dajú len musia byť v dobrom rozpoložení po úvodnom dueli sú lepší len to treba ukázať aj na ihrisku.. No a hlavne dúfam že to ukope aj Ghana.. Maroko a DR Kongo po prvom zápase nech postúpi lepší.. Alžírsko to ma rozohrane dobre uvidíme čo prinesú odvety ale rozdiely sú všade max. jeden gól takže ta vyrovnanosť tímov je vysoká a postúpiť môže hocikto z týchto tímov z play off

Reagovat
avicii

Mali chcel by som ich vidieť na MS zvlášť na úkor Tuniska nezaujimaveho

Reagovat
Coutinho10

OT: kdo by chtel, tak dnes od 16:00 zapas legend LFC vs Barça

snad bude nejaky dobry stream

https://twitter.com/Coutinho10CZ/status/1507687247142866947?t=xO2uLHvT3f06r9MqMCRSPg&s=19

Reagovat
Coutinho10

český trojlístek začíná na lavičce:

LFC Legends: Westerveld, Carragher, Hyypia, Agger, Johnson, Aurelio, Kvarme, Diao, Gerrard, Garcia, Kuyt.

Substitutes: Dudek, Enrique, McAteer, Baros, Babb, McManaman, Smicer, Berger, Rodriguez, Downing.

Reagovat
Coutinho10

Kick-off is delayed until 3.15PM due to severe traffic disruption in the North West area.

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele