ABECEDA: O ČEM? O FOTBALE!

29.06.2006, 08:49
Aktuality
Chybí posledních 8 zápasů a MS, a jak jsme se na něj těšili, bude patřit minulosti. Právě tak, jako účast 24 týmů, včetně Česka, které již daly adiós Německu po bojích ve skupinách a v osmifinále. Kdo se dostal do čtvrtfinále? Šest mužstev podle očekávání, jedno překvapivě a to poslední tam asi nepatří.

Angličan Graham Poll dal v jednom zápase 3 žluté karty jedinému fotbalistovi! Josip Šimunič, reprezentant Chorvatska, jak sám říká, ho na kolenou prosil, ať mu po druhé žluté dá červenou a pošle ho do šaten, ale Poll byl neoblomný. Ještě jedna a půjdeš! Dobrej parťák do mariáše, co říkáte?

Bláznivě nechutné bylo utkání Portugalsko - Nizozemsko. Názory na výkon rozhodčího Ivanova z Ruska se různí. Prezident FIFA Sepp Blatter ho kritizoval a řekl, že jednu žlutou zapomněl udělit sám sobě. Ale řekněte sami - jak ukočírovat bandu hulvátů a zákeřných sprosťáků? Asi by víc pomohlo pár ran bičem! Myslím si, že by FIFA měla vynést mnohem přísnější tresty, využít videozáznamu, dodatečně udělit červenou například "hlavičkáři" Figovi. A to Portugalci mají ještě takovou drzost, že žádali o prominutí trestu Deca! Výsměch fotbalu a pravidlům!

Co si ale jeden může myslet o zařazení Markuse Merka z Německa na listinu rozhodčích pro závěrečné boje?! Kolikrát již byl tento muž s píšťalkou kritizován za, přinejmenším, svérázný způsob řízení zápasu. Jeho pomoc fotbalistům Brazílie v utkání s Austrálií byla tak okatá, že i mnozí zaslepení fanoušci pětinásobných mistrů světa procitli a nestačili se divit, co že to vidí! Bude pískat Merk finále? Ani bych se nedivil, i kdyby tam hráli samotní Němci!

Divit se ale nepřestávají především Australané. Po Merkovi dostali v osmifinále další "trest" v podobě všemocného Luíse Mediny Cantaleja. Také na něj byla ve španělské lize řada stížností, sem tam si k penízkům pomůže a jeho píšťalka fouká dost svérázně. Ale odpískat v poslední minutě nastavení, za stavu 0:0, neexistující penaltu, to už chce hodně drzosti a otrlosti. "Odskákal" klokany domů a poslal Itálii do čtvrtfinále. Nezaslouženě! A FIFA? Nominovala Lojzíka jako hlavního sudího zápasu Brazilie - Francie! Pomstí rodnou zemi a pošle "Frantíky" pod Eiffelovku?

Espaňa, Espaňa! Asi se to opravdu nepodaří a tato země fotbalu zaslíbená se nikdy neposadí na trůn jako fotbalový král. Tentokráte veteráni Zidane, Thuram a Vieira byli mnohem více než mladíci Cesc Fábregas, Fernando Torres... Spanilá jízda skupinou se ukázala jako zavádějící. Ukrajina byla v prvním zápase "vykulená" ze svého startu na MS, Tunisko vzdorovalo dlouho, Saudská Arábie prohrála jen o gól. Ale, 9 bodů a favorit, tak se psalo o Španělsku. Stačilo narazit na Francii, která se rozehrávala pomalu a nikdo ji nedával naději, a suverenita zmizela. Tak snad příště...

Fotbal nemá logiku, pravda. Ukrajina dostala od Španělska čtyřgólovou nadílku a kde je dnes? Ve čtvrtfinále, zatímco její soupeř na dovolené. Nemá cenu tvrdit, že je to nespravedlivé, že los, že počasí, že nepřízeň osudu. Takový je fotbal.

Góóól! Je radost zakřičet si toto kouzelné slovíčko! Tedy když ho dají ti naši, ne v momentě dostat další "banán" za záda našeho nepřemožitelného brankáře. Ale na tomto mistrovství té radosti z gólů mnoho není. Padlo jen 132 branek a to dává průměr 2,36 na zápas. Trinidad dokonce nedal ani jednu! Ale na druhou stranu Švýcarsko nedostalo gól za celých 390 minut. A vypadlo! Ach ty penalty...

Hlavně zdraví a klid! Robinho si proti Ghaně odpočinul, ale včera se již na tréninku probíhal, jako kdyby žádné svalové zranění nikdy nebylo. Klid mu pomohl, cítí se v pořádku a je připraven pomstít své spoluhráče Raúla, Casillase, Salgada, Ramose! Ale bude s tím souhlasit velký fotbalový mág Zinedine Zidane?

Chlapík je ten Ronaldo! Jeho obdivovatelky ho sice milují tlustého jako hubeného, ale ti, kteří mu nemohou přijít na jméno, se mu vysmívají za každé deko nadváhy! Ale on jim to ukázal. Dal patnáctý gól na mistrovství světa a je nejlepší! A hodně dlouho bude! Gratulace, "Gordinho"!

Itálie je ve čtvrtfinále, diskuze o tom zda zaslouženě nebo ne pokračují, ale nic to nezmění na skutečnosti. Faktem je, že si poradila s Ghanou právě tak jako s Českem, zaváhala v utkání s USA, porazila Austrálii. Hraje to, co umí nejlépe. Zazdít, zazdít a ještě jednou zazdít a pak udeřit. Všichni věří, že tomu proti Ukrajině bude jinak. Ale budou-li bránit oba celky, může se stát, že stav 0:0 potrvá až do 93. minuty a pak Frank De Bleeckere z Belgie zavolá Medinovi a ten mu poradí! Ostatně, má zkušenosti...

Jeden jediný zástupce z Afriky, Asie, Austrálie a Oceánie, právě tak ze severu Ameriky a Karibské oblasti, se neprobojoval mezi posledních osm. Brazílie a Argentina, podle očekávání, reprezentují jih Ameriky, Německo, Portugalsko, Anglie a Francie západní Evropu. A mezi ně se vetřel, jako chudý příbuzný, jediný celek z východu. Blochinova a Ševčenkova Ukrajina. Ale platí to, že je chudým a trpěným? Asi ne, říká se, že prémie pro hráče za postup do čtvrtfinále jsou vyšší, než pro ostatní za titul mistra světa!

Která skupina byla nejsilnější? Těžko říci! Z každé, od A do H, postoupilo mezi posledních osm jen jedno mužstvo. Šest z nich svou skupinu vyhrálo, jen Ukrajina a Francie předčili mistry a vyřadili Švýcarsko a Španělsko. Pomstili vlastně jeden druhého. Francie porazila přemožitele Ukrajiny a ta jim to vrátila vyřazením Švýcarska, které v tabulce skončilo před Zidanem a spol. Ale málokdo věří, že jejich cesta bude pokračovat. Bude "osmička" konečnou stanicí?

Luboš Micheľ ze Slovenska to schytal také! Do Ghany nesmí, byl tam prohlášen za nepřítele lidu číslo jedna! V utkání Ghana - Brazílie (0:3) poslal ze hřiště Gyana a trenéra týmu Ratomira Dujkoviče. Jednoho do sprch, druhého na tribunu. Oba vyloučení, a s nimi všichni ostatní hráči, zůstávají miláčky a za vyřazení nemohou. To on, Micheľ!

Micheľa se ale zastala komise rozhodčích FIFA a ta je zcela jiného názoru. Slovenský rozhodčí, který je dnes hodnocen jako třetí nejlepší ze všech sudích, si vysloužil pochvalu a byl nominován na jedno z nejrizikovějších utkání čtvrtfinále. Německo - Argentina bude bojem na život a na smrt! Domácí vypadnout nesmějí a Argentinci nechtějí! Jak si s tím Micheľ poradí? Vypadá to vypadá, že v případě postupu Německa do finále, bude pískat tento zápas právě on. Jinak? Merk, samozřejmě. Německo nesmí chybět!

Nejzajímavější na duelu Itálie - Ukrajina může být snaha Ševčenka poslat domů svou milovanou Itálii. Sedm let hrál v dresu AC Milán a v pátek se postaví tváří v tvář mnohým ze svých bývalých kolegů a protihráčů. Gennaro Gatusso a Andrea Pirlo vědí, jak ho zastavit, ale on zase ví, jak je obelstít. Bude mít vyšší cenu neprostupná obrana nebo oněch 127 gólů Ševčenka, které dal během svého působení v calciu?

O čem se mluví? Stále je na přetřesu gól Maxi Rodrígueze v prodloužení zápasu proti Mexiku. Samotný fotbalista Argentiny a Atlética de Madrid tvrdí, že on již dal svůj životní gól. "Vzpomínám si, jak mě můj děda nutil abych do míče kopal také levačkou. Já ji vlastně používám jen k tomu abych vylez do schodů. A občas ji použiji při zápase!" Tentokráte mu to vyšlo parádně. Ale od spoluhráčů si vyslechl své. Dokonce mu řekli, že na tuto mimořádnou střelu si vypůjčil levačku od Maradony sedícího na tribuně!

Pro své týmy jsou nepostradatelní. Kdo odehrál všechny zápasy na tomto MS a nebyl ani střídán? Podívejme se na osmičku nejlepších celků: Buffon, Cannavaro, Perrota a Pirlo z Itálie, Šovkovskij, Nesmačnyj a Timoščuk z Ukrajiny, Ševčenko hrál o 8 minut méně, byl střídán v závěru zápasů proti Saúdské Arábii a Tunisku. Lehmann, Lahm, Mertesacker z Německa, Abbondanzieri, Ayala, Mascherano z Argentiny, Riqulme a Rodriguez rovněž nastoupili ke 4 zápasům, ale byli střídáni, Robinson, Ashley Cole, Terry, Lampard z Anglie, Beckhamovi chybí do 100% jen 4 minuty, Ricardo, Meira, Carvalho z Portugalska, Figo nehrál 21 minut, Juan a Lucio z Brazilie, Dida byl v brance 351 minut, Barthez, Gallas, Sagnol, Thuram, Makelele z Francie, Henrymu chybí pouze 3 minuty, Vieirovi pak deset.

Rozum se brání přijmout v klidu tuto tragédii! Jen tak se dá nazvat zpráva o první oběti skandálu italské klubové kopané. Informace o pokusu o sebevraždu Gianluca Pesotta se bezprostředně dotkla reprezentantů Itálie. Alessandro Del Piero a Gianluca Zambrotta si pronajali soukromé letadlo a svého kolegu navštívili v nemocnici. Jejich jediná slova po návratu do Německa byla: "Je to smutné!"

Slovo do pranice! Miroslav Klose prohlásil: "Argentina má obrovskou smůlu, že narazí na Německo již ve čtvrtfinále! Nebýt tohoto losu, zcela jistě prohrála s námi až v samotném finále!"

Tevez je neméně silný ve svých výrazech a prohlásil: "Dojde-li na penalty, půjdu kopat! Zamířím na hlavu toho jejich brankáře. Nevím jestli z toho bude gól nebo ne, ale v každém případě ustřelím Lehmannovi hlavu!" Asi 150 přítomných novinářů zůstalo nejdříve překvapených, ale pak jeho slova vyvolala smích. Na otázku zda ví jak porazit Německo odpověděl: "Je to jednoduché. Musíme dát do hry 'huevos a hrát po zemi. Ale 'huevos' jsou to nejdůležitější!" Na vysvětlenou: huevos - vejce, ostatní si doplňte sami...

U nás doma je zatím vše v klidu. Reprezentanti Česka se vrátili, pár skleniček v pražských barech popili, do svých klubů, někteří, na dovolenou, mnozí, se rozjeli. Mistrovství světa je zapomenuto, začínají všední starosti. Stěhování za lepším, návrat ke stejnému. V srpnu se sejdeme na Moravě a rozdáme si báčko se Srbskem, loučili se všichni. Loď nikdo nechce opouštět, kapitán zůstává u kormidla. Skončí jako Titanic?

Vyzvat na souboj Ronalda je dost odvážné, ale Miroslav Klose se o to pokusí. Ronaldo, v září mu bude 30 let, asi letos hraje na posledním mistrovství světa. Gólů dal zatím patnáct, může ještě nějaký přidat. Klose je téměř o 2 roky mladší a ještě se loučit nechce. Těch branek má na svém kontě devět. Máme se na co těšit, v Jižní Africe můžeme volat: "Mrtev je král, ať žije král!"

Zítra začínají čtvrtfinálové boje. Já jsem na tom s úspěšností v tipování bídně, ale zkusím to tedy ještě jednou! Německo, Itálie, Anglie, Brazílie. Ale mám rád překvapení, a tak budu fandit Ukrajině a Francii!

Ženské prý fotbalu nerozumí, ale nám to tady říkejte! Jedna z našich zaměstnankyň trefila přesný výsledek zápasu Brazílie - Ghana a brala všechny peníze. A bylo jich tam dost. Předešlých šest osmifinále neuhádl nikdo!


Autor: Vilém Hodr

Komentáře (31)

Přidat komentář
HOST*

FORZA AZZURRI!!!

Reagovat
HOST*Oscar Tramor

"Cítím, že ode mne fanoušci čekají víc, a vím, že dokážu hrát lépe. Nejdůležitější je, že vyhrává Brazílie a já jsem i nyní pro mužstvo platný. Hraji víc ve středu hřiště, takže do šancí se tolik nedostanu, ale snažím se je připravovat spoluhráčům," říká Ronaldinho.

Trenér mu prý řekl, že jeho role je hrát pro mužstvo. "A to se snažím naplnit. Určitě se budu zlepšovat, vždyť turnaj ještě nekončí. Věřím, že moje chvíle přijdou a budu lepší a lepší," přiznal s úsměvem novinářům nejlepší fotbalista světa, Ve volných chvílích se prý učí němčinu, ale zdá se mu velice komplikovaná. "Proti mé rodné portugalštině je hodně složitá," přiznal. Jinak mluví dobře i španělsky, anglicky a domluví se francouzsky.

Duel s Francií jako odvetu nebere

Kritiku na výkony Brazílie odmítá... "Čtyřikrát jsme vyhráli. Nemusíme přece lítat po hřišti, když to není třeba. Do střelecké formy se dostal Ronaldo, máme i další hráče, kteří umějí dát gól. Naše obrana funguje perfektně, inkasovali jsme jen jednou. Fotbalem bavíme sebe i fanoušky a náš výkon půjde stále nahoru. Nikdo, snad kromě Němců, tu není pod takovým tlakem jako my," uvažoval Ronaldinho.

"Na šampionátu jsou výborná mužstva, ale my se nikoho nebojíme. Respektujeme sílu každého ze soupeřů. Francouzi se také rozjížděli pomaleji. Zahraji si proti výborným fotbalistům, jako jsou Zidane nebo Henry. Není to odveta za mistrovství světa před osmi roky, tak zápas nevnímáme. Bude to další těžký krok na cestě k finále. Z dosavadních zřejmě nejtěžší," zamýšlel se nad nadcházející fází turnaje.

Pořád však zůstává svůj, nemá manýry hvězdy. Na tréninku předvádí pro fotografy a televizní kamery různé finesy a po něm klidně sbírá s kustody míče. Při utkání se neustále baví se spoluhráči a ochozy jen zahučí, když pošle geniální pas do volného prostoru, přihraje patičkou nebo se dívá někam na tribunu a míč dá na milimetr přesně na druhou stranu. "Tady se nehraje o nejlepšího fotbalistu světa, ale o nejlepší tým na světě. A my chceme dokázat, že to je Brazílie, které jsem součástí," dodal Ronaldinho.

...tím se potvrzuje do detailu, co jsem říkal já.

Reagovat
smazaný uživatel

Já jsem moc zvědavý, jak se dvojice brazilských tvořivých záložníků vypořádá s dvojitým blokem Francie ve složení Makelele-Vieira, dokonce bych si troufl tvrdit, že to bude klíčový problém celého zápasu, leda by se Vieira vyfauloval brzo

Reagovat
smazaný uživatel

"Naše obrana funguje perfektně", tak s tím bych si dovolil nesouhlasit...

Reagovat
HOST*Oscar Tramor

V tomhle bych taky s Gauchem nesouhlasil.

Reagovat
HOST*Oscar Tramor

Ten chlap se mi líbí čím dál víc. Ať jako hráč, tak jako člověk. Ten jeho výrok na adresu Lehmanna je fakt špičkovej.

Reagovat
smazaný uživatel

Teď ještě aby to dokázal, místo hlavy může klidně Lehmannovi ustřelit i ty jeho "huevos".

Reagovat
smazaný uživatel

...ale chci, aby jeli domů. I s fanouškem Alegrem. Ovšem Brazilci na Francouze moc neumí, tak se uvidí, zda bude jihoamerické finále, které bych si jinak moc přál.

Reagovat
smazaný uživatel

Ups, tak jestli vyhraje Calderón volby tak je prý náš na 5 let Takže Kaká asi padá a Xabi taky

Reagovat
smazaný uživatel

Nepředbíhej, do čeho jsme rýpli, s tím nás hned za pár hodin zástupci těch ohrožených klubů vyfuckovali

Reagovat
smazaný uživatel

Mere, pojď na chat

Reagovat
HOST*

Kaká přichází do úvahy jen když AC půjde do "béčka". A to se na 99% nestane.

Reagovat
smazaný uživatel

Zdraví Berlusconi, chceš říct?

Reagovat
HOST*Mára

ne Kaká

Reagovat
smazaný uživatel

Ty neser!

Reagovat
HOST*Mára

uklidni se

Reagovat
smazaný uživatel

postoupí totiž Argentina, Portugalsko, Ukrajina a Francie

Reagovat
smazaný uživatel

Takže Sanz se vybarvil a při případném vítězství ve volbách (těžko) má nasmlouvaných těchto pět hráčů:

EMERSON, GAGO, ZAMBROTTA, CARRICK a BOULAHROUZ. Líbí se mi ta dvojka a čtyřka, nevím proč tolik šaškáren kolem Zambrotty a Emersona, mám dojem, že je to přiživování se na mrtvole (ještě živé) Juventusu. Oba hráči brzo skončí a pak budeme shánět jiné. Boulahrouz by měl podepsat, že už nikoho tak prasecky nesejme jako C.Ronalda... A jedná se s dalšími hráči (Adriano)

Sportovní ředitel Monchi (skvělá volba!!!) a Del Bosque trenér...

Škoda, že nevyhraje Tak snad aspoň ten Calderón...

Reagovat
smazaný uživatel

Jenom se potvrdilo, že Sanz by byl jako prezident nejspolehlivější. Určitě bychom pod ním zase začali vyhrávat, i když asi ne hned. Tak za rok, možná za dva. Má připraveného výborného trenéra a konečně už vybalil i svého sport. ředitele, na kterého jsem docela netrpělivě čekal. Oba jsou super, to je jasné.

Sanz opět nechce sázet na ty největší esa a chce si udělat tým, který by dlouhodobě fungoval. Z tohoto pohledu jsou posily ok, i když mě trošku zaráží, že tam má z pěti hráčů 3 DM a ani jeden z nich není Španěl Talentovaný anglický štít ve španělském klubu, to je rozhodně riziko, stejně jako teprve devatenáctiletý a neprověřený Gago. Boulahrouz je všude velmi chválený, ale na MS to byl propadák (a to nejen proti Portugalcům). Hráče Juve asi bude chtít každý a když chtěl Sanz ukázat nějaké podepsané hráče, tak byli tím nejsnadnějším terčem.

Kdyby Sanz vyhrál volby, tak asi celý kádr pěkně provětrá. Nemá rád hráče za zenitem, ihned je vykopne a nahrazuje (hodně jsem se divil, proč zametl se Šukerem, Mijatovičem, Seedorfem a Redondem, ale má to lišák dobře promyšlený). Takže tohle by byl asi jen začátek, i když trochu rozporuplný. Každopádně mu budu držet palce.

Reagovat
HOST*Oscar Tramor

Taky jsem docela zvědavej, jak to u vás dopadne. Podle mě vyhraje někdo, kdo bude chtít přivést ty největší hvězdy. Vy všichni od Realu jste na to holt vysazený. Modlete se za Sanze (ten stejně jako Martín to myslí dobře) a hlavně doufejte, že to nevyhraje Villar Mir. Přát štěstí vám nebudu, ale bylo by dobrý, kdyby zase Barca v Galacticos měla kvalitního rivala, kterej jí bude konkurovat.

Reagovat
smazaný uživatel

B : k rozhodcom - to Ivanov mal ešte takú úžasnú "sebareflexiu", že povedal, že je pripravený pískať finále. Pri Blatterovom úplne nekritickom zastávaní sa rozhodcov by som to predsa len ešte nevylučoval

R : treba doplniť, že Pesotto mal aj obrovské osobné problémy a frustráciu po ukončení kariéry. Jeho meno navyše neni medzi obvinenými, takže ťažko povedať, či je naozaj prvá obeť futbalového škandálu. Podľa mňa iba malinko, skôr nie ako áno.

Reagovat
smazaný uživatel

Panečku to byl fotbálek, mám rád vzpomínky. Ten fotbal byl pestřejší, charakternější a takový pohodovější. Teď má každý bílé kopačky, nagelovaný účes, na rukou potítko, kolem kotníku pásku atd. Působí to tak jednolitě.

Jinak jsem zatímrád,že je fotbal, ale je fakt, že chybí to nadšení, dramatičnost. Jak jsem viděl Portugal s Francií, to bylo iné kafe než ukrajina-švýcarsko.

A hráči jako Sergio Conceicao ,Yurri Djorkaef a třeba ještě Laurent Blanc měli fakt osobité kouzlo. Což teď takové hráče ve fotbale nenácházím a na MS už vůbec ne.

Reagovat
HOST*Oscar Tramor

A co Flavio Conceicao??

Reagovat
smazaný uživatel

To ne, ten už je taky zaregistrovanej

Reagovat
HOST*Oscar Tramor

Zase nechápu...

Reagovat
smazaný uživatel

S tebou je to holt těžký ...

Reagovat
smazaný uživatel

Ty nechápeš víc věcí, třeba proč ne/zmiňovat Flávio da Conceiçãa v souvislosti s Eurem 2000

Reagovat
HOST*1860

Je opravdu zastupce Asie, Afriky a Australie a oceanie? Podle me ( amnoho autoru geografickych knizek) Ukrajina patri do Evropy (i kdyz vychodni) i zemepisne.. evropa konci pohori Uralem a Cernym morem.. To jen tak pro upresneni..

Reagovat
HOST*1860

Tak nic, uz sem si to precetl poradne...sry

Reagovat
HOST*1860

Tak nic, uz sem si to precetl poradne...sry

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele