ABECEDA, ANEB OD A DO ZET!

17.06.2006, 14:08
Aktuality
Nebo do "žet"? Že by se nějaké ty klípky, drby, zajímavosti nebo jiné ftákoviny od tohoto písmenka také našly? Jedno je ale jisté: pokusím se přinést trochu "komédie do té tragédie"! Neberte to vážně! Devět z deseti článků je seriózním pohledem na MS 2006, já to vezmu trochu na lehkou míru! Co takhle začít kouknutím na jednotlivé skupiny?

A je první skupina, kde je vše vyřešeno po dvou kolech. Domácí si to ohlídali, byť v zápase s Polskem měli "kliku"! Ekvádor mnohé překvapil a ukázal, že jih Ameriky není jen Brazílie a Argentina. Polsko zklamalo zejména v prvním utkání, celkově bylo "takové jalové"! A Kostarika? Překlad jména této země znamená Bohaté pobřeží. Ale fotbalisté z této "Costa Pobre" byli opravdu chudáci. Dostali ve dvou zápasech 7 "banánů"! Že by firma Chiquita neměla dost tohoto tropického ovoce na vývoz? V posledním kole se střetnou Němci s Ekvádorci a bude to pěkná řežba. Jihoameričanům stačí bod, ale zdá se, že oni to na obranu moc nehrají. A jestli Německo nevyhraje, tak ho v osmifinále čeká asi Anglie a to teda pánové bude moc a moc zajímavá podívaná. Poláci to mají domů pár kilometrů, ale kluci z Kostariky již začali pakovat. Možná že dokonce přijedou na stadión s baťohy na zádech. Nechali si v nich trochu místa na případný gólový "nášup"?

B je zase skupinou velice chudou na branky. Ale po pravdě řečeno, ani ten fotbal zde předváděný není zatím na světové úrovni. Anglie, podle očekávání, postupuje, ale trápila se s Paraguají, vyhrála jen díky "vlastenci", a v utkání s Trinidad a Tobago černý mág Shaka Hislop přiváděl vyhlášené střelce ze země královny Alžběty dlouho předlouho k zoufalství. Švédsko dalo gól jediný a to je teda velice žalostná bilance. Proti fotbalistům z Karibiku nic a když to "už už" vypadalo na 0:0 s Paraguají, objevil se Freddie Ljunberg a hlavou rozhodl o vyřazení asi fotbalově nejslabšího týmu tohoto mistrovství. Byl to jeho třináctý gól za švédskou reprezentaci! A pak že je "13" smolné číslo! TéTé tým se v posledním kole pokusí o zázrak. Porazit Paraguaj by nemělo být zase tak těžké. Podaří-li se jim to, budou jejich zraky a slechy nastraženy, všichni budou čekat, zda Anglie vyhraje o pár gólů nad Švédskem. Co by to znamenalo? Postup pro Trinidad a Tobago! Jednu výhodu ale Angličané a Švédové mít budou. V době konání jejich vzájemného duelu budou znát výsledek zápasu Německo - Ekvádor a tedy konečné pořadí skupiny A...

C má za sebou také dvě kompletní kola a tady, stejně jako v "Áčku", je rozhodnuto. Postupuje Argentina, která proti Srbům a jejich "bývalým" kamarádům z Černé Hory, předvedla něco jako koncert, na kterém se hrálo především argentinské tango! Radost podívat! Nizozemsko se do osmifinále neprotančilo, ono to v těžkých dřevákách taky zrovna moc nejde, ale proplazilo. Šest bodů na kontě, skóre 3:1, první krok má za sebou. A zatímco fotbalový svět lituje vyřazení "Slonů", kteří se vracejí na své Pobřeží, po naivně hrajících fotbalistech ze země reprezentující to, co zbylo z již neexistující Jugoslávie, snad opravdu ani pes neštěkne. Argentina dala 6 branek, pravda, ale musí si dávat moc a moc pozor! Pýcha předchází pád a v osmifinále tak slabý soupeř čekat zcela určitě nebude!

D skupina to má na 50%. Mexiko přehrálo Írán až v poslední čtvrhodince, na Angolu jim asi tak 15 minut chybělo. Portugalci první zápas vyhráli 1:0, v sobotu, předzápas souboje našich s Ghanou, by si měli s "jaderně" nebezpečnými Íránci poradit také a zajistit si tím postup mezi šestnáctku nejlepších. A jelikož se dá předpokládat, kolikrát to nevyšlo, že Argentina skupinu C vyhraje, Portugalsko bude chtít v posledním utkání porazit Mexiko a to se bude třást, zda Angolané náhodou neprotrhnou střeleckou nemohoucnost, nenaloží Íráncům pár gólů a nepřipraví je, Mexiko, o postup... Ale zcela logicky a podle dosavadního vývoje a předváděných výkonů: Osmifinále Argentina - Mexiko a Portugalsko - Nizozemsko!

E! Tak tady jsme se fotbalem bavili my. Otázka zní, zda tomu bude právě tak i dnes, po utkání s Ghanou. Ta zase nebyla až tak moc špatná a jen setsakramentsky vychýlená muška proti Itálii ji připravila o bodík, možná tři. Italové ale turnaje hrát umí a ono to MS 2006 je vlastně takovým velkým turnajovým kláním. Trenér Brückner má k dispozici 20 hráčů, je tedy z čeho vybírat. Koller, Baroš a Kinský do zápasu zasahovat nebudou, tedy na hrací ploše určitě ne. Máme výborného gólmana, jistou obranu, jednu z nejlepších středových řad na světe. Věřme, že Lokvenc bude na sebe vázat zadáky soupeře stejně jako Koller a že ti, které rozhodnutí trenéra, a zdravotní stav především, pošle na zelený trávník, předvedou stejně dobrý výkon jako tomu bylo v utkání s USA! Karty jsou rozdány, jsme na tahu! Ale pozor! Oba naši soupeři asi budou hrát v dresech s dlouhými rukávy, trochu se ochladilo, a nevíme tudíž, zda nějaké to eso nebudou mít, podvodníci jedni, schováno za manžetou! Italové jsou v těchto praktikách nečestných jako kapříci ve vodě českých rybníků a ti z Ghany jistě něco za oněch 90 minut od nich okoukali!

F je lehkým mrazením v zádech. Brazílie hrála proti Chorvatsku fotbal bez samby. Do tance jí nebylo, samo to nešlo a ti, kteří měli za úkol kolotoč promazat a pak roztočit, si vybírali volno za přesčasové hodiny z minulé pouti. Seděl jsem při sledování tohoto utkání vedle několika Brazilců a ti se opravdu radovali jen při krásném gólu, který vsítil Kaká. Pak se ještě párkrát chytli za hlavu, vyskočili a jinak nevěřícně kroutili tím co měli posazeno na krku. Zdá se, že mnohé z hvězd, a bezesporu vynikajících fotbalistů, závěr sezóny nenašel v té nejlepší formě. Je možné, že se bude opakovat historie z MS 2002 nebo z EURO 2004, kdy favorité odpadávali díky přetaženosti svých opor? Chorvatsko již není oním Chorvatskem nedávné minulosti a bude to mít s Japonskem a Austrálii asi hodně těžké. Brazilci asi oba tyto soupeře porazí, skupinu asi vyhrají, ale asi to nebude stejná radost z podívané na jakou jsme se tolik těšili. Nebo se, asi, mýlím?

G. Já nevím proč, ale tahle skupina je mi nějak nesympatická. Ničím mě nepřitahuje a to jsem při finále MS 1998 třikrát doslova visel na mřížích okna obýváku a řval jak pavián, nebo kohout?, na celé městečko, kde jsem byl jediný kdo měl tu drzost fandit Francii. Aby také ne! Oni Latinci, já Evropan. Utkání se Švýcarskem nenadchlo nikoho, spousta taktiky, balvan zodpovědnosti, strach udělat chybu. Výsledek snad byl předem jasný, dalo se vsadit na 0:0 a bez obav si dojít druhý den pro výhru. Korea a Togo toho, to se nám to pěkně rýmuje "Togo toho"!, taky zrovna moc nevymysleli a bojím se, že do konce jejich působení na MS 2006 ani nevymyslí. Díky tomuto čtyřlístku má kvalita klesající úroveň. Od A do G je moc daleko...

H to ale musí napravit! Když nikdo jiný, tak Španělsko je zde, aby zachránilo čest týmů z dolní poloviny onoho pomyslného "pavouka". Proti Ukrajině hrálo snad ještě lépe než v baráži proti Slovensku, moc nechybělo a bývalí "sovětčíci" chytli búra "ako bratia od Dunaja na jeseň roku 2005"! Ale oni vlastně těch 5 gólů dali! Ten poslední Torresův by měl platit za dva! Tak krásná to byla akce... Puyol-Torres-Raúl-Puyol-Torres! Bez váhání zařadit do čítanek fotbalové základní školy. A učit se, učit se, učit se. Co bude dál? Španělsko je silné, Tunisko ani Saúdská Arábie nebudou velkou překážkou pro tento rozjetý tým. Ukrajina má pár hodin na vzpamatování se. Asi jen lituje, že Oleg Blochin není na soupisce, má pár kilo navíc, a léta běží vážení...

CHlapi nebrečí, alespoň se to tak říká. Těžko ale udržet slzy smutku, bezmocnosti a nekonečného vzteku, když vás gól v posledních vteřinách zápasu zbaví naděje na pokračování. Tolik se chce křičet: "Ještě ne, ještě nás neposílejte domů, nám se tu líbí a chceme dokázat, že jsme přeci jen dobří fotbalisté!" Ale osud je mnohdy krutý, že Aldo Bobadillo z Paraguaje, Arture Boruci z Polska...?

I když se to nezdá, pomalu ale jistě se blíží ona magická hranice 2000! Ne, nebojte se, letopočet máme opravdu v pořádku a píše se rok 2006. Čekáme jen na "dvoutisící" gól v historii světových šampionátů! Dočkáme se již ve skupinách? Kdopak ví, kolik jich máme na kontě před sobotou?

Jééé ten je krásnej, volaly dívenky všeho věku, vyznání, barvy vlasů a pleti, při pohledu na Roque Santa Cruze, údajného krasavce číslo 1 tohoto MS. Ale nic mu nebyla platná jeho tvářička, tou se góly povětšinou nedávají. Ještě 90 minut se mohou obdivovatelky kochat pohledem na svůj idol a pak... Budou si hledat jiného... Jaká to nespravedlnost, pánové!

Kollere Jane! Koukej se brzy uzdravit, jinak to mistrovství světa budeme muset vyhrát bez tebe!

Láska je krásná, o tom nikdo z nás nebude jistě diskutovat. Pravdou sice je, že někdo rád holky a jinej zase vdolky, nebo někdo to rád horké, ale nejkrásnější láskou je ta "vopravdická" k "vopravdický" osobě, kterou máme "vopravdicky" rádi! A když ještě k tomu má ta osoba ráda fotbal stejně jako my, je to Lááááska nebeskáááá!

Méďa se vrátil do reprezentace, někdo se na něj usmíval, někdo zase mračil, ale v koutku srdce jsme se jistě radovali všichni. Je to pan fotbalista, má Zlatý míč, a tím pádem také nárok na nějaké ty vrtochy. Nyní je velice důležité, aby se chopil opratí a společně s ostatními spoluhráči táhli tu naši českou káru vítězně od zápasu k zápasu. Začátek byl víc než dobrý!

Neuville dal možná jeden z nejdůležitějších gólů základních skupin. Němečtí fanoušci se moc zlobili na své hráče, ale zejména na ty, jejichž příjmení zní až příliš polsky. Borowski, Klose a Podolski sice za tatíky nemohou, ale i tak jim spadnul kámen ze srdce! Postup je zde a... Polsko vyřazeno!

Odonkor sice gól nedal, ale za těch 26 minut co byl na hrací ploše působil svěžím dojmem a pořádně provětral obranné řady soupeře. Je ten svět ale stejně nějak naruby. Za reprezentaci Německa, tak hrdého, hrají fotbalisté narození v Polsku, dokonce v Africe, právě David Odonkor, za Chorvatsko zase bratři, kteří světlo světa spatřili v Berlíně. V Angole žijí dvě procenta bělochů, ale včera to podle toho nevypadalo, ti černí byli skoro v menšině. Francie je tmavší než rovníková Afrika, za Tunisko hraje Brazilec. Jen my jsme takoví malí čeští a moravští človíčci. Z Vigantic, Smetanovy Lhoty, od Plzně a jihočeských rybníků...

Povídá se povídá, že po zápase Německo - Polsko přišel do obchodu se sportovními potřebami mladík a žádal prodavače o dres reprezentace pořadatelské země. "A chceš dres který nosí hráči nebo ten, který si oblékají rozhodčí?", zněla odpověď... Zlé jazyky tvrdí, že tento vtip není až tak polský, že prý se vyprávěl již po zápasech Liberec - Mladá Boleslav a Sparta - Plzeň. A už to slyším! Slávisti volají, že stejné dvojí dresy jako v Mladé Boleslavi a Plzni, mají také na Spartě a v Liberci, v Itálii zase v prodejnách Juventusu, AC Milán, Fiorentiny a Sampdorie... Ach ti rozhodčí! Nedal by se ten fotbal hrát bez nich?

Rosický překvapil v prvním zápase tím, že se stal autorem hned dvou gólů. Je fajn, moc fajn, vidět, že tento fotbalista se chopil taktovky dirigenta a s Pavlem Nedvědem si vůbec nepřekáželi. Ba naopak! Po zápase s USA mě volal jeden kolega, který se také plete do novinařiny a ptal se, kde že jsme toho fotbalistu jménem Rosiky měli schovaného. Odpověděl jsem, že jsme ho schovaného neměli, on jen nebyl tolik vidět! Ale příští sezónu v Arsenalu budou koukat všichni! Co dodat? Jen ať koukají již tento měsíc v Německu a vydrží jim to koukání až do 9. července!

Strach má velké oči, tak nějak se to říká, že? Ale také se říká, že my máme pro strach uděláno! Nebáli jsme se USA, to je moc dobře. Nebojíme se Ghany, to se dalo čekat. Nemusíme se bát ani Italů, není proč! A když budeme mít po třech zápasech 9 bodů, nemusíme se opravdu bát nikoho. Strach z nás budou mít ti ostatní!

Televize dělá divy a přenosy běží jako po drátku. Jen ty naše maminy, bábiny, ale také snoubenky a milenky, se na ni v posledních dnes moc nekoukají. I když jsou výjimky, které potvrzují pravidlo. Ta moje sice moc času na televizní přenosy nemá, aby také měla, když já trávím před obrazovkou čas od 7:30 ráno do 16:00 odpoledne, tady máme všechno o 7 hodin posunuté. Ale tipuje společně s rodinou a zaměstnanci a již se dokonce jednou trefila a vyhrála. Tunisko - Saudská Arábie. Jo, ale abych nezapomněl. V práci se občas mohla mrknout na naše s "gringama". Poslala mi esemesku...

USA, to byl náš první soupeř. Samozřejmě, že jsem fandil, křičel gól, s radostí přijímal gratulace od známých. V sobotu nás čeká Ghana. Na mobilu se mi objevila několikrát následující zpráva: Ghana gana! V překladu: Ghana vyhrává! Jen aby ti provokatéři honduraský neměli pravdu! To bych s nima asi nevydržel!

Vyhrát znamená dát minimálně o jeden gól víc než soupeř. Zatím těch branek zase tolik moc nepadá a průměr je poměrně nízký. Vše zachraňují skupiny A a C, kde se střelci vyznamenávají. Dvanáct branek dává průměr 3 na zápas, to v té první, ještě o gól více padl ve třetí skupině. V Béčku to ale kazí, čtyři branky ve čtyřech zápasech, z toho Anglie dala hned tři. D,E,F po pěti brankách, G nám kazí náladu, jen tři góly, H nám ji zase zlepší, tam padlo branek osm. Ale ve všech těchto skupinách se hrálo méně zápasů. Uvidíme... Zatím jsme se dostali na číslo 55 a průměr je 2,39.

Zápas Česko - Ghana je zde. Žádný přehnaný optimismus, ale také ne mnoho přílišné skromnosti. Naši fotbalisté ukázali, že umí a svět s nimi musí počítat! A tak ať si po tomto utkání můžeme s chutí zakřičet: "Bez Kollera, bez Baroše, těšíme se na Táloše!"

Že jsem některá písmenka vynechal? Já vím, třeba se na ně dostane v dalším pokračování naší, ale zejména Vaší, ABECEDy!


Autor: Vilém Hodr

Komentáře (5)

Přidat komentář
HOST*Jose

Bohuzel nejvetsi slabinou tohoto jinak dosud skveleho MS jsou rozhodci. Nekteri by si zaslouzili dozivotni distanc za to,co predvadeji.

Reagovat
HOST*

Michel ze Slovenska pískal dobře.

Reagovat
HOST*Jose

To je snad jedna z mala vyjimek,jinak ty vykony jsou hrozny.Zvlast,kdyz sudi piska podle toho,jak si na nej nejaka hvezda zarve.

Reagovat
HOST*jája

Tenhle článek je lepší než všichni rozhodčí dohromady! Když ho čteš tak se i občas zasměješ a to se ti při sledování rozhodčích nestane!

Reagovat
HOST*Andy

Já bych ještě přidal, že Španělé podplatili žáby, aby se Ukrajinci nevyspali.

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele