ABECEDA: A-E, P-N, ALE HLAVNĚ Š!

25.06.2006, 14:39
Aktuality
To se mi ten titulek zase jednou povedl! Raději ho hned upřesním, než i já zapomenu, co jsem tím vlastně chtěl říci! Takže, dnešní ABECEDA bude o zápasech Anglie - Ekvádor a Portugalsko - Nizozemsko, ale především o velkém Š Argentiny!

Argentina postoupila. Stačí tato dvě slova na popsání osmifinále, v kterém Mexiko bylo účasti ve čtvrtfinále stejně blízko jako jeho favorizovaný soupeř? Ne, v žádném případě. Proč Argentina postoupila?

Byla šťastnější a Maxi Rodríguez se trefil až neskutečně přesně! Takové góly padají jednou za moc a moc dlouho. Celá akce byla skvělá. Sorínův centr z levé strany, přes téměř celou šířku hřiště, na hranici pokutového území, tam perfektní zpracování na prsou a levačka Maxiho posílá míč nezadržitelně do sítě Mexika, za záda Oswalda Sáncheze.

Co dál rozhodovalo? Předčasná střídání vynucená zraněním. Již ve 38. minutě odkulhal Pavel Pardo, nahradil ho Gerardo Torrado. Pro Mexiko ztráta! Ve 20 minutě druhého poločasu žádá o střídání Andrés Guardado, místo něj přichází Gonzálo Pineda. Na druhé straně Pékerman střídal až v posledních patnácti minutách a byly to výměny taktického charakteru. A hlavně - povedly se mu!

Dát gól v šesté minutě zápasu zdvihne sebevědomí každému týmu. Ale dát si nešťastného "polovlastence" o čtyři minuty později zase vrátí mužstvo na zem. Přesně to se stalo Mexiku. Ale klobouk dolů! Po celých 90 minut bylo zcela vyrovnaným soupeřem Argentině, kterou po zápase se Srbskem a Černou Horou všichni pasovali na finalistu tohoto MS.

Ekvádor musí tančit podle vlastních not! Co to má být? Tak to jsou slova trenéra týmu Luise Fernanda Suáreze a já se je pokusím přeložit do srozumitelné češtiny: Měnit rytmus hry a jako vzácné housle ze 17. století hlídat toho protihráče, který se jmenuje Wayne Rooney! Angličané totiž rádi zařadí na tu nejvyšší rychlost a nemají rádi když je někdo přibrzďuje. A Rooney je oním vysokooktanovým benzínem!

Fanoušci v Mnichově, ale i v Lipsku, byli fantastičtí. Zatímco při utkání Německo - Švédsko vládly dva tvrdé jazyky, němčina a švédština, při večerním zápase stadiónem zněla lahodná španělština. Bez rozdílu. Z mexického tábora bylo slyšet po celých 120 minut volání: "Si, se puede!" (Ano, půjde to!), Argentinci po závěrečném hvizdu rozhodčího odpověděli: "Si, se pudo!" (Ano, šlo to!)

Gól v osmifinále viděti, od první minuty hry si pozorně hleděti! Ano je to tak! Podolski rozhodl o vítězství Německa a jeho postupu do dalšího kola během prvních dvanácti minut, v utkání Argentina - Mexiko to bylo již v 10 minutě 1:1 a tento stav vydržel až do konce. Prodloužení je již něco jiného, ale i tak: Rodríguez se trefil v jeho osmé minutě!

Hlavní je tedy zapamatovat si, že: Kdo pozdě chodí, sám sobě škodí! Neplatí to u pohodlného sledování televizního přenosu. Tam vám gól zopakují třeba desetkrát!

Christoph Metzelder ztratil kopačku a Henrik Larsson mu ji odkopnul! Nad slunce jasnější, jednalo se o nesportovní chování. Ale Shevchenko, Dr. Kyslík, PJ a sterda se kvůli tomu málem poprali! A protože to po internetu nejde, tak se "do krve" hádali v diskuzi od 24.06.2006 18:54:52 do 25.06.2006 00:18:53! A ráno nanovo! Jo fotbal to je vášeň, že pánové?!

Ibrahimovič se vrátil do základní sestavy Švédska, ale po pravdě řečeno nic moc nepředvedl. A tak ho v 72. minutě nahradil Marcus Allback. Stejně to ke gólu nevedlo.

Je to již obehraná písnička a její melodie a se opakuje do omrzení. Rozhodčí jsou zatím tím nejslabším "týmem" šampionátu! To co předvedl Simon z Brazílie v utkání Německa se Švédskem muselo být za hezkých pár "kapříků"! Je to stále stejné, nenápadně se "připískává" domácím, ale také Brazilcům, Argentincům a vůbec všem těm, které "někdo", kdo má móóc peněz, chce vidět nejméně ve čtvrtfinále. Kdo to asi je? Napovím vám, že Košťál to určitě není!

Krize rozhodčích pokračovala také v dalším osmifinále. Massimo Busacca ze Švýcarska pokulhával daleko za úrovní zápasu. Jak mohl Gabriel Heinze dohrát zápas asi nikdo nepochopí. Ale sudí ví své a je jistě s odvedenou prací spokojen. Říká se, že největším překvapením dosavadního průběhu bylo vyřazení Česka. Daleko větším překvapením ale bude dobře odřízený zápas. Dočkáme se?

Luiz Felipe Scolari si zahrál na věštkyni a podíval se do křišťálové koule! Co z ní vyčetl? "Vyhrajeme o gól, ale je docela možné, že to bude až na penalty!" Scolari má zároveň rekord, který těžko kdo v budoucnosti překoná. Jako trenér má za sebou 10 vítězných zápasů na MS v jedné řadě, bez přerušení! V roce 2002 Brazílie pod jeho vedením vyhrála na sedmkrát, letos Portugalso už třikrát. Je na řadě jedenácté vítězství?

Mexiko se tedy loučí. Ve skupině nehrálo dobře, se štěstím porazilo slabý Írán, remíza s Angolou vyvolala bouři hněvu ze strany fanoušků, při prohře s Portugalskem se modlil i prezident Fox, aby Angola nevyhrála o dva góly. Postup do osmifinále byl splněním vytčeného úkolu. Porážka od Argentiny není ostudou. A po výkonu, který Mexičané předvedli si, jeden pokládá otázku: Budou všichni postupující kvalitnější Mexika?

Německo řeší problém! Podolski nebo Klose? Zlatou kopačku ADIDAS chtějí oba a nemíní se ohlížet na soupeře z ostatních celků! Miroslav Klose zatím vede, dal 4 góly, ale v patách má smečku vlků! Maxi Rodríguez, Fernando Torres, Hernán Crespo a Lukas Podolski dali jen o jednu branku méně! Bude souboj na škodu nebo ku prospěchu hry Německa v zápase s Argentinou? Budou se stejně "předhánět” Crespo s Rodríguezem?

Osmifinále dnes pokračuje zápasy Anglie - Ekvádor a Portugalsko - Nizozemsko. Zatímco v sobotu se mluvilo o Německu a Argentině, jako o jistých postupujících, dnes se všichni přiklánějí k Anglii. Druhý zápas by měl být vyrovnaný a tipovat vítěze je trochu komplikovanější.

Portugalsko má ve svých řadách celou řadu vynikajících a zkušených fotbalistů. Paulo Ferreira, Nuno Valente, Ricardo Carvalho, Lusi Figo, Ribeiro Maniche, Deco, Cristiano Ronaldo. Ale soupeř za nimi v ničem nezaostává. Jen čtěte se mnou: Edwin van der Sar, Giovanni van Bronckhorst, Phillip Cocu, Mark van Bommel, Arjen Robben, Robin van Persie, Rafael van der Vaart, Ruud van Nistelrooij. Čeká nás zajímavý zápas!

Rivalové budou dnes, ale jinak jsou celý rok kolegové, kamarádi, spoluhráči. V Manchesteru hrají Edwin van der Sar, Ruud van Nistelrooij a Cristiano Ronaldo, za Chelsea nastupovali Arjen Robben, Ricardo Carvalho a Ribeiro Maniche. Barcelona? Deco si to rozdá s Markem van Bommelem a Giovanni van Bronckhorstem. Snad se jim to nebude plést. Klubové dresy nechali v Manchesteru, Londýně a Barceloně. Dnes budou reprezentovat Nizozemsko a Portugalsko!

Stuttgart uvidí souboj Anglie - Ekvádor. Zatím tento stadión hostil čtyři zápasy a včetně toho dnešního ještě dva uvidí.. Francie zde remizovala v nezáživném utkání se Švýcarskem a bez gólů k tomu. Nizozemsku se tady podařilo zajistit si postup, když porazilo Pobřeží slonoviny 2:1 a Španělsko otočilo skóre proti Tunisku. Gólová přestřelka Chorvatsko - Austrálie zase přinesla postup "klokanům". 8. července se na tomto stadiónu bude rozhodovat o majitelích bronzových medailí.

Š! Konečně došlo na písmeno, které se objevuje v titulku. Jeden ŠTĚSTÍ potřebuje. A taky se mu musí jít naproti, že Ivánku a Milánku? Argentina ho dnes měla pořádný kopec. Ale odvážnému štěstí přeje a lepší si ho zaslouží! Když za nic, tak za ten nádherný gól na 2:1 si albiceleste to štěstí opravdu zasloužili!

Tip na výsledek zápasu Portugalsko - Nizozemsko si málokdo dovolí dát. Alespoň jako tutovku asi ne, snad pojistit výhru jednoho nebo druhého nulou na remízu. Norimberk, kde se toto utkání bude hrát, již jednu "plichtu" zažil. Japonsko zde získalo svůj jediný bod na MS v souboji s Chorvatskem a oba po zásluze ze skupiny nepostoupili. Jinak samá vítězství, respektive porážky. Mexiko porazilo Írán, Anglie Trinidad a Tobago, Ghana zase celek USA. Celkem padlo v Norimberku 9 gólů. Ve Stuttgartu jedenáct! Kolik jich padne dnes?

Usínat nudou snad při sledování těchto zápasů nebudeme i když jeden nikdy neví. Zejména chladní Angličané jsou hrozbou! I když také oni se pomalu a jistě zlepšují a po "hrůze" s Paraguají přišel alespoň bojovný závěr s T&T a zajímává remíza se Švédskem. To je z kola venku, Anglie ho nechce následovat!

V osmifinálové šestnáctce se objevil jediný zástupce Afriky a na potvoru zrovna Ghana z naší skupiny! Čtyři další neměli nárok. Asijský čtyřlístek řekl sbohem a o druhém kole si nechá zdát po další čtyři roky! O mnoho lépe neskončila ani severně-středně-karibská Amerika, i ona měla ve hře "čtyřlístek" a tři z lístků opadaly ve skupinách. A Mexiko je již následovalo také. Evropa se dostavila ve čtrnácti a celá desítka postoupila. Mnozí nepřežijí, Švédsko padlo jako první... Jižní Amerika měla ztrátu jedinou, Paraguay. Argentina, Brazílie a Ekvádor zůstávají, zatím, ve hře.

Zajímává čísla, že? Kde se nachází evropská síla? Tak tedy v zemích takzvaného bývalého socialistického tábora určitě ne. Vypadly čtyři týmy, Polsko, Srbsko a Černá Hora, Chorvatsko a Česko, postoupila jen Ukrajina. Na jihozápadě? Itálie, Španělsko, Francie a Portugalsko pokračují, tedy 100% úspěšnost! Také zbytek Evropy, tedy ten středo-západně-severní se do osmifinále dostal kompletní. Ale jak to bude vypadat ve čtvrtfinále? Po prvním dnu je souboj Amerika - Evropa 1:1. Evropa má 4 místa jistá, díky vzájemným soubojům, porazí-li Itálie Austrálii a Anglie Ekvádor, bude v poslední osmičce hned 6 Evropanů. Další místo má Argentina, to poslední je rezervované pro vítěze souboje Brazílie - Ghana, tedy Afrika - Jižní Amerika.

Že bych zkusil zatipovat si? Včera to asi nemělo cenu, Německo a Argentina měli postup "předplacen"! Takže Anglie a Nizozemsko?


Autor: Vilém Hodr

Komentáře (15)

Přidat komentář
Shevchenko

Ekvádor - Portugalsko

Reagovat
alegre

Ekvádor ne!!! Já tady s těma Latincema nevydržím!!!

Reagovat
Shevchenko

Reagovat
Shevchenko

Jo a k tomu času, pokračovalo se ještě ve středu toho hada, můj poslední příspěvěk byl v čase 25.06.2006 01:02:52

Reagovat
HOST*alegre

Nééééééé!!!!!!!

Reagovat
smazaný uživatel

Tak tos tam ještě neměl, Alegre, tak to doplňuji, ale takhle osočit Del Bosqueho může fakt jen orgán na "č"

Reagovat
smazaný uživatel

čéška?

Reagovat
HOST*alegre

Real začal prát špinavé prádlo nahromaděné za posledních pár let? Tak rychle usušit, než začne znovu pršet! A není za tím Florentino?

Reagovat
smazaný uživatel

...predvolebný guláš?

Reagovat
smazaný uživatel

Samozřejmě, že jo

Reagovat
smazaný uživatel

čéška je orgán?

Reagovat
HOST*alegre

Ne, ale zato se nachází pár centimetrů pod tím orgánem z Realu Madrid!

Reagovat
smazaný uživatel

Po přečtení jednoho článku sem si dohledal záznam rozhovoru s Brücknerem a fakt mě zamrazilo i v těhle vedrech. Hlavně jedna věc: on brečí, že kvaldu odehráli ve 11ti lidech. Poláka sice zjebat měl a to pořádně, ale zase vyřazení hodit jenom na něj je moc. Tenhle článek je dobrej, přečtěte si ( odmyslete si pár klubistickejch keců jako Vachouška, Sparťani by si tam dosadili Šimáka, ale nepřekryje to hlavní myšlenku ) http://web.superslavia.com/view.php?cisloclanku=2006062401,

Reagovat
smazaný uživatel
Reagovat
HOST*

Anglie se raduje, posupuje do semifinále! Portugalsko bez Deca, Ronalda, Costinha, Figo hraje jen pár minut, je to tutovka!

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele