A TY JSEŠ ODKUD?

09.07.2006, 13:02
Aktuality
Pojďme se podívat na docela zajímavé porovnání. Které evropské fotbalové kluby dodaly nejvíce fotbalistů do finále tohoto MS? A aby to těm, kteří vypadli o kolo dříve nebylo líto, zařadíme je do tabulky "dodavatelů" také! Kdo vyhrál?

Začněme počtem klubů, jejichž hráči se objevili na soupiskách reprezentací Itálie, Francie, Německa a Portugalska. Fotbalistů je zapsáno 92 a pocházejí ze 42 klubů. Co se týče zemí, kde hrají, nebo do MS 2006 hráli, pak kraluje Německo (11), následuje ho Itálie (9), Anglie a Francie (7), Portugalsko (4), Španělsko (3) a Rusko (1).

Italové jsou z Itálie, všichni, Němci jsou z Německa, kromě dvou, Lehmann z Arsenalu, Huth z Chelsea, Portugalci jsou z Portugalska jen z jedné třetiny, Francouzi právě ani tak. Osm reprezentantů Portugalska a devět z Francie nastupuje za týmy, které hrají národní ligové soutěže té které země. Ostatní jsou krajánci.

První na řadě je ten, který skončil celkově čtvrtý, tedy Portugalsko. Zde jasně kraluje Benfica Lisabon, z tohoto klubu jsou 4 hráči. Není žádným překvapením, že tři přijeli na soustředění z Londýna, z Chelsea. Vždyť Mourinho se snažil Porto rozebrat do posledního šroubečku. Španělská Valencia měla v boji o třetí místo 2 zástupce, právě tak Sporting z Portugalska. A následují týmy, které poslaly po jednom hráči, mezi nimi poněkud exotické Dynamo Moskva.

Bronzové Německo? Již jsme psali o těch dvou z Anglie, zbytek je z Bundesligy. Pochlubit se může Bayern Mnichov (4), ale také Dortmund a Brémy, po třech reprezentantech. Dva jsou pak z Leverkusenu, Mönchegladbachu a Stuttgartu.

Jeden z finalistů, Itálie, to má jasné. Na soupisce 23 borců, všichni jsou samozřejmě Italové a pravě tak všichni hrají v italské nejvyšší soutěži. Snad právě proto se dostala Itálie až do finále. Juventus a AC Milán po pěti, Palermo, překvapivě, čtyři, pětice přijela z Říma, z toho tři z AS a dva z Lazia. Livorno, Inter, Fiorentina a Udinese, každý s jedním zástupcem v řadách národního týmu, kompletují seznam hráčů.

A co Francie? Ano, je to podle očekávání, pět reprezentantů tohoto finalisty MS 2006 je z Lyonu. Kdo následuje? Juventus Turín! Thuram, Vieira, Trezeguet! Ještě dva zahraniční dodavatelé se objeví s víc než jedním zástupcem - Manchester United a dvojice Silvestre - Saha, Chelsea a Makélélé - Gallas. Dobrá, francouzský Olympique Marseille má také dva na seznamu. Ribéry, ten je ještě jejich, Bartez, ten již není ničí, ale byl nominován jako hráč klubu z tohoto přístavního města. Devět fotbalistů pak pochází z devíti různých klubů, ze 4 francouzských a 5 zahraničních.

A dostali jsme se k vítězi. Juventus Turín. Dnes ještě prvoligový, po 20. červenci tohoto roku může být v Serii B, ale pravděpodobněji C... Pět hráčů tohoto klubu hraje za Itálii, tři za Francii. Asi ty poslední dva tituly nepocházejí jen z "podvodů", že?

Další mistři svých zemí, Lyon z Francie a Chelsea z Anglie mají ve finále, nebo měli v boji o 3. místo, po šesti hráčích. Pětice lyonských hraje o titul, jeden, Tiago, byl na soupisce Portugalska. Zajímavost? Chelsea je jediná, která má zastoupení ve třech ze čtyř národních týmů, které se probojovaly do semifinále MS 2006! Pět Italů je z AC Milán, čtyři Němci pak z Bayernu, ale nesmíme zapomenout na francouzského reprezentanta Sagnola, který mistru Německa pomohl dostat se na úroveň milánských.

Benfica Lisabon a Palermo, Portugalsko a Itálie, dva čtyrlístky pro štěstí. A trojice? AS Řím, Manchester Utnited, VfB Stuttgart, Borussia Dortmund a Werder Brémy. Že vám někdo chybí? Arsenal, finalista Ligy mistrů 2005/06? Máte pravdu, Jens Lehmann pomohl Německu až do boje o 3. místo, Thierry Henry má chuť na zlato ve francouzském balení.

Stále nejste spokojeni? Aha, již vím! Nemluvilo se vůbec o všemocné Barceloně a vše(ne)mocném Realu Madrid. Tak věřte tomu nebo ne, Barcelona, tzv. nejlepší klubový tým světa, dodala Deca a ten má "bramborovou" placku! Real čeká na zázrak a první titul po pár letech. Do důchodu odcházející Zinédine Zidane může příští týden Calderonovi s Capellem ukázat, jak vypadá zlatá medaile mistra světa!

Závěrem? Dnes v Berlíně vám na otázku "Odkud jsi?" odpoví 8 z finalistů stejně: "Z Juventusu!"

Autor: Vilém Hodr

Komentáře (6)

Přidat komentář
HOST*Dr. Kyslik

O tom, ze je Barca nejlepsi neni pochyb. Jednoduse proto, ze neni nikdo, kdo bz mohl byt lepsi.

Reagovat
PJ

Nechybí ti tam čárka?

Reagovat
HOST*jája

Nebo kolečko? Dnes nejseš ve formě, doktore!

Reagovat
smazaný uživatel

spis mu nekdo slohnul nick, co?? jebdochrousta to je pech

Reagovat
HOST*

doktor je kokot

Reagovat
HOST*

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele