A jak vám říkají v Argentině?

01.01.2008, 20:09
Fejetony
Zdá se, podle reakcí, že fejeton o přezdívkách klubů měl úspěch a tak jsme se rozhodli podívat se tentokráte do Argentiny. Země poněkud vzdálené, ale fotbalu, stejně jako Evropa, zaslíbené. Některé kluby znáte jistě velice dobře, jiné jsou pro mnohé velkou neznámou. A smích jistě vzbudí již oficiální jména, v mnohém se totiž podobají těm našim z let padesátých minulého století. Co taková Obrana a spravedlnost? Nebo Gymnastika a šerm, Západní železnice...

BOCA JUNIORS
Vůbec první jejich přezdívka byla "xeneizes", genoveses, Janované. Čtvrť, kde stojí stadión, byla obývána přistěhovalci z Itálie, zejména z Janova, a jejich zvláštní akcent, přízvuk, dal přezdívku Boca Juniors. Ale úhlavní nepřátelé měli jiný, pohrdlivější a vysměšnější přezdívku. Ve španělštině zpívají: "La Boca, la Boca se inundó y a todos los bosteros la mierda los tapó". Volný překlad říká: "Boca, Boca je zaplavena a všechny "smetáky" hovna přikryla!" Bostero se totiž dá přeložit jako ten, který uklízí ulice od odpadků...


RIVER PLATE
V padesátých a šedesátých letech minulého století River nedokázal vyhrát po dobu 18 let ani jeden argentinský titul. Ale přišel rok 1966 a s ním finále Copa Libertadores. Rozhodující zápas se hrál v Santigo de Chile na Estadio Nacional. Soupeřem Riveru byl uruguajský Peňarol Montevideo. Argentinci vyhrávali 2:0, ale jejich protivník dokázal vyrovnat. Muselo se hrát prodloužení a v něm River dostal další dva góly a vrátil se domů s potupnou porážkou. Následující týden hrál ligové utkání s Banfieldem na jeho hřišti. V jednu chvíli někdo hodil přes plot slepici nabarvenou na červeno a bílo, opásanou stuhou ve stejných barvách. Tedy těch, které vyznává River Plate. Slepice je v Argentině symbolem zbabělosti a tak hráči a příznivci tohoto klubu jsou nazýváni Slepice a jejich stadión, Monumetal, je Kurníkem... Ale jinak jsou Millonarios, Milionáři...

RACING
Je pokračovatelem klubu Alumni a stal se symbolem domorodců, jejich totožnosti. Vyhrál devět titulů v amatérských ligách, z toho sedm v jedné řadě. Také proto dostal přezdívku "La Academia", Akademie, která ostatní fotbalu vyučuje. V šedesátých letech dvacátého století získal další přezdívku, "El equipo de José", Josefovo mužstvo. Trenérem byl v té době Juan José Pizzutti, ktery převzal tým na posledním místě ligy a dovedl ho nejen k prvnímu, ale i k následujícím titulům.

INDEPENDIENTE
"Diablos rojos”, Rudí ďáblové, stejně jako Manchester United. Ale vysvětlení jejich přezdívky je poněkud odlišné než je tomu u slavného anglického klubu. Toto jméno jim dali novináři pro doslova ďábelskou hru útoku Canaveri, Lalín, Ravaschino, Seoane a Orsi v roce 1926. Vše bylo potvrzeno o 12 let později, kdy v barvách tohoto klubu ničili obrany soupeře útočníci Maril, De la Mata, Erico, Sastre a Zorrilla. Přišla léta sedmdesátá minulého století a také další přezdívka, "El Rey de las Copas", Král pohárů, podle množství titulů získaných na mezinárodním kolbišti. Do dnešních dnů je jejich počet "světovým rekordem"!

ROSARIO CENTRAL
Rosario je růženec, ale přeneseně také "dlouhá řada". Central je hlavní, ústřední. Tak si název tohoto klubu můžete složit jak se Vám líbí. Jedná se o lidový klub, jeho příznivci pocházeli většinou z řad zaměstnanců železnic. Přezdívku mají nehezkou, "Canallas", Kanálové, lůza, chátra, sebranka. Proč? Odmítli sehrát utkání ve prospěch nemocných leprou, kteří se léčili v nemocnici Carrasco...

NEWELL'S
Tak tady se zase jedná o klub, který vznikl na akademické půdě jistého britského institutu. A protože vše britské je v Argentině špatné, válka o Malvínské ostrovy byla jen dalším pokračováním tohoto nepřátelského vztahu, dostali NEWELL'S přezdívku "leprosos"... Překlad není nutný, že?

SAN LORENZO
Asi tým který má nejvíce přezdívek na celém širém světě. Vezměme to pěkně po pořádku: Nejpopulárnější je ta, která má vztah k ptačí říši, "Los Cuervos", Havrani. Někteří tvrdí, že je to podle černé barvy jejich dresů, jiní se přiklánějí k vysvětlení, že se jedná o sotanu kněze Lorenza Massa, zakladatele klubu. Odtud také pochází další přezdívka, "Los Santos", Svatí. Říká se jim také "El Ciclon", díky titulu získaném v prvním argentinském šampionátu, v roce 1927. "Los Gauchos de Boedo" na ně volali zase po vítězství v roce 1933, kdy základ tvořili hráči z argentinských pamp, zejména z okolí Santa Fe, vedeni do útoku známým Brazilcem Petronilho do Brito, "El Diamante Negro", Černý diamant. "Carasucias", dalo by se přeložit jako "Špinavé obličeje", což ovšem byl protiklad hry týmu, kde hráli borci jako Narciso Doval, Fernando Areán, Héctor Veira, Victorio Casa a Roberto Telch, plni radosti a odvahy. A nesmíme zapomenout na "Los Matadores", Zabíječi, možná dokonce vrazi, to na počest velkého triumfu v roce 1968, kdy dokázali vyhrát Torneo Metropolitano a v jejich řadách zářili Albrecht, Cocco, Rendo, Telch, Fischer, Veglio a Elba de Paula, trenérem byl Tim.

HURACAN
Jeho jméno pochází od vzducholodi, nebo lépe řečeno řiditelného balónu, který v prvních letech minulého století pilotovala velká osobnost začátků letectví a aeronautiky Jorge Newbery. Pak je tu ovšem přezdívka "Quemeros", Spalovači. Městské spalovny a celá řada jejich komínů vypouštěly tolik kouře, že mnohdy nebylo vidět na hrací plochu...

GIMNASIA Y ESGRIMA LA PLATA
Již samotný název budí pozornost: Gymnastika a šerm Stříbro... Ne, opravdu jsme se neocitli na západě Česka, pokračujeme v Argentině, na jihu Ameriky. Je to klub, který začal jako společenský kroužek vyšších sociálních vrstev, ale když se objevil "míč kopaný" stal se rázem čistě dělnickým. Fanoušci pocházeli zejména ze čtvrti "El Mondongo", což znamená vnitřnosti, ale po celém kontinetu je to zejména název pro drštkovou polévku. Obyvatelé této čtvrti většinou pracovali v místních Mrazírnách. Kamarádi a vůbec všichni přátelé jim také říkají "Triperos"! Tripa = střeva... Stadión je umístěn uprostřed lesa tvořeného platany a tak je na světě další přezdívka, "Los Lobos", Vlci. Když skupina vlastníků založila další klub tohoto města, ESTUDIANTES, objevila se přezdívka "Pincharratas", tedy Řezači potkanů. Studenti medicíny se opravdu učí pitvat na těchto zvířátcích... Ale existuje ještě jedno vysvětlení. Řezač potkanů se říkalo jednomu čističi bot, který vydělal tolik peněz, že koupil několik akcií nového klubu.

A teď již jen v krátkosti, jinak nikdy neskončíme.
COLON: "Sabaleros", podle původu prvních příznivců, rybářů, kteří pocházeli z chudinských osad na pobřeží Slané řeky, "Rio Salado".
UNION: První stadión stál uprostřed města, kde se spojovali všechny ulice, tedy unión = spojení. Přezdívku mají "tatengues" , tak se říkalo synáčkům a dcerunkám maminky a tatínka..., tedy vzorným dětem.
BANFIELD: Tento klub vstoupil do profesionálního fotbalu neuvěřitelným způsobem. Vyhrál titul v roce 1940, kdy dokázal porazit mistra z předešlých 2 let, Independiente. Deník "El Pampero", který byl vyznavačem německého nacismu, uveřejnil článek o finálovém utkání pod titulkem: "Banfield agujerea a los rivales". Banfield udělal díry do svých soupeřů. A přezdívka byla na světě: "El Taladro", vrtačka.
LANUS: Podle známého amerického košíkářského týmu "Globbetroters". Později "Los albaniles", zedníci. V době působení paraguayských hráčů Bernarda Acosty Manuela Silvy, hráli jakousi obdobu italského "catenaccia".
VELEZ SARFIELD: "Fortín” znamená pevnůstka. V letech 1924 - 1943 byl jejich stadión opravdu nedobytnou pevností.
ATLANTA: "Los Bohemios”, na začátku své existence měnili místo hřiště každým rokem, jako pověstní Bohémové vinárny...
ARGENTINOS JUNIORS: "Bichitos Colorados" a "El tifón de Boyacá”. "Picaron los bichitos colorados" a "Arrasó a Tifón de Boyacá" tak zněly titulky novin ve dvou rozdílných případech. Denik "Clarín" uveřejnil ten první po jednom vítězství v padesátých letech, a překlad může znít: "Píchnul barevný hmyz!" Nutno dodat, že bicho není právě hmyzem vítaným v našich domácnostech... A po té, co Argentina Juniors nasázeli mužstvu Defensores de Belgrano (Obránci z Belgrana!), šest gólů, objevil se v novinách El Líder druhý titulek: "Srovnal je se zemí Tajfun z Boyacá"! Na vysvětlenou: v Boyacá stojí stadión tohoto klubu.
CHACARITA: jeho vznik mluví za vše: 1. května 1906, tedy na Svátek práce. A jelikož většina prvních členů pracovala na místním hřbitově, přezdívka na sebe nenechala čekat dlouho. "Los Funebres", Pohřebáci...
QUILMES: jsou "Los Cerveceros”, Pivaři. Majitelům klubu patři Pivovar Bemberg.
PLATENSE: Tak těm se zase říká "Calamares en su tinta". Tady musí být překlad trochu volnější. Calamar znamená mořská sépie. Jí se v "tinta", tedy přírodní šťávě, barvě. A protože hříště tohoto klubu bylo po každém sprchnutí plné bahna a domácí fotbalisté toho dokázali perfektně využít, dostali tuto přezdívku.
CENTRAL CORDOBA DE ROSARIO: "Los Charrúas",tak se říká původním obyvatelům, ještě před objevením Ameriky. Ale málokdo ví, že v tomto případě přezdívku dostal tento klub podle tří bratrů Charras, kteří kdysi v jeho barvách hráli.
ARGENTINO DE ROSARIO: "Salaítos”. V dávných dobách postával při každém zápase u vchodu na hřiště prodavač slaných sušenek a lupínků z brambor, yucy a platanů. Nevyslovoval dobře a tak místo "saladitos" (slané), volal "salaítos"...
DEPORTIVO MORON: jsou "Los Gallos”, kohouti. Těsně vedle stadiónu stálá farma, kde chovali kohouty pro známé a oblíbené zápasy. Byli neporazitelní...
DEFENSA Y JUSTICIA: co znamená překlad do češtiny již víte, říká se jim ovšem také "Los Halcones". Halcon je sokol a stejné jméno měla dopravní společnost, která financovala tento klub. Dresy mají do dnešních dnů barvy žlutou a zelenou, stejně jako mikrobusy jezdící na trati Constitución - Florencio Varela.
COMUNICACIONES: říká se jim "Los Carteros", Pošťáci. Komu patří je Vám jasné, že?
TIGRE: dlouho se jim říkalo "El Club del lechero ahogado", tedy "klub utopeného mlékaře”. Prý se jeden utopil, když chtěl přejít z jedné strany rozvodněné řeky na druhou, tam kde stal stadión.
GRAL. LAMADRID: "Los Carceleros”, neboli Bachaři. Hřiště stojí hned u zdi místní věznice a sobotní dopolední zápasy jsou vítanou zábavou nejen pro věznitele, ale zejména pro jejich dočasné svěřence.

Říká se "v nejlepším přestat", že? A tak se tedy rozloučíme s Argentinou a příště se podrobněji podíváme do Anglie a Velké Británie vůbec.

Autor: Vilém Hodr

Komentáře (82)

Přidat komentář
smazaný uživatel

Reagovat
-Kopy-

Rychlý čtenář.

Reagovat
M11

Reagovat
smazaný uživatel

nn, přečetl jsem si jenom první 3 týmy a byl jsem vykulenej kolik informací jsem se dozvěděl.. a pak jak je to strašně dlouhé

Reagovat
-Kopy-

Za minutu přečíst tři týmy

Smekám.

Reagovat
smazaný uživatel

Čemu se divíš proč by to za minutu nemohl přečíst já si to schválně stopl a měl sem 1:03

Reagovat
-Kopy-

Vyšlo to v 20:09 - dejme tomu, že 10 vteřin na to si toho článku všiml, spustil, začal číst tři vcelku dlouhé odstavce a ještě sjel dolu a dal smajla. Za minutu todle stihnout, jak říkám, smekám.

Reagovat
smazaný uživatel

Kopy co přeháníš?

Reagovat
-Kopy-

Nepřeháním, nemohl si to stihnout.

Takže lžeš, a kdo lže, tak krade a do pekla se hrabe

Reagovat
smazaný uživatel

já věděl, že k tomu směřuješ.. ale dokazovat ti nic nebudu, proč taky?! já se podíval na nový článek, který se mi objevil na obrazovce. Přejel jsem očima první tři týmy a říkám si to je asi všechno, ale chyba, ono jich tam bylo spousta. kliknu na smajla a odcházím. Kdyby tu byly sekundy mohl by sis hrát na detektiva, ale nejsou tu, takže ti nezbývá než mi věřit

Reagovat
Votrok

Ale stojí za to přečíst si všechno. Je tam spousta zajímavostí.

Reagovat
smazaný uživatel

j však jo.. já si přečetl všechno..

Reagovat
-Kopy-

Tak já ti teda věřím, ale můj kanon ti nevěří.

Reagovat
smazaný uživatel

co ti nevěří?

Reagovat
smazaný uživatel

*teda co mi nevěří?

Reagovat
-Kopy-

Nevim, to byla jen taková věta ze Sám doma

Reagovat
smazaný uživatel

nj kurňa.. sakra tu sérii jsem neviděl ani nepamatuju, no sérii spíše ty dva první díly jsem jako malý žral. Ten 3. díl je k zblití. Asi vím, bylo to tehdy jak pouštěl ten film aby se ti dva Marv a už nevím báli, že? vlastně i tomu recepčnímu ve dvojce to pouštěl ne? mrtě vykoumané filmy.

Reagovat
-Kopy-

Jj, šlo to teďka o svátních.

Reagovat
smazaný uživatel

nj, viděl jsem pár minut 2jky, pozdě jsem obědval a pustil jsem si k tomu TV. zrovna tam Culkin házel na Marva cihly, nechutné

Reagovat
-Kopy-

Jj, je to prdel.

Reagovat
Shevchenko

Nj, Marv je nejlepší

Reagovat
smazaný uživatel

nemůžu si za boha vzpomenout na toho druhého..

Reagovat
smazaný uživatel

Harry

Reagovat
PJ

Reagovat
alegre

Mně zase nevěří manželka! Nic...

Reagovat
frank

Reagovat
M11

Reagovat
smazaný uživatel

jinak nejradši mám River Plate.

Reagovat
frank

já týmy z Argentiny moc nemusim, ale nejraději mám asi ESTUDIANTES

Reagovat
Votrok

Moc zajímavé, ale budu to číst na 3x!

Reagovat
smazaný uživatel

Boca.

Reagovat
rufus

Reagovat
smazaný uživatel

u me asi sberaci poharu..:-)

Reagovat
smazaný uživatel

Já mam nejradši teda Bocu :) stadion ,dresy , Ledesma .. nebo jak se jmenuje :D

Reagovat
smazaný uživatel

Já River Plate: dresy, Marcelo Salas, D'Alessandro, Diego Bounanotte, Passarella.. atd

Reagovat
smazaný uživatel

ja mam taky radsi bocu ty hraci co od nich vysli tevez,riquelme....a navic maji moc pekny dresy jak uz psal gio

Reagovat
smazaný uživatel

Ja mam nejradsi Independiente .. protože mi do Atlétika nadělili Sergia Agüera

Reagovat
smazaný uživatel

Gecov, Vácha do Liberce..

Reagovat
smazaný uživatel

www.youtube.com/watch?v=yht5mD0xnvk

Reagovat
-Kopy-

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
Shevchenko

Jj, to jsem viděl, nejlepší je ten komentátor Goooooool Prý se ale ten zápas opakoval.

Reagovat
Josifek

Tak před rokem jsem o tom četl ve Sportu, že někde v Brazílii nějaká rozhodčí uznala takovej gól...docela jsem si to neuměl představit. To by mě zajímalo, kdo byl v zápisu jako střelec

Reagovat
smazaný uživatel

dlouhý článek...nechce se mi číst

Reagovat
alegre

Tvoje chyba, dodis...

Reagovat
frank

nechápu

Reagovat
smazaný uživatel

zase moc pěkný alegre!

---

http://fotbalovysvet.pise.cz... pls diky za klik

Reagovat
Shevchenko

Podle ligových stanov musí být majitel znám, jinak by klub nemusel získat licenci pro další ročník.

Zbytečně akční nadpis.

Reagovat
smazaný uživatel

"Myslím si, že o tom ale Slavia dobře ví, a určitém čase bude muset jméno svého vlastníka zveřejnit."

Jemu nikdo nic zveřejňovat nemusí, pouze licenční komisi, která vyžaduje všechny takovéto informace. Ta už to ale dávno ví a Košťál tak mluvil spíše jako sparťanský fanoušek, než místopředseda svazu.

Reagovat
smazaný uživatel

*reakce na Shevu.

Reagovat
alegre

Košťál je Spar - ťan!

Reagovat
smazaný uživatel

Spíš je jenom pako. To "ťan" už s ním hodně dlouho nemá nic společného.

Reagovat
smazaný uživatel

a ten monacký princ to byl žert Novy? či co?

Reagovat
alegre

nevím, já tady na Novu nekoukám... My tu máme jiné televizní a zábavn í"experty"

Reagovat
-Kopy-

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

Samozřejmě, i když jsem to teda neviděl. Ale nejlepší by bylo zveřejnit (nového) majitele, protože už vznikají nevídaná svinstva od senzacechytivých novinářů, např. http://totalsport.cz/index.php?page=rubriky&id=111&kat=1&cti=1

Reagovat
smazaný uživatel

ten odkaz se mi nechce číst..

Reagovat
smazaný uživatel

Dobře děláš.

Reagovat
smazaný uživatel

no já už když viděl ten slohový sloupec...

Reagovat
smazaný uživatel

jinak se mi to zdálo pěkně divné, ale chvílemi jsem tomu dokonce věřil, na vážkách jsem byl poté co jsem slyšel na konci něco ve smyslu: "monacký princ se kvůli sžití s klubem ubytuje na pár dní v buňce na rozestavěném stadiounu". To jsem byl fakt na měsíci z toho.

Reagovat
alegre

Nejlepší je na podobná svinstva nereagovat. Slavia se nemá čeho bát, majitel je znám a nemusí se jeho jméno vytrubovat do světa!Licenční komise je rozhodující orgán! Košťál je docela normální parchant a jednou dojde i na něj! Jo a abych nezapomněl: přeji nádherně sešívanej rok 2008! Všem!!!

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel
Reagovat
alegre

Mám to schované v archivu!

Reagovat
alegre
Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

Blažek od zitřka slavistou,ale to uz asi vite.

Reagovat
alegre

Reagovat
smazaný uživatel

Nevím, teda vlastně teď už vím, super.

Reagovat
smazaný uživatel

Jj, ono to bylo prakticky domluveno již déle, ale čekalo se na návrat Doležala z dovolené...

Reagovat
alegre

Tuhle fotku mám na monitoru.

Reagovat
smazaný uživatel

Mohl by mi nekdo prosim vysvetlit jaky vyznam ma to slovo catenaccio a vsechno kolem toho diky

Reagovat
smazaný uživatel

Catenaccio byl superobranný systém, začal se hrát v Itálii cca v 60. letech (za tohle neručím), spočíval ve zdvojování až ztrojování obranných úkolů a naštval většinu diváků. Kdo by se taky díval na odpornej beton, kterej stejně skončí 0:0. Hodně jsem to zjednodušil.

Reagovat
alegre

Známo jako neprostupná obrana, systém jakým se hrálo v italském klubovém fotbale, ale i v reprezentaci.

Reagovat
smazaný uživatel

en.wikipedia.org/wiki/Catenaccio

Reagovat
smazaný uživatel

Genialni fotbalove akce okorenene prekrasnou hudbou u kterych lidske srdce plesa Rozzlobeni muzi sekce video str.8 nebo 9 stoji to za to.

Reagovat
smazaný uživatel

*www.Rozzlobeni muzi.com

Reagovat
smazaný uživatel

Hodně dobrý článkek. Díky za osvětu.

Reagovat
alegre

Díky, bude Anglie a pak taky přezdívky desítek fotbalistů. Snad se budou líbit...

Reagovat
smazaný uživatel

Paráda, jen tak dál ! Eurofotbal by se mohl vůbec více zajímat o fotbal na jiných kontinentech než jen v Evropě. Hl. Jižní Amerika je právě zajímavá.

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele