8. DEN : NIGÉRIE DEKLASOVALA JAR

01.02.2004, 14:54, aktualizováno 01.02.2004, 14:54
Aktuality
Kompletní druhé kolo základních skupin uzavřely svými duely účastníci skupiny D. V prvním utkání se střetla Nigérie s Jihoafrickou republikou, kde šlo o mnoho. Ve druhém zápase pak změřili síly hráči Maroka a Beninu.

Nigérie v souboji s Jihoafrickou republikou musela jednoznačně zvítězit, jinak by její postupové šance zůstaly jen v oblasti teorie. A zároveň tak chtěla odčinit neúspěch v úvodním zápase proti Maroku. Právě Maročané mohli už dnes udělat výrazný krok k postupu do čtvrtfinále, poněvadž za soupeře jim byl outsider skupiny, Benin.



SKUPINA D

Nigérie - Jihoafrická republika 4:0 (1:0)

Branky: 4. Joseph Yobo, 63. Austin Okocha (pen.), 80. Peter Odemwingie, 83. Peter Odemwingie
Žluté karty: 37. Thabang Molefe (JAR)
Červené karty: -
Nigérie: Vincent Enyeama, Joseph Yobo, Isaac Okoronkwo, George Abbey, Garba Lawal, Austin Okocha, Seyi Olofinjana, John Utaka, Nwankwo Kanu (67. Peter Odemwingie), Ifeanyi Ekwueme, Julius Aghahowa (84. Pius Ikedia)
JAR: Emile Baron, Thabang Molefe, Jacob Lekgetho, Aaron Mokoena, Mbulelo Nabízela, Benson Mhlongo (46. Bennett Mnguni), John Moshoeu (86. Jabu Pule), Delron Buckley, Sibusiso Zuma (74. Stanton Fredericks), Siyabonga Nomvete, Patrick Mayo
Rozhodčí: Mohamed Ali Bujsaim (Spojené Arabské Emiráty) - Tomusange Ali (Uganda), Liu Tiejun (Čína)

Po špatném výkonu proti Maroku, kdy Nigérie podlehla 0:1, přišla další rána pro jednoho z favoritů celého šampionátu. Nigerijská reprezentace poslala kvůli disciplíně předčasně domů hned tři hráče a to Celestine Babayara z Chelsea, Yakubu Avegbeniho z Portsmouthu a Victora Agaliho ze Schalke. Málokdo tak věřil, že Nigérie se dá dohromady a porazí reprezentaci Jihoafrické republiky. Jenže stalo se. Nigérie začala utkání velmi aktivně a už ve 4. minutě otevřel skóre Yobo, střelou z krátké vzdálenosti. Nigerijcům, zvaných Super Eagles po vedoucí brance ještě narostla větší křídla a Jihoafričané, zvaní Bafana Bafana se snažili marně kontrovat. Ve 14. minutě měl pak obrovskou příležitost Nwankwo Kanu, ale tváří v tvář jihoafrickému brankáři neproměnil. V polovině prvního poločasu nápor Nigérie ochabnul a Bafana Bafana začali opět vystrkovat růžky. Největší příležitost pro Jihoafrickou republiku přišla ve 26. minutě, kdy Siyabonga Nomvete dostal přihrávku z pravé strany, ale brankáře Nigérie neprostřelil. V 62. minutě se do pokutového území Jihoafrické republiky dostal Nwankwo Kanu, kde byl nedovoleně zastaven Aaronem Mokoenou. Z následné penalty zvýšil vedení Nigérie Jay Jay Okocha, čímž zaznamenal gól číslo 1000 v celé historii Afrického pohárů národů. Fotbalisté Jihoafrické republiky se už na žádný odpor nezmohli a navíc ještě obdrželi dvě branky od střídajícího Petera Odemwingieho, který skóroval v 80. a 83. minutě. Nigérie si tak napravila reputaci z prvního neúspěšného utkání a velmi se přiblížila k postupu do čtvrtfinále, protože v závěrečném střetnutí skupiny se utkají se slabým Beninem. Zato Jihoafrická republika to bude mít s postupovými šancemi velmi těžké, bude muset porazit Maroko alespoň o tři branky.


Austin Okocha vstřelil 1000. gól Afrického poháru národů.



Maroko - Benin 4:0 (1:0)

Branky:
17. Marouane Chammakh, 72. Youssef Mokhtari, 74. Abdeslam Ouaddah, 80. Talal El Karkouri Žluté karty: -
Červené karty: -
Maroko: Khalid Fouhami, Abdeslam Ouaddah, Talal El Karkouri, Noureddine Naybet, Walid Regragui, Abdelkrim Kissi (62. Youssef Mokhtari), Youssef Safri, Mohamed Yaccoubi (77. Hassane Alla), Houcine Kharja, Jawid Zairi (48. Youssef Hadji), Marouane Chammakh
Benin: Rachid Chitou, Damian Chrysostome, Anicet Adjamossi, Sylvain Remi (56. Ola Ogounbiyi), Seida Konabe, Moussa Latoundji, Roumauld Bocco (90. Sammuel Emmanuil), Stanislas Toclomiti, Jocelyn Ahoueya, Oumar Tchomogo, Alain Gaspoz (71. Laurent Djaffo)
Rozhodčí: Maillet Eddy (Seychely) - Yeboah Justice (Ghana), Ouslati Taoufik (Tunisia)

Outsider z Beninu potřeboval nutně bodovat, aby mohl doufat ještě v postupovou naději. Za to Maročané, kteří v prvním zápase porazili skvělým výkonem Nigérii, mohli být po případné dnešní výhře již blízko postupu. Maroko vstoupilo do utkání velmi živě, ale jedinou jejich překážkou byl brankář Beninu Rachid Chitou. Jediné branky v prvním poločase se tak Maročané dočkali v 17. minutě, kdy se z přímého kopu trefil Marouane Chammakh. Chitou byl pro útočníky Maroka doslova noční můrou, když na začátku druhé půle chytil tři vyložené šance. Překonán byl až v 72. minutě, kdy ho překonal Youssef Mokhtari. Hned o dvě minuty později bylo 3:0, šťastným střelcem byl Abdeslam Ouaddah. Konečnou podobu skóre dal v 80. minutě Talal El Karkouri ranou z přímého kopu. Maročané jsou tak po výhře velmi blízko postupu do vyřazovacích bojů. Připravit o účast v nich by je mohla jen porážka o tři branky s Jihoafrickou republikou a vítězství Nigérie nad Beninem.


Abdeslam Ouaddah upravil stav na 3:0.



Průběžná tabulka skupiny D:
1. Maroko2 2 - 0 - 0 5:0 6
2. Nigérie2 1 - 0 - 1 4:1 3
3. Jihoafrická rep.2 1 - 0 - 1 2:4 3
4. Benin2 0 - 0 - 2 0:6 0


Zbývá odehrát:
4. 2. (18:00) : Maroko - Jihoafrická republika
4. 2. (18:00) : Nigérie - Benin

Autor: Marek Chromčák

Komentáře (0)

Přidat komentář
zatím zde není žádný komentář

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele