5. KOLO FR. LIGY: SAVIOLA SKÓROVAL ZA MONAKO

14.09.2004, 10:18
Aktuality
Pohled na tabulku říká, že ve francouzské nejvyšší soutěži je stále sedm týmů, které ještě nepoznaly radost z vítězství. Nejhůře na tom je poslední Ajaccio (oproti loňsku oslabené odchodem Bagayoka do Nantes a naopak posílené několika Brazilci), jen o bod více má Nice, tentokráte poražené 0:1 v Lille.

V posledních dvou sezónách přitom klub z jihu země útočil na pohárové příčky. Skupině neúspěšných nečekaně vévodí loni stříbrný PSG, mající letos mistrovské ambice. Jeho jediný gól zaznamenal úspěšný exekutor penalty Pauleta, v závěru však měl tým z hlavního města namále a od porážky ho zachránilo jen neuvěřitelné štěstí a nemohoucnost domácích útočníků při proměňování vyložených šancí. Napětí fanoušků je veliké, již v úterý se v Parku princů objeví londýnská Chelsea a v neděli Monako… Trenér Halilhodžič má přesto plnou podporu klubového prezidenta Francise Graillea.

V čele je překvapivě podceňované Toulouse, hrající ještě před třemi roky jen druhou ligu. O jeho výhře nad Ajacciem rozhodli hlavičkami Eduardo a Arribagé až v posledních minutách.

Pořadí je však velmi vyrovnaná a v každém kole se může zcela proměnit, jelikož mezi prvním a třináctým je rozdíl pouhopouhých čtyř bodů. Teď například na druhou pozici spadly Méty, jelikož pouze bezbrankově remizovaly v Bordeaux, i když hrály už od dvacáté minuty v početní výhodě díky vyloučení domácího kanonýra Laslanda.

Třetí se drží Bastia, plný bodový zisk si připsala díky výhře nad Auxerre 1:0. Solidní zápas po nepovedené kvalifikaci s Nizozemskem odehrál český reprezentant René Bolf.

Nahoru se však již tlačí i favorité. Obhájce titulu z Lyonu v 5. kole jako jediný stoprocentně uspěl venku a díky výhře 2:1 v Rennes se posunul na třetí místo společně s Bastií. V zápase měl šťastnou ruku trenér Paul Le Guen, který v 74. minutě poslal na trávník novou posilu, Brazilce Nilmara, a ten se mu odvděčil dvěma přesnými trefami, znamenajícími tři body. Jiná posila zvučného jména, Sylvain Wiltord, hrající ve Francii poprvé po čtyřech letech, se naopak příliš neprosadila.

Páté je Monako, za nějž poprvé v lize nastoupila argentinská útočná hvězda Saviola a hned se uvedl gólem. Hosté ze Štrasburku, které v letní pauze opustili náš Václav Drobný (Aston Villa) a Ehret (Anderlecht), pokračují ve velmi nevyrovnaných výkonech z posledních sezón.

Žhavý večer se odehrál v neděli na sochauxském stadiónu Bonal. Před tamní rekordní návštěvu (19 931 diváků) přijela tápající Marseille (už zde čtyřikrát za sebou prohrála) i s bývalým miláčkem místních tribun Pedrettim. Ve svižném utkání se šance střídaly na obou stranách, těch vyložených měli více domácí a dvě z nich také dokázali využít: Mathieu a Santos rozradostnili svého trenéra Guy Lacomba. Oba týmy se nacházejí ve středu tabulky, situace je alarmující především pro slavný velkoklub, který nevyhrál již tři kola a trenér Anigo je nespokojený především s přístupem svých posil.

V bezbrankovém zápase Saint-Etienne – Nantes se nebezpečně zranil hostující Frederic Da Rocha a ztratil vědomí. První zprávy z nemocnice naštěstí říkají, že jeho stav není vážný.

Výsledky:
Rennes – Lyon 1:2 (90. Dudu – 81. a 88. Nilmar)
Caen – Lens 1:0 (56. Mazure)
Istres – PSG 1:1 (1. Saifi – 60. Pauleta z penalty)
Saint-Etienne – Nantes 0:0
Lille – Nice 1:0 (90. Brunel)
Monako – Štrasburk 3:1 (5. Adebayor, 58. Kallon z penalty, 86. Saviola – 41. Pagis)
Méty – Bordeaux 0:0
Toulouse – Ajaccio 3:1 (9. Taider, 85. Eduardo, 88. Arribagé – 23. Marcelinho)
Bastia – Auxerre 1:0 (33. Yahia)
Sochaux– Marseille 2:0 (37. Mathieu, 63. Santos)

Pořadí:
1. Toulouse 11 b.
2. Méty 11 b.
3. Bastia, Lyon 11 b.
5. Monako 10 b.
6. Auxerre 9 b.
7. Bordeaux 8 b.
8. Lens 8 b.
9. Caen 8 b.
10. Marseille 7 b.
11. Sochaux 7 b.
12. Rennes 7 b.
13. Lille 7 b.
14. PSG 3 b.
15. Nantes 3 b.
16. Istres 3 b.
17. Saint-Etienne 3 b.
18. Štrasburk 2 b.
19. Nice 2 b.
20. Ajaccio 1 b.

Příští kolo:
Sobota 18. září
Bordeaux – Rennes
Ajaccio – Saint-Etienne
Lyon – Bastia
Marseille – Toulouse
Nantes – Istres
Štrasburk – Lens
Neděle 19. září
Auxerre – Méty
Lille – Caen
Nice – Sochaux
PSG – Monako

Autor: Lubomír Pavlan

Komentáře (0)

Přidat komentář
zatím zde není žádný komentář

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele