37. KOLO FR. LIGY: LYON MISTREM!

19.05.2004, 13:44
Aktuality
I přes porážku se Lyon stal na 99% potřetí za sebou (a potřetí ve své historii) mistrem Francie (což před ním dokázaly pouze týmy Saint-Etienne a Marseille). Hlavní protivník Olympiku, Monako, totiž vyhořelo s Rennes (1:4) a nakonec tak může už jen shodou neuvěřitelných náhod Lyonu titul sebrat Paříž Saint-Germain.

V posledním kole by ale Lyon musel doma prohrát s Lille a Paříž vyhrát v Bastii rozdílem alespoň šestnácti branek; boj o druhé místo mezi PSG a Monakem zato zůstává stále otevřený. Pohár UEFA si nakonec zajistilo Auxerre výhrou 2:0 nad Nantes. Prvním sestupujícím je Montpellier, který podlehl Štrasburku 1:2.

Megahit na vyprodaném Parku princů sice už o mistrovském titulu nerozhodoval, přesto si domácí jako rozlučku s fanoušky nemohli přát nic lepšího, než vítězství nad (staro)novým šampiónem - už v šesté minutě ho zařídil portugalský útočník Pauleta. I přes porážku hosté po závěrečném hvizdu zvedli ruce nad hlavu a jejich prezident Aulas nešetřil chválou: "Úroveň ligy je výtečná, ve finále evropských pohárů má Francie dva zástupce, ovšem Lyon skončil v tabulce před nimi!" Pro jeho tým je také chvályhodné, že všechny tři triumfy vybojoval v podstatě se stejnou základní sestavou, což je ve Francii, která trpí značným odchodem svých hvězd do zahraničí, vcelku rarita. Hrdiny jsou Coupet, Deflandre, Edmilson, Juninho, Cacapa, Muller, Carriere, Govou, Luyindula a Violeau.

Z velkého šoku se vzpamatovává Monako. Trenér Didier Deschamps se sice náročný program mužstva snaží kompenzovat rozložením zápasové zátěže mezi více hráčů, přesto jeho hoši senzačně nestačili na Rennes s famózním Petrem Čechem v brance. Utržili debakl 1:4 a sami se zbavili možnosti ještě nějak zasáhnout do bojů o titul. Je to pro ně ohromné zklamání, vždyť ligu vedli plných 25 kol a když v lednu doma rozmetali Lyon 3:0 a měli před ním deset bodů náskok, zdálo se, že o mistrovi je rozhodnuto. Celá Francie nyní pevně věří, že knížecí celek si vše vynahradí ve finále Ligy mistrů proti Portu, ve němž by již měl nastoupit klíčový útočník Morientes. Ten o víkendu nejprve vyrovnával na 1:1, pak se zranil a na druhý poločas ho vystřídal Jaroslav Plašil.

Do poháru UEFA se vedle Souchaux (vítěz Ligového poháru) a Chateauroux (finalista Francouzského poháru) probojovalo taktéž Auxerre, které si zajistilo nejhůře pátou příčku v první lize vítězstvím nad Nantes 2:0. Obě branky zaznamenal fenomenální Djibril Cissé, dosáhnuvší tak již stejného počtu branek, jako loňský nejlepší kanonýr Shabani Nonda (26). Blonďatý 22letý ďábel, autor 67 gólů ve 127 ligových zápasech, bude v příští sezóně velmi silnou konkurencí Milanu Barošovi v útoku Liverpoolu.

Marseille s týmem plným náhradníků (trenér Anigo své opory šetří na finále poháru UEFA) prohrála v Toulouse 1:2. Tím si proti sobě poštvala prezidenta Ajaccia Michela Morettiho, jehož tým se kvůli třem bodům Toulouse sesunul na sestupové 18. místo. Na druhou stranu se díky tomu na celých devadesát minut dostali na hřiště Češi Vachoušek se Skácelem – ten patřil k nejlepším na trávníku.

Montpellier doma prohrál se Štrasburkem a stal se prvním sestupujícím, když mezi elitou vydržel pouhé tři roky. Racing (bez Drobného a Kobylíka v sestavě) výhrou naopak záchranu potvrdil, stejně jako Méty v duelu s Bordeaux (3:1). O dalších dvou nešťastnících se rozhodne za týden: v ohrožení je pětka Le Mans, Ajaccio, Guingamp, Toulouse a Bastia.

Program posledního, 38. kola:
Bordeaux – Monako, Ajaccio – Méty, Bastia – PSG, Le Mans – Lens, OL – Lille, OM – Guingamp, Nantes – Sochaux, Nice – Auxerre, Rennes – Montpellier, Štrasburk - Toulouse

Výsledky:
Sochaux – Le Mans 3:0 (37. Mathieu, 87. Santos, 89. Frau)
Lens – Ajaccio 2:0 (41. Biop, 90. Coridon)
PSG – Lyon 1:0 (6. Pauleta)
Lille – Bastia 2:0 (72. Acimovič, 90. Moussilou)
Méty – Bordeaux 3:1(54. Proment z penalty, 64. Meniri, 72. Renouard – 25. Francia)
Monako – Rennes 1:4 (10. Morientes – 9. Frei, 58. Monterrubio z penalty, 70.a 90. Kallstrom)
Guingamp – Nice 1:2 (26. Dagano – 86. Traore, 90. Laslandes)
Montpellier – Štrasburk 1:2 (54. Bamogo z penalty – 48. Fahmi, 72. Camadini)
Auxerre – Nantes 2:0 (2. a 14. Cissé)
Toulouse – OM 2:1 (45. Fernandao z penalty, 85. Eduardo – 4. vlastní Dao)

Tabulka:
1. Lyon 76 b.
2. PSG 73 b.
3. Monako 72 b.
4. Auxerre 64 b.
5. Sochaux 63 b.
6. Nantes 57 b.
7. Marseille 54 b.
8. Lens 53 b.
9. Lille 51 b.
10. Bordeaux 50 b.
11. Rennes 49 b.
12. Nice 49 b.
13. Méty 42 b.
14. Štrasburk 42 b.
15. Bastia 39 b.
16. Toulouse 38 b.
17. Guingamp 38 b.
18. Ajaccio 37 b.
19. Le Mans 35 b.
20. Montpellier 31 b.

Autor: Lubomír Pavlan

Komentáře (2)

Přidat komentář
HOST*nawri

monaku to treti misto nevadi vyhrajou LM a pudou do pristiho rocniku primo

Reagovat
smazaný uživatel

Škoda, chtěl jsem aby vyhrál PSG!

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele