20. KOLO FR. LIGY: MONAKO ROZMETALO LYON

14.01.2004, 13:57
Aktuality
Už po prvním jarním kole se zdá být rozhodnuto: Lyon zřejmě titul neobhájí, naopak Monako se jasně řítí ke svému již osmému triumfu (naposledy před čtyřmi lety) ve francouzské lize. Naznačil to šlágr 20. kola mezi oběma celky, který Monako navzdory vyrovnanému průběhu nakonec jasně vyhrálo 3:0 a má tak na druhý Lyon už desetibodový náskok.

Je sice pravda, že Olympique skvěle zvládá finiš, knížecí tým nemá příliš širokou lavičku a ve hře je do 24. května, kdy liga končí, ještě 54 bodů, avšak vynikající páteční utkání ukázalo realitu a rozdíl formy obou klubů. Loňský šampión utkání dobře začal, nic jiného než agresivita a útočení mu – pokud chtěl náskok domácích zmenšit na čtyři body – ani nezbývalo. Vyhrát se ale na stadiónu Louise II naposledy podařilo Nice v květnu 2003. Prozatímní průběh zápasu zcela obrátila 34. minuta: domácí kapitán Giuly využil hrubého nedorozumění v hostující obraně a šikovnou technickou střelou tváří tvář brankáři Coupetovi se nemýlil. Druhý poločas chtěli hosté opět zahájit náporem, jenže už po minutě potrestal jejich chybu v obraně po rohu Rothena ostrostřelec Morientes hrající velký zápas. Lyoňané přesto nesložili zbraně, vytrvale útočili, vytvářeli si šance (střela Juninha, zaváhání Diarry) až přišel zákonitý třetí trest: přísnou penaltu v nastaveném čase za faul Edmilsona na Morientese proměnil Giuly, který se tak s 11 góly (tolik jich nastřílel za celou loňskou sezónu dohromady) probil na třetí místo pořadí kanonýrů. Trenér Monaka Didier Deschamps neskrýval štěstí: „Lyon nás převýšil technickou vyspělostí a tvorbou hry, ale po individuálních chybách nám věnoval vítězství. Tak už to někdy ve fotbale bývá.“
Celé utkání kromě posledních pěti minut odehrál i náš Jaroslav Plašil.

Jen s velkým štěstím zvítězil Paříž Saint-Germain nad Lille, jediný gól utkání si dal do vlastní sítě Tavlaridis (mj. posila z Arsenalu). I to však Pařížanům stačilo k posunu na stříbrnou pozici, což s povděkem kvitoval trenér Vahid Halilhodžič: „Ještě nejsme ve vrcholné formě, teprve hledáme rytmus naší hry. Nejdůležitější jsou tři body.“ Možná ještě více než nešťastnému střelci můžou domácí hráči děkovat nešikovnosti hostí při koncovce a brankáři Jerome Alonzovi, který několikrát zabránil vyrovnání.

V dalším šlágru si Auxerre snadno poradilo s Marseille stejně nevýraznou jako před přestávkou – byť s Barthezem v brance. Nejvýrazněji se za hosty do průběhu zápasu zapsal kanonýr Drogba, ovšem jeho krásnou hlavičku zastavilo ve 13. minutě břevno. Barthez se vyznamenal při šancích Kapa, Kaloua, Cissého a Lachuera. Rudolf Skácel hrál celý zápas a příliš neoslnil, Štěpán Vachoušek nastoupil pouze na posledních osmnáct minut.

V zápase Montpellier – Bordeaux dal ve svém prvním ligovém vystoupení svůj první gól devatenáctiletý Angolan Mavuba, když se krásně trefil ze třiceti metrů.

Podle sportovního deníku Equipe se tak vedle suverénního Monaka vyhranila i skupina kandidátů na postup do příští Ligy mistrů: PSG, Lyon, Sochaux a Auxerre. Za nimi následuje skupina adeptů na pohár UEFA: Marseille, Nice, Lens a Bordeaux, od něhož především se očekává cesta tabulkou nahoru (a nic na tom nezmění ani odchod Pochettina do Espaňolu Barcelona).

Štrasburk prohrál v Guingampu 2:3, když Degano vsítil hattrick a trenér Kombouaré byl – kulantně řečeno – hodně rozčílen chybami v obranně, které jeho tým stály minimálně bod: „V obraně jsme velmi slabí, není možné dostávat tolik branek. Je to náš psychický problém a dostáváme se tak snadno do těžkostí. Dnes jsme prohráli všichni, brankář Dutruel, středová obranná dvojice Fahmi – Dorsin, prostě všichni.“

Nejlepším hráčem Rennes při porážce v Guingampu byl brankář Petr Čech, i když jednou mu – při Braizatově tyčce – pomohlo krapítko štěstí. Snad se ho dočká také při své přestupové anabázi do Chelsea.

Výsledky:
PSG – Lille 1:0 (13. vlastní Tavlaridis)
Monako – Lyon 3:0 (34. a 90. z penalty Giuly, 46. Morientes)
Lens - Nantes 0:0
Méty – Bastia 1:0 (65. Thiaw)
Montpellier – Bordeaux 1:2 (56. Pataca – 10. Chamakh, 53. Mavuba)
Sochaux – Nice 0:0
Auxerre – OM 2:0 (3. Tainio, 16. Kalou)
Guingamp – Štrasburk 3:2 (30. 33. a 62. Degano – 40. Le Pen, 45. Niang)
Toulouse – Rennes 2:0 (6. Faure, 82. Dieuze z penalty)
Ajjacio – Le Mans 2:0 (11. a 77. Lacombe)

Tabulka:
1. Monako 45 b.
2. PSG 38 b.
3. Lyon 35 b.
4. Auxerre 35 b.
5. Sochaux 35 b.
6. Marseille 30 b.
7. Nice 30 b.
8. Bordeaux 29 b.
9. Lens 29 b.
10. Nantes 28 b.
11. Štrasburk 26 b.
12. Rennes 23 b.
13. Bastia 23 b.
14. Lille 22 b.
15. Ajaccio 22 b.
16. Montpellier 21 b.
17. Méty 19 b.
18. Guingamp 18 b.
19. Le Mans 16 b.
20. Toulouse 15 b.

Autor: Lubomír Pavlan

Komentáře (3)

Přidat komentář
PJ

Monako a PSG, moje dva oblíbený týmy, tak se mi ta tabulka líbí

Reagovat
HOST*Rio Ferdinand

marseille a lyon zas moje, ale moc mi na tom nesejde, spis vubec

Reagovat
HOST*Rio Ferdinand

monako si me svymi vykony fakt! ziskava, hlavne proti deportivu - to bylo uzasny!!!!

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele