15. DEN : DO FINÁLE TUNISKO A MAROKO

11.02.2004, 22:11, aktualizováno 11.02.2004, 22:11
Aktuality
Dnes byly na pořadu oba semifinálové zápasy. V odpoledním utkání se domácí Tunisko utkalo s Nigérií, která ve čtvrtfinále vyřadila obhájce titulu z Kamerunu. Ve druhém semifinále pak změřili síly týmy Mali a Maroka.

Bitva mezi Tuniskem a Nigérií byla plná očekávání. Nikdo si netroufl někoho favorizovat, i když by se mohlo zdát, že Tunisku pomůže do finále domácí publikum. Ve druhém semifinálovém klání byli mírně favorizovaní Maročané, ale fotbalisté Mali už několikrát předvedli, že jsou schopni porazit každého.



SEMIFINÁLE

Tunisko - Nigérie 1:1 (0:0, 1:1), 5:3 na penalty

Branky: 82. Khaled Badra (pen.) - 67. Jay Jay Okocha (pen.)
Žluté karty: 43. Khaled Badra, 49. Riadh Bouazizi - 34. Seyi Olofinjana, 45. Jay Jay Okocha, 59. Isaac Okoronkwo, 79. Peter Odemwingie
Červené karty: -
Tunisko: Ali Boumnijel, Khaled Badra, Karim Hagui, Radhi Jaidi, José Clayton (91. Hatem Trabelsi), Mehdi Nafti, Jawhar Mnari (73. Selim Benachour), Riadh Bouazizi, Adel Chudli (105. Imed Mhadhbi), Ziad Jaziri, Francileudo dos Santos
Nigérie: Vincent Enyeama, Joseph Yobo, Isaac Okoronkwo, George Abbey, Ifeanyi Udeze, Nwankwo Kanu (85. Pius Ikedia), Jay Jay Okocha, Garba Lawal (70. Ifeanyi Ekwueme), Seyi Olofinjana, John Utaka, Peter Odemwingie
Rozhodčí: Bonaventure Coffi Codja (Benin) - Matela Lazarus (JAR), Hesham Mostafa (Egypt)

Vyprodaný Stade Rades, byl plný očekávání, jestli se domácí reprezentaci podaří přejít do vytouženého finále přes silnou Nigérii. První poločas semifinálového klání měl vyrovnaný průběh. Nigérie hrála velmi pohledný fotbal a domácí Tunisko pouze spoléhalo na nakopávané míče na dos Santose. Ten však narážel na výborně pracující obranu Nigérie, kde se skvěle doplňovali Joseph Yobo a Isaac Okoronkwo. První dějství tak skončilo bez branek. V poločase druhém se pokračovalo v nastoleném trendu, oba týmy se obávaly chyby, která by mohla rozhodnout celé utkání. Probíhala 65. minuta, Nwankwo Kanu pronikl do pokutového území Tuniska, kde byl však nedovoleně zastaven Karimem Haguim. K pokutovému kopu se postavil kapitán Nigérie Jay Jay Okocha a střelou k levé tyči otevřel skóre. Nigérie tak vedla 1:0 a jejich hrstka diváků byla u vytržení. Tunisko, jakoby se nemohlo z inkasované branky otřepat, potřebovalo nutnou vzpruhu. Čtvrt hodiny před vypršením normální hrací doby poslal Roger Lemmere na hřiště Selima Benachoura. Ten hned vnesl do hry domácích značné oživení a krátce po svém příchodu na trávník mohl vyrovnat, ale jeho střela z 18 metrů těsně minula branku soupeře. Domácím už moc času nezbývalo, až 82. minuta přinesla vysvobození. V šestnácte Nigérie se objevil dosud nenápadný Ziad Jaziri, kterého fauloval Seyi Olofinjana. K exekuci penalty se postavil Khaled Badra a nezaváhal. Bylo vyrovnáno a utkání směrovalo k prodloužení, které bylo spravedlivým vyústěním samotného průběhu zápasu. V prodloužení se styl hry nezměnil, oba týmy se hlavně soustředily na defenzívu, aby neudělaly osudnou chybu. Nerozhodný stav vydržel až do 120. minuty zápasu, na řadu tak měly přijít střely ze značky pokutového kopu, které měly určit prvního finalistu letošního Afrického poháru národů.

Penaltový rozstřel :

1. Tunisko : Khaled Badra proměňuje - 1:0.
1. Nigérie : John Utaka vyrovnává - 1:1.

2. Tunisko : Francileudo dos Santos opět posouvá domácí do vedení - 2:1.
2. Nigérie : Mladý Peter Odemwingie střílí k levé tyči, ale Ali Boumnijel kryje - 2:1.

3. Tunisko : Imed Mhadhbi zvyšuje - 3:1.
3. Nigérie : Joseph Yobo překonává brankáře Tuniska - 3:2.

4. Tunisko : Selim Benachour potvrzuje vedení domácích - 4:2.
4. Nigérie : Ifeanyi Udeze vykřesává jiskřičku naděje - 4:3.

5. Tunisko : Karim Hagui udržel nervy na uzdě a střelou pod břevno posouvá Tunisko do vysněného finále - 5:3.

Nigérie smutní, byla jen osm minut od finále, kam se nakonec probojovali domácí reprezentanti. Tunisko tak po Senegalu vyřadilo dalšího favorita a ve finále se střetne s lepším z dvojice Mali - Maroko.


Khaled Badra proměnil v zápase dvě penalty. Ve finále však bude chybět pro žluté karty.



Mali - Maroko 0:4 (0:1)

Branky: 14. Youssef Mokhtari, 57. Youssef Mokhtari, 79. Youssef Hadji, 90. Nabil Baha
Žluté karty: 61. Noureddine Naybet (Maroko)
Červené karty: -
Mali: Mahamadou Sidibe, Fousseiny Diawara (70. Sammy Traoré), Adama Coulibaly (46. Bassala Touré), Brahim Thiam, Sammy Traore, Mahamadou Diarra, Soumaila Coulibaly, Djibril Sidibe (59. Seydou Keita), David Coulibaly, Dramane Traore, Frederic Kanoute
Maroko: Khalid Touhami, Walid Regragui (67. Mourad Hidoued), Akram Roumani, Noureddine Naybet, Abdeslam Ouaddou, Abdelkrim Kaissi, Youssef Safri, Youssef Hadji (85. Nabil Baha), Mohamed Yaacoubi (58. Nabil Masloub), Marouane Chammakh, Youssef Mokhtari
Rozhodčí: Aboubacar Sharaf (Cote d'Ivoire) - Jean-Philippe Izzo (Francie), Yeboah Justice (Ghana)

Ve druhém semifinále byli mírně favorizováni Maročané, ale neočekávalo se že by měli v zápase jednoznačně dominovat. Fotbalisté Mali byli jen stínem toho týmu, který předváděl skvělé výkony v předchozích zápasech. První rána pro Mali přišla ve 14. minutě, kdy se z přímého kopu trefil Youssef Mokhtari. Mali se dostávalo do šancí jen sporadicky a vždy bez úspěchu. Ve druhém poločase už vypadal herní projev Mali lépe, ale jejich šanci na vyrovnání zhatil v 57. minutě Youssef Mokhtari, který svou druhou brankou zvýšil na 2:0. Maročané už ve zbytku zápasu dominovali a nepřipustili žádné komplikace. Navíc deset minut před koncem přidal třetí branku Maroka Youssef Hadji, když mu krásně přihrál Marouane Chammakh. Na konečných 4:0 upravil v nastaveném čase Nabil Baha, když se dokázal prosadit v šestnácte Mali. Maroko tak postoupilo do finále Afrického poháru národů, kde se střetně s domácím Tuniskem. Mali čeká v souboji o bronz zklamaná Nigérie.


Hráči Maroka slaví postup do finále.



ZÁVĚREČNÝ PROGRAM ŠAMPIONÁTU :

O třetí místo:
13. 2. (14:00) : Nigérie - Mali

Finále :
14. 2. (15:00) : Tunisko - Maroko

Autor: Marek Chromčák

Komentáře (1)

Přidat komentář
HOST*mk

Proč nehrál za Maroko Zairi, když byl předtím jejich největší hvězda? Kvůli kartám nestál, tak proč? Zranění? Nehodil se do koncepce?

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele