14. DEN : KAMERUN JE ZE HRY VENKU

09.02.2004, 23:05, aktualizováno 09.02.2004, 23:05
Aktuality
V neděli 8. února se odehrály dva zbývající duely čtvrtfinále. Nejprve se utkali dva top favorité, obhájce titulu z Kamerunu s Nigérií. Ve druhém utkání se pak střetli v severoafrickém derby Maroko s Alžírskem.

Kamerun - Nigérie, takové se možná očekávalo finále, ale turnajový pavouk svedl tyhle dva soupeře už ve čtvrtfinále. Šance na postup byly vyrovnané, takže o postupu mohla rozhodnout každá maličkost. Ve druhém čtvrtfinále se očekával obrovský boj mezi Marokem a Alžírskem, mírně favorizovaní byli Maročané.



ČTVRTFINÁLE

Kamerun - Nigérie 1:2 (1:1)

Branky: 42. Samuel Eto'o - 45. (+1) Jay-Jay Okocha, 73. John Utaka
Žluté karty: 33. Modeste Mbami, 68. Jean-Joel Perrier Doumbe - 7. Seyi Olofinjana, 45. Isaac Okoronkwo, 81. Ifeanyi Udeze
Červené karty: -
Kamerun: Idriss Carlos Kameni, Jean-Joel Perrier Doumbe, Bill Tchato (62. Mohamadou Idrissou), Rigobert Song, Lucien Mettomo, Timothee Atouba, Modeste Mbami, Geremi Fotso Njitap, Eric Djemba Djemba, Samuel Eto'o, Patrick Mboma (78. Pius Ndiefi)
Nigérie: Vincent Enyeama, Joseph Yobo, Isaac Okoronkwo, George Abbey, Ifeanyi Udeze, Nwankwo Kanu (90. Joseph Enakahire), Jay-Jay Okocha, Garba Lawal, Seyi Olofinjana, John Utaka, Peter Odemwingie (89. Pius Ikedia)
Rozhodčí: Mohamed Guezzaz (Maroko) - Dante Dramane (Mali), Yeboah Justice (Ghana)

Čtvrtfinálové utkání mezi Kamerunem a Nigérii mělo být jedním z vrcholů celého šampionátu. Kamerunští lvi útočili na třetí titul v řadě a reprezentace Nigérie patřila také k velkým favoritům. Hned ze začátku utkání se potvrdily všechny předpoklady, oba týmy měly respekt jeden z druhého, a tak v úvodních minutách dominovali jen obrany. První vážná situace přišla až ve 22. minutě, kdy nigerijský kapitán Jay-Jay Okocha převzal uprostřed pole přihrávku a z 22 metrů ohrozil brankáře Kamerunu, ten však byl na svém místě. Nigérii tak narostly křídla a dále ohrožovala svými akcemi Kamerun, jemuž nepracovala obrana podle představ. Další šanci měla Nigérie ve 39. minutě, kdy se z voleje přesně netrefil Abbey. Pak přišla 42. minuta, která znamenala úspěch pro reprezentaci Kamerunu. Samuel Eto'o dostal přihrávku z obrany, přesprintoval obránce Okoronkwoa a střelou do dolního rohu nigerijské brány otevřel skóre. Samuel Eto'o tak vstřelil svůj první gól na turnaji, který oslavil trochu nezvyklým způsobem, když si pěstmi tloukl do hrudi. Vyrovnání však nenechalo na sebe dlouho čekat. V nastaveném čase prvního poločasu zahrával přímý kop, těsně za hranicí šestnáctky, Jay-Jay Okocha. Míč krásně zatočil do levé části Kameniho branky, ten se nestačil ani pohnout. Bylo vyrovnáno. Nigérie tak povzbuzená vyrovnávacím gólem, předváděla ve druhém poločase velmi aktivní hru a obrana Kamerunu měla spousty práce. Své ovoce přinesla aktivní hra Nigérie 73. minuta, když krásným lobem uvolnil Nwankwo Kanu Johna Utaku a ten střelou pod padajícím kamerunským brankářem poslal Nigérii do vedení. V 78. minutě se kamerunský trenér Winfried Schaefer pokusil oživit hru střídáním Patricka Mbomy za Piuse Ndiefiho. Střídání se málem zúročilo v 88. minutě, když obrovitý kamerunský útočník neprostřelil nigerijského brankáře. Kamerunští lvi tak již na tížené vyrovnání nedosáhli a je jisté, že třetí titul afrického šampióna nezískají. Nigérii čeká v semifinále domácí Tunisko, což slibuje také velmi zajímavý zápas.


Jay-Jay Okocha vyrovnává v závěru prvního poločasu na 1:1.



Maroko - Alžírsko 3:1 (0:0, 1:1) po prodloužení

Branky: 90. (+2) Marouane Chammakh, 112. Youssef Hadji, 120. Jaouad Zairi - 84. Abdelmalek Cherrad
Žluté karty: 8. Abdeslam Ouaddou, 14. Youssef Safri, 77. Mohamed Yaacoubi - 6. Salim Aribi, 36. Yazid Mansouri, 62. Abdelmalek Cherrad, 64. Nasredine Kraouche
Červené karty: -
Maroko: Khalid Touhami, Abdeslam Ouaddou, Noureddine Naybet, Talal El Karkouri (86. Youssef Hadji), Walid Regragui, Abdelkrim Kissi (69. Mohamed Yaacoubi), Youssef Safri, Youssef Mokhtari, Houcine Kharja (90. Jamal Alioui), Jaouad Zairi, Marouane Chammakh
Alžírsko: Lounes Gaouaoui, Samir Beloufa, Salim Aribi, Antar Yahia, Yazid Mansouri, Nasredine Kraouche, Djamel Belmadi (72. Karim Ziani), Hacine Achiou, Mamar Mamouni (98. Brahim Zafour), Mansour Boutabout (78. Nassim Akrour), Abdelmalek Cherrad
Rozhodčí: Shelmani Abdul Kakim (Libye) - El Hawary Gamal (Libye), Mudzamiri Brighton (Zimbabwe)

Poslední čtvrtfinále přineslo čistokrevné severoafrické derby mezi Marokem a Alžírskem. Že bylo utkání vyhecované, ukázalo už prvních patnáct minut, kdy hned tři hráči byli oceněny žlutou kartou. V prvním poločase nepředváděly oba týmy žádný krásný fotbal, nedařila se kombinace a brankových příležitostí bylo k vidění pramálo. Jediný kdo v první půli oslnil byl marocký útočník Jaouad Zairi, který udivoval svými průniky po levém křídle. Převahu mezi diváky měli jednoznačně Alžířané, kteří se občas chovali nefér vůči Maročanům, když jejich dotyk s míčem oceňovali pískotem a bučením. Jenže hráče Maroka provokace alžírských diváků nerozházela a po celý zápas zachovávali klid a rozvážnost. První branky se dočkali diváci až v 84. minutě, kdy se do překvapivého vedení dostali fotbalisté Alžírska. Autorem branky byl Abdelmalek Cherrad, který se trefil hlavou po centru Hocine Achioua, Alžírsko tak bylo velmi blízko semifinále. Jenže Maroko neustále bojovalo a v druhé minutě nastaveného času se dočkalo zaslouženého vyrovnání. Šťastným střelcem byl Marouane Chammakh, jemuž na vyrovnávací branku přihrál Mohamed Yaacoubi. Na řadu tak přišlo prodloužení, ve kterém se mělo rozhodnout o posledním účastníku semifinále. První polovina prodloužení žádnou vyloženou šanci nepřinesla, za to v polovině druhé přišla velká chvíle Maroka. Nejprve ve 112. minutě skóroval Youssef Hadji a v poslední minutě prodloužení pečetil postup Maroka Jaouad Zairi. Fotbalisté Maroka se tak poprvé od roku 1988, probojovali do semifinále Afrického poháru národů, ve kterém je čeká reprezentace Mali.


Alžírsko se v 84. minutě dostalo do vedení, ale do semifinále nakonec postoupilo Maroko.



DVOJICE PRO SEMIFINÁLE

11. 2. (16:00) : Tunisko - Nigérie
11. 2. (19:00) : Mali - Maroko

Autor: Marek Chromčák

Komentáře (0)

Přidat komentář
zatím zde není žádný komentář

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele