13. DEN : SENEGAL VYŘAZEN

09.02.2004, 22:10, aktualizováno 09.02.2004, 22:10
Aktuality
V sobotu 7. února byly na programu první dvě utkání čtvrtfinále. V úvodním zápase se utkal černý kůň z Mali s Guineou. Ve večerním střetnutí pak změřilo síly domácí Tunisko s obhájcem stříbrných medailí, Senegalem.

Favoritem prvního utkání bylo Mali, které překvapivě vyhrálo skupinu B před Senegalem. Guinea však nechtěla prodat svou kůži lacino, a tak se dal očekávat bojovný fotbal. Ve druhém čtvrtfinále pak na sebe narazili hned dva favorité, Tunisko a Senegal. Těžko někoho favorizovat, ale Tunisku hrálo do karet domácí prostředí.



ČTVRTFINÁLE

Mali - Guinea 2:1 (1:1)

Branky: 45. (+2) Frederic Kanoute, 90. (+1) Mahamadou Diarra - 15. Pascal Feindouno
Žluté karty: 58. Sammy Traore, 67. Frederic Kanoute, 90. (+2) Mahamadou Diarra - 35. Soumah Morlaye, 53. Pascal Feindouno
Červené karty: -
Mali: Mahamadou Sidibe, Souleymane Diamoutene (90. Mamary Traoré), Fousseiny Diawara, Adama Coulibaly, Sammy Traore, Mahamadou Diarra, Bassala Toure (79. Seydou Keita), Soumaila Coulibaly, Djibril Sidibe, Frederic Kanoute, Dramane Toure (60. Lamine Sissoko)
Guinea: Kemoko Camara, Schumann Bah, Soumah Morlaye (74. Ibrahima Conte), Bobo Balde, Kanfory Sylla, Souleymane Youla, Pascal Feindouno, Abdoul Salam Sow (90. Sambegou Bangoura), Fode Mansare, Ousmane Ngom Camara, Aboubacar Titi Camara
Rozhodčí: Essam Abdel Fatah (Egypt) - Adjengui Taoufik (Tunisko), Hesham Mostafa (Egypt)

Většina odborníků se shodovala na tom, že do semifinále by mělo postoupit Mali. Začátek utkání nepřinesl příliš pohledný fotbal. První však nečekaně udeřili fotbalisté Guiney, když v 15. minutě se nádherně uvolnil Pascal Feindouno a střelou podél brankáře Mali otevřel skóre. Najednou se reprezentace Mali ocitla v situaci, kterou ještě na turnaji nepoznala, poprvé prohrávala. Mali se snažilo o brzké vyrovnání, ale první velká šance přišla až osm minut před přestávkou, když Frederic Kanoute krásnou střelou v pokutovém území nepřekonal brankáře soupeře. Tížené vyrovnání přišlo ve druhé minutě nastavení prvního poločasu, když svou čtvrtou branku na šampionátu přidal Frederic Kanoute. Ve druhém poločase fotbalisté Mali vlétli na svého soupeře jako uragán, obrana Guiney však držela pevně. Největší hrozbou pro Guineu byl útočník Tottenhamu Frederic Kanoute. V 60. minutě se dostal do obrovské šance, ale neproměnil. Nejaktivnějším hráčem Guiney byl Souleymane Youla, který jako jediný se dostal do vážného ohrožení branky soupeře. Vše už se pomalu schylovalo k prodloužení, ale přišla osudná první minuta nastavení, na kterou brankář Guiney Kemoko Camara nikde nezapomene. Mahamadou Diarra vypálil asi z 22 metrů a Camara záhadně střelu neudržel. Míč mu přepadl přes prsty a pomalu se dokutálel do brány. Diarra tak v podstatě vstřelil zlatý gól, který zajistil Mali semifinále a Guiney kruté vyřazení. Fotbalisty Mali tak v boji o finále bude čekat lepší z dvojice Maroko - Alžírsko.


Reprezentanti Mali slaví postup do semifinále.



Tunisko - Senegal 1:0 (0:0)

Branky: 65. Jawhar Mnari
Žluté karty: 68. Ziad Jaziri, 90. Najeh Braham, 90. Khaled Badra, 90. Slim Benachour, 90. Francileudo dos Santos - 44. Pape Bouba Diop, 45. Salif Diao, 90. El Hadji Diouf
Červené karty: -
Tunisko: Ali Boumnijel, Khaled Badra, Karim Hagui, Radhi Jaidi, Anis Ayari, Mehdi Nafti, Jawhar Mnari (88. Adel Chedli), Riadh Bouazizi, Slim Benachour, Ziad Jaziri (78. Najeh Braham), Francileudo dos Santos (90. Imed Mhadhebi)
Senegal: Tony Sylva, Habib Beye, Ibrahima Faye, Pape Malick Diop, Lamine Diatta, Aliou Cisse, Salif Diao (74. Mamadou Niang), Pape Bouba Diop, Henri Camara, Lamine Sakho (85. Diomansy Kamara), El Hadji Diouf
Rozhodčí: Ali Bujsaim (Spojené Arabské Emiráty) - Ali Tomusange (Uganda), Jean-Philippe Izzo (Francie)

Velmi očekávané bylo druhé čtvrtfinále, ve kterém se střetlo Tunisko se Senegalem. Bylo těžké hledat jednoznačného favorita, Tunisko hrálo na domácí půdě a Senegal zase obhajuje stříbrné medaile z posledního afrického mistrovství. Samotnému utkání přihlíželo 60 000 diváků, kteří doufali v brzký gól domácích. Ale byli to reprezentanti Senegalu, kteří mohli jít do vedení, když po přímém kopu Henri Camary hlavičkoval těsně vedle Pape Malick Diop. Po úvodní převaze Senegalu se hra otočila na druhou stranu. Do první příležitosti se dostala domácí reprezentace v 19. minutě, když k odraženému míči se probojoval Ziad Jaziri, ale skórovat se mu nepodařilo. Navzdory domácímu publiku se fotbalisté Senegalu dostávali do dalších nebezpečných situacích. Největší hrozbu pro tuniskou obranu znamenal útočník Liverpoolu El Hadji Diouf. Do konce prvního poločasu se hra přelévala z jedné strany na druhou, ale branka se nepodařila vstřelit ani jednomu z týmů. Klíčový okamžik celého utkání přinesla 65. minuta. Jaziri zahrával přímý kop z pravé strany, míč doletěl k Mnarimu, a ten ho hlavou usměrnil do sítě soupeře. Brance ani nezabránil obránce Senegalu Lamine Diatta, který se marně snažil odhlavičkovat míč z brankové čáry. Ihned po vstřelené brance vpadly na hřiště zástupci senegalské střídačky a domáhali se protestu u hlavního rozhodčího Busaima ze Spojených Arabských Emirátů. Nesouhlasili z nařízeným přímým kopem, kterému předcházel souboj Khaleda Badry a El Hadji Dioufa. Podle nich měla být situace posouzena naopak. Rozhodnutí se však již nedalo zvrátit a po deseti minutách se začalo pokračovat ve hře. Senegalcům se již vyrovnat nepodařilo, bylo vidět že jim na turnaji chyběl záložník Khalilou Fadiga, který dokázal skvěle tvořit hru. Poslední čtvrtfinalista mistrovství světa je tedy vyřazen a do semifinále postupují domácí, které bude čekat lepší z dvojice Kamerun - Nigérie.


Domácí Tunisko zdolalo nejtěsnějším rozdílem Senegal a postupuje tak do semifinále.

Autor: Marek Chromčák

Komentáře (1)

Přidat komentář
HOST*exmafie

Tunisko si postup zaslouzilo,Senegal snad za celý zápas neohrozil branku

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele