Synot liga - souhrn 8. kola

25.09.2015, 22:09, aktualizováno 27.09.2015, 16:58
Komentáře a souhrny
Slavia zásluhou Jaromíra Zmrhala porazila v ostře sledovaném pražském derby Spartu a posunula se o tři body za stále vedoucí letenský celek. Plzeň si poradila s Libercem a zůstává o skóre druhá. Tři body mají rovněž Brno, Příbram, Slovácko, Teplice a Mladá Boleslav. Olomouc se rozešla se Zlínem smírně...

Slavia Praha - Sparta Praha 1:0

27.09.2015 15:00

Góly: 45. Jaromír Zmrhal

Slavističtí hráči porazili v 8. kole první ligy Spartu 1:0 a po třech letech a pěti porážkách za sebou se v pražském derby dočkali vítězství. O výhře domácích, kteří navíc připravili soupeři první prohru v sezoně, rozhodl už v prvním poločase Jaromír Zmrhal. Sparta tak má na prvním místě tabulky shodně 17 bodů jako druhá Plzeň, třetí Liberec je o dva body zpět, Slavia je o další bod zpátky čtvrtá.

Zápas začal v obrovském tempu a šance v prvním poločase počítala jen Slavia. Škoda se ve 23. minutě řítil do vápna Sparty, ustál souboj s Matějovským, obešel i Costu, ale nedokázal vystřelit. Vzápětí neuspěl ani Zmrhal, který sice obloučkem přehodil brankáře Bičíka, ale na čáře odkopl míč Holek.

Domácí, kteří Spartě povolili jen jednu nebezpečnější střelu z dálky, se dočkali těsně před přestávkou. Po nenápadné akci vystřelil Zmrhal a po Bičíkově nejistém zákroku se míč pomalu dokutálel do branky. Lepší okamžik pro první gól v sezoně si záložník Slavie vybrat nemohl.

Sparta do druhé půle udělala hned dvě změny v sestavě, když místo Hušbauera nastoupil Fatai a Hybše nahradil Brabec. První velkou možnost ale měla opět Slavia - Štohanzl šel sám na Bičíka, kterého obstřeloval, ale sparťanský gólman rukou skvěle zasáhl a míč vytěsnil těsně vedle branky. Následný roh musel Jablonský zahrávat ve krytu slunečníků pracovníků bezpečnostní služby, protože příznivci Sparty na něj házeli odpadky a dělbuchy.

Sparta ve druhém poločase výrazně přidala a po hodině hry měla obrovskou možnost vyrovnat. Po autu se dostal ve vápně Slavie k míči Fatai, ale jeho střela skončila na tyči. Zápas poté na několik minut přerušili fanoušci Sparty, kteří na hřiště naházeli dělbuchy, na prohře jejich týmu už to však změnilo pramálo.

Slavia si tak připsala teprve druhou výhru v posledních 14 derby a potvrdila dobrou formu v posledních zápasech. V lize už pět kol neprohrála, navíc v nich hned čtyřikrát zvítězila.

Sparta naopak poprvé v sezoně prohrála a v lize už tak není neporaženého celku. Letenští navíc ztratili náskok v čele tabulky, protože druhý obhájce titulu Plzeň má shodně 17 bodů. Třetí Liberec je o dva body zpět.

Více informací k zápasu

Viktoria Plzeň - Slovan Liberec 2:1

26.09.2015 18:15

Góly: 75. Michal Ďuriš, 86. Aidin Mahmutovič - 55. Herolind Shala

Fotbalisté Plzně porazili ve šlágru 8. kola první ligy Liberec 2:1. Slovan vedl po trefě Herolinda Shaly, ale v poslední čtvrthodině otočili stav Michal Ďuriš a Aidin Mahmutovič. Obhájce titulu tak vyhrál i osmý duel pod koučem Karlem Krejčí, připravil Severočechům první porážku v této ligové sezoně a vystřídal je na druhém místě tabulky.

Repríza červencového Superpoháru, který Plzeň v úvodu sezony vyhrála 2:1, začala v zaplněných Štruncových sadech velmi svižně. Agilní byl v úvodu hlavně domácí Petržela, po jehož průniku a stříleném centru zůstal na zadní tyči volný Vaněk, ale při zpracování klopýtl a mířil jen do boční sítě. Po čtvrthodině se Petržela dostal do zakončení, ale pálil vedle.

Větší šance si poté vytvořil Liberec. Po Shalově kolmici postupoval sám na Kozáčika Šural, jenže spolu s domácím gólman obstřelil k tyč. Ve 22. minutě propadl centr ze strany až k nabíhajícímu Bartošákovi, kterému zkazil radost výborným zákrokem domácí brankář Kozáčik.

Po půlhodině Západočeši přišli o zraněného stopera Baránka, který při souboji utrpěl ránu do hlavy a velmi otřesený musel ze hřiště. Místo něj nastoupil Hejda.

Liberec aktivní hrou nepouštěl Plzeň k jejím tradičním kombinacím a v 55. minutě se ujal vedení. Po ztrátě domácích ve středu pole vyrazili hosté do rychlého brejku, který zakončil přesnou střelou k tyči Shala. Albánský záložník navázal na premiérovou trefu v české lize z minulého kola s Příbramí. Viktoria v osmém zápase pod trenérem Krejčím poprvé inkasovala, celkem trvala její sérii bez obdrženého gólu 685 minut.

Plzeň výrazně přidala a v 64. minutě měl na hlavě vyrovnání střídající Hejda, jeho pokus ale famózně vyrazil Koubek. V 72. minutě se střídající Mahmutovič marně dožadoval penalty za údajnou ruku, chvíli na to obkroužil malé pokutové území Petržela, ale Koubek proti jeho střele k tyči zasáhl.

Tlak Západočechů byl ale drtivý a čtvrt hodiny před koncem přinesl vyrovnání. Petržela přetlačil na hranici faulu jednoho z hostujících hráčů nacentroval před branku a důrazný Ďuriš na dlouho nohu srovnal. Slovenský útočník skóroval ve čtvrtém ligovém duelu za sebou.

Otočit stav mohl vzápětí Kovařík, ale Koubek výborně vyrazil na roh a po něm hlavou těsně minul Mahmutovič. Vzápětí domácí opět marně žádali pokutový kop za údajnou ruku ve vápně. Tlak Viktorie ale nepolevoval a v 86. minutě už Západočeši obrátili stav. Petržela vysunul Mahmutoviče a ten prostřelil Koubka.

Více informací k zápasu

FK Teplice - Baník Ostrava 1:0

26.09.2015 15:30

Góly: 79. David Jablonský

Fotbalisté Ostravy prohráli v 8. kole první ligy v Teplicích 0:1 a stále čekají na první výhru v sezoně. O výhře Severočechů rozhodl v 79. minutě se štěstím David Jablonský a připravil tak poslednímu celku tabulky pátou porážku za sebou.

Tepličtí chtěli před vlastními fanoušky odčinit středeční vyřazení z poháru s druholigovými Pardubicemi a v prvním poločase měli lehce navrch. Už v páté minutě hlavičkoval mimo z dobré pozice Potočný, ve 14. zakončoval pěknou kombinaci Hora, ale hostujícího brankáře Pavlenku nepřekonal, a v závěru poločasu mířil Bratanovič jen do břevna.

Domácí pokračovali v převaze i po přestávce a už po pěti minutách mohl otevřít skóre nejlepší střelec domácích Fillo, ale z dobré pozice netrefil branku. Po hodině hry po rychlém protiútoku Bratanovič sice dostal míč za Pavlenku, rozhodčí však gól kvůli ofsajdu neuznali.

Baník ve druhé půli prakticky neútočil, jenže Teplice dlouho nedokázaly tlak zúročit. Potočného pokus z hranice vápna chytil Pavlenka a poradil si i se střelou Bratanoviče. Kapituloval až deset minut před koncem, kdy se po rohu se štěstím prosadil Jablonský.

Když v závěru neproměnil jedinou šanci Ostravy střídající Červenka, udržely Teplice domácí neporazitelnost, když na Stínadlech mají bilanci tří výher a dvou remíz. Poslední Baník naopak prohloubil svou krizi pátou prohrou za sebou a v sezoně stále nezvítězil.

Více informací k zápasu

1. FC Slovácko - Bohemians Praha 1905 1:0

26.09.2015 15:30

Góly: 36. Jaroslav Diviš

Fotbalisté Slovácka porazili v osmém kole první ligy Bohemians 1905 1:0 a po dvou prohrách se dočkali vítězství. Jedinou branku zápasu vstřelil ve 36. minutě Jaroslav Diviš. Bohemians zůstali v tabulce na předposledním místě a stále čekají na první ligové vítězství.

Slovácko postrádalo svou útočnou oporu Doška, kterého nahradil na hrotu Diviš. Do sestavy se také vrátili po zranění Kuncl se Šumolikoskim.

Domácí od úvodních minut vynikali lepší kombinační souhrou a získali si i územní převahu. Do útoku se sice zapojovali i krajní obránci Kuncl s Reinberkem, nevypracovalo si Slovácko dlouho žádnou slibnější šanci. Teprve ve 25. minutě prověřil Sadílek střelou z dvaceti metrů kvality brankáře Zlámala.

Hráči Bohemians se snažili v prvním poločase o otevřenou partii, většinou ale zůstalo jen u náznaků protiútoků. Tlak se podařilo Slovácku zužitkovat ve 36. minutě po průniku Hlúpika, kdy se po kombinaci Sadílkem dostal míč k volnému Divišovi, který pomalou střelou k tyči vstřelil vedoucí branku.

Po inkasovaném gólu se Pražané více zapojovali do útočení. Zahrozili ale pouze těsně před koncem poločasu, kdy Mosquerovu tvrdou ránu k tyči stačil brankář Heča vyrazit. V tlaku pokračovali hosté i po přestávce a většinu útoků vedl po levé straně Schick, v koncovce mu však chyběla větší přesnost.

Největší šanci k vyrovnání měli hosté v 69. minutě. Prakticky hned po vystřídání střílel zblízka Hubínek, ale domácí gólman Heča jeho pokus vyrazil. Slovácko se zatáhlo do obrany a spoléhalo jen na protiútoky, v nervózním závěru už ale jednobrankové vítězství udrželo.

Více informací k zápasu

1. FK Příbram - Vysočina Jihlava 4:1

26.09.2015 15:30

Góly: 16. Josef Hnaníček, 20. Tomáš Pilík, 23. Tomáš Pilík, 58. Tomáš Pilík - 68. Muris Mešanović

Díky prvnímu hattricku Tomáš Pilíka v kariéře porazili fotbalisté Příbrami v osmém ligovém kole Jihlavu 4:1 a po dvou předchozích porážkách se dočkali vítězství. O zbývající gól domácích se postaral Josef Hnaníček, za Vysočinu po přestávce pouze zkorigoval Muris Mešanovič.

Příbram sice nastoupila bez útočníka Bednáře, dlouho ale jeho absence litovat nemusela, protože ve 23. minutě už vedli domácí 3:0. Skóre otevřel po sérii šesti rohů v 16. minutě Hnaníček, ke kterému míč prodloužil Pilík a odstartoval svou sedmiminutovku snů.

Ve 20. minutě se totiž trefil technicky z levé strany a vzápětí hlavičkou zakončil individuální průnik Suse. Bezzubá Jihlava se do průběhu prvního poločasu zapsala pouze srážkou Mešanoviče s pomezním rozhodčím, kterého hostující útočník doslova smetl.

Převaha Příbrami pokračovala i po přestávce. Pilík dostal v 58. minutě ve středu až moc prostoru, prošel na hranici vápna a zamířil přesně k tyči. Příbramský záložník tak nejenom zaznamenal první hattrick v kariéře, ale také poprvé vstřelil v ligovém utkání víc než jednu branku.

Teprve potom se Jihlava probrala. O deset minut později se po centru Vaculíka podařilo snížit Mešanovičovi a v závěru se po ráně Kukola z přímého kopu vytáhnul domácí brankář Hruška. Příbram si tak spravila chuť po dvou předchozích vysokých prohrách s Plzní a Libercem, Jihlava naopak zaznamenala čtvrtou prohru v posledních pěti zápasech.

Více informací k zápasu

Dukla Praha - Zbrojovka Brno 1:2

26.09.2015 15:30

Góly: 39. Tomáš Berger - 64. Jakub Řezníček, 74. Jakub Řezníček

Útočník Brna Jakub Řezníček dvěma góly během jedenácti minut druhé půle otočil zápas 8. kola první fotbalové ligy s Duklou a výrazně tak přispěl k výhře 2:1. Zbrojovka v nejvyšší soutěži ukončila sérii osmi venkovních utkání bez vítězství. Pražané, kteří vedli po brance Tomáše Bergera z první půle, doma nebodovali poprvé od března.

V základní sestavě Dukly nastoupil i lotyšský reprezentační stoper Gorkšs, jehož příchod byl oficiálně dotažen teprve v pondělí.

K první střele se dostal v páté minutě brněnský kapitán Zavadil, ale Rada si s jeho pokusem nadvakrát poradil. Poté převzala iniciativu Dukla. V osmnácté minutě hostující Řezníček nepovedenou zpětnou přihrávkou vyslal do úniku Krmenčíka, kterého v šestnáctce na poslední chvíli odzbrojil vracející se Petr Buchta.

Ve 39. minutě Pražané ze své převahy vytěžili vedoucí gól. V první chvíli to vypadalo, že gólman Doležal zlikvidoval Bergerovu hlavičku ještě na čáře, ale hlavní rozhodčí Orel po domluvě od pomezního Hocka nakonec branku uznal. Ani opakovaný televizní záběr nebyl úplné průkazný. Berger tak sedmým gólem v sezoně dotáhl nejlepšího střelce soutěže Lafatu ze Sparty.

Brno začalo druhý poločas náporem a sevřelo Duklu na její polovině. Rada musel vyrazit Kerestešovu ránu z dálky. V 63. minutě už Zbrojovka vyrovnala. Kerestešův centr propadl až na zadní tyč k volnému Řezníčkovi a ten hlavou překonal Radu.

Vzápětí se Dukla mohla vrátit do vedení, ale Přikrylovu střelu vyrazil Doležal a dorážející Beauguel dostal míč do sítě z ofsajdového postavení. Francouzský útočník pak mohl skórovat regulérně, Doležal však jeho střelu pod břevno vyškrábnul na roh.

V 74. minutě Brňané skóre z přečíslení otočili. Škoda přiťukl míč Řezníčkovi, jenž se trefil přesně k tyči. Útočník hostující ze Sparty tak zopakoval dva zásahy z minulého utkání se Slováckem.

Domácí měli v závěru několik možností na vyrovnání, pokaždé je však zradilo nepřesné zakončení. Brno si tak připsalo první ligové vítězství na Julisce.

Více informací k zápasu

Sigma Olomouc - Fastav Zlín 1:1

26.09.2015 15:30

Góly: 58. Michal Ordoš - 67. Štěpán Koreš

Souboj nováčku mezi fotbalisty Sigmy Olomouc a Zlínem skončil v 8. kole první ligy remízou 1:1. Hanáci sice vedli po gólu Mmichala Ordoše, ale Zlín dokázal vyrovnat zásluhou Štěpána Koreše, přestože hrál od 61. minuty bez vyloučeného Tomáše Hájka.

Olomoucký trenér Kalvoda po špatném výkonu na Spartě udělal řadu změn. Poprvé nasadil uzdraveného stopera Hubníka, Rajnocha posunul do zálohy, na hrotu dostal šanci mladý Chorý a nastoupili také Houska a Ordoš.

Sigma začala aktivně, už ve 2. minutě hledal Hála centrem Ordoše, jehož hlavička ale mířila na tribunu. O jedenáct minut později šla střela z hlavy kapitána Rajnocha po rohu Vepřeka mnohem přesněji, ale nakonec skončila těsně vedle. Po půlhodině hry si Houska žádal penaltu po souboji se Živuličem, sudí Příhoda penaltový kontakt neviděl.

Druhý poločas začali lépe ševci. Po rohovém kopu vnikl do olomoucké šestnáctky Koreš a jeho zpětnou přihrávku jen těsně minuli Poznar s Vukadinovičem. Pak se ujala ofenzivní role zase Sigma a v 58. minutě se radovala. Navrátil našel za hranicí velkého vápna Ordoše a ten se trefil levačkou k tyči, Holý letěl vzduchem marně.

Akcie na vítězství domácím stouply v 61. minutě, kdy Hájek fauloval Hálu, obdržel druhou žlutou kartu a musel do kabiny. Ševce tak čekala půlhodina v deseti.

Zlín se ale nevzdal. V 66. minutě přihrál Poznar do vápna Korešovi a ten po kličce Radakovičovi prostřelil Buchtu a srovnal. Zlín byl odvážný i dál. V 77. minutě našel střídající Holík volného Železníka, jehož střelu zablokoval Radakovič na rohový kop.

Olomouc se připomněla až v 84. minutě, to hlavičkoval nad Chorý. Po chvíli to zkusil po odraženém rohu střídající Halenár, Holý byl na místě. V nastavení našel Falta přetaženým centrem Hubníka, jeho střela byla pro brankáře Zlína lahůdkou.

Více informací k zápasu

FK Jablonec - FK Mladá Boleslav 1:2

25.09.2015 20:15

Góly: 70. Stanislav Tecl (pen.) - 37. Aleš Čermák, 75. Lukáš Magera (pen.)

Fotbalisté Mladé Boleslavi překvapivě zvítězili v předehrávce 8. ligového kola v Jablonci 2:1. Skóre otevřel v první půli Aleš Čermák, po přestávce srovnal z penalty domácí Stanislav Tecl, ale hned za pět minut z dalšího pokutového kopu rozhodl Lukáš Magera. Jablonec tak nevyhrál ani v šestém domácím soutěžním zápase této sezony, naopak Mladá Boleslav v lize poprvé po pěti duelech zvítězila venku a dostala se před soupeře na čtvrté místo neúplné tabulky.

Kouč Jablonce Jaroslav Šilhavý nasadil rovnou do základní sestavy novou posilu, obránce Matěje Hanouska. Jeho celek vstoupil do utkání poměrně aktivně, ale s výjimkou Mingazovovy nepřesné střely si větší šanci nevytvořil.

Brzy začala hrozit i Mladá Boleslav, v jejíž sestavě navzdory předzápasovým informacím o zranění nakonec nechyběl střelec Skalák. Právě po jeho centru nebezpečně hlavičkoval Ščuk a brankář Hrubý měl plno práce, aby míč vyrazil.

V 37. minutě už hosté vedli. Skalák vysunul Bořila, ten vrátil pod sebe a Čermák s rozmyslem umístil balon k tyči. Dal svůj čtvrtý gól v této ligové sezoně.

Domácí kouč v poločase poslal na trávník Tecla místo Crnkiče a do 66. minuty vyčerpal i další dvě střídání, když na hřiště přišli Doležal a Trávník. Krátce poté Jablonci penalta. Brankář Šeda neudržel lehký centr v rukavicích, Tecl přes něj přepadl a sudí Ardeleánu nařídil pokutový kop. Sám Tecl pak střelou do středu srovnal a radoval se z první soutěžní trefy za Jablonec.

Mladá Boleslav ale na inkasovaný gól zareagovala zvýšenou aktivitou a brzy opět vedla. Magera ještě trefil tyč, ale v 75. minutě po Mingazovově zákroku na Bořila odpískal Ardeleánu další penaltu a Magera ji podobně jako Tecl s přehledem proměnil. Hosté tak potvrdili dobrou bilanci proti Jablonci, s nímž prohráli jediný z posledních devíti ligových duelů.

Více informací k zápasu
Tabulka
 TýmZVRPSB
1.Sparta Praha852117:517
2.Viktoria Plzeň852115:717
3.Slovan Liberec843116:915
4.Slavia Praha842214:714
5.FK Mladá Boleslav842220:1714
6.1. FC Slovácko841312:1313
7.Zbrojovka Brno84139:1013
8.Fastav Zlín84139:1213
9.FK Jablonec833213:1012
10.FK Teplice832314:1411
11.1. FK Příbram831414:1710
12.Dukla Praha823314:149
13.Sigma Olomouc81438:157
14.Vysočina Jihlava81256:155
15.Bohemians Praha 190580447:114
16.Baník Ostrava80177:191

Autor: EuroFotbal.cz

Komentáře (604)

Komentáře k článku naleznete zde.

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele