Synot liga - preview 8. kola

25.09.2015, 08:31, aktualizováno 27.09.2015, 08:47
Previews
Praha uvidí další velké derby mezi Slavií a Spartou. Sešívaným se v lize daří a z posledních čtyř zápasů vydolovali deset bodů, Sparta si bude chtít pojistit první místo, na které se v sobotu dotáhla Plzeň...
Slavia Praha - Sparta Praha  (neděle 15:00)
To nejlepší na závěr osmého kola české nejvyšší soutěže. Beznadějně vyprodaný Eden bude v neděli hostit tradiční derby pražských "S". Uvidí i přímou konfrontaci dvou nejlepších ligových střelců mezi slávistickým Škodou a sparťanem Lafatou.

Sešívaní se pokusí potvrdit svůj ligový vzestup, když v posledních čtyřech zápasech třikrát vyhráli a pouze jednou remizovali. Dobrý dojem však kazí vyřazení ve 3. kole Českého poháru, kde v tomto týdnu nestačil na domácí Ústí a podlehl mu 2:4. Sedmý tým tabulky chce v duelu s úřadujícím vicemistrem dokázat, že šlo pouze o ojedinělý výpadek. "I když jsme nezvládli pohár, tak derby je o něčem jiném. Pevně věřím, že nás to neovlivní. Chceme dokázat, že pohár byl ojedinělá záležitost. V zápase není favoritů, Sparta je sice v tabulce před námi, ale my hrajeme doma a chceme vyhrát. Klíčem je odehrát to s maximální zodpovědností a koncentrovaností. Jestliže tam bude byť jen jeden hráč, který nebude hrát na sto procent, proti Spartě to nebude stačit," řekl trenér domácích Dušan Uhrin ml.

I Letenští se v domácím poháru trápili, v třetíligovém Dvoře Králové až v úplném závěru zápasu odvrátili blamáž, vyrovnali a vynutili si penaltový rozstřel, který skončil v jejich prospěch. V lize hájí pozici lídra tabulky a rád by v prestižním derby navýšil svůj dvoubodový náskok. Proti Slavii bude chtít potvrdit dominanci z posledních pěti vzájemných soubojů, které vyhráli. "Vím, že derby má tradici a fanoušci to prožívají, ale nechci tomu propadnout. Je to zápas jako každý jiný, jsou to tři body jako tři body. Kdybychom Slavii porazili a pak třikrát prohráli, tak bych to nestrávil. O změnách ve Slavii víme, ale spíš vidím, že v posledních čtyřech kolech třikrát vyhráli a jednou remizovali. Je tam vzestup a euforie. Chystáme se na derby jako na zápas evropských pohárů," prohlásil kouč hostí Zdeněk Ščasný.

Slávisté nastoupí v kompletním složení, to sparťanům budou chybět oba zranění Breznanik a Vácha.
Slavia Praha - pravděpodobná sestava:
Berkovec - Mikula, Latka, Deli, Jablonský - Kenia, Souček, Zmrhal, Černý - Škoda, Voltr.
Sparta Praha - pravděpodobná sestava:
Bičík - Frýdek, Holek, Costa, Hybš - Dočkal, Matějovský, Hušbauer, Jiráček, Krejčí - Lafata.
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 4.60 - 3.80 - 1.70
Tip EuroFotbal.cz: 2
více informací
FK Teplice - Baník Ostrava  (sobota 15:30)
Teplice se zatím v lize neprosazují tak, jak by si představovaly. Dosáhly zatím pouze na dvě vítězství, navíc v týdnu vypadly z domácího poháru s druholigovými Pardubicemi. Tentokrát je však doma čeká nejlehčí možný soupeř. Baník letos působí hodně odevzdaně a vybojoval zatím jediný bod.

Domácí se v sedmi kolech, z nichž hned čtyři hráli před vlastními fanoušky, radovali ze tří bodů pouze dvakrát. Venku se pak neprosadili vůbec, navíc inkasovali tři góly na zápas. Proti Baníku se tak nečeká nic jiného, než vítězství, jinak by v tabulce pravdy měli hodně špatné skóre. Na jaře Teplice dokázaly Baník porazit. "Připravujeme se na utkání jako na každé jiné. Máme nějaký herní styl, který chceme praktikovat, ale zatím děláme chyby, za které platíme. Je to jako v životě. Všechno má svůj proces, musíme se z chyb poučit. Až se jich vyvarujeme a přestaneme je dělat, pak přijdou vítězství," věří teplický kouč David Vavruška.

Baník je smutným tématem probíhající sezóny. Stále oslabující tým má samozřejmě stále dost času zabrat a poprat se o záchranu. Každým kolem však tato naděje zmírá víc a víc. Venku prohrála Ostrava všechny čtyři zápasy při skóre 3:11. V Teplicích Baník vyhrál naposledy před pěti a půl lety. "Naším cílem bude navázat na výkon proti Jablonci, který je pro nás povzbuzením, i když jsme dva jedna prohráli. Na základě maximální snahy v tréninku i výkonu v minulém utkání můžeme říct, že jsme po změnách v kádru nakročili dobrým směrem, ale důležité jsou pro nás body. Až poté se můžeme bavit o tom, jakou jsme předvedli hru," prohlásil ostravský trenér Radomír Korytář.

Teplicím bude chybět Dressler, v hostující sestavě se neobjeví trio Šichor, Mensah, Šašinka.
FK Teplice - pravděpodobná sestava:
Grigar - Hora, Lüftner, Jablonský, Krob - Vondrášek, Breite, Ljevakovič, Vachoušek, Fillo - Potočný
Baník Ostrava - pravděpodobná sestava:
Pavlenka - Dostál, Machovec, Kaša, Holzer - Mondek, Lásik, Kukec, Ježdík, Engelmann - Narh
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 1.45 - 4.20 - 7.00
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
1. FC Slovácko - Bohemians Praha 1905  (sobota 15:30)
Přerušit sérii dvou porážek se budou snažit jak domácí Slovácko, tak hostující Bohemians. Zatímco borci z Uherského Hradiště již letos tři vítězství získali a nachází se v polovině tabulky, Klokani stále čekají na své první vítězství.

Slovácku se povedla první třetina podzimu a během úvodních pěti kol prohrála pouze jednou. Po reprezentační přestávce se však rozběhnutá mašina zasekla a Slovácko dvakrát padlo. Ve svém čtvrtém domácím utkání se bude Habancův tým snažit vybojovat třetí vítězství před vlastními fanoušky a napravit poslední domácí porážku s Libercem. "Rozhodně nás nemůže ukolébat, že Bohemians ještě v lize nevyhráli. Uspět můžeme jedině maximálním herním nasazením," varoval Svatopluk Habanec, trenér Slovácka.

Klokani loni patřili k oživení soutěže a ohromovali především nezvykle produktivní ofenzivou. Letos však vstoupili do ligy špatně, prohráli hned první utkání s nováčkem ze Zlína a v sedmi kolech získali pouze čtyři body za čtyři remízy. V posledních dvou kolech navíc nebodovali vůbec. Hosté mají průměr jednoho vstřeleného gólu na zápas. "Snažíme se nervozitu eliminovat. Tvrdě pracujeme na tréninku a v zápasech je to vidět. Ale potřebujeme i trochu štěstí, abychom to ustáli. Doufám, že v nejbližší době dokážeme ten výsledek udělat, aby se nám lépe dýchalo," poznamenal Roman Pivarník, kouč Bohemians.

Na domácí marodce jsou zranění Kalouda, Valenta, Šumolikoski a Koné, v hostující sestavě se neobjeví Cseh a Bartek.
1. FC Slovácko - pravděpodobná sestava:
Heča - Chvátal, Hofmann, Břečka, Reinberk - Diviš, Sadílek, Daníček, Havlík, Civič - Došek
Bohemians Praha 1905 - pravděpodobná sestava:
Zlámal - Pauschek, Škerle, Šmíd, Havel - Mosquera, Jindřišek, Gajič, Acosta - Mikuš, Schick
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 2.05 - 3.80 - 3.20
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
1. FK Příbram - Vysočina Jihlava  (sobota 15:30)
V posledních sezónách štiky soutěže, letos zatím spíše adepti na sestup. Příbram i Jihlava čekají již čtyři kola na vítězství a v tabulce se nacházejí ve spodních patrech.

Příbram po výborném jaru sezóny 2014/2015 a útoku dokonce na pohárovou Evropu, neodstartovala nový ročník dobře. V prvních kolech sice ještě stačila soupeře přestřílet, v posledních utkáních však špatnou defenzivu útok již nepodržel a ve dvou utkáních po reprezentační přestávce čeká Příbram na vstřelený gól. Doma proti Plzni i v Liberci Příbram utrpěla debakly a její obrana patří k nejhorším v lize. "Jsme teď v takovém hloupém období, kdy soupeř každou naší chybu potrestá. Předtím nám vše vycházelo, teď máme poprvé problémy, ale musíme se z toho dostat ven. Teď nás čeká Jihlava, proti které se chceme chytit. Soupeř ovšem vyměnil trenéra, což pro něj může být impulz," burcoval příbramský trenér Pavel Tobiáš.

Jihlava se v úvodu sezóny vytáhla doma na Spartu i Jablonec, venku však byla bezzubá a vedení sáhlo dokonce i ke změně trenéra. To zatím přineslo jeden bod z domácího duelu proti Dukle. Jak zaberou metody nového kouče Bokši v prvním utkání venku, bude známo v sobotu večer. Jihlava v Příbrami nikdy nevyhrála. "Bodový zisk z Příbrami by nám mohl v naší situaci hodně pomoci. Předností Příbrami je kromě konsolidovaného kádru i precizní obrana, důraz v soubojích a také nebezpečné standardní situace," vypočítal jihlavský trenér Milan Bokša.

V hostující sestavě budou chybět Šourek, Tlustý, Nerad a Marcin, domácí možná budou postrádat Bednáře.
1. FK Příbram - pravděpodobná sestava:
Hruška - Sus, Dosoudil, Zápotočný, Divíšek - Pilík, Hnaníček, Rezek, Suchan, Štípek - Hadaščok
Vysočina Jihlava - pravděpodobná sestava:
Hanuš - Kukol, Kryštůfek, Krejčí, Mišůn - - Fulnek, Marek, Šulek, Jánoš, Vaculík - Mešanovič
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 1.75 - 3.40 - 4.75
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Dukla Praha - Zbrojovka Brno  (sobota 15:30)
Dukla i Brno se usadili ve středu tabulky s vyrovnanou bilancí vítězství a porážek. Především od Dukly se před sezónou ovšem čekalo víc. Proti Brnu bude chtít potvrdit dobrou domácí formu.

Doma Dukla dokázala zdolat Plzeň i Baník, ztratila však remízou s Bohemians. Venku Dukla vybojovala dvě remízy. Naposledy se Dukla s Brnem střetla v únoru v prvním jarním kole minulého ročníku Synot ligy. V Brně tehdy zvítězila Dukla, když jediný gól utkání vstřelil Tomáš Berger. I díky tomuto vítězství vychází vzájemná bilance Dukly se Zbrojovkou Brno pro tým z Julisky jednoznačně kladně. Čtyřikrát si připsal vítězství, jednou se o body dělil a jen jedinkrát týmu z moravské metropole podlehl "Brno má zkušené a organizované mužstvo, takže nás čeká dobývání. Střelecky se jim teď chytl Jakub Řezníček, který dal v posledním kole dvě branky. Budeme si muset na něj dát pozor. Nicméně chceme na domácím hřišti vyhrát," řekl Luboš Kozel, trenér Dukly.

Stejně jako Dukla, je i Zbrojovka nebezpečnější spíše doma, kde vyhrála třikrát a padla jen s Jabloncem. Zvenku dovezlo Brno pouze bod za remízu v Olomouci. Hosté dali v průměru pouze branku na zápas a výrazného střelce stále hledají. V posledním kole proti Slovácku se konečně probudil střelec Řezníček. "O kvalitách Dukly vypovídá, že je zatím jediným týmem, který porazil mistrovskou Plzeň. Nám zase hodně psychicky pomohlo vítězství nad Slováckem a také postup v poháru v Kroměříži, kde mě však náš profesorský fotbal příliš neuspokojil. Klíčem k úspěchu bude eliminovat její kombinační hru a nedopouštět se zbytečných chyb v defenzivě," přemítal brněnský kouč Václav Kotal.

Dukla je před duelem kompletní, což se nedá říci o Brnu, tomu budou chybět Vávra, Schuster, Jakub Šural, Zoubele a Melichárek.
Dukla Praha - pravděpodobná sestava:
Rada - Jurendič, Jeřábek, Štetina, Vrzal - Považanec, Marek Hanousek, Čajič - Berger, Beauguel, Přikryl
Zbrojovka Brno - pravděpodobná sestava:
Doležal - R. Buchta, Košťál, P. Buchta, Keresteš - Pašek, Chrien, Zavadil, Lacko, Škoda - Řezníček
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 1.40 - 4.20 - 8.50
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Sigma Olomouc - Fastav Zlín  (sobota 15:30)
V sobotu dojde také na duel dvou nováčků české nejvyšší soutěže. Olomouc doma vyzve Zlín. V lepší výchozí pozici se nacházejí hosté, kteří figurují v tabulce na pátém místě se ziskem 12 bodů.

To Sigma okupuje třináctou příčku se šestibodovou ztrátou na svého sobotního protivníka. A od sestupového pásma je vzdálena dva body. V posledním kole si odvezla ze sparťanské půdy debakl 0:4. Hanáci se tedy nenacházejí v dobrém rozpoložení a právě proti Zlínu by rádi pozvedli sebevědomí a navázali na poslední domácí vystoupení proti Jihlavě, tu porazili 2:1. "Na Spartě jsme předvedli špatný výkon a proti Zlínu se našim fanouškům musíme revanšovat. Zlínu vyšel první zápas na Bohemce, chytl se a celkem mu to vychází. Vychází z poctivé defenzivy celého mužstva a má nebezpečné standardní situace, protože mají všechny hráče dost vysoké. Ale my jsme výškově taky nepropadli, měli bychom to zvládnout a hlavně se sami zkusit prosadit z útočné standardní situace, protože z nich jsme ještě neskórovali," poznamenal trenér domácích Leoš Kalvoda, v jehož táboře pouze visí otazník nad startem Hubníka.

Zlínští fotbalisté přišli v předchozím kole o svou nedobytnou domácí tvrz, kterou zničila pražská Slavia, která tam dokonce vyhrála 2:0. Tento domácí výpadek se pokusí odčinit na Hané. "Poslední ligový zápas doma proti Slavii se nám nevydařil. Tato prohra by nás ale lámat neměla. Už jsme nějaké body uhráli a v tabulce pravdy jsme na nule. Pomohlo nám i vítězství v poháru v Prostějově. Jsme si vědomi toho, že nadcházející duel dvou nováčků bude pro Olomouc velmi důležitý. Soupeři se zatím výsledkově tolik nedaří a hledá optimální složení sestavy. Hodně může Sigmě pomoci po doléčení zranění návrat zkušeného Romana Hubníka," míní kouč hostí Bohumil Páník, jehož tým nehlásí žádné absence a měl by tedy nastoupit v kompletním složení.
Sigma Olomouc - pravděpodobná sestava:
Reichl - Hála, Rajnoch, Radakovič, Vepřek - Petr, Cana, Plšek, Navrátil - Halenár, Malec.
Fastav Zlín - pravděpodobná sestava:
Holý - Pazdera, Jugas, Hájek, Hubáček - Bartolomeu, Janíček, V. Vukadinovič, Koreš - Železník, Poznar.
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 1.80 - 3.40 - 4.75
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
Viktoria Plzeň - Slovan Liberec  (sobota 18:15)
Hlavním tahákem sobotního programu 8. kola Synot ligy bude bezesporu duel třetího týmu tabulky s druhým, aneb Plzeň doma hostí Liberec, který společně se Spartou dosud nepoznal v lize hořkost porážky. Oba týmy hrají ve skupinové fázi Evropské ligy.

Trenérská změna ve Štruncových sadech plzeňskému týmu prospěla, vždyť pod vedením nového trenéra Krejčího vyhrál všechny tři ligové zápasy. A po nepovedeném vstupu stoupá tabulkou vzhůru a už dýchá na záda Liberci a na vedoucí Spartu ztrácí tři body. Nyní svede přímý souboj o druhé místo právě se Severočechy. "Liberec vyměnil v létě trenéry a kádr zkvalitnil, což se projevuje nejen na hře, ale hlavně na výsledcích. V lize ještě neprohrál, nečeká nás vůbec nic lehkého. Pokud budeme chtít Liberec porazit, musíme podat nadstandardní výkon. Co se týče postavení v tabulce, jedná se o důležitý zápas. Chceme ho zvládnout a posunout se v tabulce právě před Liberec. Slovan se snaží o podobný fotbal jako my. Silný v kombinaci, po ztrátě velký presink a po zisku rychlá přechodová fáze. Mají hráče, kteří jsou v tomto systému silní. Na ty si budeme muset dávat prostor," prohlásil trenér domácích Karel Krejčí.

Liberec čeká v sobotu zkouška ohněm, doma totiž vyzve úřadujícího mistra, na jehož půdě prohrál poslední dva ligové zápasy. V letošní sezoně k jednomu vzájemnému střetu již došlo. Stalo se tak v letním Superpoháru, kde Západočeši vyhráli 2:1. Trpišovského výběr má tedy co oplácet. "Hrajeme v podstatě jedno ze dvou nejsložitějších utkání v lize, to znamená v Plzni nebo na Spartě, u top klubu. Hrozně moc se na něj těším, tahle utkání nám jdou paradoxně líp než nějaká přetahovaná s defenzivními týmy. Je to svátek, oslava fotbalu pro nás pro všechny. Před dvěma měsíci jsme hráli v Plzni Superpohár, takže je to pro nás takový malinký test, jestli jsme se někam posunuli. Je to dobrá generálka na Marseille, ale liga je pro nás extrémně důležitá. Dobře jsme ji rozehráli a to utkání napoví, jak na tom jsme. Je to pro nás VIP utkání a hlavně chceme co nejvíc zůstat věrni našemu stylu hry," řekl liberecký trenér Jindřich Trpišovský.

V sestavě domácích bude chybět zraněné duo Pilař a D. Kolář, rekonvalescent Řezník a nejistý je start Holendy. To hosté přijedou bez pětice zraněných Karišik, Folprecht, Mudra, Obročník a O. Kolář.
Viktoria Plzeň - pravděpodobná sestava:
Kozáčik - Rajtoral, Baránek, Procházka, Limberský - Vaněk, Hrošovský - Petržela, Hořava, Kovařík - Ďuriš.
Slovan Liberec - pravděpodobná sestava:
Koubek - Coufal, Hovorka, Pokorný, Bartošák - Pavelka, Sýkora - Bartl, Shala, Josef Šural - Bakoš.
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 1.40 - 4.75 - 7.00
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
FK Jablonec - FK Mladá Boleslav  (pátek 20:15)
Páteční předehrávku osmého kola české nejvyšší soutěže obstarají týmy Jablonce a Mladé Boleslavi. Domácí fotbalisté figurují v tabulce na čtvrtém místě, hosté na sedmém, ale rozdíl mezi oběma celky je pouze jednobodový.

Severočeši neprohráli poslední čtyři soutěžní zápasy, ale v domácím prostředí čekají již pět utkání na vítězství. Tuhle sérii budou chtít zlomit v sobotu proti Boleslavi, kterou porazili pouze jednou z posledních osmi vzájemných duelů. "Mladá Boleslav má vysoké ambice, kvalitu i široký kádr. Její sílu ukazuje i poměr vstřelených branek. Musíme si s tím poradit. Čekáme vyrovnaný duel dvou silných soupeřů a atraktivní hru pro diváky," řekl jablonecký asistent trenéra Jiří Chytrý. V domácím táboře nejsou hlášeny žádné absence. Navíc v tomto týdnu severočeský klub posiloval, získal obránce Ryse a Hanouska.

Mladoboleslavští venku nevyhráli pět zápasů v řadě, v nich však čtyřikrát remizovali. "Jablonec patří k našim konkurentům v boji o pohárovou Evropu, i proto nás čeká náročná bitva o body. Ale tak je to v naší lize se všemi soupeři. Protože do každého zápasu nastupujeme s touhou po vítězství, s tímto úsilím jedeme i do Jablonce," řekl trenér hostí Karel Jarolím, jehož tým má s 18 góly nejlepší útok a zároveň s 16 inkasovanými brankami i druhou nejhorší obranu. V sestavě hostí bude chybět dvojice zraněných Skalák a Polom a oba rekonvalescenti Fabián a Hůlka.
FK Jablonec - pravděpodobná sestava:
V. Hrubý - Romera, Pernica, Beneš, Karavajev - Greguš, Hübschman - Mingazov, Pospíšil, Crnkič - Tecl.
FK Mladá Boleslav - pravděpodobná sestava:
Šeda - Bořil, Kúdela, Vraštil, Fleišman - Ščuk, J. Rada - Zahustel, Magera, Čermák - Baroš.
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 1.67 - 3.75 - 5.00
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Tabulka před začátkem kola
 TýmZVRPSB
1.Sparta Praha752017:417
2.Slovan Liberec743015:715
3.Viktoria Plzeň742113:614
4.FK Jablonec733112:812
5.Fastav Zlín74038:1112
6.Slavia Praha732213:711
7.FK Mladá Boleslav732218:1611
8.1. FC Slovácko731311:1310
9.Zbrojovka Brno73137:910
10.Dukla Praha723213:129
11.FK Teplice722313:148
12.1. FK Příbram721410:167
13.Sigma Olomouc71337:146
14.Vysočina Jihlava71245:115
15.Bohemians Praha 190570437:104
16.Baník Ostrava70167:181

Autor: EuroFotbal.cz

Komentáře (1069)

Komentáře k článku naleznete zde.

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele