Synot liga - souhrn 2. kola

01.08.2015, 16:51, aktualizováno 02.08.2015, 19:58
Komentáře a souhrny
Jablonec bere ze zápasu s Bohemians 1905 jen bod, Slavia se pro změnu rozešla smírně s Libercem. Mladá Boleslav si na domácí půdě poradila s Brnem. Dukla překvapivě obrala o všechny body Plzeň, výhry slaví rovněž Příbram, Zlín a Teplice. Uspěla rovněž Sparta, která si poradila s Baníkem Ostrava...

FK Jablonec - Bohemians Praha 1905 2:2

02.08.2015 18:00

Góly: 11. Tomáš Wágner (pen.), 79. Lukáš Masopust - 6. Rafael Acosta, 47. Tomáš Čížek

70.leté výročí jabloneckého klubu "pokazil" ve druhém kole Synot ligy Tomáš Čížek. Bývalý hráč Baumitu byl ústřední postavou remízového utkání Bohemians 1905 na půdě svého někdejšího zaměstnavatele Jablonce. Klokani si ze Střelnice odvezli velmi cenný bod za konečnou remízu 2:2.

Nebývá příliš zvykem, aby Jablonec doma výsledek zápasu vždy dotahovat. V domácím zápase s Bohemkou se mu to stalo hned dvakrát a nakonec si i mohl oddechnout, že získal alespoň bod.

Baumit musel v týdnu spolknout hořkou porážku v předkole Evropské ligy od fotbalistů Kodaně 0:1 a ani dnes nevstoupil do utkání optimálně. Už v 6.minutě přihrával do šestnáctky Akulinin a volný Alejandro Acosta otevřel skóre utkání - 1:0 pro Bohemians 1905. To byla pro domácí studená sprcha, ovšem odpověď přišla záhy. Wágner byl ve vápně faulován Šmídem a sám postižený rychle srovnal na 1:1. Jablonec měl posléze více ze hry, ale branka Klokanů jakoby byla zakletá. V závěru se musel mít na pozoru brankář Hrubý, to když Čížek vymyslel fotbalovou parádu pro Akulinina, jehož hlavička brankou neskončila. Dvě minuty před koncem vyzkoušel střelecké štěstí Crnkić, ale nebyl úspěšný.

Tak jako hosté vlétli do první půle, vlétli i do té druhé. Stoper Beneš vyrobil hrubici, Akulinin okamžitě odcentroval a hlavičkující Čížek vrátil vedení na stranu Pražanů. Jablonec musel znovu dotahovat a opět se mu to povedlo, byť na to potřeboval několik šancí. Wágner dvakrát nedokázal překonat Zlámala, stejně jako Trávník a Tecl. Baumit si zasloužil vyrovnat a podařilo se mu to v 79.minutě. Střela Rossiho se odrazila od bránícího hráče k nabíhajícímu Masopustovi, který zblízka prostřelil golmana Zlámala - 2:2.

Domácí vycítili šanci na zvrat a dokonce sahali po vítězství, ale Doležalovi se postavilo do cesty břevno! Změnu stavu nepřineslo ani čtyřminutové nastavení a tak se oba celky rozešly smírně 2:2.

Více informací k zápasu

FK Mladá Boleslav - Zbrojovka Brno 2:0

02.08.2015 17:00

Góly: 51. Aleš Čermák, 89. Jan Chramosta

Fotbalisté Mladé Boleslavi porazili houževnaté Brno 2:0, když se prosadili až ve druhém poločase Čermák s Chramostou. Po předchozí porážce v Liberci jde tak o první vítězství v sezoně.

Na první vážnější šanci si museli fanoušci počkat do dvanácté minuty, kdy se Čermák hnal na Doležala. Celá situace zaváněla penaltou, ovšem pomezní sudí odpískal ofsajd a veškeré vzrušení bylo marné. O minutu později nebezpečně hlavičkoval Zahustel, ale i tento okamžik Zbrojovka přežila. Tlak Mladé Boleslavi gradoval, ale branky ne a ne přijít. Zuby si na Doležalovi postupně vylámali Skalák a znovu Čermák. Aktivní Čermák neuspěl ani těsně před odchodem do šaten, kdy ho zastavil Zavadil.

Brno v prvním poločase krom poctivé defenzívy nepředvedlo vůbec nic a ani ve druhém dějství se obraz hry nezměnil. V 51.minutě šli domácí zaslouženě do vedení, Zahustel si narazil s Bartlem, který ještě posunul na Čermáka, jenž svojí několikátou šanci v zápase konečně proměnil - 1:0 pro Mladou Boleslav.

Nicméně svěřencům Karla Jarolíma se nedařilo vstřelit druhý, pojišťovací gól a tak do hry přišli Jan Chramosta a Milan Baroš. A jejich spolupráce z 89.minutě konečně klapla, Baroš šel sám na brankáře a mohl klidně zakončit, ovšem všiml si dobíhajícího Chramosty a přihravkou před prázdnou branku ho vyzval ke skórování. Jan Chramosta pochopitelně nepohrdl a definitivně rozhodl o vítězství Mladé Boleslavi. Výhra domácích byla naprosto zasloužená, Brno totiž nepředvedlo vůbec nic.

Více informací k zápasu

Slavia Praha - Slovan Liberec 2:2

02.08.2015 17:00

Góly: 11. Milan Škoda, 13. Jan Mikula - 2. Marek Bakoš, 55. Josef Šural

Fotbalisté Liberce, které ve čtvrtek čeká odveta 3. předkola Evropské ligy s Kirjatem Šmona, remizovali ve druhém kole první ligy na Slavii 2:2. Severočeši dnes v Edenu vedli po brance Marka Bakoše, domácí ještě v první půli zásluhou Milana Škody a Jana Mikuly skóre otočili, ale za hosty po přestávce vyrovnal Josef Šural.

Slavia nastoupila bez stopera Latky, zatímco Liberec oproti čtvrtečnímu zápasu Evropské ligy s Kirjatem Šmona udělal pět změn v sestavě. Přesto už po 65 vteřinách šli Severočeši do vedení. Po Folprechtově přímém kopu se o to postaral Bakoš a trefil se tak i ve druhém ligovém kole.

Vedení ale hostům dlouho nevydrželo. V 10. minutě po rohu vyrovnal nejlepší střelec Slavie v minulé sezoně Škoda a připsal si šestou branku v posledních třech zápasech proti Liberci. O tři minuty později poslal domácí do vedení prvním ligovým gólem po povedené individuální akci Mikula.

Liberec do druhé půle místo Kerbra poslal Josefa Šurala a střídaní se hostům vyplatilo už po deseti minutách. Nový muž na hřišti se po centru Coufala dostal ke střele a vyrovnal. Vzápětí mohl ranou z vápna přidat třetí gól hostů Folprecht, ale stejně jako v další jasné šanci v 70. minutě neuspěl.

Liberec tak navázal na výhru z prvního kola nad Mladou Boleslaví a naladil se na odvetu předkola Evropské ligy, ve které bude v Izraeli hájit výhru 2:1 z prvního zápasu. Naopak Slavia ani proti druhému českému zástupci v pohárech neuspěla, když na úvod ligy prohrála s mistrovskou Plzní.

Více informací k zápasu

Dukla Praha - Viktoria Plzeň 1:0

01.08.2015 20:15

Góly: 77. Tomáš Berger

Fotbalisté mistrovské Plzně ve druhém ligovém kole prohráli na hřišti Dukly 0:1 a utrpěli první soutěžní porážku v nové sezoně. Utkání na Julisce rozhodl v 77. minutě Tomáš Berger, hostující Jan Kovařík pak neproměnil penaltu. Pražané na devátý pokus porazili Viktorii v rámci nejvyšší soutěže.

Plzni se tak nepovedla generálka na středeční odvetu třetího předkola Ligy mistrů proti Maccabi Tel Aviv, v níž budou hájit venkovní náskok 2:1.

Trenér Plzně Miroslav Koubek udělal v sestavě několik změn a poprvé v sezoně nastoupil na kraji obrany Matějů, v záloze Vůch s Kučerou a v útoku Ďuriš. Právě jeden z nových hráčů Kučera se v šesté minutě postaral o první zajímavější moment, když z dálky napálil boční síť.

Hosté měli častěji míč na kopačkách, ale jejich akce často ukončovaly ofsajdy. Ve 25. minutě pak Duklu zachránil brankář Rada, který zblízka vyrazil ránu úplně volného Koláře.

O chvíli později se málem měnilo skóre na druhé straně. Bergerův přímý kop gólman Kozáčik vytáhl na tyčku a dorážející Přikryl trefil jenom bránícího Hubníka. Krátce před pauzou Kopic v šestnáctce Dukly ideálně našel Vůcha, jenže ten hlavičkoval jen do země.

Bývalý fotbalista Teplic neuspěl ani tři minuty po změně stran a povedený míč od Ďuriše zakončil jen vedle odkryté branky. Po závaru pak proti Ďurišovi zblízka opět uspěl Rada. Plzeňského Vůcha zradila koncovka i v 70. minutě, kdy se po přímém kopu Kopice uvolnil, ale opět zamířil mimo branku.

V 77. minutě trochu překvapivě otevřela skóre Dukla. Stoper Štetina po pravé straně vyvezl míč, který Kozáčik vyrazil jen před snadno dorážejícího Bergera. Takřka okamžitě na druhé straně Jeřábek skluzem fauloval střídajícího Mahmutoviče a rozhodčí odpískal penaltu. Další plzeňský náhradník Kovařík však vysoko přestřelil branku.

Pražané už si v závěru cenné vítězství pohlídali a odčinili úvodní zaváhání na Slovácku a prohru 3:4.

Více informací k zápasu

FK Teplice - 1. FC Slovácko 2:0

01.08.2015 17:00

Góly: 30. Martin Fillo (pen.), 82. Tomáš Vondrášek

Fotbalisté Teplic odčinili zaváhání z minulého kola, kdy neudrželi proti Olomouci dvoubrankový náskok a doma porazili Slovácko 2:0. Severočeši i tentokrát vypracovali dvoubrankový náskok, ale narozdíl od předchozího zápasu neinkasovali a utkání dotáhli do vítězného konce. Prosadili se Martin Fillo a Tomáš Vondrášek.

Teplice se do svého soupeře zakousli od úvodní minuty, po centru Vondráška nebezpečně hlavičkoval Potočný a Heča musel zasahovat. O chvíli později hrozilo zase Slovácko. Hlavičkoval dlouhán Došek a Grigar si na jeho počínání počíhal. Ale Teplice byli lepším týmem, na Vachouškovu výzvu nedosáhl Breite a hlavičku Lüftnera opět likvidoval Heča. Ve 27.minutě se zastřeloval Martin Fillo, po jeho akci se rozvlnila boční síť a o chvíli později už se ofenzivní záložník mohl radovat. Po faulu na Vondráška sudí odpískal pokutový kop, k jehož exekuxi se postavil právě Martin Fillo a suverénní penaltou nedal Hečovi žádnou šanci - 1:0 pro Teplice.

Vedoucí branka domácí celek uklidnila, ten se následně moc do ofenzívy nehnal a v závěru dokonce mohl inkasovat. Eldar Civić hlavičkoval a zasáhnout musel Grigar!

Také druhý poločas nabídl spousty zajímavých okamžiků. Nejprve Fillo mohl navýšit skóre ve prospěch domácích, jenže Heču nepřekonal. Po něm pálil na druhé straně Diviš, rovněž bez úspěchu a pak se hra zase přesunula před Heču. Fillovi a Vachouškovi scházela opravdu málo, druhý jmenovaný zblízka nepochopitelně napálil jen golmana Slovácka.

V 72.minutě domácí přežili další příležitost Libora Doška, autora hattricku z minulého kola a nakonec v 81.minutě zasadili soupeři druhou ránu. Tomáš Vondrášek dostal skvělý pas a chytrým lobem přes Heču zvýšil na 2:0. Svěřenci trenéra Vavrušky už nedopustili podobné zaváhání jako proti Olomouci a v poklidu si dokráčeli pro první vítězství v sezoně.

Více informací k zápasu

Fastav Zlín - Vysočina Jihlava 1:0

01.08.2015 17:00

Góly: 10. Lukáš Železník

Stoprocentní bilanci si ve dvou kolech Synot ligy drží poněkud překvapivě nováček Fastav Zlín. Ševci vyhráli i druhý duel nejtěsnějším rozdílem, když se trefil Železník a bez inkasované branky zůstal znovu brankář Holý. Naopak na první body si bude muset Jihlava ještě počkat.

Zhruba 4500 lidí si udělalo čas na návštěvu zlínského stadionu a domácího představení Ševců po dlouhých letech v nejvyšší české soutěži. Zlín v prvním kole vyhrál a dnes si připsal další tři body, za další nejtěsnější výhru.

Zlínská Letná se rozjásala poprvé a vlastně v utkání i naposled, už v desáté minutě. Na rohový kop Matějova si naskočil Lukáš Železník a Hanuš byl bez šance - 1:0 pro Fastav. O několik minut později mohl navýšit Pazdera, ale netrefil branku. Ve 23.minutě měl na kopačce druhý gól Železník, ale opět scházela větší přesnost a Hanuš vlastně nemusel zasahovat. První poločas patřil jednoznačně Zlínu, hosté v ofenzivě nepředvedli vůbec nic a zaslouženě prohrávali.

Také druhá půle naskytla několik zajímavých příležitostí. Poznar v dobré pozici ještě šperkoval akci přihrávkou na Koreše, jeho střela skončila vedle. Velké problémy dělal jihlavským Železník, ale ani jeho další stoprocentní šance brankou neskončila. Domácí toho určitě museli litovat, neboť takto se strachovali o výsledek až do závěrečného hvizdu. Jihlava byla blízko vyrovnání vlastně jen jednou, v 83.minutě se dostal k míči Ekvádorec Batioja, ale Holý domácí celek podržel! Ševci zvládli i druhé utkání na jedničku a po dvou kolech mají plný počet bodů.

Více informací k zápasu

Sigma Olomouc - 1. FK Příbram 1:3

01.08.2015 17:00

Góly: 58. Jan Navrátil - 68. Roman Bednář, 90+3. Josef Hnaníček, 90+4. Roman Bednář (pen.)

Hanácká Sigma Olomouc v krásném ofenzivním utkání padla s Příbramí 1:3 a k bodovému zisku z Teplic další nepřidá. Domácí sice šli do vedení zásluhou Navrátila, ale skóre ve prospěch Příbrami otočili Bednář a Hnaníček.

Vše odstartovali Štípek s Reichlem, kdy prvně jmenovaný postupoval sám na branku, ale domácí strážce svatyně ho skvěle vychytal. Na druhé straně selhal po akci Navrátila Petr. Sigma měla i další šance, Houska dokonce orazítkoval tyč a Bednáře zastavil skvělý Reichl. Blízko blizoučko ke vstřelení brance byl i Halenár, ale stejně jako o chvíli později Šindelář s Vepřekem nepochodil. Olomouc mohli neproměněné šance mrzet, následně to totiž byla Příbram, kdo byl nebezpečnější. Reichl se musel mít na pozoru jak při střele Pilíka, tak i ráně Bednáře. Štípek s Bednářem byli vůbec hodně vidět, jejich kombinace znamenala pro obranu Sigmy nejvyšší pohotovost. Ačkoliv bylo v prvním poločase k vidění spousty šancí, skóre se nezměnilo.

Každopádně kdo si našel cestu na Andrův stadion, nemohl litovat. Šance střídala šanci i ve druhém poločase a co více, konečně také začaly padat branky. Hned z kraje poločasu ještě neuspěl Halenár, když vůbec netrefil branku, ale v 58.minutě už bylo všechno jinak. Navrátil využil perfektního prodloužení Halenára a střelou k tyči překonal brankáře Hrušku.

Příbram odpověděla poměrně rychle. Rezek kolmicí vyslal Romana Bednáře, který stejně jako Navrátil zamířil do černého - 1:1. Hosté po vyrovnání ještě více ožili a defenzíva Sigmy se musela bránit. Vysvobodit jí mohl Michal Ordoš, jenž pěkně připravil gólovou šanci pro Zahradníčka, ale ten trefil jen Hrušku.

Utkání pomalu směřovalo k nerozhodnému konci, když v tom, ve druhé minutě nastaveného času Příbram udeřila. Sigma si v minulém kole vyzkoušela jaké je to vstřelit v nastavení dvě branky a nyní okusila to stejné, jako její předchozí soupeř. Nejprve rohový kop Pilíka skončil úspěšnou hlavičkou Hnanička a poté ve čtvrté minutě nastavení proměnil nařízenou penaltu Roman Bednář. Faulem se provinil obránce Vepřek. Příbram tak vyloupila Andrův stadion a připisuje si tři body.

Více informací k zápasu

Sparta Praha - Baník Ostrava 3:1

01.08.2015 15:00

Góly: 81. David Lafata, 84. Bořek Dočkal, 90. Kehinde Fatai - 63. Martin Kouřil

Fotbalisté Sparty porazili ve 2. kole první ligy 3:1 Ostravu a ukončili dva roky a tři zápasy dlouhou sérii bez vítězství proti Baníku. Letenští přitom doma dlouho prohrávali po brance Martina Kouřila, třemi góly v posledních deseti minutách ale skóre otočili. Postarali se o to David Lafata, Bořek Dočkal a Kehinde Fatai.

Sparta oproti úvodnímu zápasu 3. předkola Ligy mistrů s CSKA Moskva nastoupila se sedmi změnami v sestavě. Tou nejvýraznější byl návrat nejlepšího střelce v historii nejvyšší soutěže a kapitána Lafaty, který byl od června mimo kvůli zraněnému kolenu.

Ani na lavičce naopak nebyl brankář Bičík se záložníkem Váchou. V základu Ostravy zase dostali šanci čerstvé posily záložníci Engelmann s Ježdíkem, kteří s Baníkem trénovali a klub dnes dokončil jejich hostování.

Baník přijel na Letnou jako outsider, ale první poločas po bojovném výkonu na šance jasně vyhrál. Nejprve se po sparťanském rohu řítil na Štěcha sám Mondek, ale zamířil jen do tyče. Ostravský záložník měl po chybné rozehrávce domácího gólmana ještě větší možnost, ale z 20 metrů netrefil prázdnou branku.

Sparta zahrozila až ve 23. minutě, kdy Pavlenkovi vypadl míč z rukavic, ale Lafata ho nedokázal protlačit do branky. Další šanci spálil kapitán Sparty o deset minut později, kdy nejprve Pavlenka skvěle vychytal Hušbauera a dorážející Lafata poslal dorážku vysoko nad.

Do druhé půle místo neviditelného Paixaa nastoupil Fatai a Sparta i díky menší aktivitě Baníku získala převahu. Do výraznější šance se však dlouho nedostala, naopak udeřilo na opačné straně. Po přímém kopu odcentroval Mondek, míč propadl ke Kouřilovi, který poslal hosty do vedení.

V 67. minutě se po tvrdém souboji dožadoval penalty Fatai, ale neuspěl. Podobně dopadl v šanci i Lafata, který po zblízka hlavičkoval těsně vedle. Až v 77. donutil Pavlenku k pohotovému zákroku Matějovský, který zkusil štěstí z dálky.

O chvíli po ojedinělém brejku neuznal rozhodčí Ostravě gól Narha pro ofsajd a Sparta se vzápětí dočkala vyrovnání. V 80. minutě se o něj postaral Lafata, kterého našel Dočkalův centr z rohu. O pět minuty později už domácí vedli a střelou z vápna se o to postaral Dočkal a v nastavení dokonal obrat Fatai.

Sparta tak na poslední chvíli odvrátila nejhorší vstup do sezony za posledních šest let. Dvěma remízami totiž Letenští naposledy zahájili ročník 2009/2010 a horší start prožila Sparta už jen v sezoně 1996/1997, kdy měla po dvou kolech na kontě jen jeden bod.

Více informací k zápasu
Tabulka
 TýmZVRPSB
1.Fastav Zlín22002:06
2.Slovan Liberec21106:44
3.FK Teplice21104:24
4.Sparta Praha21103:14
5.FK Jablonec21105:44
6.1. FK Příbram21015:43
7.FK Mladá Boleslav21014:43
 Dukla Praha21014:43
9.Viktoria Plzeň21012:23
10.1. FC Slovácko21014:53
11.Zbrojovka Brno21012:33
12.Slavia Praha20113:41
13.Bohemians Praha 190520112:31
14.Vysočina Jihlava20110:11
15.Sigma Olomouc20113:51
16.Baník Ostrava20022:50

Autor: EuroFotbal.cz

Komentáře (547)

Komentáře k článku naleznete zde.

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele