Synot liga - preview 2. kola

01.08.2015, 08:34, aktualizováno 02.08.2015, 08:22
Previews
Třemi zápasy bude dnes dohráno druhé kolo české nejvyšší soutěže. Mladé Boleslavi se úvod sezony nepodařil a náladu si chce spravit proti Brnu. Slavia hostí Liberec, Jablonec změří síly s Bohemians 1905...
FK Mladá Boleslav - Zbrojovka Brno  (neděle 17:00)
Napravit nepovedený vstup do nové sezóny a získat první body do tabulky se bude snažit Mladá Boleslav, která doma přivítá brněnskou Zbrojovku. Ta do středních Čech pojede navázat na úspěšně zvládnutý duel s Baníkem.

V posledních letech vždy s velkými ambicemi vstupuje do sezóny klub z Mladé Boleslavi. Jarolímův soubor však opět zaostává za očekáváním a další ztráta po rychlém vypadnutí z Evropy i porážce v Liberci by nevěstila nic dobrého. Od domácích se očekává jednoznačné vítězství. V lize Mladá Boleslav z posledních 14 domácích zápasů prohrála jen s Plzní a se Spartou. Kvůli zranění bude chybět Hůlka, jinak má trenér Jarolím k dispozici zkraje sezóny kompletní kádr. "V prvním ligovém zápase nové sezony na domácím hřišti půjdeme za vítězstvím, protože chceme spolu s našimi fanoušky zapomenout na vyřazení z předkola Evropské ligy i ligovou prohru v Liberci. Cestu ke třem bodům si však nesmíme pokazit hrubými chybami v defenzivě," uvedl trenér.

Brno jede na první venkovní zápas v pohodě, protože zvládlo důležitý první zápas proti Baníku, byť o vítězství rozhodlo až v závěru utkání. Právě v domácím prostředí Brno musí body sbírat, protože zvenku je vozí těžko, naposledy uspělo za tři body v polovině března v Teplicích. V Boleslavi naposledy Brno vyhrálo v březnu 2009 (4:2), v dalších čtyřech zápasech vyšlo naprázdno. Zajímavý bude duel pro hostujícího Řezníčka, který působil mimo jiné i v Mladé Boleslavi. Naopak Skalák a Šisler hrávali za Brno. Hosté nastoupí bez zraněného Schustera. "Po vyřazení z evropského poháru a prohře v ligové premiéře v Liberci bude pro Mladou Boleslav nadcházející zápas velmi důležitý. V posledních dvou zápasech jsme v Boleslavi dostali vždy pět gólů, v žádném případě ale nenastoupíme v poraženecké náladě. Soupeř má kvalitní tým, jeho výkonnost může ještě vzrůst zařazením Skaláka, Chramosty nebo Baroše. Pokusíme se navázat na náš dobrý výkon s Baníkem Ostrava," uvedl zkušený trenér hostů Václav Kotal.
FK Mladá Boleslav - pravděpodobná sestava:
Šeda - J. Kysela, Křapka, Kúdela, Bořil - Malpon, J. Rada - Zahustel, Magera, Skalák - Klobása
Zbrojovka Brno - pravděpodobná sestava:
Melichárek - R. Buchta, P. Buchta, Košťál, Keresteš - Vávra, Zavadil, Zoubele, Malík, Michal Škoda - Řezníček
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 1.53 - 4.00 - 6.25
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Slavia Praha - Slovan Liberec  (neděle 17:00)
Poprvé v sezóně před domácím fanoušky v Edenu se představí Slavia. Zda se jí povede získat první body, bude jasno v neděli večer, kdy skončí duel proti Liberci. Slovan po velkých změnách zatím vstup do sezóny zvládá, v prvním kole zdolal Mladou Boleslav.

Slavia se již několik sezón hledá a s každým novým začátkem sezóny její fanoušci doufají, že letos už se konečně zadaří. V těžkém úvodním utkání v Plzni Slavia herně nezklamala a v domácím prostředí bude chtít dobrý výkon zopakovat. Na Liberec v poslední době umí, vyhrála poslední 3 vzájemné zápasy. Milan Škoda pak Liberci za poslední dvě utkání dokázal nasázet pět branek. Domácím bude chybět zřejmě pouze Kenija. "Liberec v prvním kole ukázal, že má sílu dopředu. Každý zápas je ale jiný. Musíme se poctivě připravit, abychom doma vyhráli a potěšili výkonem fanoušky, kteří do Edenu přijdou. Nejvíc by mě potěšilo, kdybychom zaplnili stadion. Chci hrát tak, aby na nás fanoušci chodili. Určité zdravotní problémy měli v týdnu Bazal, Kenija a Latka. Uvidíme, jak to bude vypadat v neděli," uvedl trenér Dušan Uhrin mladší.

Liberec v nové podobě bude chtít nechat zapomenout na poslední nevydařenou ligovou sezónu, ze které se ještě táhne bilance jediné výhry z posledních devíti venkovních zápasů. Díky vítězství v domácím poháru již absolvoval tři soutěžní zápasy, a je tak proti soupeři daleko rozehranější. Hosty však trápí rozsáhlá marodka, zranění jsou O. Kolář, Obročník, Sýkora, Soungole a Karišik. "Sestavu na Slavii určitě protočíme, asi už jen kvůli zdravotním důvodům. Program je teď náročný. Čeká nás cestování, přelet do Izraele a těžké klimatické podmínky. Budeme s těmito informacemi pracovat. Určitě změny v neděli budou, i kvůli tomu, že chceme dát příležitost některým nevytíženým hráčům. Jen si musíme vyhodnotit, abychom zase mužstvo úplně nerozbili, aby to nebylo kontraproduktivní a neprojevilo se to na výkonu," řekl trenér Jindřich Trpišovský.
Slavia Praha - pravděpodobná sestava:
Berkovec - Švec, Latka, Deli, T. Jablonský - Souček, R. Hrubý - Mikula, Piták, Zmrhal - Milan Škoda
Slovan Liberec - pravděpodobná sestava:
T. Koubek - Coufal, Švejdík, Pokorný, Bartošák - Pavelka, Folprecht - Delarge, Josef Šural, Kerbr - Rabušic
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 2.05 - 3.40 - 3.50
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
FK Jablonec - Bohemians Praha 1905  (neděle 18:00)
V neděli jsou na programu dva zápasy druhého kola Synot ligy. V jednom z nich přivítá Jablonec tým Bohemians. Tento zápas se bude nést ve slavnostním duchu, neboť na Střelnici proběhnou oslavy 70 let od založení klubu.

Severočeši vstoupili do ligy podle papírových předpokladů vítězně, když přestříleli domácí Příbram 3:2. V týdnu načali i misi v Evropské lize, kde v úvodním zápase třetího předkola doma prohráli s Kodaní 0:1. Spravit si chuť budou v tuzemské ligové soutěži, kdy proti Bohemians budou v roli jasného favorita. Navíc klokany porazili devětkrát z posledních deseti vzájemných zápasů. "Bohemka přišla v prvním kole o body se Zlínem, i proto to teď bude pro nás asi těžší. Vršovičtí budou chtít napravit, co se jim nepovedlo před týdnem. Na nás to ale nemůže mít žádný vliv, v domácím prostředí chceme bodovat naplno," prohlásil asistent trenéra domácích Jiří Chytrý. V sestavě bude chybět zraněný Mingazov.

Klokani mají co napravovat. V prvním kole totiž doma podlehli nováčkovi soutěže ze Zlína 0:1. Získat premiérové body v nové sezoně se pokusí na horké jablonecké půdě. "Bohužel se proti Zlínu potvrdilo, že první zápas sezony je ošemetný. Nezvládli jsme ho výsledkově a ani výkon na hřišti nebyl ideální. Na utkání s Jabloncem jsme se připravili tak, abychom dokázali soupeře potrápit. A můžeme to zvládnout, v minulé sezoně jsme bodovali také se Spartou a Plzní. Ale s Jabloncem se nám to moc nepodařilo, takže doufám, že tento zápas bude trošku úspěšnější. Potřebujeme být kompaktní. Tak jsme hráli v Jablonci i naposledy, ale inkasovali jsme laciný gól. Takže budeme chtít dobře bránit s kvalitním přechodem do útoku," řekl trenér hostí Roman Pivarník, jenž se bude muset obejít bez obou rekonvalescentů Cseha a Krcha.
FK Jablonec - pravděpodobná sestava:
V. Hrubý - Karavajev, Pernica, Beneš, Novák - Hübschman - Masopust, Greguš, Pospíšil, Crnkič - Wágner.
Bohemians Praha 1905 - pravděpodobná sestava:
Zlámal - Pauschek, Škerle, Šmíd, Šírl - Jindřišek, Jirásek - Bartek, Čížek, Mosquera - Mikuš.
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 1.33 - 4.80 - 9.00
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Sparta Praha - Baník Ostrava  (sobota 15:00)
Ve druhém ligovém kole přivítá pražská Sparta na svém hřišti tým Baníku Ostrava. Domácí budou chtít potvrdit roli jednoznačného favorita. Hosté, kteří jsou jedním z nejskloňovanějších kandidátů na sestup, pokusí vicemistra potrápit.

Sparťanům se úvod do ligy nepovedl poté, co v Jihlavě pouze bezbrankově remizoval. Další remízu 2:2 uhráli i v třetím předkole Ligy mistrů na hřišti CSKA Moskva. Tento výsledek naopak budí slibnou naději do domácí odvety. Nyní se však musejí koncentrovat na tuzemskou ligovou soutěž, kde potřebují odčinit svůj rozpačitý vstup. Sice nastoupí proti outsiderovi, ale proti Baníku nevyhráli poslední tři ligové zápasy. "Co jsme viděli záběry ze zápasu Ostravy s Brnem a z přípravy, tak mají velice brejkové a rychlé mužstvo, sprintery, hráče tmavé pleti, kteří jsou nebezpeční v ofenzivě. A moc dobře víme, že v domácím utkání, které jsme s Baníkem nezvládli, nám dali branku z brejkové situace. Na to si musíme dát velký pozor," prohlásil asistent trenéra domácích Zdeněk Svoboda.

Slezané vstoupili do Synot ligy prohrou 1:2 v Brně a další zápas odehrají opět venku a to na půdě druhého nejlepšího týmu loňské sezony. Baníkovci se na zápas s vicemistrem těší a jejich trenér Radomír Korytář věří, že favorita potrápí. "Vždycky je to specifický zápas. Hráči jsou enormně motivovaní a pro některé z těch mladších je svátkem zahrát si proti personám Sparty. Ale my se chceme dívat hlavně sami na sebe, být velmi dobře organizovaní a disciplinovaní a plnit si do puntíku svoje povinnosti. Sparta je top tým naší ligy, který před sezonou dobře doplnil kádr. Pro nás to bude utkání o odvaze, bude to test, jak dokážeme obstát a zúročit celotýdenní přípravu. Věřím, že utkání zvládneme se ctí a budeme nejen rovnocenným soupeřem, ale že Spartu potrápíme," řekl kouč Korytář, jeho svěřenci vyhráli z osmi posledních ligových utkání pouze jednou.

V sestavě domácích se neobjeví potrestaný Costa a nejistý je start Lafaty. To hosté se budou muset obejít bez potrestaného Šichora dvojice zraněných Celby a Sukupa.
Sparta Praha - pravděpodobná sestava:
Bičík - Mareček, Holek, Brabec - Frýdek, Matějovský, Vácha, Dočkal, Hybš - Fatai, L. Krejčí.
Baník Ostrava - pravděpodobná sestava:
Pavlenka - Frydrych, Kaša, Kouřil, Vengřinek - Mondek, Mensah, Kukec, Foltýn - Azevedo, Narh.
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 1.14 - 7.50 - 19.00
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
FK Teplice - 1. FC Slovácko  (sobota 17:00)
Zajímavé přestřelky absolvovaly oba týmy v prvním kole. Zatímco Teplice se však ve druhém domácím zápase budou snažit neodevzdat body soupeři, tentokrát ani v poslední minutě, hosté jedou přes celou republiku navázat na povedené úvodní vystoupení proti Dukle.

Domácí mají na Slovácko dobré vzpomínky. Poslední domácí ligový zápas nad ním vyhrály 4:0, ovšem ani jeden z tehdejších střelců - Vůch, Litsingi, Nivaldo, Mahmutovič - už na Stínadlech nepůsobí. Na zápas bude mít trenér David Vavruška k dispozici kompletní kádr. "Nemůžeme moc dlouho řešit, že nám Olomouc v prvním kole dala v posledních vteřinách dva slepené góly. Určitě to na hráče vliv mít bude, ale doufám, že ne významný. Oddělil bych předvedenou hru od výsledku. Ve druhé půli tým předvedl velmi dobrý výkon a na tom teď musíme stavět v dalším utkání. Nechtěl bych se moc vyjadřovat k soupeři. Do zápasu chodíme připraveni, ale mojí filozofií je, aby se týmy staraly o nás a aby řešily problémy s naší hrou. Nechci stavět hráče a sestavu podle soupeře. Myslím si, že mužstvo má být sladěné a prosadit se vlastní hrou," uvedl Vavruška.

Velkou pozornost bude přitahovat forma Libora Doška, který odstartoval sezónu hattrickem. Došek nastoupí ke svému 100. zápasu v dresu Slovácka, kam zamířil před 4 roky právě z Teplic. Tam působil i brankář Slovácka Daněk. Slovácko vyhrálo ze 13 zápasů v Teplicích pouze jednou - v březnu 2013 (4:0), 6x ale remizovalo. Hosté se budou muset obejít bez zraněného tria Břečka, Kalouda, Šimko. "Teplice zbytečně ztratily v minulém kole vyhraný zápas, když inkasovaly od Olomouce dva góly v nastavení. V úvodu ligy hrají podruhé za sebou doma a další zaváhání by bylo už kritické. Z tohoto pohledu nás čeká tvrdý boj. Vítězství nad Duklou nám hodně psychicky pomohlo. Varováním ale byly tři inkasované góly po zbytečných chybách. Pokud chceme uspět, tak musíme hrát v defenzivě mnohem pozorněji," nechal se slyšet Svatopluk Habanec.
FK Teplice - pravděpodobná sestava:
Grigar - Dramé, Lüftner, D. Jablonský, Krob - Ljevakovič, Breite - Vondrášek, Vachoušek, Fillo - Potočný
1. FC Slovácko - pravděpodobná sestava:
Heča - Kuncl, T. Rada, Košút, Reinberk - Šumulikoski - Diviš, Valenta, Havlík, Civič - Došek
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 1.80 - 3.50 - 4.50
Tip EuroFotbal.cz: 10
více informací
Fastav Zlín - Vysočina Jihlava  (sobota 17:00)
Zlínští fotbalisté přivítají v rámci druhého kola Synot ligy Jihlavu. Nejlépe do ligy vstoupil nováček soutěže třemi body ze hřiště Bohemians. To hosté vydolovali bod za remízu se Spartou.

Zlín se po šesti letech vrátil zpátky do nejvyšší soutěže a oslavil ho vítězným způsobem, když si odvezl překvapivou výhru 1:0 ze hřiště Bohemians. Na premiérové tři body by rád navázal i před vlastním publikem, kdy v sobotu přivítá Jihlavu. "Naším cílem je potvrdit vítězství na Bohemians plným bodovým ziskem v domácí premiéře. Důležité bude se rychle zbavit nováčkovské nervozity před vlastními diváky. Jihlavě se v přípravě příliš nedařilo, své kvality ale ukázala proti favorizované Spartě. Jsme připraveni na dobrou defenzivní hru soupeře. I když očekávám, že ve Zlíně se pokusí hrát Jihlava otevřenější fotbal," tvrdí trenér domácích Bohuslav Páník. Ten bude nadále postrádat zraněného Bartolomeua.

I když se Jihlavě nepovedla příprava na novou sezonu, tak do ligy vstoupila remízou, kterou vybojovala proti českému vicemistrovi ze Sparty. Další bodový zápis, nejlépe tříbodový, se pokusí udělat v městě obuvi. "Čekáme hned od úvodních minut obrovské nasazení zlínských hráčů, které budou hnát v domácí ligové premiéře do ofenzivy diváci. Největší nebezpečí hrozí od dvojice útočníků Železníka a Poznara. Oba jsou gólově produktivní a tým těží z jejich schopností a nasazení. Zlín představuje velmi pracovité, odhodlané a bojovné mužstvo. Právě s těmito aspekty se musíme vypořádat, pokud chceme ve Zlíně uspět," řekl kouč Vysočiny Luděk Klusáček, jenž se bude muset obejít bez zraněného Šourka.
Fastav Zlín - pravděpodobná sestava:
Holý - Pazdera, Jugas, Hájek, Matějov - Kopečný, Holík, Janíček, Koreš - Železník, Poznar.
Vysočina Jihlava - pravděpodobná sestava:
Hanuš - Tlustý, Kryštůfek, J. Krejčí, Mišůn - Marek, Jánoš - Kukol, Jungr, Batioja - Mešanovič.
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 2.45 - 3.20 - 2.90
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
Sigma Olomouc - 1. FK Příbram  (sobota 17:00)
V posledních vteřinách vybojovaný bod v Teplicích je pro staronového účastníka první ligy velkou vzpruhou. V domácím prostředí se však Sigma musí porvat s ambiciózní Příbramí, která bude chtít ztracené body z domácího prostředí získat venku.

Olomouc na svého sobotního soupeře umí. Příbram zde naposledy vyhrála v roce 2002, což představuje jedinou výhru ze 17 ligových zápasů. V utkání bude chybět dlouhodobě zraněný stoper David Bystroň, navíc několik hráčů není zdravotně v pořádku. Cana a Moulis jsou mimo hru, Ordoš a Petr laborují se svalovými zraněními. "Doufám, že se kluci budou chtít předvést fanouškům v tom nejlepším světle. Myslím, že soupeř je výborný, i když v prvním kole proti Jablonci prohrál. Jejich umístění v minulé sezoně hovoří za všechno, když hráli o poháry až do posledního kola. Na rozdíl od Teplic musíme hrát od první minuty a hlavně se vyvarovat chyb, které jsme dělali, a nedostávat góly před koncem a na začátku poločasů," uvedl trenér domácích Leoš Kalvoda.

Příbram se z adepta na sestup v posledních letech mění na černého koně soutěže a přestože úvodní duel doma výsledkově nezvládla, rozhodně se nevzdává ataku podobně vysokých příček jako v poslední sezóně. Zajímavým ukazatelem je fakt, že v prvním kole měla Příbram na zápasové soupisce hned devět svých odchovanců. Otazník v sestavě visí nad Boháčem a Divíškem. "Na úvod jsme prohráli doma, což nás mrzí. Myslím, že jsme podali dobrý výkon, ale prostě jsme dostali tři góly. Měli jsme problém hlavně na krajích obrany. Teď přišel Sus, pracujeme na uzdravení Divíška, tak by to mělo být lepší. Věřím, že ta prohra bude mít motivační efekt. Prohráli jsme s Jabloncem, tak teď musíme vyhrát v Olomouci. Mužstvo má charakter, dokážeme se popasovat s každým. Věřím, že si z venku body přivezeme," řekl trenér Pavel Tobiáš.
Sigma Olomouc - pravděpodobná sestava:
Reichl - Hála, Rajnoch, Svozil, Vepřek - Plšek, Cana - Moulis, Halenár, Navrátil - Vašíček
1. FK Příbram - pravděpodobná sestava:
Hruška - Sus, Hájovský, Zápotočný, Divíšek - Štípek, Hnaníček, Suchan, Pilík, Rezek - Bednář
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 2.30 - 3.30 - 3.10
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
Dukla Praha - Viktoria Plzeň  (sobota 20:15)
V sobotním programu druhého kola české nejvyšší soutěže se představí i úřadující mistři, které doma přivítá pražská Dukla.

Plzni se daří start do nové sezony, když nejprve opanovala Superpohár a posléze vstoupila vítězně i do ligy. V úvodním kole totiž doma přehrála Slavii 2:1 a stejný výsledek uhrála i na hřišti izraelského klubu Maccabi Tel Aviv, kde úspěšně vstoupila do bojů o postup do hlavní fáze Ligy mistrů. Ještě před následnou domácí odvetou Koubkovy svěřence čeká druhý tuzemský ligový start. "Určitě nějaká změna na Dukle nastane. Musíme přemýšlet podle toho, jaké šrámy hráči mají, kdo jak regeneruje, abychom měli tým dobře připravený i na další utkání. Zápas to bude těžký, protože Dukla na úvod prohrála, a proto bude hodně toužit po tom, aby nás porazila. Bude to houževnatý soupeř," míní trenér hostí Miroslav Koubek.

Dukla na úvod ligy vstřelila hned tři branky domácímu Slovácku, ale ani to nestačilo k zisku žádného bodu. Soupeř byl o jednu branku lepší. Cesta k úspěchu tedy povede přes zlepšenou defenzívu. Jenže nyní narazí na Plzeň, kterou po návratu do ligy nikdy nedokázala porazit. V posledních čtyřech domácích zápasech s ní vyšla bodově naprázdno a pokaždé při nich inkasovala minimálně tři góly. "Plzeň má silné všechny stránky, tam to není o jednom hráči. Nemají ve svém středu jednoho střelce, na tom se podílí celé mužstvo. My se musíme zlepšit v defenzivě. Na Slovácku jsme prohráli kvůli prohraným soubojům a nedůslednosti v pokutových územích, kde se rozhoduje. To se proti Plzni stát nemůže," prohlásil kouč Dukly Luboš Kozel.

Sestava domácích bude ochuzena o Krmenčíka kvůli dohodě klubů, to hosté přijedou bez rekonvalescenta Řezníka a zraněného Pilaře.
Dukla Praha - pravděpodobná sestava:
F. Rada - Jurendič, Štetina, Jeřábek, Matěj Hanousek - Čajič, Marek Hanousek, Považanec - Přikryl, Beauguel, Berger.
Viktoria Plzeň - pravděpodobná sestava:
Kozáčik - Rajtoral, Hubník, Procházka, Limberský - Vaněk, Hořava - Petržela, D. Kolář, Kovařík - Mahmutovič.
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 3.10 - 3.50 - 2.20
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
Tabulka před začátkem kola
 TýmZVRPSB
1.Slovan Liberec11004:23
2.1. FC Slovácko11004:33
3.FK Jablonec11003:23
4.Viktoria Plzeň11002:13
 Zbrojovka Brno11002:13
6.Fastav Zlín11001:03
7.FK Teplice10102:21
 Sigma Olomouc10102:21
9.Sparta Praha10100:01
 Vysočina Jihlava10100:01
11.Dukla Praha10013:40
12.1. FK Příbram10012:30
13.Slavia Praha10011:20
 Baník Ostrava10011:20
15.Bohemians Praha 190510010:10
16.FK Mladá Boleslav10012:40

Autor: EuroFotbal.cz

Komentáře (1014)

Komentáře k článku naleznete zde.

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele