Primera División - souhrn 2. kola

29.08.2014, 21:59, aktualizováno 01.09.2014, 00:51
Komentáře a souhrny
Barcelona urvala tři body ve Villarrealu a zůstává jediným šestibodovým týmem, protože Real Madrid slehl v San Sebastianu. Valencia jasně porazila Málagu, tři body mají rovněž Athletic, Sevilla, Getafe a Atlético, remíza byla k vidění v Córdobě a nakonec i v La Coruni a Elche...

Elche CF - Granada CF 1:1

31.08.2014 23:00

Góly: 90+1. David Lombán - 81. Fran Rico

Elche vybojovalo zaslouženou remízu 1:1 s Granadou po brance Davida Lombána v první minutě nastavení a svěřenci Frana Escribá tak mohou slavit první bodový zisk v sezóně. Granadě k zisku tří bodů nakonec nepomohla branka Frana Rica z 81. minuty, obě si tak mužstva připisují pouze bod.

Utkání bylo od úvodního hvizdu poměrně vyrovnané, přičemž mírně aktivnější byli domácí. Na pořádnou akci si diváci na stadionu Manuela Martíneze Valera museli počkat do 27. minuty, kdy se ve velké příležitosti ocitl aktivní Rodrigues. Ten po úspěšném úprku hned čtveřici obránců však pouze prověřil schopnosti vyběhnuvšího gólmana hostů Roberta Fenándeze. Podobně nebezpečně se však vzápětí prezentoval i celek z Granady. Dlouhý nákop zachytil v pokutovém území Elche El-Arabi, jehož lob se ale s úspěchem nepotkal. Míč poté ještě zůstal na kopačkách hostů, ale další pokus El-Arabiho vykryl pohotovým skluzem obránce Albacar. Elche ještě mohlo dát gól do šatny, kdyby ve 43. minutě po rohovém kopu neposlal Roco v dobré příležitosti míč nepochopitelně vysoko nad.

Po změně stran se o slovo opět přihlásil Enzo Roco přezdívaný "El Tanque", proti jehož dalekonosné ráně ze 48. minuty musel Roberto vytáhnout prvotřídní zákrok, aby míč vytěsnil ze šibenice. Granada odpověděla o deset minut později akcí Pitiho, jehož centr se snesl do míst, kam nabíhal střídající Folquier, a nechybělo mnoho, aby francouzský obránce uklidil míč do odkryté branky.

Na góly si více než dvacet tisíc diváků muselo počkat do poslední desetiminutovky zápasu. Většina stadionu ovšem nejásala, když hostující Rico přebral zadovku od Isaaca a z úhlu propálil polského gólmana ve službách Elche - 0:1! Domácí se po obdržené brance nadechli k závěrečnému náporu, který rezultoval alespoň ve vyrovnávací branku. Ta ovšem přišla až na poslední chvíli. Na ukazateli svítila první minuta nastavení, když dalekonosný volný kop Albácara dopadl přesně na nohu nabíhajícího Lombána, který z blízka propálil gólmana Roberta - 1:1! Více už se do zápasu nevešlo, takže se v Elche nakonec body dělily rovným dílem.

Více informací k zápasu

Deportivo La Coruña - Rayo Vallecano 2:2

31.08.2014 21:00

Góly: 7. José Rodríguez, 90+5. Isaac Cuenca (pen.) - 40. Alberto Bueno, 73. Alberto Bueno

Deportivo na poslední chvíli zachránilo remízu proti Rayu díky penaltě Isaaca Cuency v 5. minutě nastavení. Díky výsledku 2:2 si tak nováček soutěže připsal první bod v sezóně a před reprezentační pauzou nebude na horším než šestnáctém místě. Naopak Blesky mohou litovat, že nedotáhlo do konce obrat v utkání i přes dva přesné zásahy Alberta Bueny.

Deportivo mělo skvělý start do zápasu, hned v 6. minutě mohl z rychlého protiútoku skórovat Toché, jenže jeho lob Álvarez famózně vytlačil mimo branku. O minutu později ale přišla fatální chyba obrany Raya, když senegalský obránce Ba poslal svému brankáři míč příliš pomalu. Toho využil napadající José Rodríguez, jenž bez problémů otevřel skóre zápasu - 1:0!

Pak už ale pro hosty přišly daleko lepší chvíle. Ve 21. minutě Manuchova přízemní rána z první skončila jen těsně vedle Luxovy branky a další dobrou příležitost si v průběhu druhé půle ještě vypracoval aktivní Kakuta ve 29. minutě. Na druhé straně pak v 36. minutě Toché z šesti metrů nepochopitelně minul zívající branku, čímž zahodil šanci na vedení 2:0. Pět minut před koncem první půle pak přece jen udeřili hosté. Po rychle rozehraném přímém kopu na pravé straně skvěle odcentroval Aquino a špatně bráněný Alberto Bueno zamířil hlavou přesně k tyči - 1:1!

V druhé půli se na vyloženou šanci ať na jedné či druhé straně čekalo poměrně dlouho. Sérii nepřesností utnul až průnik Fariňi do vápna madridských, ale Álvarez pokus argentinského středopolaře hokejovým způsobem vyrazil mimo nebezpečí. Na opačné straně pak přišla opět chvíle pro spolupráci hostujících Aquina a Buena. Aquino opět v pozici přihrávajícího našel přesným pasem nabíhajícího Buenu a ten v pádu poslal Vallecas do vedení 1:2!

Deportivo však zbraně nesložilo a to se domácím hráčům vyplatilo v nastavení. V 93. minutě totiž ve skrumáži před gólmanem Álvarezem zahrál rukou smolař utkání Abdoulaye Ba. Rozhodčí neváhal, ukázal Baovi žlutou kartu a k nařízení penaltě se postavil Isaac Cuenca, jenž nedal Álvarezovi šanci - 2:2! Deportivo tak na poslední chvíli zachránilo s papírově přijatelným soupeřem alespoň bod, Rayo si na první vítězství v sezóně musí ještě počkat.

Více informací k zápasu

Real Sociedad - Real Madrid 4:2

31.08.2014 21:00

Góly: 35. Iñigo Martínez, 41. David Zurutuza, 65. David Zurutuza, 75. Carlos Vela - 5. Sergio Ramos, 11. Gareth Bale

Real Madrid nečekaně padl na hřišti San Sebastianu 4:2 a na Barcelonu v tuto chvíli ztrácí tři body. Bílému baletu nestačilo ani brzké vedení 2:0, jelikož domácí srovnali krok ještě do poločasu. O osudu utkání rozhodly branky Zurutuzy a Carlose Vely v druhém dějství. Real tak bez Cristiana Ronalda v sestavě opět padl, naopak domácí si po deseti letech zopakovali, jak chutná porazit slavný Real Madrid.

Po propadáku proti ruskému Krasnodaru se ze strany San Sebastianu nečekal proti úřadujícímu vítězi Ligy mistrů žádný zázračný výsledek. A první minuty také naznačovaly, že si Bílý balet přijel pro vysoké vítězství a potencionálně i vedení v La Lize. Hned ve 4. minutě šel totiž Real do vedení, když povedený centr Toniho Kroose usměrnil za záda zkoprnělého Zubikaraie veterán Sergio Ramos - 0:1! O pouhých sedm minut později bylo v táboře Carla Ancelottiho ještě veseleji, jelikož vedení Bílého baletu zdvojnásobil Gareth Bale po přízemní přihrávce Modriče. Při krásné akci si Bale pohrál s jedním z domácích obránců a povedenou střelou k tyči si připsal první trefu v letošním ročníku - 0:2!

Real Sociedad byl zralý na ručník, jenže zaplněné ochozy ani samotní hráči nechtěli dát Realu vítězství zadarmo. Nebýt však skvělých zákroků brankáře Zubikaraie proti Baleovi a Marcelovi v 19. a 25. minutě, nepomohla by domácím ani svěcená voda. Baskové se tak díky svému gólmanovi mohli nadechnout k pořádné ofenzívě, která v 27. minutě rezultovala ve vyloženou šanci Granera, jemuž ve skórování zabránil až obětavý skluz Ramose. Před koncem poločasu se však domácí přece jen dostali do sedla.

Psala se 35. minuta, když Prietův centr z rohového kopu dopadl po teči až k Iňigo Martínezovi, který na zadní tyči neměl problém pohodlně zakončit - 1:2! A to nebylo ze strany domácích rozhodně vše, ve 41. minutě se na levé straně dobře uvolnil domácí De La Bella, jenž ve vápně přesným centrem vybídl ke skórování Zurutuzu. Ten se prosadil i přes obětavě bránícího Marcela a díky dvěma slepeným brankám Realu Sociedad tak začínal druhý poločas za nerozhodného stavu 2:2.

Domácím vydržela euforie ze dvou vstřelených branek i v druhé půli. Hned ve 48. minutě se ke skórování tlačil domácí Agirretxe, jemuž ale zkazil radost s vypětím všech sil pohotový Casillas. Agirretxe mohl o pár chvil skórovat znova, ale už poněkolikáté zachránil Real skvělým zákrokem Sergio Ramos. Baskové svého soupeře válcovali a v 65. minutě přišla zasloužená odměna. U třetí branky domácích byl znova aktivní Prieto, jenž tentokrát našel ve skvělé pozici střelce druhé branky Zurutuzu a ten ve skluzu a plné rychlosti nedal Casillasovi šanci - 3:2!

Real Madrid musel nyní dotahovat, jenže si nevytvořil žádnou kloudnou akci. Zato domácí hráli, jako by jich na hřišti bylo dvakrát tolik. O konečném výsledku utkání rozhodla další standardní situace v 76. minutě. Při rohovém kopu domácích se ze skrumáže odrazil míč až ke kopačkám Carlose Vely, jenž z otočky nekompromisně zavěsil pod břevno - 4:2! Hosté byli jako opaření a do konce zápasu si už vytvořili pouze jednu větší příležitost, když v nastavení vybojoval míč ve vápně domácích Benzema. Jeho rána z otočky se však pouze otřela o Zubikarairovu tyč. Domácí tak rázně odpověděli na údajný pokles formy, Real Madrid se na druhé straně opět přesvědčil, jak důležitou postavou je pro něj Cristiano Ronaldo.

Více informací k zápasu

Villarreal CF - FC Barcelona 0:1

31.08.2014 19:00

Góly: 82. Sandro Ramírez

Barcelona vydřela těsnou výhru 0:1 nad Villarrealem a se dvěma vítězstvími a žádnou obdrženou brankou se posunula na prozatímní první místo. O zisku tří bodů pro Blaugranas rozhodl v 82. minutě teprve devatenáctiletý útočník Sandro Ramírez, Žlutá ponorka na druhé straně i přes velkou snahu skončila s prázdnýma rukama.

Do zápasu vstoupili lépe hosté. Už ve 4. minutě se po přihrávce Rakitiče hnal do šance Messi, ale jeho přízemní pokus zneškodnil domácí gólman Asenjo. Do ještě lepší příležitosti se po čtvrt hodině hry dostal hbitý Pedro, ale Asenjo opět ukázal své umění a podržel svůj tým podruhé. Přestože měla Barcelona místy převahu na míči až 75 %, i domácí dokázali pořádně zahrozit.

Ve 24. minutě se po rohovém kopu na zadní tyči vynořil nikým nehlídaný Ruiz, jenže v obtížné pozici nedokázal míč nasměrovat na správné místo. Blaugras však přispěchali s okamžitou odpovědí, po další standardní situaci ve 28. minutě vyslal Messi na Asenjovu bránu nečekanou střelu, která po odrazu ve skrumáži skončila na pravé tyči! Villarreal poté přiostřil obrannou hru a už daleko aktivnější Barcelonu k ničemu vážnějšímu nepustil. Do kabin se tak šlo za nerozhodného stavu.

Po změně stran si domácí uvědomili, že to proti Barce nepůjde jen s totální obranou a své řady vysunuli více na stranu svého soupeře. Z mírného tlaku domácích se mohl v 51. minutě zrodit kuriózní gól, když si Mathieu neporadil s prudkým centrem domácích a míč zamířil na bránu barcelonského brankáře Brava. Balón však pouze orazítkoval tyč a vrátil se z pohledu barcelonských do bezpečí. Zkušený obránce, jenž v létě přišel do Barcelony z Valencie, se pak v 62. minutě ukázal v lepším světle. Mathieu mohl přetavit další rohový kop Katalánců ve vedoucí branku, kdyby se mu do rány nevrhl obětavě Ruiz.

V do té doby největší šanci zápasu se pak opět ocitli hosté. V 68. minutě se však Asenjo opět vyznamenal, když prakticky sám fantastickými zákroky zneškodnil rychlý protiútok Neymara s Messim! Villarreal si ale také vypracoval svou velkou šanci jít do vedení. Rána Piny ze 72. minuty se však po odrazu od tyče nakonec do branky nevlezla a následná dorážka šla mimo. Obě strany se v těchto minutách zuřivě přetahovaly o vítězství, které mohlo spadnout do klína oběma mužstvům.

Šťastnější však byli nakonec Blaugranas. V 82. minutě totiž obrana Villarrealu byla nucena kapitulovat. Nejprve se k nebezpečné střele dostal po skvělé individuální práci Messi, jemuž se podařilo z úhlu prostřelit Asenja a na brankové čáře pak míč dorazil do branky střídající mladíček Sandro Ramírez - 0:1! Villarreal poté pochopitelně vrhnul všechny síly do útoku, jenže čas se Žluté ponorce velmi rychle krátil a kýžený zvrat už nepřišel. Barcelona tak díky Sandrovi, jenž prožíval svůj debut v soutěžním utkání, urvala na svou stranu důležité tři body.

Více informací k zápasu

Espanyol Barcelona - Sevilla FC 1:2

30.08.2014 23:00

Góly: 61. Cristhian Stuani - 34. Carlos Bacca, 57. Vicente Iborra

Espanyol za sebou neměl příliš dobrý závěr sezony. A lepší nebylo ani první utkání španělské elitní soutěže. Hráči z katalánské metropole proto doufali, že proti Seville se jim bude dařit o něco lépe. Veškeré naděje jim ale vzal střelec jménem Carlos Bacca.

Sevilla byla příliš velkým soustem, což se projevovalo po celé utkání. Už na začátku se Aleix Vidal vydal skrz obranu soupeře a kdyby jeho centr byl alespoň o něco přesnější, mohlo být s Espanyolem zle nedobře. Reputaci si nenapravil ani evergreen Sergio García, který nepotrestal chybu obranné linie soupeře. García už Espanyolu vystřílel mnohá vítězství, ale dnešní utkání si za osobní rámeček nejspíš nedá. Po nahrávce od Montaněse měl v podstatě jen namířit míč do opuštěné brány, ale místo toho pálil do brankové konstrukce!

Jak by měl útočník v podobných situacích postupovat, to mu ukázal Carlos Bacca. Nejprve se ceněný sniper probil až do vápna, kde zakončil nepřesnou ranou. O mnoho lépe už vypadala spolupráce s Cokem, který poslal do vápna střílený centr. Zničehonic se u míče objevil právě Bacca, jemuž podobné akce nedělají zásadní problém. Střelec Sevilly si počínal chladnokrevně a poslal svůj celek do vedení - 1:0.

První půle skončila bez větší náchylnosti k dramatům, takže se spokojení fanoušci Sevilly mohli v klidu odebrat k občerstvení. Propagační projektil zkoušel hned po skončení pauzy Fernando Navarro, ale jeho pokus taktak doklouzal ke Casillovi. Sudí Alberto Undiano Mallenco měl poměrně snadné rozhodování o dalším vývoji, když brankář Casilla fauloval pronikajícího Baccu. A to neměl dělat, neboť z následné standardní situace se míč od Denise Suareze snesl na hlavu Vicenta Iborry a ten už si věděl rady.

Vzpamatování se z šoku, kterým inkasovaná branka byla, ale Espanyolu netrvalo vůbec dlouho. O pár minut později si do vápna naběhl Stuani, jehož našel skvělým pasem Victor Sánchez. Christian Stuani už měl poměrně snadnou úlohu a na zadní tyči bez problémů snížil - 2:1.

Sevilla má ale v záloze několik es, které postupně vytahovala. Nejprve jím byl Ever Banega, který nahradil unaveného Suareze. A namísto Vitola se do sestavy dostal také barcelonský zázrak Gerard Deulofeu. A právě tento mladík se posléze dostával do zakončení, jenže obránci soupeře mu věnovali dostatek pozornosti, takže někdejší hráč Evertonu se nedokázal prosadit. Ever Banega hodně chtěl ukázat, že se umí prosadit i střelbou z větší vzdálenosti a několikrát zaměřoval. Nikdy ale jeho pokusy nebyly přímočaré a chyběla jim přesnost.

Deulofeu ve snaze o rychlý kontr neobešel Alvara a následně pálil mimo. Mezi tři tyče se netrefil ani Nicolas Pareja, který svůj projektil v posledních fázích zápasu namířil jen do tyče! Espanyol padl, Sevilla může slavit.

Více informací k zápasu

Atlético Madrid - SD Eibar 2:1

30.08.2014 21:00

Góly: 11. Miranda, 25. Mario Mandžukić - 34. Abraham

Trenér Diego Simeone trénoval svůj tým již posté. A bylo to jubileum nejen významné, ale také vítězné. Sice se nováčkovi z Eibaru podařilo skórovat a umazat nulu na kontě brankáře Miguela Angela Moyy, ale díky dvěma brankám se přeci jen radovalo zkušenější Atlético.

Stíhací jízda za obhajobou mistrovského titulu se Atléticu zdařila, i když tým trenéra Diega Simeoneho zdaleka nebyl tak suverénní. Po půlhodině již Colchoneros vedli o dvě branky. Třebaže hosté dokázali vstřelit jednu branku, srovnat se jim už nepovedlo. Novou sezonu v první lize tak začínají prohrou.

Jak si asi Atlético povede po odchodu tolika hvězd? Vždyť kádr mistra opustili střelec Diego Costa nebo brankář Thibaut Courtois. Odpověď je následující - suverénní to nebylo, ale účelově hrající Atlético se může radovat ze tří bodů. A vzhledem ke zvýšené koncentraci nových hráčů je jasné, že právě tohle byl hlavní účel dnešního zápasu. V jeho počátcích nastoupil například Moyá místo Oblaka, šanci dostali útočník Mario Mandžukić nebo francouzský talent Antoine Griezmann. Ráz utkání ale dnes určovaly standardní situace, především pokud jde o Atlético.

K rohovému kopu se postavil Koke, zamířil a přesným centrem na první tyči našel nabíhajícího Mirandu. Ten prokázal skvělý výběr místa, naskočil si na centr ze strany a přesně zakončil - 1:0.

Albentosa posléze fauloval Mandžukiće a ten mu to vrátil i s úroky. Na centr Gabiho si totiž naběhl přesně do míst, kam brankáři soupeře neradi dostávají míč. Vybral si místo, vyskočil a skóroval - 2:0.

Eibar se ale v žádném případě nehodlal vzdát. Nejprve se zpátky do zápasu pokoušel dostat díky akci Lara, kterého vychytal perfektně zasahující Moyá. Ani ten ale neměl na zastavení skvělé akce Abrahama. Ten si narazil míč se spoluhráče, proběhl k pokutovému území, tam se mu míč vrátil a Abraham jej z první poslal výtečně kolem brankáře Moyy až do šibenice.

Do druhé půle nastoupilo v převaze opět Atlético, které si bylo vědomé proměnlivosti jednogólového vedení. V mžiku se může změnit na srovnání, popřípadě na prohru. Koke se hodně snažil, aby jeho rána byla sklopená a zamířila pod břevno, ale přesto se tam jeho pokus nevešel. Druhá půle už mnoho vzruchu nepřinesla. Do zakončení se dostával pouze obránce Diego Godín, oceňovaný Uruguayec byl ale po centru Gabiho hodně tísněn.

Gabi si neodpustil faul a mohl toho hořce litovat. Stačilo, aby hlavičkující obránce Eneko Bóveda mířil trochu přesněji. Na stadionu Vicenteho Calderóna mohlo být ještě veselo, kdyby Godínovu hrubku v nahrávce lépe využil Angel Rodríguez. Ten se sice hnal sám na brankáře Moyu, ale nakonec příliš dlouho váhal se způsobem zakončení.

Více informací k zápasu

Athletic Bilbao - Levante UD 3:0

30.08.2014 19:00

Góly: 32. Aritz Aduriz, 51. Ander Iturraspe, 76. Iker Muniain

Baskický Athletic dnes zvládl utkání s Levante bez problémů a díky své aktivitě si ze zápasu odnesl tři body. Dalo by se říct, že za každý z nich nadělil soupeři jednu branku, takže se, minimálně co se týče hry domácích, bylo na co dívat. O branky se postarali útočník Aritz Aduriz, Ander Iturraspe a také hvězdný mladík Iker Muniaín.

Domácí tým od začátku ukazoval, že body nikomu rozdávat nehodlá a zatlačil svého soupeře před šestnáctku. Nejprve zprava nebezpečně centroval de Marcos, po něm míč vracel do šestnáctky Rico a před nabíhajícími protihráči musel zachraňovat brankář Fernández. Po standardní situaci Beñata Etxeberriy se na hranici šestnáctky srazili dva hráči Athleticu.

Do další zajímavé pozice se pokoušel Muniaína dostat Aritz Aduriz, ale Levante se dobře vrátilo a jeho obrana míč odvrátila. Domácí Lvi se dostali do první velké šance zápasu, když Ibai Gómez skvěle potáhl míč po straně, obránce na jeho kličky nebyl vybaven a následně sledoval, jak se kulatý nesmysl snáší pomalu na hlavu naskakujícího Aritze Adurize. Ten však míč do sítě nedopravil.

Beňat Etxeberria byl následně faulován, Baskové velmi rychle rozehráli a k míči se dostal de Marcos. Ten našel centrem Adurize, který by míč doklepával do prázdné brány. To mu však nebylo dopřáno, protože se na poslední chvíli skvěle ukázal brankář Fernandez. Sotva uplynulo pět minut, a už si Baskové míč znovu rozdávali s rychlostí blesku. A těžil z toho opět vytáhlý a snad všudypřítomný útočník Aritz Aduriz. Ten dokonce dostal míč do sítě, ale nebyl uznán z důvodu ofsajdového postavení.

Na Aritze Adurize si měli obránci Levante dávat větší pozornost, ale snaha trenéra upravit vcelku hlasitě taktické pokyny se nesetkala s úspěchem. Výsledkem byla situace, kdy aktivní záložník Ibai Gómez rozehrál rohový kop na bližší tyč, kam si naběhl opět Aduriz a poslal míč do sítě. Tentokrát regulérně, 1:0 pro domácí.

Ještě před koncem první půle se pokoušel prosadit Ibai Gómez osobně, ale tentokrát nemířil tak přesně. Standardní situace ale jemu i celému týmu šly náramně, což bylo vidět pět minut po změně stran. Ibai Gómez nacentroval před bránu, tak si vyskočil do vzduchu Ander Iturraspe a Fernandez neměl nárok zasáhnout - 2:0.

Rohový kop mohl vyjít také na druhé straně, kde se po centru Xumetry musel proti nebezpečné hlavičce El Zhara blýsknout Iraizoz. Svůj díl práce ale odvedl a navíc byla hra již přerušena. Aktivním hráčem Basků byl také zkušený Balenziaga, který má sice spíše defenzivní úkoly a Iraizozovi hodně pomáhal, ale stíhal také útočit. Ani jeho rána ale nezamířila mezi tři tyče. O mnoho lépe už si vedl Iker Muniaín, který dorazil do opuštěné brány ránu mladíka Unaie Lópeze, jenž debutoval v nejvyšší soutěži. Tu sice Fernandez zprvu kryl, ale na dorážku Muniaína už neměl.

Obrana Levante se měla co činit, protože nestíhala posun Aritze Adurize. Ten nakonec obešel i brankáře Fernandeze, ale vracející se obránce mu zkazil radost. To znamená, že Baskové v klidu utkání dohráli a bez větších problémů zvládli uhlídat nulu na svém kontě. Po dvou utkáních tak Athletic zatím tráví nějaký čas na čtvrtém místě. Baskický celek může těšit především dobrá defenzivní složka, která zabránila Levante skórovat.

Více informací k zápasu

Córdoba CF - Celta Vigo 1:1

30.08.2014 19:00

Góly: 60. Federico Cartabia - 52. Fabián Orellana

Nováček první španělské ligy se štěstím vyválčil cenný bod za remízu s Celtou Vigo. Hosté byli sice po většinu utkání aktivnějším týmem, ale stačila malá chvíle nepozornosti a zdánlivě bezbranný a nezkušený tým dokázal srovnat. Dělbou bodů také utkání skončilo.

Hosté podnikli první zajímavý útok již po pár minutách. Larrivey se dostal s míčem do vápna, ale jeho přihrávka poté jen neškodně proletěla před domácí bránou. Celta Vigo se ale nevzdala a Nolito hledal přihrávkou dobře postaveného Orellanu. Někdejší zázračný hoch ale přihrávku nezvládl zpracovat, protože mu v tom zabránil Pantić. Celta byla celkově aktivnější již od prvních minut a kdyby Orellana přesněji přihrával, mohl poslat nabíhajícího Nolita do velké šance. Nutno dodat, že Celta si míč hlídala a na jejím projevu bylo jasně znát, že ona bude tím dominantním týmem, který se pokusí určovat tempo hry.

O chvíli později se Orellana málem radoval z vedoucího gólu, ale radost mu zkazil brankář Carlos. Celta sice díky rychlé kombinaci vyšachovala soupeře ze hry, ale nakonec její snaha nebyla úspěšná - brankář Córdoby ukázal brilantní reflexy a ránu vyrazil do míst, kde už se nikdo z protihráčů nevyskytoval. Hosté mohli brzo vést, ale Nolito zakončoval Larriveyovu střelu do prázdné brány z ofsajdového postavení.

Prapor Córdoby v bílém pozvedl až Cartabia, který se odhodlal ke střele. Nikdo z protihráčů se mu do cesty nepostavil, takže rychlík Cartabia se nerozpakoval a s míčem si to namířil do vápna. Krátce před ním vypálil a jeho skákavá rána prosvištěla kolem tyče soupeřova brankáře. Pět minut po změně stran se snaha Celty vyplatila, protože hosté šli do vedení. Postaral se o to Fabián Orellana, který si duchapřítomně naběhl na kraj pokutového území, kam mu adresoval nahrávku Nolito. Orellana poté, možná trochu bláhově vypálil. Brankář Carlos ale dnes neměl zcela svůj den a míč propustil za svá záda.

To ale nebylo vše, protože Córdoba se rychle chtěla vzpamatovat. Pomohl jí k tomu Rossi, který odcentroval do vápna, kde Havenaar sklepl balón pro nabíhajícího spoluhráče. Tím byl aktivní Federico Cartabia, jenž si míč urychleně zpracoval a bez větších rozpaků jej napálil k tyči - 1:1.

To Celtu trochu zaskočilo, protože hosté evidentně nepočítali s jakýmkoli odporem ze strany nováčka. A tak i když se Orellana s Nolitem hodně snažili a vyměnili si několik zajímavých přihrávek, jejich snaha nakonec ke gólu nevedla. Naopak zabrala Córdoba. Xisco dostal přihrávku do vápna, kde však nestihl zakončit, protože si míč nezpracoval ideálně a díky snaze Cabrala se k zakončení nedostal. I díky jeho zákroku se Córdoba rozešla s Celtou smírně.

Více informací k zápasu

Valencia CF - Málaga CF 3:0

29.08.2014 22:00

Góly: 31. Paco Alcácer, 45. Dani Parejo, 56. Pablo Piatti

Trenér Nuno Espírito Santo si na lavičce Valencie připsal úspěšný domácí debut, když jeho svěřenci pohodlně přehráli oslabenou Málagu a zvítězili 3:0. Nadějný vstup hostů do utkání zchladilo brzké vyloučení Sergiho Dardera, jejž Netopýři ve zbytku zápasu beze zbytku využili. Nejprve se trefil útočník Paco Alcácer, poté ještě před odchodem do kabin navýšil vedení Los Che Dani Parejo a krátce po změně stran dal výsledku konečnou podobu Pablo Piatti.

Vše přitom mohlo být úplně jinak, kdyby v úvodu utkání zužitkoval tlak Málagy Roque Santa Cruz, ovšem paraguayský útočník zpoza šestnáctky poslal svůj střelecký pokus těsně vedle. Na druhé straně se jako první k ohrožení soupeřovy branky dostal Sofiane Feghouli, když dobře načasoval svůj náběh na centr levého beka Josého Gayá. Následný pokus alžírského reprezentanta z bezprostřední blízkosti však nakonec skončil několik decimetrů mimo tyče.

Hosté nicméně záhy utrpěli jinou ránu, a to když za svou nešikovnost uviděl Sergi Darder rovnou červenou kartu. V sedmadvacáté minutě totiž takto vysokou nohou zasáhl do souboje o míč s Parejem , což z pohledu rozhodčího znamenalo tvrdý trest v podobě rudého kartonku. Netopýři pak navíc početní výhody využili takřka okamžitě, což ještě přispělo ke kolapsu jejich soupeře.

Aktivní Gayá našel v šestnáctce volného Alcácera, jenž přízemní ranou do růžku branky stylově oslavil svou čerstvou nominaci do španělského národního týmu. Naději na rychlý zvrat zápasu poté odvrátil Diego Alves, když si poradil s dobrou ranou Ricarda Horty. Ještě do poločasu navíc přišel pro hosty druhý knokaut...

Rychlý útok domácích zkusil rozvinout finální přihrávkou Feghouli, což sice stoper Weligton dokázal odvrátit, ovšem tak nešikovně, že míč zasáhl vleže rukou. Nařízenou penaltu pak sice Dani Parejo neproměnil, ovšem Carlose Kameniho stejně vzápětí překonal z dorážky vlastní střely.

Když už se po změně stran Málaze přece jen zásluhou Juanmiho podařilo alespoň snížit, byla gólová akce neuznána z důvodu domnělého postavení mimo hru, které opakované záběry vyvrátily. Hřebíček do rakve nespokojených hostů pak přidal Pablo Piatti, ovšem bylo na co koukat. Celou akci nastartoval Feghouli přihrávkou na Alcácera, jenž z hranice šestnáctky vybídl ke střele Piattiho. Jeho prudká rána z halfvoleje skončila až v síti vzdálenějšího růžku branky, čímž Valencie stylově uzavřela svou letošní domácí premiéru, jakkoli byl konečný výsledek pro Malagu krutý.

Více informací k zápasu

Getafe CF - UD Almería 1:0

29.08.2014 20:00

Góly: 29. Álvaro Vázquez

Někdejší útočník velšské Swansea Álvaro Vázquez se postaral o domácí výhru Getafe nad Almérií, vůbec první v novém ročníku Primera división. Zatímco na hostování v Premier league se Vázquez nedokázal prosadit ani jedinkrát, střeleckou smůlu protrhl po návratu do Madridu hned ve svém druhém zápase.

Obě strany šly do zápasu s o to větší touhou zvítězit, jelikož v prvním kole ani jeden z nich naplno nebodoval. Domácí po výprasku na Celtě Vigo měli přece jen o trochu více co napravovat, na rozdíl od Almérie, která nešťastně přišla o vedení nad Espanyolem až v 94. minutě. Vzájemné zápasy navíc rovněž hovořily pro Getafe, to se svým andaluským soupeřem neprohrálo ani v jednom z pěti předchozích měření sil.

Lepší start si připsali svěřenci Cosmina Contry a zasloužili si jít do vedení těsně před odehráním půlhodiny první půle. Kolumbijský křídelník Fredy Hinestroza unikl po levé straně, povedeným centrem způsobil zmatek v obraně hostí, čehož ve skrumáži využil dobrým náběhem na přední tyč Vázquez a pohotově hrudí usměrnil míč do sítě. Domácí gólman Vicente Guaita si pak těsně před odchodem do kabin připsal důležitý zákrok, když vytěsnil dobře umístěnou ránu Jonathana Zonga po rohovém kopu.

A někdejší brankář Valencie se musel činit i po změně stran. Uběhlo sotva deset minut a už musel rychle padnout k zemi, aby zachytil střelu Tomera Hemeda z bezprostřední blízkosti. Poté na chvíli došlo k přerušení hry, neboť Hinestroza si poranil rameno a pomalu musel opouštět hřiště ve zjevných bolestech. Osm minut před koncem pak mohl pojistit vedení Getafe Pablo Sarabia, když mu spadl k nohám tečovaný centr, ovšem španělský mládežnický reprezentant se s volejem nedokázal vejít mezi tři tyče.

V samotném závěru pak dostal poslední možnost k vyrovnání thajský útočník ve službách Almérie Teerasil Dangda, jenže z hranice šestnáctky nedokázal odražený míč poslat správným směrem. Getafe si tak připsalo do tabulky důležitou výhru 1:0, kterou si nakonec s odstupem zasloužilo.

Více informací k zápasu
Tabulka
 TýmZápasyVýhryRemízyPorážkySkóreBody
1.FC Barcelona22004:06
2.Valencia CF21104:14
3.Celta Vigo21104:24
4.Granada CF21103:24
 Sevilla FC21103:24
6.Atlético Madrid21102:14
7.Athletic Bilbao21013:13
8.Real Sociedad21014:33
9.Villarreal CF21012:13
10.Real Madrid21014:43
11.SD Eibar21012:23
12.Getafe CF21012:33
13.Málaga CF21011:33
14.Rayo Vallecano20202:22
15.Deportivo La Coruña20113:41
16.Espanyol Barcelona20112:31
17.UD Almería20111:21
18.Córdoba CF20111:31
19.Elche CF20111:41
20.Levante UD20020:50

Autor: EuroFotbal.cz

Komentáře (425)

Komentáře k článku naleznete zde.

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele