Primera División - preview 2. kola

29.08.2014, 08:49, aktualizováno 31.08.2014, 08:36
Previews
Barcelona před týdnem porazila Elche, nyní jí na půdě Villarrealu čeká tvrdší oříšek. Snadné to nebude mít ani Real Madrid, ten se představí v San Sebastianu. Deportivo hostí doma Rayo, v nočním zápase se proti sobě postaví Elche a Granada...
Villarreal CF - FC Barcelona  (neděle 19:00)
Nedělní porce zápasů druhého kola Primera División začne soubojem dvou úspěšných týmů z prvního kola. Barcelonští zavítají na stadion El Madrigal ve Villarrealu, kde je čeká skvěle rozjetá Žlutá ponorka. Zatímco Blaugranas stále ještě doplňují kádr a odehráli jen jedno ostré utkání, Villarreal má před sebou už čtvrtý soutěžní zápas, přičemž o skvělém startu do sezony svědčí především impozantní skóre 9:0.

Vstup do nového ročníku se Villarrealu povedl na výbornou. Svěřenci trenéra Marcelina dokázali přes kazašskou Astanu s přehledem postoupit po skóre 7:0 do základní skupiny Evropské ligy, kde je čeká Apollon Limassol, Mönchengladbach a Curych. "Byly tam ještě náročnější skupiny, takže náš los bereme jako povedený. Nemusíme ani tak daleko cestovat a navíc jsou soupeři velmi kvalitní. Jsme velmi šťastní, že můžeme opět hrát Evropskou ligu. Náš tým si prošel sestupem z nejvyšší soutěže, druhou ligou a po skvěle vydařeném minulém ročníku máme nyní nový cíl, který je neméně vzrušující. Totiž kvalifikovat se do Ligy mistrů," naznačil Marcelino své ambice vyhrát celou Evropskou ligu, což by jeho klubu zajistilo vstupenku do milionářské soutěže.

Villarreal si kromě úspěchu v play off Evropské ligy počínal úspěšně i na domácí scéně. V prvním kole si Žlutá ponorka bez větších problémů poradila s Levante, kde svému týmu zajistily důležité venkovní vítězství góly Ucheho a Čeryševa. Ligová premiéra v novém ročníku před vlastními diváky by ale měla prověřit pevnost obrany Villarrealu více než týmy Astany a Levante, takže se doposud čisté konto gólmana Sergia Asenja může rázem stát minulostí.

Barcelona před letošní sezónou výrazně obměnila kádr a na lavičku katalánského velkoklubu usedl nový kouč Luis Enrique. Tomu se první vystoupení na Camp Nou nakonec povedlo a po vítězství 3:0 nad Elche si Blaugranas připsali plný počet bodů. Nutno však dodat, že Elchce rozhodně nemá kvalitu Barcelonských, kteří svého protivníka hladce přehrávali i v deseti. Výlet do Villarrealu by ale už měl být pro Katalánce větší prověrkou a také náznakem, co s týmem v posledních měsících dokázal Enrique udělat.

Zatím nejnovější a v pořadí již sedmou letní posilou Blaugranas je brazilský obránce Douglas, jenž v minulé sezóně oblékal dres Sao Paula. Jeho transfer přišel vedení Barcelony asi na 5,5 milionu eur, ale částka se ještě může změnit v závislosti na počtu startů mladého beka. Jenže Douglas stejně jako nejdražší posila Luis Suárez do utkání ve Villarrealu nezasáhne, mimo hru je rovněž Iniesta a hrát nemůže ani potrestaný Mascherano, na jehož místo naskočí s největší pravděpodobností Piqué. Do nominace se vrací uzdravený Neymar. Zápas začíná v 19:00 a utkání bude řídit Carlos Velasco.
Villarreal CF - pravděpodobná sestava:
Asenjo - Costa, Ruiz, Gabriel, Rukavina - Čeryšev, Bruno, Trigueros, Cani - Uche, Giovani
FC Barcelona - pravděpodobná sestava:
Bravo - Alba, Mathieu, Piqué, Alves - Rakitic, Busquets, Xavi - Munir, Messi, Rafinha
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Deportivo La Coruña - Rayo Vallecano  (neděle 21:00)
Po roce stráveném v druhé lize se fanoušci Deportiva La Coruňa mohou opět těšit na soupeře z La Ligy. Jako první v nové sezóně zavítá na stadion Estadio Riazor madridské Rayo Vallecano. Oba soupeři by měli dle papírových předpokladů bojovat o samé udržení mezi španělskou elitou, takže zápas je kromě velké premiéry domácího kouče Fernándeze před vlastními diváky okořeněn i faktem, že půjde i o potenciálně důležité body.

Deportivo prodělalo za toto léto velké množství změn včetně střídání na trenérském postu. Novému kouči Víctoru Fernándezovi se ale první zápas na půdě Granady příliš nepovedl, jeho mužstvo totiž podlehlo Andalusanům 2:1, přestože se jako první ujalo vedení. "Musíme pořádně zlepšit bránění přímých kopů. Druhou branku jsme si dali vlastně sami. Soupeř rozehrával opravdu z velké dálky a my jsme bránili blízko vlastního vápna, čímž jsme ztížili práci našemu brankáři. To se v přípravných zápasech nestávalo, musíme na tom zapracovat," zklamaně komentoval prohru v Granadě pravý obránce Deportiva Laure.

Je jasné, že la Coruňa musí v boji o udržení spoléhat hlavně na domácí prostředí, což se jim ale překvapivě nedařilo ani v druhé lize, kde si z jednadvaceti zápasů na svém stadionu připsali jen osm výher a v tomto ohledu patřili mezi průměr Segunda División. "Pro záchranu bude životně důležité, abychom z Riazoru udělali nedobytnou pevnost. Místo, kde se budeme cítit dobře, a naši fanoušci budou mít radost z naší hry. Musíme začít sbírat body, co nejdřív, abychom nabrali sebevědomí," dodal zkušený bek. Zda Laure nemluvil do větru, bude jasné po zápase s Vallecanem.

Rayo Vallecano vstoupilo de sezóny překvapivou remízou s Atléticem Madrid, což se i kvůli městské rivalitě obou klubů cenilo na stadionu Vallecas dvojnásob. Bezgólová remíza s obhájcem titulu však Bleskům nebude nic platná, pokud nepotvrdí dobrý výsledek i proti svému předpokládanému tabulkovému soupeři. "Nikdo by neměl žít z minulosti. Vše, co jsme proti Atléticu předvedli, byl dobrý druhý poločas a přijatelný výkon v prvním. To nám nezajistí vůbec nic, naši hráči musí vědět, že minulý zápas je pryč. Deportivo nás zcela jistě přehraje, pokud bychom jakýmkoli způsobem zmírnili své tempo," poznamenal na tiskové konferenci hostující kouč Paco Jémez.

Rayo na stadionu Riazor v La Lize ještě nikdy nevyhrálo, ale tato statistika Jeméze neznepokojuje. "Můj tým má rád výzvy. Vítězství by nám zařídilo fantastický vstup do sezóny a v průběhu ligové přestávky bychom byli v dobrém psychickém rozpoložení, jelikož bychom věděli, že máme v kapse důležité body," dodal Jémez, v jehož výběru by se mohl poprvé objevit i Leo Baptistao, jenž se do svého předchozího působiště vrátil v průběhu léta z Atlética. Hostující trenér ovšem varoval, že brazilský útočník ještě nemá kondici, aby zvládl celých 90 minut.
Deportivo La Coruña - pravděpodobná sestava:
Lux - Canella, Insúa, Lopo, Laure - Domínguez, Rodríguez - Luisinho, Fariňa, Cavaleiro - Toché
Rayo Vallecano - pravděpodobná sestava:
Álvarez - Nacho, Ba, Castro, Tito - Trashorras, Baena - Kakuta, Bueno, Aquino - Baptistao
Tip EuroFotbal.cz: 2
více informací
Real Sociedad - Real Madrid  (neděle 21:00)
Podobně jako Barcelona zamíří i Real Madrid ve druhém kole Primera División na hřiště těžkého soupeře. Bílý balet cestuje do San Sebastianu, kde na něj čeká sedmý tým loňské sezóny Real Sociedad. Po vypadnutí z Evropské ligy a překvapivé prohře s Eibarem mají domácí co napravovat, Ancelottiho výběr se na druhé straně bude muset obejít bez své největší hvězdy Cristiana Ronalda.

Real Sociedad nevstoupil do nového ročníku příliš šťastně. První zápas s ruským Krasnodarem sice svěřenci Jagoba Arrasateho zvládli a vyhráli 1:0, jenže v odvetě je ruský celek jednoznačné přehrál v poměru 3:0, takže letos si Baskové na rozdíl od loňska evropské poháry nezahrají. Slavný nebyl pro tým ani začátek domácí ligy. Na hřišti nováčka soutěže SD Eibar nedokázal Arrasateho výběr ani jedinkrát skórovat a po brance Javiho Lary slavil překvapivé vítězství outsider. V součtu posledních tří soutěžních zápasů tak má Real Sociedad nelichotivé skóre 1:4.

Jakého soupeře si ale více přát k nastartování obratu od nepříznivých výsledků než Real Madrid? "Neskutečný tým. Vloni získali svoji desátou trofej pro vítěze Ligy mistrů a byli i velmi blízko triumfu v La Lize, takže to pro ně musel být úspěšný rok," poznamenal před zápasem domácí záložník Esteban Granero, jenž se postaví proti svému bývalému klubu poprvé po svém odchodu ze Santiago Bernabéu v roce 2012. "Bude to pro mě výjimečný zápas po tom, co vše jsem v Realu prožil. Stále tam mám mnoho přátel," dodal sedmadvacetiletý Granero.

Madridští sice nedokázali využít první letošní příležitost k zisku domácí trofeje, když v odvetném zápase španělského Superpoháru padli na hřišti konkurenčního Atlética, ale na rozdíl od svého aktuálního soupeře zvládli první ligové kolo. Bílý balet si s nováčkem z Córdoby poradil 2:0, když se trefili Benzema a Ronaldo. Jenže právě portugalský kanonýr bude muset vynechat zápas proti Baskům, aby doléčil lehčí zranění a byl fit pro další část sezóny. "Cristiano je v pořádku, jen jsme chtěli využít tento a následující dva týdny k tomu, abychom se ujistili, že se kompletně zotaví a nabere kondici na zápasy proti Atléticu a v Lize mistrů," uvedl na tiskové konferenci Carlo Ancelotti.

Italský kouč se bude muset rovněž obejít bez Xabiho Alonsa, jenž se v průběhu týdne upsal Bayernu Mnichov a za 10 milionů eur opustil klub, ve kterém strávil pět sezón. "Odchod Xabiho byl pro mě překvapením, protože bylo vše v pořádku. Udělal toto rozhodnutí sám a my to respektujeme. Vždy byl vůči nám a celému Realu čestný a my si jej stále velmi vážíme," dodal na adresu Alonsa Ancelotti.

Kromě Alonsa a Ronalda nebude Ancelotti moci nasadit ještě zraněného Jesého. Arrasate pak nebude mít k dispozici Ansotegiho ani islandského kanonýra Finnbogasona. Zápas začíná ve 21:00 a hlavním sudím bude Juan Martínez Munuera.
Real Sociedad - pravděpodobná sestava:
Zubikarai - Yuri, I. Martínez, Elustondo, C. Martínez - Bergara - Cstro, Pardo, Canales, Prieto - Agirretxe
Real Madrid - pravděpodobná sestava:
Casillas - Marcelo, Ramos, Pepe, Carvajal - Rodríguez, Kroos, Modrič - Isco, Benzema Bale
Tip EuroFotbal.cz: 2
více informací
Elche CF - Granada CF  (neděle 23:00)
Tečku za druhým kolem La Ligy udělá v neděli večer zápas mezi Elche a Granadou. Domácí čeká po Barceloně další nepříjemný soupeř, ale kouč Fran Esrcibá věří ve vydatnou podporu fanoušků navzdory pozdní noční hodině. Naopak Nazaríes jsou po vítězství nad La Coruňou nažhavení na dalšího papírově slabšího soupeře.

Vloni dělil Elche od sestupu zpět do Segunda División pouhý bod, takže v druhé sezóně v řadě po návratu mezi španělskou fotbalovou elitu se budou chtít v Elche boji o sestup jednoznačně vyhnout. Lehké to však rozhodně mít nebudou. To ukázal již první zápas, ve kterém Franjiverdes podlehli Barceloně 0:3. Před vlastními diváky ale domácí slibují zcela jiný obraz hry.

"Když si znovu nakloníme naše diváky a získáme jejich podporu, bude to pro nás největší úspěch. Nemyslím, že musíme naše fanoušky vyzývat, aby dorazili i takto pozdě večer. Vím, že dorazí ve velkém počtu. Na rozdíl od zápasu s Barcelonou budeme více útočit, protože nás poženou dopředu diváci. Oni nás přinutí nechat na hřišti všechno," vyjádřil se Escribá bojovně. Domácí kouč však vyjádřil i respekt k soupeři: "Granada je sehraná a její hra už jednoznačně nese rukopis trenéra Caparróse, bude to velmi těžký zápas."

Joaquín Caparrós přišel do Granady v létě a celé léto pracoval na dobudování kádru. Znovu nabytá sebedůvěra týmu se projevila hned v prvním kole La Ligy, kdy Granada otočila vývoj utkání a nakonec přehrála Deportivo La Coruňa v poměru 2:1. Na obratu se jedním gólem podílel i Rubén Rochina, jenž se před zápasem vyjádřil na adresu svého aktuálního soupeře. "Proti Elche musíme předvést stejný výkon jako ve druhém poločase prvního zápasu. Z naší strany musí být vidět odhodlání a disciplína stejně jako v zápase s Deportivem," uvedl třiadvacetiletý útočník se zkušenostmi z anglického Blackburnu.
Elche CF - pravděpodobná sestava:
Tyton - Albácar, Pelegrín, Lombán, Suárez - Ángel - Rodrigues, Mosquera, Pašalič, Coro - Jonathas
Granada CF - pravděpodobná sestava:
Dimitrievski - Sissoko, Mainz, Babin, Nyom - Carlos, Yuste, Rico, Rochina - Machís, El-Arabi
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
Athletic Bilbao - Levante UD  (sobota 19:00)
Přestože zatím nemají v domácí soutěži ani bod, mohou hráči Athleticu jít do zápasu s Levante s pořádným sebevědomím. Jak je něco takového možné? Odpověď je nasnadě - svěřenci Ernesta Valverdeho si totiž ve středu poradili v předkole Ligy mistrů s nepříjemnou Neapolí a po výhře 3:1 slaví postup do milionářské soutěže po dlouhé šestnáctileté absenci.

Prohra s Malagou 1:0 z prvního kola však znamená, že další zaváhání by bylo značnou a především zbytečnou komplikací, což si Valverde dobře uvědomuje. Trenér baskického klubu tak před utkáním s Levante kladl důraz na to, aby hráči neztratili koncentraci a věnovali se aktuální prioritě. První zápasy skupinové fáze Ligy mistrů přece jen začínají až v polovině září...

"Je třeba odložit euforii ze zápasu s Neapolí stranou, protože jsme bodově na nule a potřebujeme je začít sbírat," prohlásil Valverde na tiskové konferenci. "Samotný fakt, že jsme minulý týden prohráli, nás nutí k tomu, abychom Levante porazili, zvláště když v třetím kole jedeme na Nou Camp."

Trenér Athleticu dále potvrdil, že obránce Andoni Iraola se po zápase s Malagou stále necítí být plně fit, což by mělo automaticky znamenat start Oscara de Marcose na pravém kraji baskické defenzivy. Dalším z náznaků směrem k sobotní základní sestavě byla chvála na hlavu Ibaie Gómeze, debutanta Unaie Lópeze a také stopera Mikela San Josého. "Ibaiovo zranění z minulého roku nám způsobilo spoustu problémů, má ohromnou kvalitu a čich na góly," řekl Valverde na adresu svého útočníka, jenž kvůli svalovým potížím vynechal závěr minulé sezony, ovšem proti Neapoli již oslavil svůj návrat třetí brankou večera.

"Jsem si jistý, že (López) pro nás bude v budoucnu důležitým hráčem, věděl jsem, že si v tomto roce odbude svůj soutěžní debut," pronesl ještě Valverde na adresu vysoce ceněného osmnáctiletého záložníka.

Stejně jako Athletic se i Levante musí po prvním kole zkusit vzpamatovat z nepříjemného vstupu do soutěže, prohrálo totiž doma 2:0 s Villarrealem. Obránce Pedro López si Athleticu cení stejně jako loni, kdy tento klub z Bilbaa skončil na výtečném čtvrtém místě, zároveň však věří, že jeho vlastní tým dokáže těžit z mátožných noh svého soupeře díky náročnému zápasu s Neapolí. "Mají velmi dobrý tým, který je patřičně stabilní. Skvěle se navzájem znají a všechno jim vychází. Hráli ovšem tři zápasy v rychlém sledu za sebou a můžeme je přistihnout v slabší chvilce, kdy budou trochu unavení."

Do sestavy Levante se vrací záložník Pape Diop, zato Rubén García i Andreas Ivanschitz se na zápasovou soupisku Josého Luise Mendilibara vůbec nedostali.
Athletic Bilbao - pravděpodobná sestava:
Iraizoz - Marcos, Gurpegi, Laporte, Balenziaga - Iturraspe, Rico - Susaeta, Beňat, Muniain - Aduriz
Levante UD - pravděpodobná sestava:
Jesús - López, Navarro, Adoua, Nikos - Xumetra, Diop, Simao, Zhar - Casadesús, Barral
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Córdoba CF - Celta Vigo  (sobota 19:00)
V jednom ze dvou úvodních sobotních zápasů hraných od sedmi hodin se představí ligový nováček z Córdoby na domácí půdě proti Celtě Vigo. Oba celky mají důvod k tomu jít do zápasu dobře naladěny, na stadionu Nuevo Arcángel se schyluje k zajímavému duelu.

Los Califas se do Primera división vrací po dlouhých dvaačtyřiceti letech díky nečekanému úspěchu v loňském play-off druhé španělské ligy. V prvním kole sice prohráli 2:0, ovšem když takováto porážka přijde na stadionu Santiaga Bérnabeua, těžko lze před prvním domácím zápasem sezony krotit nadšení. Trenér Córdoby Albert Ferrer to ostatně na tiskové konferenci vystihl docela přesně: "Vidím, že celý tým je v pořádku a natěšený, připravený rvát se o každý zápas. Snad se nám zítra podaří vyhrát."

"Euforie je tady znatelná, zvláště ve městě, fanoušci nám svou pozitivitou pomohou," pokračoval někdejší obránce londýnské Chelsea. "Bude to pro nás těžký ročník, ale stejně jako v každém následujícím zápase se i zítra pokusíme vyhrát."

A nutno přiznat, že Celta Vigo se jeví jako pořádně tvrdý oříšek. Způsob, jakým totiž v prvním kole dokázala rozebrat Getafe, svědčí o dobré připravenosti Galicijců, kteří s odchodem trenéra Luise Enriqeuho do Barcelony zdánlivě nic neztratili ze své kvality. Pod novým koučem Eduardem Berizzem je cíl jasný - i ve třetí sezoně za sebou se na prvoligové úrovni udržet co nejdále od sestupových příček a pokud možno, tak se i pokusit vylepšit skvělé deváté místo z loňska.

Sám Berizzo jako někdejší populární hráč Celty se těší velké oblibě a naděje v klubu na blížící se úspěchy jsou přímo hmatatelné. Přesto se argentinský kouč nechce nechat unést: "Je sice důležité mít své sny, ale jen potud, dokud stojí na pevných základech. Čeká nás ještě mnoho náročných krůčků vzhůru."
Córdoba CF - pravděpodobná sestava:
Carlos - Gunino, López, Pantic, Pinillos - Garai, Rossi - Matos, Silva, Fede - Havenaar
Celta Vigo - pravděpodobná sestava:
Álvarez - Jonny, Cabral, Fontás, Planas - Fernández, López - Orellana, Krohn-Dehli, Nolito - Larrivey
Tip EuroFotbal.cz: 2
více informací
Atlético Madrid - SD Eibar  (sobota 21:00)
Jestli v prvním kole prožil nováček z Eibaru křest ohněm v podobě lokálního derby s Realem Sociedad, dá se zápas týden nato označit rovnou za výlet do pekla. Baskické překvapení totiž zavítá do Madridu na půdu obhájce ligového titulu Atlético Madrid, který má obzvláště co napravovat...

Stejně jako Eibar zvládnul zaskočit favorita a připsal si hned ve svém premiérovém zápase na prvoligové úrovni vítězství za výsledek 1:0, dokázalo pro změnu v madridském miniderby šokovat i Rayo Vallecano, které ofenzivu Colchoneros dokázalo udržet na uzdě a vydřelo bezbrankovou remízu. Záložník ligového nováčka Dani García si dobře uvědomuje, že ukázat soupeři příliš mnoho respektu může mít za následek ošklivý debakl. "Jsme oba velmi soutěživé týmy. Oni akorát mají více kvality, ovšem nakonec stejně vyhraje ten, kdo ukáže více právě v soutěživosti, zaujetí."

"Půjdeme do Atlética naplno, protože kdybychom tak neučinili a nechali je hrát s míčem, pořádně by nám uškodili. Když budeme couvat, prohrajeme," má o správné taktice jasno García a dodal, že sobotní utkání bude pro něj i celý tým něco jako finále Ligy mistrů. "Jejich rozpočet je asi tak desetkrát tak velký, jako ten náš, ale tohle nebude žádná paralela se soubojem Davida s Goliášem. Každý tým má nějaké slabé místo a my z něj musíme těžit."

Mistři z červenobílé části Madridu mají po remíze s Vallecanem co napravovat a možnou nejistotu z řad příznivců se před druhým kolem jal odstranit záložník Raúl García. "I loni se několikrát říkalo, že si náš tým nevedl fyzicky příliš dobře, ale nakonec jsme ukázali, že to není pravda. Fanoušci si rovněž musí uvědomit, že máme za sebou už dva náročné zápasy v jednom týdnu (vítězný Superpohár s Realem Madrid)."

"Proti Rayu jsme hráli v první půli velmi dobře a mohli v tu chvíli zápas zvrátit ve vlastní prospěch, jenže pro nějaký neznámý důvod se nám to nepodařilo. Po změně stran už tempo naší hry opadlo, což je normální. Na začátku sezony je spousta zápasů. Není jednoduché odehrát je všechny ve stejné intenzitě, ale kdybychom minulý týden skórovali v prvním poločase, mluvilo by se teď úplně o něčem jiném," upozornil García.
Atlético Madrid - pravděpodobná sestava:
Moyá - Juanfran, Miranda, Godín, Siqueira - Griezmann, Gabi, Suárez, Koke - Mandžukić, García
SD Eibar - pravděpodobná sestava:
Irureta - Bóveda, Albentosa, Navas, Abraham - Capa, Errasti, García, Lara - Arruabarrena, Ángel
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Espanyol Barcelona - Sevilla FC  (sobota 23:00)
Souboj dvou celků, které si v prvním kole nové sezony připsaly po remíze, nabídne utkání Espanyolu se Sevillou. Zatímco domácí mohou vyválčený bod ze hřiště Almérie považovat za malé vítězství, hosté z Andalusie naopak přišli v závěru o vedení v prestižním zápase s Valencií.

Atmosféru v katalánském klubu ovšem navzdory vyrovnávacího gólu Sergia Garcíi z 94. minuty trochu narušuje situace okolo záložníka Davida Lópeze. Ten si v prvním kole přispal obvyklých devadesát minut pobytu na hřišti, jenže poté byl ve zbytku týdne spojován s odchodem do Neapole. Avšak italský klub se zdráhá uvolnit peníze na přestup rovnou v jediné platbě, což celý proces zpomalilo a López by se tak dokonce mohl objevit na trávníku i proti Seville...

Aspoň tak se na předzápasové tiskové konferenci k situaci okolo čtyřiadvacetiletého Španěla vyjádřil trenér Espanyolu Sergio González. "Když je fit a má chuť hrát, tak bude součástí kádru. A pokud uznáme za vhodné, tak bude i v základní sestavě," nevidí González v celé záležitosti žádný problém. "Z pohledu naší defenzivy není mimo něj v klubu žádný podobně laděný záložník. Nenechám se tím ale rozhodit, jediné na co musím myslet, je Sevilla, Sevilla a Sevilla."

González také odtajnil, že se v sobotu na hřišti před domácími fanoušky nepředstaví ekvádorský útočník Felipe Caicedo. "Není stoprocentně fit. Proti Almérii se nemohl pořádně dostat do zápasu, i když si myslel, že je v pořádku. Rozhodli jsme se jej raději tentokrát nenasadit jako opatření, aby mohl začít hezky od píky," vyjádřil se nástupce Javiera Aguirreho i k tomu, proč Caiceda stáhnul již v poločase kola minulého.

Seville se navzdory slibně rozjetému zápasu nepovedlo zajistit si všechny body a nakonec doma proti oslabené Valencii vybojovala jen jediný. Navíc se v průběhu utkání zranila brankářská jednička Beto, jehož nyní poraněné stehno nepustí na trávníky ještě alespoň měsíc. Stejně tak budou trenéru Emerymu chybět Cristóforo s Gameirem a trenér Andalusanů přiznal, že úplně fit ještě nejsou ani posily Trémoulinas, Banega i Deulofeu.
Espanyol Barcelona - pravděpodobná sestava:
Casilla - J. López, Colotto, González, Álvarez - Sánchez, D. López - Montaňés, García, Sevilla - Stuani
Sevilla FC - pravděpodobná sestava:
Barbosa - Coke, Pareja, Carriço, Navarro - Iborra, Krychowiak - Deulofeu, Suárez, Vitolo - Bacca
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
Getafe CF - UD Almería  (pátek 20:00)
Páteční předehrávka španělské nejvyšší soutěže nabídne souboj Getafe s Almeríí, tedy dvou celků, jež zatím čekají na první ligovou výhru v novém ročníku. Zatímco madridský klub ošklivě narazil a poroučel se v prvním kole s porážkou 3:1 proti Celtě Vigo, Almería alespoň bodovala v domácím zápase s Espanyolem za remízu 1:1.

Trenér Getafe Cosmin Contra uznal, že jeho svěřenci si připsali zcela zaslouženou prohru a především mu scházela adekvátní agresivita. Záložník Diego Castro tak musel uklidňovat fanoušky, aby zatím nepodléhali panice, jejich oblíbenci totiž dovedou zahrát podstatně lépe. A kdy jindy své kvality ukázat, když ne doma proti Almeríi.

"Zrovna jsme prohráli, a i když liga teprve začala, ohromně se těšíme na náš první domácí zápas a zisk tří bodů," prohlásil Castro bojovně na předzápasové tiskové konferenci. "Zítra se znovu představíme před vlastními fanoušky, a jelikož nás loni tolik podporovali, zvláště na konci sezony, potřebujeme jim dát patřičný důvod k radosti a věnovat jim vítězství."

Kromě tvrdé porážky ve Vigu navíc madridský celek utrpěl i několik šrámů ve středu obrany. Stoper Alexis Ruano totiž přijde ještě minimálně o tři týdny sezony kvůli zraněnému stehennímu svalu. Ani Rafa López zápas z minulého týdne pro zranění nedohrál... Absence Contrových dvou prvních voleb do srdce defenzivy může znamenat velkou šanci pro mladíčka Carlose Vigaraye po boku Juana Domíngueze, původním povoláním spíše záložníka.

Navzdory výše uvedeným problémům Diego Castro nepodléhá pesimismu. "Jestliže nás mnozí lidé tipují na sestup, musíme udělat všechno proto, abychom je vyvedli z omylu. Máme prostor na zlepšení a během sezony budou tito skeptici měnit svoje názory."

Almería, jak již bylo řečeno, uhrála v prvním kole remízu 1:1 s barcelonským Espanyolem. Vzhledem k průběhu zápasu je však zisk jednoho bodu jednoznačným zklamáním a snad až příliš podobným selháním, jako tomu bylo před rokem. Tehdy se totiž tento andaluský nováček takřka vyžíval ve ztrátě dobře rozjetých zápasů a na první výhru si musel počkat až do jedenáctého kola.

Trenér Francisco Javier Rodríguez však tvrdý start na lavičce ustál a dotáhl svůj tým až k úspěšné záchraně. Ani tentokrát tak nepodléhá panice a spíše hledá pozitiva. "Analýza našeho výkonu musí jít hlouběji než jen ke ztrátě náskoku v posledních minutách. Udělali jsme spoustu věcí správně, i když se najdou i oblasti, kde se potřebujeme zlepšit. Nemyslím si, že výsledek z prvního kola nějak přílišně ovlivní náš zbytek sezony."
Getafe CF - pravděpodobná sestava:
Guaita - Valera, Domínguez, Vigaray, Lago - Rodríguez, Lacen - Sarabia, Sammir, Castro - Álvaro
UD Almería - pravděpodobná sestava:
Rubén - Macedo, Dos Santos, Trujillo, Dubarbier - Verza, Thomas - Méndez, Soriano, Jonathan - Hemed
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Valencia CF - Málaga CF  (pátek 22:00)
Druhou z pátečních předehrávek obstarají po desáté hodině večerní Valencie s Malagou. Hosty rozhodně nečeká nic lehkého a favority nejsou ani náznakem, byť si nesou z prvního kola nečekaný a o to cennější skalp silnějšího soupeře. Výhra na Mestalle by Andalusanům vysloužila nejlepší možný ligový start za poslední dekádu.

Naposledy začala Malaga prvoligovou sezonu dvěma výhrami v roce 2002 a po nečekané domácí výhře 1:0 nad Athleticem mohou jet do Valencie s patřičným sebevědomím. Budou ho potřebovat míru vrchovatou, na valencijském svatostánku totiž ještě nikdy ve své jakkoli krátké dvacetileté historii nedokázali zvítězit. V dosavadních třinácti návštěvách Mestally došlo z pohledu Malagy na deset porážek a pouhé tři remízy...

Ani fousatý předchůdce dnešního klubu, CD Malaga, se bilancí na půdě Los Che nemůže chlubit ani v nejmenším. Museli bychom jít ve výsledkových listinách až do sezony 1954-1955, kdy naposledy Mestalla pod náporem Malagy padla. Nástupce Bernda Schustera, Javi Gracia, si tak velmi dobře uvědomuje, jak značné překážce bude v pátek čelit, ovšem víru v příznivý výsledek neztrácí.

"Jsem si dobře vědom přínosu, jaký nám přineslo poražení Athleticu. Musíme z těchto pocitů vytěžit ve Valencii maximum. Je tady šance vyhrát naše první dva zápasy sezony, což není nikdy jednoduché. Zrovna na tomhle stadionu nemáme dobrou bilanci, ale pokusíme se ze všech sil odjíždět domů s dobrým výsledkem," doufá Gracia.

"Historicky byla Valencie vždy tím klubem, který disponoval silným kádrem a kvalitními hráči, se spoustou zkušeností i potenciálem, proto je bylo těžké porazit," pokračoval trenér Malagy. "Snažíme se nahlížet na každý zápas tak, že hledáme soupeřovy přednosti i slabiny. Zrovna ten náš nejbližší se poněkud změnil, ovšem pořád je velmi nebezpečný, pracovitý, rychlý na křídlech a se solidním útokem."

Výkon Valencie z prvního ligového kola ostatně Graciova slova potvrzují. Odvézt si z horké půdy v Seville bod, přestože za nepříznivého stavu dohráváte o desíti, si vyžaduje pořádnou dávku síly jak fyzické, tak té mentální. Nyní se Netopýři pokusí o zisk prvního vítězství v nové sezoně, které by zároveň bylo i premiérovým pro nového kouče Nuna. Situace je o to zajímavější, že tento čtyřicetiletý trenér v roce 2010 působil právě v Malaze, kde měl na starosti brankáře.

"Během své kariéry si trenér vždy musí projít i zápasy, kdy čelí svým bývalým zaměstnavatelům. Nic se kvůli tomu nemění, zítra na ně budu pohlížet jako na rivaly," tvrdí Nuno. "V Malaze jsou lidé, o kterých mám velmi vysoké mínění a prožil jsem tam dobré časy, ovšem zítra jsou jen mými soupeři."
Valencia CF - pravděpodobná sestava:
Alves - Barragán, Vezo, Otamendi, Gayá - Parejo, Fuego - Rodrigo, Gomes, Piatti - Alcácer
Málaga CF - pravděpodobná sestava:
Kameni - Rosales, Sánchez, Weligton, Boka - Camacho, Darder - Horta, Alberto, Juanmi - Santa Cruz
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Tabulka před začátkem kola
 TýmZápasyVýhryRemízyPorážkySkóreBody
1.FC Barcelona11003:03
2.Celta Vigo11003:13
3.Real Madrid11002:03
 Villarreal CF11002:03
5.Granada CF11002:13
6.Málaga CF11001:03
 SD Eibar11001:03
8.UD Almería10101:11
 Valencia CF10101:11
 Espanyol Barcelona10101:11
 Sevilla FC10101:11
12.Atlético Madrid10100:01
 Rayo Vallecano10100:01
14.Deportivo La Coruña10011:20
15.Real Sociedad10010:10
 Athletic Bilbao10010:10
17.Getafe CF10011:30
18.Córdoba CF10010:20
 Levante UD10010:20
20.Elche CF10010:30

Autor: EuroFotbal.cz

Komentáře (895)

Komentáře k článku naleznete zde.

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele